PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa zewnętrzna + D80 - doradźcie !!

Młody_SS
07-10-2011, 16:41
Witam!
Za niedługo będę posiadaczem Nikona D80 i już teraz planuję dokupienie zewnętrznej lampy błyskowej.
Aktualnie pstrykam Nikonem D40 i nie zawsze światło z wbudowanej lampy wystarczało.

Ogólnie chodzi mi o to, aby wyzwalać zewnętrzną lampę za pomocą wyzwalacza radiowego.
I teraz pytanie do użytkowników ;
Jaką lampę najlepiej wybrać, aby była kompatybilna z tanimi wyzwalaczami (do 200zł - wyzwalacz) i aby nie było z nią problemów przy użytkowaniu z Nikonem D80.
Mam kilka propozycji, a raczej ofertę zakupy lampy ze sklepu www.merlin.pl do 500zł (bon zakupowy)
Linki ;
1. http://merlin.pl/Nissin-lampa-blyskowa-Speedlite-Di622-typ-N-Nikon/browse/product/208,846332.html
2. http://merlin.pl/Metz-lampa-blyskowa-36-AF-5-Nikon/browse/product/208,859025.html
3. http://merlin.pl/Fomei-lampa-blyskowa-Thunderbolt-PF300DN-Nikon/browse/product/208,853262.html

Jeśli są jakieś tansze lampy, z możliwością wyzwalania bez potrzeby wyzwalacza radiowego to prosiłbym o napisanie..

Oczywiście wiem, że najlepsza to SB-600, SB-800 i SB-900 ale lampy będę używał może 10 razy do roku, więc nie będę inwestował w lampę Nikona + wyzwalacz 1000-1200zł ... bo mogę te pieniądze zaoszczędzić i dokupić dodatkowy obiektyw.

Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

adolfik9501
07-10-2011, 17:33
Z tych trzech propozycji, to jedynie Di622 się do czegoś nada, lecz by działała na wyzwalaczach musi mieć nowy firmware. No i cena mało atrakcyjna.

Moja propozycja: opchnij komuś bony zakupowe, a sam kup Nissina Di622 II (coś koło 500-550PLN). Będzie działał tak na wyzwalaczach jak i w CLS/AWL, co mając D80 wykorzystasz.

EDIT: Di622 II w e-fotojoker (http://www.e-fotojoker.pl/product/lampy-b-yskowe/nissin/nissin-di-622-nikon-mark-ii/).

EDIT2: Choć produkt niedostępny, to od takiej ceny te lampy się zaczynają.

EDIT3: Jeśli zaś chcesz lampę tylko na wyzwalacz, to YN460 II/560 lub jakieś używki, byle z podziałem mocy w manualu.

EDIT4: Di622 II w RTVEuroAGD za 509 PLN

Młody_SS
07-10-2011, 17:56
W tej lampie YN460 II jest fotocela czy ktoś wie jak ona 'reaguje' ?
Nie chodzi mi o super jasne pomieszczenia, ale czy błysk z wbudowanej lampy błyskowej może wyzwolić YN460 II w średnio oświetlonym pomieszczeniu ?

adolfik9501
07-10-2011, 18:03
Działa tak sobie, jak to fotocela, zapewne zależnie od egzemplarza. Oczywiście w dwóch trybach na pierwszy błysk, i na błysk TTL. Jak patrzysz w stronę fotoceli, to znacznie lepszą (czulszą) ma YN560.

Młody_SS
07-10-2011, 18:11
Ceny tej YN-560 na allegro to +/- 300zł, więc bardzo pozytywnie.
Z góry przepraszam za te pytania ale w tym temacie jest całkiem blady ......
Przyjmuję, że zdjęć nie będę robił w piwnicy bez światła, ale biorąc przykładowo ;
Wieczorna godzina w plenerze, bez intensywnego słońca, odległość lampy od aparatu ok.4-5m to fotocela wychwyci błysk wbudowanego flesha ? (z góry mówię, że wujek google nie posiada takich testów..)
Mam zamiar lampy używać również założonej na aparat ale podobają mi się zdjęcia doświetlane z innej perspektywy niż wprost z aparatu....

adolfik9501
07-10-2011, 18:18
W plenerze może być problem z YN460 II, YN560 powinna dać radę, ale gwarancji nie dam. Generalnie chwalą ją za nową fotocelę i jej czułość.

Skoro lampy zamierzasz również używać na aparacie, zastanów się na Nissinem Di622 II - masz mocną lampę z automatyką iTTL, jak również możesz ją używać zdalnie w CLS/AWL (w iTTL, Manual) jak i po fotoceli, czy radyjku w Manualu.

amirez
07-10-2011, 18:18
...
Wieczorna godzina w plenerze, bez intensywnego słońca, odległość lampy od aparatu ok.4-5m to fotocela wychwyci błysk wbudowanego flesha ? (z góry mówię, że wujek google nie posiada takich testów..)

