Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] coniston water
mirekvampirek
06-10-2011, 21:57
zapraszam
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img412.imageshack.us/i/lakesfrimorn73ff.jpg/)
pozdrawiam
Bartekkw
06-10-2011, 22:19
Czysto i estetycznie podane - podoba sie ;)
Bardzo mi się podoba. Motyw i kadr przepiękne. Faktycznie, ta czystość przekazu jest uderzająca...
Nikonozaur
06-10-2011, 22:41
Czysto i estetycznie podane - podoba sie ;)
Za Bartkiem.
mirekvampirek
06-10-2011, 23:02
Postanowilem sobie, ze musze ogarnac ostrzenie w koncu, bo juz sie zaczynam irytowac, ze za kazdym razem dostaje inny efekt, jak wy to tu widzicie
a tak przy okazji, czy ten kamien w srodku nie przypomina wam paczka :D
Nie, nie przypomina, za to trochę kask rowerzysty. :-) Bardzo dobre zdjęcie, taki układ z przejrzystym powietrzem nad wodą i pięknie oświetlonymi chmurami w tle trafia się niezaczęsto, że nie wspomnę o tęczy, która żeby było śmieszniej mnie osobiście tylko tu przeszkadza (troszeczkę :-) ).
mirekvampirek
06-10-2011, 23:29
Dude podobne odczucia mam co do teczy, ale glupio bym sie czul steplujac ja ;)
a co do kamienia, to ide zjesc cos slodkiego, bo zglodnialem :D
No i tęcza jak i jej odbicie, dzeli kadr na dwa różne olbrazy, tak niebo jak i dół,.
Jakbym miał się czepiać, to drugi plan ciut za ostry. Jego lekkie rozmycie dodałoby perspektywy w stosunku do ostrego pierwszego. A zdjęcie przyjemne.
judith_manson
07-10-2011, 04:11
No faktycznie czysto i przejrzyscie - poprosze lekcje z takiego ostrzenia :)
Sam kadr uklepany mz - motywy znane,jakkolwiek b dobre wykonanie
borregaard
07-10-2011, 07:06
Trochę mało światła,szczególnie tam gdzie tęcza,ale podoba mi się.:)
Ja bym podostrzył delikatnie pierwszy plan ale to dosłownie szczypnął. Ewentualnie jak pisze Newry. Poza tym estetycznie, spokojnie, kojąco.
A ja bym dał kamieniom więcej oddechu u dołu, odrobinę więcej. I byłoby cacuszko :)
krzysztofz24
07-10-2011, 13:40
(..........)
a tak przy okazji, czy ten kamien w srodku nie przypomina wam paczka :D
Alez oczywiscie ze wyglada jak paczek:-), jeszcze ma ta jasniejsza obwodke jak paczek....
A zdjecie spoko.
Trochę mało światła,szczególnie tam gdzie tęcza,ale podoba mi się.:)
mam podobne zdanie. można by trochę ożywić to zdjęcie, chociaż i tak bardzo mi się podoba. z resztą wydaje mi się, że z tej klatki można by wykroić kilka ciekawych kadrów :)
Fajnie jest, tak spokojnie i delikatnie podane :).
Faktycznie może ciut więcej światła pokazać nie byłoby złym posunięciem ;).
Jako, że czepialski jestem, to jeszcze wtrące swoje trzy grosze ;).
Myślę, że warto trochę bardziej selektywnie wyostrzyć pierwszoplanowe kamerdolce i trochę na nich pojeździć krzywymi, poziomami, kontrastami. Chodzi o to, aby ciut więcej przestrzenności złapały.
Więcej nie piszę, bo mnie jako gbura i zarozumialca odbierzesz ;).
