PDA

Zobacz pełną wersję : Studio - w co inwestować

Beneq
07-10-2011, 10:18
Witam!
Na wstępie - miło jest powrócić na to forum, po tak długiej przerwie. Już kiedyś pytałem was, że chcę stworzyć studio fotograficzne w domu... teraz sporo się zmieniło. Po niecałym roku.
Mam do zagospodarowania spory pokój, wysokość około 3m. Studio głównie użytkowane będzie do fotografii portretowej - na pewno pojawią się całe kadry, kadry amerykańskie i jak napisałem portrety. Do tego studio musi być przystosowane do fotografii reklamowej. Głównie mniejszych produktów - jak napoje itp. Już co nieco wiem co powinno się w takim studio znaleźć (chodzi o sprzęt - pracuję na podobnym w szkole i pół roku temu na praktykach).
Moje głównie pytania do was, to co najlepiej polecacie. Oczywiście chodzi mi firmy od światła (generatory, lampy, softboxy, garnki itd.) statywów (windy, gripy, megaboomy itd.) oraz reszta sprzętu (światłomierze, kable synchro...)
Praca będzie RACZEJ odbywała się na Nikonach. Obiektywy stałoogniskowe.
Potrzebuję poznać opinii różnych osób, żeby dobrze dobrać i nie zawiódł się na sprzęcie. W końcu sam na nim będę pracował.
Najważniejsze - na całe studio mam do przeznaczenia 15 000 - 20 000zł.

Pozdrawiam!
(mogą być pewne błędy w tekście, jednak postaram się odpowiadać już konkretnie - czas goni ;) )

sevenoo
07-10-2011, 10:32
z doswiadczenia powiem tak, wazna sprawa to wszelkiego rodzaju statywy, uchwyty, magic arm'y itd... zawsze sie okazuje ze nie ma jak czegos przymocowac:)

Beneq
07-10-2011, 10:36
Sam bardzo często używam uchwytów, magic armów do murzynów, blend czy papieru dyfuzyjnego. Jeżeli sprzętu brak (co często bywa u mnie w szkole), to radzę sobie taśmą :D
Największy nacisk kładłbym na sprzęt oświetleniowy. Chcę poznać wasze propozycje

Jacek_Z
08-10-2011, 01:09
Studio nie za wielkie, więc bym proponował lampy 500 WS. A i tak nie porobisz portretów na otwartych przysłonach, bo lampy będą za silne. Jesli chcesz pracować na 1.4 to kup lampy z ...silnymi pilotami i rób na ciągłym.
Co do marki lamp. Skoro jest tyle kasy to odpuść chińczyki i ..
1. Wejdź w Bowensy. 2 szt 500 WS, 1 szt 750 WS. Masz do wyboru kilka serii lamp, niektóre pracują z travelpackiem - jak chcesz pracować w terenie to go też kup. Do tego masz od groma tanich nasadek, chińskich tym razem. Kup największą oktę, ze 2 długie softboxy (np 40x180), ze 2 średnie softboxy (wszystko z gridami), dużego beauty ( z plastrem miodu).
Bowensy opłaca sie kupowac w Anglii. Kup jakiś zestaw i go rozbuduj. Odpadnie ci część "chińskich" zakupów.
2. Wejdź w topowe marki (Profoto, Broncolor), ale wtedy kupisz mniej nasadek, bo będą pasowac tylko oryginały.

oczywiście radio, niektóre zestawy niektórych firm mają opcję wmontowania odbiorników Pocket Wizarda (też cos kosztują), w tym momencie dokup tez światłomierz Sekonic 758 DR - to da bardzo wygodne pomiary.
Możesz dokupić inne radiówki, albo są przy produktach z górnych półek wbudowane radia z możliwością sterowania zdalnie zmianą mocy lamp.
Co do tego jakie lampy wybierzesz - każda z firm ma stronę internetową, modeli lamp mają od groma, poszukaj w mojej linkowni http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=16831

wer
08-10-2011, 03:26
Ja bym poszedł w 2x600WS i 2x300WS. Taki układ pozwoli w razie czego doświetlić tło, dać 2 światła na osobę. Co do modyfikatorów okta 180cm, przyda się do całych postaci, dwa stripy, średnie softboksy, reflektory, beauty dish. Najlepiej nie kupuj wszystkiego naraz, tylko powoli, zobaczysz czego potrzebujesz. Kup 2 lampy 300Ws, zobaczysz jak starcza ich moc, czy potrzebujesz więcej.
I jeszcze jedna rzecz, jak wygospodarujesz miejsce, szafka z lustrem do makijażu. Przy portretach przyda się. Dobre oświetlenie na twarz.

