Zobacz pełną wersję : Dane EXIF przy eksporcie z Lightrooma
Witam,
Trochę banalny temat pewnie, ale szukałem na forum i nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi.
Gdy eksportuję NEF => JPG po obróbce w Lightroomie nie mam żadnych danych EXIF. Jak zrobić, aby także eksportował dane do pliku JPG? Coś trzeba specjalnie ustawić, czy co? Bo nie mogę do tego dojść. Z góry dzięki za pomoc z tym drobiazgiem.
hijax_pl
08-10-2011, 12:54
W opcjach exportu wyłącz "minimaze embedded metadata"
Wielkie dzięki. Takie proste! :-) Czas kupić książkę do Lightrooma. Ta nowa księga Kelby'ego jest OK? Czy może są lepsze?
hijax_pl
08-10-2011, 15:10
Czas kupić książkę do Lightrooma. A nie wystarczy do helpa zajrzeć?
Wielkie dzięki. Takie proste! :-) Czas kupić książkę do Lightrooma. Ta nowa księga Kelby'ego jest OK? Czy może są lepsze?
Ja polecę inną :
Adobe PHOTOSHOP LIGHTROOM 3 Podręcznik dla fotografów
Autor: Martin Evening, wydawnictwo Helion ,670 stron wiedzy do wchłonięcia w przystępny sposób za 129 zł.
pozdrawiam
Droższa niż Kelby'ego. Czy lepsza?
Miałem obydwie w ręce i wybrałem tą.
Mały cytat z niej :
Książka Adobe PHOTOSHOP LIGHTROOM 3 stanowi efekt pięciu lat wysiłków, kiedy to aktywnie pracowałem z zespołem, który stworzył Lightroom. ...
Kelby zna się lepiej na fotografowaniu ale na Lightromie to Evening więcej wiedzy posiada.
Pozdrawiam
hijax_pl
12-10-2011, 10:26
A co z "Adobe Photoshop Lightroom 3. Oficjalny podręcznik" ?
Digital Foto Video
Nowa recenzja na DFV: Martin Evening Adobe Photoshop Lightroom 3 – Podręcznik dla fotografów.
http://www.dfv.pl/ksiazki.html?id=1523
Jest kawałek książki do pobrania.