Zdjęcie fajowe i już ;).
mirekvampirek
07-10-2011, 15:04
Pabloo jak ty jestes gburem to ja totalnym hamem ;) (powiedzcie, ze to nieprawda :D )
wlasnie o to mi zawsze chodzi, zeby mowic z mostu co jest nie tak, a nie owijajac w bawelne pisac, ze jest swietnie, bo zawsze moze byc lepiej ;)
pobawie sie dzisiaj tym zdjeciem, wedle waszych spostrzezen (za ktore wam dzieki) i wstawie poprawke
pozdrawiam
ps judith tak jakby sowdonia nie byla oklepana ;) pozdrawiam
...
pobawie sie dzisiaj tym zdjeciem, wedle waszych spostrzezen (za ktore wam dzieki) i wstawie poprawke
...
No to jak będziesz się jeszcze bawił, to zwróć uwagę na geometrię na brzegach kadru wzdłuż linii brzegowej ;).
I zobacz w trochę cieplejszej tonacji, może a nóż widelec przypasuje ;).
Zatem czekam z niecierpliwością na nową wersję przebierając nerwowo nóżkami ;).
mirekvampirek
07-10-2011, 15:22
Haha nozkami przebierajac :D
szczerze mowiac to zauwazylem ta beczke po jakims czasie po wrzuceniu zdjecia, glownie za sprawa drzew ktore sie klaniaja po obu stronach kadru w przeciwnym kierunku :D
pozdrawiam
Wybacz Autorze, że wrzucę ten komentarz! Komentuję tylko zdjęcia, które mnie ujęły swoim wyrazem. Miejsce pokazane przez Ciebie jest urokliwe. Jak już wybrałeś taki kadr (do mnie przemawiałby bardziej pion z taką wagą kamieni u dołu, albo w poziomie z okrojoną wersją kamieni z dołu) powinieneś bardziej uważać na efekty swojej obróbki. Zwróć uwagę na wszystkie kamienie w wodzie (obrysy- kontakt z wodą). Przez to zdjęcie dla mnie jest strasznie nienaturalne, ale potencjał w zdjęciu bardzo dobry.:smile:
mirekvampirek
07-10-2011, 20:45
najdrozsza barbi co do kadrowania pion poziom tu akurat poziom mi pasowal :) kwestia gustu, ale co do obrysow to moge udostepnic screen sava z wyzerowanego rawa zeby ci pokazac jakie zeczy czasami natura wyprawia :D
pozdrawiam
... Zwróć uwagę na wszystkie kamienie w wodzie (obrysy- kontakt z wodą). ...
Z tym akurat nie bardzo mogę się zgodzić. Nie tak dawno miałem okazję utrwalić na karcie kilka kadrów z kamieniami w wodzie jako element wprowadzający. I podobnie jak u Mirka obwódki się pojawiły. Nie mówię tu o elementach, które pojawiają się podczas obróbki.
Z drugiej strony patrząc, czy przeszkadzają one w tak istotny sposób w prawidłowym odbiorze zdjęcia, hmm... .
Moim skromnym zdaniem chyba nie :).
maniak666
07-10-2011, 20:57
Z tym akurat nie bardzo mogę się zgodzić. Nie tak dawno miałem okazję utrwalić na karcie kilka kadrów z kamieniami w wodzie jako element wprowadzający. I podobnie jak u Mirka obwódki się pojawiły. Nie mówię tu o elementach, które pojawiają się podczas obróbki.
Z drugiej strony patrząc, czy przeszkadzają one w tak istotny sposób w prawidłowym odbiorze zdjęcia, hmm... .
Moim skromnym zdaniem chyba nie :).
Jeśli założysz że to w wyniku obróbkowego błędu to mogą.
mirekvampirek
07-10-2011, 21:00
ale sa na tyle niecodzienne, ze raczej wszyscy je beda jako blad traktowali :D
obwodki zostaja ;)
maniak666
07-10-2011, 21:02
ale sa na tyle niecodzienne, ze raczej i wszyscy je beda jako blad traktowal:D
obwodki zostaja ;)
A to już zmartwienie odbiorców:lol:
najdrozsza barbi co do kadrowania pion poziom tu akurat poziom mi pasowal :) kwestia gustu, ale co do obrysow to moge udostepnic screen sava z wyzerowanego rawa zeby ci pokazac jakie zeczy czasami natura wyprawia :D
pozdrawiam
Jak widzę mój chłopcze poziom zostawiłeś, ale tylko w kadrze w następnym wątku - wybacz, ale beznadzieja. Moja uwaga: nie sugeruj się wszystkimi wypowiedziami. Patrz na swoją intuicję w robieniu zdjęć i obróbce. Na marginesie w Twoim zdjęciu wystarczyło ściągnąć tylko niewiele niebieskiego i dodać trochę światła.
