PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] coniston water

mirekvampirek
06-10-2011, 21:57
zapraszam

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img412.imageshack.us/i/lakesfrimorn73ff.jpg/)

pozdrawiam

Bartekkw
06-10-2011, 22:19
Czysto i estetycznie podane - podoba sie ;)

nothing
06-10-2011, 22:27
Bardzo mi się podoba. Motyw i kadr przepiękne. Faktycznie, ta czystość przekazu jest uderzająca...

żółty
06-10-2011, 22:34
Ładnie.

Nikonozaur
06-10-2011, 22:41
Czysto i estetycznie podane - podoba sie ;)
Za Bartkiem.

mirekvampirek
06-10-2011, 23:02
Postanowilem sobie, ze musze ogarnac ostrzenie w koncu, bo juz sie zaczynam irytowac, ze za kazdym razem dostaje inny efekt, jak wy to tu widzicie
a tak przy okazji, czy ten kamien w srodku nie przypomina wam paczka :D

Duder
06-10-2011, 23:08
Nie, nie przypomina, za to trochę kask rowerzysty. :-) Bardzo dobre zdjęcie, taki układ z przejrzystym powietrzem nad wodą i pięknie oświetlonymi chmurami w tle trafia się niezaczęsto, że nie wspomnę o tęczy, która żeby było śmieszniej mnie osobiście tylko tu przeszkadza (troszeczkę :-) ).

mirekvampirek
06-10-2011, 23:29
Dude podobne odczucia mam co do teczy, ale glupio bym sie czul steplujac ja ;)
a co do kamienia, to ide zjesc cos slodkiego, bo zglodnialem :D

jmiron
07-10-2011, 00:48
No i tęcza jak i jej odbicie, dzeli kadr na dwa różne olbrazy, tak niebo jak i dół,.

stroop
07-10-2011, 01:23
Jakbym miał się czepiać, to drugi plan ciut za ostry. Jego lekkie rozmycie dodałoby perspektywy w stosunku do ostrego pierwszego. A zdjęcie przyjemne.

judith_manson
07-10-2011, 04:11
No faktycznie czysto i przejrzyscie - poprosze lekcje z takiego ostrzenia :)
Sam kadr uklepany mz - motywy znane,jakkolwiek b dobre wykonanie

borregaard
07-10-2011, 07:06
Trochę mało światła,szczególnie tam gdzie tęcza,ale podoba mi się.:)

Piter M
07-10-2011, 08:39
Ja bym podostrzył delikatnie pierwszy plan ale to dosłownie szczypnął. Ewentualnie jak pisze Newry. Poza tym estetycznie, spokojnie, kojąco.

FHR
07-10-2011, 11:03
A ja bym dał kamieniom więcej oddechu u dołu, odrobinę więcej. I byłoby cacuszko :)

krzysztofz24
07-10-2011, 13:40
(..........)
a tak przy okazji, czy ten kamien w srodku nie przypomina wam paczka :D

Alez oczywiscie ze wyglada jak paczek:-), jeszcze ma ta jasniejsza obwodke jak paczek....

A zdjecie spoko.

erde
07-10-2011, 13:44
Trochę mało światła,szczególnie tam gdzie tęcza,ale podoba mi się.:)

mam podobne zdanie. można by trochę ożywić to zdjęcie, chociaż i tak bardzo mi się podoba. z resztą wydaje mi się, że z tej klatki można by wykroić kilka ciekawych kadrów :)

PABLOOK
07-10-2011, 14:49
Fajnie jest, tak spokojnie i delikatnie podane :).
Faktycznie może ciut więcej światła pokazać nie byłoby złym posunięciem ;).
Jako, że czepialski jestem, to jeszcze wtrące swoje trzy grosze ;).
Myślę, że warto trochę bardziej selektywnie wyostrzyć pierwszoplanowe kamerdolce i trochę na nich pojeździć krzywymi, poziomami, kontrastami. Chodzi o to, aby ciut więcej przestrzenności złapały.
Więcej nie piszę, bo mnie jako gbura i zarozumialca odbierzesz ;).
Zdjęcie fajowe i już ;).

