Zobacz pełną wersję : Upadł N70-300 G i padł SWM
Witam,
dziś upadł mi N 70-300 G :( na pierwszy rzut oka padł silnik AF-u, ponieważ nie łapie ostrości. Może ktoś się orientuje gdzie można naprawić taką usterkę (bo pewnie serwis N skasuje niemiłosiernie)??
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam
stachmuszel
07-10-2011, 20:18
Piszesz o wersji VR, bo wersja G i ED byla srubokretowa?
A jakie są objawy?
Jeśli manualnie też są problemy z ostrzeniem (może też być wykrzywiona skala), to nastąpiło przesunięcie pierścienia w silniku. Najbardziej typowa usterka. Wystarczy to nastawić.
Jeśli silnik pracuje bez problemu, ale przelatuje punkt ostrości i wraca, to padł GMR.
TOP67 tak jak napisałeś. Teraz się przyjrzałem dokładniej... silnik słychać jakby chodził w tą i z powrotem a skala ani drgnie (na manualu także). Wiec to pewnie wygięcie. Gdzie takie coś można naprawić i za jaką kwotę??
A ręcznie możesz ostrzyć? Tylko nic na siłę. Przy przesunięciu pierścienia również ręczne ostrzenie jest utrudnione.
Naprawić można samemu, jeśli się ma smykałkę. Ważne, żeby nie dotykać palcami silnika.
Nie mogę ręcznie ostrzyć. Pierścień od ostrości kręci się ( to chyba dlatego, że ma sprzęgło), ale niestety skala ani drgnie - tak jak ostrość w wizjerze.
Czyli przesunięty pierścień silnika. Wystarczy go wycentrować. To zwykły kawałek aluminium.
ja raczej smykałki nie mam do takich rzeczy. Mógłbyś mi podać namiar gdzie mółgbłym to dać do naprawy??
W Łodzi nie mam pojęcia, we Wrocławiu sam naprawiam.
Obiektyw dotarł do mnie i już jest naprawiony. Tak jak podejrzewałem przesunięcie pierścienia w silniku.