Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Obiektyw do macro

Krzysztof111
06-10-2011, 14:52
Witam, potrzebuje obiektyw do macro. koszt tak do 1000 pln. Znalazlem pare fajnych uzywek w stanie idealnym obiektywu Nikon Af 60mm F2.8D micro. W sumie po przeczytaniu wielu opinii na jego temat przypadl on mi do gustu. Czy bylby to dobry wybor do D90? Dziekuje za porady.

leszek00
06-10-2011, 17:48
Poza obiektywem przydałyby ci się pierścienie pośrednie makro

Badol
06-10-2011, 17:56
To fajne szkło i mogę zdecydowanie polecić. Dla mnie fajniejsza ogniskowa niż np. Tamron 90, którego też miałem i też złego słowa nie powiem.
Jak starczy $$$ to pomyśl o jakiejś lampie pierścieniowej. To naprawdę daje znacznie fajniejsze efekty :)

siwyozzman
06-10-2011, 20:07
Jest to świetny wybór do każdego Nikona :) ma bardzo dokładny pierścień do ręcznego ostrzenia więc nawet posiadacze niższych modeli niż Twój mogą o nim myśleć poważnie. Można go kupić nawet za nieznacznie niższą kwotę niż podałeś. Oprócz zdjęć makro, detali, daje świetne efekty przy portretowaniu. Generuje piękny obraz - uwielbiam jego bokeh. Ma tzw. crc czyli jeżeli ostrzysz z bardzo bliska to przysłona musi być trochę bardziej domknięta niż f2.8 . Polecam - to jedna z perełek nikona - bardzo ostry o unikalnej konstrukcji.. Po prostu majstersztyk!

Walle
06-10-2011, 22:55
Podpisuję się pod przedmówcą.
Niedawno kupiłem 60/2.8D za 750 PLN i idealnym stanie, z pudłem i papierami.
Makro się uczę, więc efekty na razie mierne, ale widać, że obiektyw ma potencjał.
Piękny bokeh (mz. lepszy niż w 50/1.8d i 85/1.8d), kontrast, kolory i ostrość, bardzo solidna konstrukcja.
Wiem, że ten obiektyw zostaje u mnie na zawsze. Osobiście gorąco polecam.

Krzysztof111
07-10-2011, 12:46
Dziekuje wszystkim za porady. Dzisiaj zakupilem na e bayu wiec powinienem go dostac jakos we wtorek. Wtedy zobacze co to malenstwo potrafi:)

marcin_G
07-10-2011, 13:09
Potrafi bardzo dużo i do tego jest solidny. Dawno dawno temu był to mój podstawowy obiektyw. Był założony do Nikona F2 i zarabiał na piwko :)
Mając ten obiektyw pierścieni pośrednich nie będziesz potrzebował
Będzie pan zadowolony

wigi
09-10-2011, 13:11
Obiektyw bardzo dobry, polecam.

Mając ten obiektyw pierścieni pośrednich nie będziesz potrzebował

A to już zależy od skali odwzorowania jaką fotografujący chciałby osiągać.
Uważam, że dla makromaniaka zestaw pierścieni będzie bardzo przydatny. :)

marcin_G
09-10-2011, 21:58
No w zasadzie tak - co kto lubi...
Do ekstremalnych skal to ja już radziłbym 55tkę f/3,5 i pierścień mocowania odwrotnego, ALE NA MIESZKU, a nie pierścieniach

markB
09-10-2011, 23:26
Jak starczy $$$ to pomyśl o jakiejś lampie pierścieniowej. To naprawdę daje znacznie fajniejsze efekty :)

Oj, nie będzie łatwo. Temu "kolesiowi" ryjek się wydłuża. Potrzeba specjalnego pierścionka UR-5, żeby powiesić np. SB-R200.

wigi
11-10-2011, 08:57
No w zasadzie tak - co kto lubi...
Do ekstremalnych skal to ja już radziłbym 55tkę f/3,5 i pierścień mocowania odwrotnego, ALE NA MIESZKU, a nie pierścieniach
OK, tyle, że taki zastaw to jedynie w domowym/studyjnym zaciszu się sprawdzi.
Do zdjęć owadów (i nie tylko), w terenie, pierścienie z przeniesieniem przysłony będą bardzo praktyczne i wygodne.
Nikkor 60mm AF 2.8 D z kompletem pierścieni da nam skalę ok. 2,4:1.

Krzysztof111
11-10-2011, 17:50
Dzisiaj rano doszedl obiektyw. Wspaniala budowa, optyka, a ostrosc to juz wogole masakra. Czy moglby mi ktos poradzic jakies dobre pierscienie do tego zestawu? Dziekuje za wszelka pomoc.

wigi
11-10-2011, 23:42
Czy moglby mi ktos poradzic jakies dobre pierscienie do tego zestawu?
Najlepiej kupić pierścienie przenoszące automatykę, a już minimum to posiadające popychacz przysłony.
Jest teraz spory wybór i ceny są różne. Najlepszą opinię mają, ale i są dość drogie, pierścienie Kenko (lub Soligor - to to samo) - są świetnie wykonane i przenoszą praktycznie wszystko. Ja takich używam i mogę je polecić. Z tańszych też zapewne ktoś coś poleci.

markB
13-10-2011, 00:38
Pierścienie Kenko będą ok do tego obiektywu, ale przestrzegałbym przed podłączeniem ich do czegoś ciężkiego. Próbowałem z 300-tką: trzeba mieć trzecią rękę do podtrzymywania pierścieni, bo styki się rozłączają pod ciężarem szkła.