mirekvampirek
07-10-2011, 15:04
Pabloo jak ty jestes gburem to ja totalnym hamem ;) (powiedzcie, ze to nieprawda :D )
wlasnie o to mi zawsze chodzi, zeby mowic z mostu co jest nie tak, a nie owijajac w bawelne pisac, ze jest swietnie, bo zawsze moze byc lepiej ;)
pobawie sie dzisiaj tym zdjeciem, wedle waszych spostrzezen (za ktore wam dzieki) i wstawie poprawke
pozdrawiam
ps judith tak jakby sowdonia nie byla oklepana ;) pozdrawiam

PABLOOK
07-10-2011, 15:11
...
pobawie sie dzisiaj tym zdjeciem, wedle waszych spostrzezen (za ktore wam dzieki) i wstawie poprawke
...

No to jak będziesz się jeszcze bawił, to zwróć uwagę na geometrię na brzegach kadru wzdłuż linii brzegowej ;).
I zobacz w trochę cieplejszej tonacji, może a nóż widelec przypasuje ;).
Zatem czekam z niecierpliwością na nową wersję przebierając nerwowo nóżkami ;).

mirekvampirek
07-10-2011, 15:22
Haha nozkami przebierajac :D
szczerze mowiac to zauwazylem ta beczke po jakims czasie po wrzuceniu zdjecia, glownie za sprawa drzew ktore sie klaniaja po obu stronach kadru w przeciwnym kierunku :D
pozdrawiam

barbi
07-10-2011, 20:24
Wybacz Autorze, że wrzucę ten komentarz! Komentuję tylko zdjęcia, które mnie ujęły swoim wyrazem. Miejsce pokazane przez Ciebie jest urokliwe. Jak już wybrałeś taki kadr (do mnie przemawiałby bardziej pion z taką wagą kamieni u dołu, albo w poziomie z okrojoną wersją kamieni z dołu) powinieneś bardziej uważać na efekty swojej obróbki. Zwróć uwagę na wszystkie kamienie w wodzie (obrysy- kontakt z wodą). Przez to zdjęcie dla mnie jest strasznie nienaturalne, ale potencjał w zdjęciu bardzo dobry.:smile:

mirekvampirek
07-10-2011, 20:45
najdrozsza barbi co do kadrowania pion poziom tu akurat poziom mi pasowal :) kwestia gustu, ale co do obrysow to moge udostepnic screen sava z wyzerowanego rawa zeby ci pokazac jakie zeczy czasami natura wyprawia :D

pozdrawiam

PABLOOK
07-10-2011, 20:56
... Zwróć uwagę na wszystkie kamienie w wodzie (obrysy- kontakt z wodą). ...

Z tym akurat nie bardzo mogę się zgodzić. Nie tak dawno miałem okazję utrwalić na karcie kilka kadrów z kamieniami w wodzie jako element wprowadzający. I podobnie jak u Mirka obwódki się pojawiły. Nie mówię tu o elementach, które pojawiają się podczas obróbki.
Z drugiej strony patrząc, czy przeszkadzają one w tak istotny sposób w prawidłowym odbiorze zdjęcia, hmm... .
Moim skromnym zdaniem chyba nie :).

maniak666
07-10-2011, 20:57
Z tym akurat nie bardzo mogę się zgodzić. Nie tak dawno miałem okazję utrwalić na karcie kilka kadrów z kamieniami w wodzie jako element wprowadzający. I podobnie jak u Mirka obwódki się pojawiły. Nie mówię tu o elementach, które pojawiają się podczas obróbki.
Z drugiej strony patrząc, czy przeszkadzają one w tak istotny sposób w prawidłowym odbiorze zdjęcia, hmm... .
Moim skromnym zdaniem chyba nie :).
Jeśli założysz że to w wyniku obróbkowego błędu to mogą.