Nie wychwyci.
1. zależy jak ustawisz lampy /fotocela jest tam taka sobie/,
2. jeżeli wbudowana lampa będzie miała tylko lampy zdalnie odpalić, to błyśnie słabiutko, 4-5 m ma zewnątrz raczej nie zadziała.
3. sugestia: radio.

Młody_SS
07-10-2011, 20:44
a taki 'kompromis' ;
Lampa YN 460 II i do tego odpalanie radiowe chińskie ?!
Jakie wyzwalacze są ; dobre, tanie, z dobrym zasięgiem i kompatybilne z D80 i tym fleshem ? ;)

wer
08-10-2011, 16:01
Mam 3 x YN 460 II, wyzwalam radiowo, przez fotocele i wszystko chodzi. Raz robiliśmy odpałkę 5 lamp takich i poszło. Z tym, że ta lampa jest do strobingu, trzeba moc ustawiać ręcznie. Jeśli to ma być jedyna lampa to lepiej wziąć Nissina 622 MK II. Robiąc gdzieś zdjęcia u cioci na imieninach nie będziesz się zastanawiał jaką dać moc lampy, jaką korekcję. Po prostu lampa na aparacie, walisz w sufit i aparat sam sobie liczy wszystko.

Młody_SS
09-10-2011, 13:58
Jak mówiłem nie znam się na lampach wyzwalaniu itp więc ;
Te ustawienia typu moc lampy i korekcja (jak napisał 'wer') są takie trudne dla początkującego ?
Chcę zacząć trochę zabawy w strobing i myślę, że 2xYN460 by mi bardzo odpowiadało - ale czy podołam ?

tomek67
09-10-2011, 14:25
2. http://merlin.pl/Metz-lampa-blyskowa-36-AF-5-Nikon/browse/product/208,859025.html

Ten Metz się nie nadaje bo nie ma trybu M tylko TTL, przynajmniej w poprzednim modelu tak było.
A jeśli chodzi o wyzwalanie przez fotocelę to testowałem kiedyś YN460 kontra Nikony SB-700,SB-900
YN460 wyzwala się idealnie w pomieszczeniach, w plenerze gdy jest w miarę jasno zero reakcji,
nawet jak się zbliży lampę na kilka centymetrów !!
A Nikony w trybie na fotocelę śmigały na luzie nawet w słońcu, musiałem naprawdę robić jakieś mocne kombinacje na podwórku, żeby mi nie odpalił.

wer
09-10-2011, 15:11
Jak mówiłem nie znam się na lampach wyzwalaniu itp więc ;
Te ustawienia typu moc lampy i korekcja (jak napisał 'wer') są takie trudne dla początkującego ?
Chcę zacząć trochę zabawy w strobing i myślę, że 2xYN460 by mi bardzo odpowiadało - ale czy podołam ?

Przełącz lampę na manual w aparacie, tę wbudowaną, i porób zdjęcia. Musisz mieć albo duże doświadczenia albo ciągle eksperymentować, żeby uzyskać odpowiednią moc światła. Strobing i błyskanie reporterskie to dwie różne sprawy. YN są idealne do strobingu, ale do szybkiej reporterki nie nadają się.

Młody_SS
09-10-2011, 21:05
Mógłbyś polecić coś aby nadawało się do szybkiego automatycznego błyskania jak i do początków strobingu ? Nissin ?
Jeśli spodoba mi się ta metoda i poznam tajniki lamp itp to najwyżej zakupię dodatkowe YN.

adolfik9501
10-10-2011, 11:40
Mógłbyś polecić coś aby nadawało się do szybkiego automatycznego błyskania (...)

Jeśli pod tym pojęciem rozumiesz, że sam aparat dobiera parametry błysku, to lampa musi obsługiwać CLS/AWL - najtańsza opcja Nissin Di622 II.

jak i do początków strobingu ? (...)

Strobing to błyskanie lampą/lampami ustawionymi poza aparatem, a więc do strobingu nadają się lampy z CLS/AWL jak i zwykłe proste (i przez to tanie) lampy ale posiadające podział mocy błysku w manualu.
Do wyboru:

1. CLS/AWL - full iTTL/manual.
2. Każda lampa z podziałem mocy w M, np. nówki YN460 II/YN560, jakieś używki choćby na Alle (cena różnie, najczęściej w okolicy 100).

EDIT: Do prostych lamp z trybem M trza zakupić wyzwalacze radiowe, do lamp z CLS/AWL, nie - chyba, że zaczniesz w słoneczne dni robić plenery w pełnym słońcu, to może być problem, więc skończy się na dokupieniu radyjek i pracy w Manualu.