Brajan73
14-10-2011, 12:34
Odświeżę temat. Na razie jestem posiadaczem coolpixa P500 i od czasu do czasu pożyczam konika-minolta 7d i canon 450d ale max obiektyw 75mm bez macro, więc moje doświadczenia są niewielkie w tej dziedzinie. Przeglądając zdjęcia na tym forum bądź innym, brakuje mi dodatkowego parametru który dla mnie jest dość istotny, jest to odległość od obiektu fotografowanego. Krótko mówiąc, jaki obiektyw [zoom] powinienem zakupić razem z D7000 by robić tego typu zdjecia (http://www.lepidoptera.pl/show.php?ID=70&country=PL) z odległości przynajmniej metra lub większej?

sebar1
14-10-2011, 13:10
Przeglądając zdjęcia na tym forum bądź innym, brakuje mi dodatkowego parametru który dla mnie jest dość istotny, jest to odległość od obiektu fotografowanego.

każdy producent obiektywu podaje ten parametr, który nazywa się minimalna odległość ostrzenia i przy zdjęciach macro (1:1) czy to będzie pół centymetra czy centymetr więcej to raczej żadna różnica.

Krótko mówiąc, jaki obiektyw [zoom] powinienem zakupić razem z D7000 by robić tego typu zdjecia (http://www.lepidoptera.pl/show.php?ID=70&country=PL) z odległości przynajmniej metra lub większej?

im dłuższa ogniskowa tym większa odległość od fotografowanego obiektu.
Przy skali odwzorowania 1:1 Nikkor 200 micro ma 50 cm od matrycy... Obawiam się, że nie ma obiektywu, który pozwoli wykonywać takie zdjęcia z odległości przynajmniej metra.
I zresztą nie ma takiej potrzeby. Takie motylki spokojnie zrobisz na DXksie obiektywem macro o ogniskowej 60mm np. Nikkor 60 micro AF-S lub Tamron 60mm f2.
Stabilizowany Nikkor 105 AF-S będzie super ale cena już większa.

Brajan73
14-10-2011, 13:26
Z twojej wypowiedzi wnioskuję że obiektywy Tamron SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD Aspherical (IF) MACRO oraz Sigma 70-200 mm f/2.8 II EX APO DG Macro HSM w zupełności wystarczą jak na potrzeby "amatora", czy raczej powinienem rozejrzeć za innymi obiektywami.

sebar1
14-10-2011, 13:39
Z twojej wypowiedzi wnioskuję że obiektywy Tamron SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD Aspherical (IF) MACRO oraz Sigma 70-200 mm f/2.8 II EX APO DG Macro HSM w zupełności wystarczą jak na potrzeby "amatora", czy raczej powinienem rozejrzeć za innymi obiektywami.

to niestety nie są obiektywy macro... chociaż ten dopisek w nazwie może to sugerować...
szukaj obiektywów ze skalą odwzorowania 1:1.
Te co wymieniłem się nadają albo całkiem fajnym kompromisem między ceną a jakością jest Tamron 90mm f2,8 DI macro.

deimon
14-10-2011, 22:48
tez bym chcial sie podpiac pod ten temat nie tworzac kolejnego nowego o makro.

Mam pytanie z nautry technicznej. Z tego co rozumiem takie zdjecia macro sa robiona na duzych przyslonach f8-11 itp ? Czy w takim razie ma sens kupoiwac obiektyw ze swiatelm 2.8 ?
Jak sie maja do macro takie obiektywy jak :

Sigma 70-300mm f4-5.6 D Lens - APO Macro
TAMRON AF 55-200mm f4-5.6 LD MACRO LENS
NIKON MACRO AF D 28-105mm

wymieniam tylko kilka z ebaya tanich

Moze ktos mnie oswiecic w tym temacie ?

żółto-czarny
14-10-2011, 23:17
Sigma 70-300mm f4-5.6 D Lens - APO Macro
Dawno temu ganiałem z taką po łąkach za motylkami, mając ustawioną odległość mnimalną 90 cm i ogniskową 200 mm, co daje skalę 1:3. Na większe motylki starcza, na małe obiekty już nie bardzo. Można jeszcze osiągnąć 1:2 przy 300 mm, ale to niewygodne i ostrość siada :(
Prawdziwym obiektywem makro możesz czasem strzelić jakiś portrecik, więc F2,8 jak najbardziej ma sens :)

pateb
21-10-2011, 21:54
Witam, potrzebuje obiektyw do macro. koszt tak do 1000 pln. Znalazlem pare fajnych uzywek w stanie idealnym obiektywu Nikon Af 60mm F2.8D micro. W sumie po przeczytaniu wielu opinii na jego temat przypadl on mi do gustu. Czy bylby to dobry wybor do D90? Dziekuje za porady.

Hellios 58mm, Tessar 50mm + pierścienie makro. Ew. bardziej uniwersalny, ale za to rewelacyjny, Nikkor 60mm makro (wersja D).