mirekvampirek
07-10-2011, 21:00
ale sa na tyle niecodzienne, ze raczej wszyscy je beda jako blad traktowali :D
obwodki zostaja ;)

maniak666
07-10-2011, 21:02
ale sa na tyle niecodzienne, ze raczej i wszyscy je beda jako blad traktowal:D
obwodki zostaja ;)
A to już zmartwienie odbiorców:lol:

barbi
07-10-2011, 21:22
najdrozsza barbi co do kadrowania pion poziom tu akurat poziom mi pasowal :) kwestia gustu, ale co do obrysow to moge udostepnic screen sava z wyzerowanego rawa zeby ci pokazac jakie zeczy czasami natura wyprawia :D

pozdrawiam

Jak widzę mój chłopcze poziom zostawiłeś, ale tylko w kadrze w następnym wątku - wybacz, ale beznadzieja. Moja uwaga: nie sugeruj się wszystkimi wypowiedziami. Patrz na swoją intuicję w robieniu zdjęć i obróbce. Na marginesie w Twoim zdjęciu wystarczyło ściągnąć tylko niewiele niebieskiego i dodać trochę światła.

mirekvampirek
07-10-2011, 21:26
slucham ???
nie bardzo rozumiem twoje rozgoryczenie wobec mojej wypowiedzi
chyba zle ja zinterpretowalas troszeczke?
wyluzuj sie troszke i baw sie tak dobrze jak ja sie tu bawie, bo zlosc szkodzi wiesz na co
pozdrawiam

barbi
07-10-2011, 21:49
slucham ???
nie bardzo rozumiem twoje rozgoryczenie wobec mojej wypowiedzi
chyba zle ja zinterpretowalas troszeczke?
wyluzuj sie troszke i baw sie tak dobrze jak ja sie tu bawie, bo zlosc szkodzi wiesz na co
pozdrawiam

Nie jestem rozgoryczona, nigdy się nie obrażam na kolegów z forum. Zawsze się dobrze bawię w wymianie konstruktywnych opinii na temat zdjęć, którymi jestem zainteresowana.

P.S.
A pięknięsza już nie będę, mam prawie 42 lata.:smile:

maniak666
07-10-2011, 21:53
P.S.
A pięknięsza już nie będę, mam prawie 42 lata.:smile:
Ja mam więcej i jestem coraz śliczniejszy:mrgreen:
Tak twierdzi moja lepsza połowa i się z nią w pełni zgadzam:p

mirekvampirek
07-10-2011, 21:59
to wytlumacz mi na spokojnie, o co ci chodzilo z tym chlopcem, poziomem gdzies tam zostawionym itd itp,
milo mi ze sie moim zdjeciem zainteresowalas, i ze wyrazilas swoja opinie, ale jak wspomnialem wyzej kadrowanie to kwestja intuicji i gustu, a o obwodkach tez pewnie to przeczytalas, nie wiem jak mam sie do ciebie nastepnym razem zwracac, zebys znowu mnie nie odebrala jako chlopca bez poziomu :D
pozdrawiam
ps wiek przy pieknosci nie gra roli ;) maniak jest tego zywym dowodem
:D

barbi
07-10-2011, 22:10
Ja mam więcej i jestem coraz śliczniejszy:mrgreen:
Tak twierdzi moja lepsza połowa i się z nią w pełni zgadzam:p

ALE kobiety szybciej się starzeją! (chociaż tego osobiście nie czuję) - wybacz Autorze za wrzutę!!!

maniak666
07-10-2011, 22:11
ALE kobiety szybciej się starzeją! (chociaż tego osobiście nie czuję) - wybacz Autorze za wrzutę!!!
To są tzw. "Urban legend".
No dobra- kończmy te wygłupy.

barbi
07-10-2011, 23:24
to wytlumacz mi na spokojnie, o co ci chodzilo z tym chlopcem, poziomem gdzies tam zostawionym itd itp,
milo mi ze sie moim zdjeciem zainteresowalas, i ze wyrazilas swoja opinie, ale jak wspomnialem wyzej kadrowanie to kwestja intuicji i gustu, a o obwodkach tez pewnie to przeczytalas, nie wiem jak mam sie do ciebie nastepnym razem zwracac, zebys znowu mnie nie odebrala jako chlopca bez poziomu :D
pozdrawiam
ps wiek przy pieknosci nie gra roli ;) maniak jest tego zywym dowodem
:D

Chodziło mi o zdjęcie pokazane w następnym Twoim wątku (tego wieczora). Kadr ostał się ten sam - poziom, ale obróbka całkiem inna - różna na kilka sposobów, która nie przemawia do mnie do końca. Ale i tak caly czas uważam, że powinieneś zmienić kadrowania w tym ujęciu