Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Simple
Ciekawy jestem Waszych opini odnośnie tego zdjęcia.
Pozdrawiam
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/10/6209057366_ee8e29a857_z-2.jpg
źródło (http://farm7.static.flickr.com/6028/6209057366_ee8e29a857_z.jpg)
teatralniak
09-10-2011, 17:14
Wiesz, staram się być zawsze szczery w swoich opiniach i przyznam, że zdjęcie wygląda jak fotka do dokumentów... Czy taki efekt zakładałeś? Jeżeli tak, to moim zdaniem tło w podobnej tonacji jak ubranie to niezbyt dobry pomysł.
Pierwsze skojarzenie podobne: do dowodu, dyplomu?, oczywiście profil nie ten, ale...
Amadeusz
09-10-2011, 22:28
Pierwsze skojarzenie podobne: do dowodu, dyplomu?, oczywiście profil nie ten, ale...
Ale jaki macie problem?
Moim zdaniem bardzo udane zdjęcie tylko ciąłbym pod guzikiem i dał tą różnicę nad głową. I cień pod nosem zlikwidował.
Ale jaki macie problem?
No ja właśnie też nie wiem, jedynie bym coś z tłem pokombinował bo faktycznie zlewa się z koszulą
teatralniak
10-10-2011, 12:42
Ale jaki macie problem?
Ano taki, że jeżeli to miała być fotka jak do dowodu, to OK. Jeżeli jednak coś więcej to kadr według mnie jest "sztywny", dziewczyna jest niby naturalna, ale najprawdopodobnie ta poza nie jest do końca dla niej komfortowa, światło jest płaskie, lekko gra cieniami na twarzy, ale przez równomierne doświetlenie ze wszystkich stron stwarza właśnie wrażenie "paszportowego". O tle i koszuli już pisałem. Oczywiście to tylko moja opinia...
Byłem ciekawy czy uznacie to zdjęcie za kiepskie, z uwagi na jego prostotę.
Założeniem sesji było właśnie powstanie zdjęcia do Dowodu. ;) Stąd płaskie oświetlenie. A zmiany profilu dokonałem już w postprodukcji.
Co do braku kontrastu między tłem i koszulą, wcześniej mi to zupełnie nie przeszkadzało, ale następnym razem napewno zwrócę na to uwage.
teatralniak
10-10-2011, 17:25
Założeniem sesji było właśnie powstanie zdjęcia do Dowodu. ;) Stąd płaskie oświetlenie. A zmiany profilu dokonałem już w postprodukcji.
Co do braku kontrastu między tłem i koszulą, wcześniej mi to zupełnie nie przeszkadzało, ale następnym razem napewno zwrócę na to uwage.
;-) Bingo...
Jasne, a ja jestem perskim księciem, kituś bajtuś, po co te tłumaczenia, jeśli to miało być zdjęcie do dowodu to powinien być lewy półprofil z widocznym lewym uchem lub na wprost.
Jasne, a ja jestem perskim księciem, kituś bajtuś, po co te tłumaczenia, jeśli to miało być zdjęcie do dowodu to powinien być lewy półprofil z widocznym lewym uchem lub na wprost.
;) i to jest właśnie Bingo...
jak ja nie lubię dorabiania "filozofii" do zdjęć :)