PDA

Zobacz pełną wersję : Nissin Di 622 VS Nissin Di 466

bboy4
06-10-2011, 10:23
Jakie są zasadnicze różnice pomiędzy tymi lampami , oprócz wielkości? (z tego co widzę 622 ma włąsny pomiar)
Czy dla amatora który zawsze używał tylko wbudowanej lampy , nie wystarczy Di 466??
Różnica w cenach tych lamp wynosi około 250zł.
Nie jest to bardzo duża różnica , ale zamierzam też kupić Nikkora 50mm /1.8G , i nie ukrywam że różnica ceny tych lamp zredukuje mi cenę zakupu obiektywu o 250zł :smile:

Jeśli natomiast są poważne różnice kierujące raczej na zakup Di 622 , napewno je rozważę....

Pytam dlatego , ponieważ nie wiem tak naprawde w jakim stopniu będę wykorzystywał lampę....

arecki
06-10-2011, 19:26
466 jest regulowana tylko w pionie, a 622 dodatkowo w poziomie co jest wręcz obowiązkowe ;)
aha i jak 622 to MK II

adolfik9501
06-10-2011, 22:15
(...)
Pytam dlatego , ponieważ nie wiem tak naprawde w jakim stopniu będę wykorzystywał lampę....

Jaki by to stopień nie był niemądrze jest się ograniczać do dość słabej lampy na dodatek bez obracania głowicy w poziomie. Nie marudź ino zakup Di622 II. Poza tym Di466 chodzą po 350 PLN, a Di622 II po 500 więc jak nic mi 250 nie wychodzi. Wersji pierwszej (Di622) nie warto kupować, skoro jest wersja poprawiona i rozbudowana (Di622 II).

ad2122
07-10-2011, 20:36
Oprócz braku rotacji w poziomie, Nissin 466 koszmarnie nie doświetla przy palniku na wprost. IMO daruj sobie ten model i rozejrzyj się za Nissine'm 622 MII lub Metz'em 44 AF-1 digital.

wer
08-10-2011, 15:54
Nissin 622 Mk I też lubi niedoświetlić na wprost. Czasami dobrze, czasami źle. A Mk I ma podstawową wadę, da się to tylko odpalić na aparacie lub przez CLS. Może te wyzwalacze radiowe z przeniesieniem CLS by coś dały, ale impreza średnio opłacalna.

adolfik9501
08-10-2011, 15:59
Nissin 622 Mk I też lubi niedoświetlić na wprost. Czasami dobrze, czasami źle. A Mk I ma podstawową wadę, da się to tylko odpalić na aparacie lub przez CLS. Może te wyzwalacze radiowe z przeniesieniem CLS by coś dały, ale impreza średnio opłacalna.

A od kiedy Di622 w CLS/AWL bangla... Jak zaktualizowali firmware w wersji do Nikona, to odpalisz ją praktycznie na wszystkim.

bboy4
17-10-2011, 17:24
Ok - Dzięki za szczegółowe wyjaśnienia... Decyzja zapadła , oczywiście na Nissina 622 MKII...

Rzeczywiście w FJ , MKII kosztuje 500zł , ja porównywałem ceny allegro , z przyzwyczajenia że allegro wyjdzie najtaniej.. :???:

wer
17-10-2011, 17:48
A od kiedy Di622 w CLS/AWL bangla... Jak zaktualizowali firmware w wersji do Nikona, to odpalisz ją praktycznie na wszystkim.

Można ją odpalić przez cls. Aktualizacja softu to jednak rozstanie z lampą na jakiś czas i koszty.

bboy4
17-10-2011, 18:07
Słuchajcie - ostatnie "głupie" pytanie w tym wątku... Skoro przekonaliście mnie już do regulacji w poziom/pion oraz do atutów większej lampy :

W takim razie lepiej 622 MKII czy Metz 44 AF-1 ?? (Pytam ponieważ cenowo kształtują się podobnie)

adolfik9501
17-10-2011, 20:15
Można ją odpalić przez cls. (...)

Pytanie było od kiedy działa, a nie czy można ją odpalić, co jest akurat skutkiem ubocznym zastosowania fotoceli pomijającej przedbłyski. Tak samo "działają" w CLS/AWL lampy YN...

Słuchajcie - ostatnie "głupie" pytanie w tym wątku... Skoro przekonaliście mnie już do regulacji w poziom/pion oraz do atutów większej lampy :

W takim razie lepiej 622 MKII czy Metz 44 AF-1 ?? (Pytam ponieważ cenowo kształtują się podobnie)

Di622 II - jest mocniejsza, ma fotocelę (2 tryby), i jest jednak tańsza.
M44AF1 Digital - jest słabsza, nie ma żadnej fotoceli (może kiedyś przy okazji aktualizacji softu dorzucą), no i jednak jest droższa.