Beneq
08-10-2011, 09:57
Dzięki za pierwsze odpowiedzi.
Na pewno odpadają chińskie badziewia... po prostu nie warto pakować się w byle co. Myślałem o Profoto albo nawet Broncolorkach - właściwie jeżeli to ma być studio na dłużej, to czemu nie. Tym bardziej, że są to już bardzo porządne firmy. Na przesłonie 1,4 na 90% nie będę robił zdjęć. Chyba, że dla siebie. To jeszcze muszę przemyśleć. (Dla siebie oznacza prywatnie). Jeszcze warto wziąć pod uwagę, że przez ostatni rok pracowałem na Broncolorach i Elinchromach, więc chyba warto zainwestować w broncolory i nie oswajać się od nowa z jakimś innym sprzętem. Tym bardziej wiem już co potrafią te lampy. Niby pokój ma 3m, ale wysunąć lampę z softem nad modela już byłby problem. Mogę mieć jeszcze do dyspozycji jeden pokój, który ma około 4,5-5m... jednak jest on bardzo mały i dodatkowo pod skosem (pewny typ zdjęć odpada - zależy od szkła ;))
Radio - nigdy nie zawiodłem się na pocket wizardzie Broncolora. Raczej radiówki wraz ze zmianą mocy lamp nie są mi potrzebne. Najwyżej będę brał sobie asystenta ;)
Dzięki za linki Jacek

Co do mocy lamp - w pełni się zgadzam, będą wystarczające. Okta? To jest ciężki wybór. Niby trochę miejsca mam do zagospodarowania, albo taka okta będzie zawalidrogą. Dzięki za pomysł z szafką. Coś będę musiał w ten deseń zorganizować.

Statywy itp. Manfrotto? Trochę jednak to by kosztowało. Może jakaś tańsza propozycja? :> Słyszałem o polskiej firmie, która robi równie dobry sprzęt.

Dzięki za odpowiedź, wrzucajcie jeszcze propozycje. Może jakieś porównania Bron i Profoto?

Jeszcze warto wziąć pod uwagę dostępność pewnych sprzętów w naszym pięknym kraju. Broncolora ma tylko jedno studio. Dodatkowo w jakiś dziwnych pakietach/promocjach.

Marcin_gda
08-10-2011, 14:03
Z całym szacunkiem Kolego - ale skoro jesteś w stanie znaleźć i nazwać różnice pomiędzy chińskim badziewiem a Bronem czy Profoto, to wskazanie niezbędnego osprzętu nie powinno stanowić problemu. Zgaduję, że Bowens znalazł się z racji mocowania - w "chińskiej dzielnicy".
Jeżeli stać Cię na coś co jedna z firm nazywa zdaje sie northlight - to z niecierpliwościa oczekuję na recenzję. Myślę, że nie tylko ja.
Co do statywów - do studia chyba wyłącznie c-standy. I to stalowe, coby nie dociążać zbytnio. Pozwalają zaoszczędzić sporo mkiejsca i ułatwić poruszanie się po studio. Pomyśl o 1-2 mocowaniach do ściany - również zajmują mniej miejsca niż boom z przeciwwagą.
Zważ jednak, ze 20000 to nie za wiele. Chińskie lampy w liczbie czterech z sensownymi dodatkami to jakieś 5-7tys. Za 20kzł. do Brona kupisz może generator bez głowic... Za w miarę sensowny zestaw autopoli, armów, klampów i inszych, wiele lat temu dałem ponad 5kzł. Teraz byłoby to min 7. Czyli z chińskimi lampami mamy ca. twój budżet.

marszull
08-10-2011, 15:01
Tak jak pisze marcin z 20tys to z bronko albo profoto za bardzo nie poszalejesz biorac pod uwage jak wazne sa modyfikatory i w jakiej one sa cenie (ewentualnie zamienniki ale to tez ceny w podobnej polce co orginaly)
bowensy dadza ci mozliwosc wyboru mnostwa modyfikatorow w rozsadnych cenach (i nawet niezlym wykonaniu)
ewentualnie popatrz sobie na lampy Aurora lub w Polsce dostepne pod brandem Fomei. To jest naprawde calkiem niezly sprzet (o jego jakosci swiadczy tez to ze hensel bedzie go dystrybuowal w europie zachodniej)

mduraj
09-10-2011, 00:01
Myślę, że Fomei ma ciekawą ofertę. W miarę rozsądną cenowo.