mirekvampirek
07-10-2011, 21:26
slucham ???
nie bardzo rozumiem twoje rozgoryczenie wobec mojej wypowiedzi
chyba zle ja zinterpretowalas troszeczke?
wyluzuj sie troszke i baw sie tak dobrze jak ja sie tu bawie, bo zlosc szkodzi wiesz na co
pozdrawiam
slucham ???
nie bardzo rozumiem twoje rozgoryczenie wobec mojej wypowiedzi
chyba zle ja zinterpretowalas troszeczke?
wyluzuj sie troszke i baw sie tak dobrze jak ja sie tu bawie, bo zlosc szkodzi wiesz na co
pozdrawiam
Nie jestem rozgoryczona, nigdy się nie obrażam na kolegów z forum. Zawsze się dobrze bawię w wymianie konstruktywnych opinii na temat zdjęć, którymi jestem zainteresowana.
P.S.
A pięknięsza już nie będę, mam prawie 42 lata.:smile:
maniak666
07-10-2011, 21:53
P.S.
A pięknięsza już nie będę, mam prawie 42 lata.:smile:
Ja mam więcej i jestem coraz śliczniejszy:mrgreen:
Tak twierdzi moja lepsza połowa i się z nią w pełni zgadzam:p
mirekvampirek
07-10-2011, 21:59
to wytlumacz mi na spokojnie, o co ci chodzilo z tym chlopcem, poziomem gdzies tam zostawionym itd itp,
milo mi ze sie moim zdjeciem zainteresowalas, i ze wyrazilas swoja opinie, ale jak wspomnialem wyzej kadrowanie to kwestja intuicji i gustu, a o obwodkach tez pewnie to przeczytalas, nie wiem jak mam sie do ciebie nastepnym razem zwracac, zebys znowu mnie nie odebrala jako chlopca bez poziomu :D
pozdrawiam
ps wiek przy pieknosci nie gra roli ;) maniak jest tego zywym dowodem
:D
Ja mam więcej i jestem coraz śliczniejszy:mrgreen:
Tak twierdzi moja lepsza połowa i się z nią w pełni zgadzam:p
ALE kobiety szybciej się starzeją! (chociaż tego osobiście nie czuję) - wybacz Autorze za wrzutę!!!
maniak666
07-10-2011, 22:11
ALE kobiety szybciej się starzeją! (chociaż tego osobiście nie czuję) - wybacz Autorze za wrzutę!!!
To są tzw. "Urban legend".
No dobra- kończmy te wygłupy.
to wytlumacz mi na spokojnie, o co ci chodzilo z tym chlopcem, poziomem gdzies tam zostawionym itd itp,
milo mi ze sie moim zdjeciem zainteresowalas, i ze wyrazilas swoja opinie, ale jak wspomnialem wyzej kadrowanie to kwestja intuicji i gustu, a o obwodkach tez pewnie to przeczytalas, nie wiem jak mam sie do ciebie nastepnym razem zwracac, zebys znowu mnie nie odebrala jako chlopca bez poziomu :D
pozdrawiam
ps wiek przy pieknosci nie gra roli ;) maniak jest tego zywym dowodem
:D
Chodziło mi o zdjęcie pokazane w następnym Twoim wątku (tego wieczora). Kadr ostał się ten sam - poziom, ale obróbka całkiem inna - różna na kilka sposobów, która nie przemawia do mnie do końca. Ale i tak caly czas uważam, że powinieneś zmienić kadrowania w tym ujęciu