Ciężko znaleźć użykowników M44AF1 Digital, więc opinii praktycznie nie ma, Nissina zaś sporo osób ma i co nieco o wadach i zaletach napisano. Osobiście nie miałem styczności z żadną z tych lamp więc nie mogę się wypowiedzieć jak się spisują. Na papierze lepszy jest Nissin...

wer
17-10-2011, 21:18
I Nissin i M44 mają liczbę przewodnią 44 przy zoomie 105mm.

wer
17-10-2011, 21:21
Pytanie było od kiedy działa, a nie czy można ją odpalić, co jest akurat skutkiem ubocznym zastosowania fotoceli pomijającej przedbłyski. Tak samo "działają" w CLS/AWL lampy YN...

Akurat jest różnica. YN nie odpalisz przy ustawieniu mocy lampy wbudowanej na -- i jako sterownik CLS. To nie jest proste reagowanie na któryś błysk.

adolfik9501
17-10-2011, 21:28
I Nissin i M44 mają liczbę przewodnią 44 przy zoomie 105mm.

To teraz bądź tak dobry i sprawdź dla jakiś normalnych ustawień zooma, czyli 35 mm

Akurat jest różnica. YN nie odpalisz przy ustawieniu mocy lampy wbudowanej na -- i jako sterownik CLS. To nie jest proste reagowanie na któryś błysk.

Tia, nie odpalisz... ino dziwne, że właśnie sprawdziłem i błyska. A i na zdjęciu się rejestruje...

EDIT: Dalej twierdzę, że lampa z fotocelą na drugi błysk nie działa w CLS/AWL ino czasem sobie błyśnie.

bboy4
18-10-2011, 17:45
Nie wiem jeszcze nic o CLS/AWL oraz co z czym bangla , ale mam rozumieć że większych kłopotów żeby wyzwolić MKII za pomocą wbudowanej lampy D3100 nie będzie??

adolfik9501
18-10-2011, 18:40
Nie wiem jeszcze nic o CLS/AWL oraz co z czym bangla , ale mam rozumieć że większych kłopotów żeby wyzwolić MKII za pomocą wbudowanej lampy D3100 nie będzie??

Bez problemu wyzwolisz (lampa ma fotocelę) lecz lampa będzie działać w trybie M, czyli moc będziesz sam sobie ustawiał na lampie.

bboy4
19-10-2011, 08:58
lecz lampa będzie działać w trybie M, czyli moc będziesz sam sobie ustawiał na lampie.
Ok - Rozumie - Dzięki Bardzo....

skosiarek
31-10-2011, 14:47
Podepnę sie pod wątek, bo pytanie moje dotyczy lampy Di622mk2, a po co zakładać nowy.
Lampę tą mam od kilku miesięcy i generalnie jest ok, ale ostatnio zaczęła mnie denerwować jedna rzecz. Mianowicie odbłyśnik (panel odbijający), a dokładniej luz na nim. Jeśli wysunę odbłyśnik, a dodatkowo "opuszczę" płytkę rozpraszajacą to odbłyśnik się trzyma jak należy i można regulować stopień jego wysunięcia. Jeśli natomiast chcę użyć odbłyśnika przy schowanej płytce rozpraszającej to niestety są na nim takie luzy, że lata sobie on jak sam chce (przekrzywia się, wsuwa do połowy). Czy ktoś z użytkowników Di622mk2 mógłby to sprawdzić u siebie? Jeśli jest to regułą, to będę kląć na producenta, ale jeśli nie jest to będę musiał kląć samego siebie, że nie sprawdziłem przy zakupie, a to zawsze gorzej... Proszę, żeby ktoś to sprawdził.

bboy4
01-11-2011, 13:55
Ja będę mógł Ci cokolwiek napisać dopiero w czwartek , wtedy kupię MKII...

Przy okazji dobrze że piszesz o tym fakcie , sprawdzę przy zakupie...

Ps: Nie wiecie czy w FJ stacjonarnym , cena MKII duzo odbiega od ceny e-FJ?? (i czy wogóle jest dostępna).
Pytam z ciekawości bo dzwoniłem ale nikt nie odbiera w FJ , które mam w swoim województwie....

skosiarek
01-11-2011, 14:17
To fajnie - czekam w czwartek na info :)

arecki
01-11-2011, 22:41
u mnie nie ma luzów

arecki
01-11-2011, 22:43
Ps: Nie wiecie czy w FJ stacjonarnym , cena MKII duzo odbiega od ceny e-FJ?? (i czy wogóle jest dostępna).
Pytam z ciekawości bo dzwoniłem ale nikt nie odbiera w FJ , które mam w swoim województwie....

ok 50 zł różnicy jest (już po koszcie dostawy do sklepu)

skosiarek
01-11-2011, 22:49
u mnie nie ma luzów

Dzięki za odpowiedź.
U mnie też już nie ma luzów (ha!), a to za sprawą dokręcenia dwóch wkrętów, które się znajdują w spodniej części głowicy. Teraz płytka odbłyśnika chodzi swobodnie, ale z pewnym minimalnym, acz wyczuwalnym oporem - akurat takim, aby nie przesuwała się sama jak to miało miejsce przed "operacją".