Zobacz pełną wersję : Duży plecak foto&turystyczny na długie wędrówki
misiak76
06-10-2011, 09:06
Witam.
Z racji tego, że moje akcesoria z roku na rok się powiększają i na dodatek jestem wszędołazem, podróżującym rodzinnie, robiącym za głównego tragarza. Poszukuję plecaka który spełniłby moje wymagania ;)
Chciałem kupić zwykły plecak turystyczny i mój pas biodrowy lowepro ale wtedy gryzą się pasy biodrowe od plecaka i foto, więc kicha. Znalazłem w sieci taki plecak Naneu Adventure K5 (http://www.foto-beta.pl/sklep.cgi?sesid=nonex97b8a7fdde2ffdba01afb7ffec205 430&referer=&oper=8&id=983&kategoria=12&subkat=54).
Zestaw mi się spodobał ze względu na możliwość wyciągnięcia przegrody foto z plecaka i wykorzystać ją jako torbę do zamocowania z przodu no i w tym momencie miałbym cały duży na inne akcesoria turystyczne oraz szybki dostęp do aparatu + obiektywy. Dodatkowo można wykorzystać tą torbę jako samodzielny plecak foto na krótkie wyprawy. Cena też mi się podoba bo za sam plecak turystyczny chciałem tyle dać. Może macie jakieś opinie na temat tego plecaka lub coś innego mi zaproponujecie.
Tu znalazłem więcej zdjęć jego (trzeba kliknąć na foto wówczas otworzy się galeria) Naneu Adventure K5 (http://www.naneupro.cz/product/10677-batoh-na-fotoaparat-naneu-k5)
RobertMiernik
06-10-2011, 09:51
a może taki?
http://www.hama.pl/portal/articleId*28223833/picType*abb/action*2599;jsessionid=9A667C497F614AA61B5D9F8FCE7 7187C.tomcat_pl_lin28?picURL=%2Fbilder%2F00103%2Fa bb%2F00103742abb.jpg#picture
Taka mini-giełda, ale jakby co to tanio sprzedam ;)
Dodam tylko, że bardzo wygodny, jedno ramie daje ekspresowy dostęp do sprzętu, solidny...
a może taki?
http://www.hama.pl/portal/articleId*28223833/picType*abb/action*2599;jsessionid=9A667C497F614AA61B5D9F8FCE7 7187C.tomcat_pl_lin28?picURL=%2Fbilder%2F00103%2Fa bb%2F00103742abb.jpg#picture
Dodam tylko, że bardzo wygodny, jedno ramie daje ekspresowy dostęp do sprzętu, solidny...
Wyobrażasz sobie długą wędrówkę z plecakiem na jedno ramię?! Poza tym, oprócz sprzętu foto zmieści się tam tyle, co nic. Byłeś kiedyś w górach?
RobertMiernik
06-10-2011, 11:15
Byłem i to z tym plecakiem, po zapięciu drugiego paska (pasek 'pod pachą' mocowany do głównego paska) jest bardzo wygodny i 6 godzin marszu nie zrobiło na mnie większego wrażenia...
Co do ilości sprzętu jestem prawie pewny, że zmieści się go więcej niż w tym z pierwszego postu...
A co do tego czy byłem w górach - nie skomentuję...
Nie oceniaj wyobraźni innych po swojej...
Jedynym 'minusem' jest mało miejsca na dodatki (kieszeń wielkości D3s z zamocowanym 50mm)
Antonioo
06-10-2011, 11:49
ZAPOMNIAŁEŚ NAJWAŻNIEJSZEJ RZECZY. . . JAKA POJEMNOŚĆ ;)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=177231
misiak76
06-10-2011, 12:10
a może taki?
Owszem plecak fajny, tyle, że jak Ebeb powiedział mało innego sprzętu tam wejdzie typu, jedzenie i ubiór bo moja dwójka dzieciaków (3 i 6 lat) jeszcze nie udźwignie worka roboczego, a żona też nie zawiele. Więc na moich barkach musi spoczywać 30-40%foto i 60-70% pozostałe rzeczy i tak przez najbliższe 5 lat. I właśnie taki duet jaki jest w neneu mi się spodobał. Dodam, że wycieczki robię długie od 1 do 5 dni w górach w wędrówkach od schroniska do schroniska.
Osprzęt jaki będę zabierał:
D90
statyw
obiektywy 35, 18-105, a docelowo jeszcze coś z zakresu 10-24 i 70-300
zestaw filtrów i kart
ładowarka
zapasowy akumulator
Pojemność to tak wiecej niż 70
Antonioo
06-10-2011, 12:56
w takim razie trekingowiec + zwykła torba na sprzęt przymocowana do naramienników plecaka od przodu (czyli na brzuchu;) . myślę, że to najlepsze, najwygodniejsze i zarazem najtańsze rozwiązanie.
Myślę, że nie warto pchać się w to Naneu. Już mówię dla czego.
Wydawało mi się, że plecaki tej firmy są bardzo porządne, a rozwiązania były całkiem fajne.
Zakupiłem więc K4L, i choć nie jestem jakoś bardzo zawiedziony, to wydaje mi się, że nie jest to czego oczekiwałem.
Wiem, że K4L nie jest to czego potrzebujesz, ale moje spostrzeżenia nt plecaka (również wykonania) można przeczytać tu:
http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=189924
Ty jesteś w o tyle gorszej sytuacji, że w zasadzie nie ma za wielkiego wyboru takich dużych plecaków.
Ja jednak chyba poszedł bym w kierunku porządnego plecaka wyprawowego + wkład do dolnej komory zrobiony z karrimaty (ewentualnie sprawdziłbym, czy Twoja biodrówka tam nie wejdzie). Do tego jakaś mała torba typu toploader, żeby nie ściągać plecaka za każdym razem jak chcesz odłożyć aparat do torby.
Taki plecak będzie ważył sporo. Jeśli sam plecak będzie miał kiepski system nośny, to niestety, ale trochę się umęczysz (mowa tu o K5 jak i o plecakach trekkingowych). W plecakach trekkingowych będziesz miał jednak dużo większy wybór i większe pole manewru z dopasowaniem go do do Twoich potrzeb.
misiak76
06-10-2011, 15:26
Mam jeszcze stary plecak trekingowy Campusa typu mokroplecowy 60l ;) Poeksperymentuje na nim czy się da z tą moją biodrówką zamieszać poprzez doczepienie jej do szelek z przodu. Wtedy będę wiedział czy taki system mi odpowiada ;) a tego naneu z chęcią bym zobaczył z takiej czystej ciekawości, bo prawde mówiąc ten Twój z opisu wydaje się monstrualny a co dopiero ta kobyłka, która ponoć ma 80 litrów pojemności ;)
Mam jeszcze stary plecak trekingowy Campusa typu mokroplecowy 60l ;) Poeksperymentuje na nim czy się da z tą moją biodrówką zamieszać poprzez doczepienie jej do szelek z przodu. Wtedy będę wiedział czy taki system mi odpowiada ;) a tego naneu z chęcią bym zobaczył z takiej czystej ciekawości, bo prawde mówiąc ten Twój z opisu wydaje się monstrualny a co dopiero ta kobyłka, która ponoć ma 80 litrów pojemności ;)
Weź poprawkę, że wielkość tego plecaka określałem pod kątem plecaka na 1-no dniowe wypady. Co do Campusa, to skoro będzie Ci wystarczał, to może faktycznie warto pomyśleć o K5. Jest to system całkiem nieźle przemyślany. Pisząc o plecaku trekkingowym miałem na myśli coś bardziej zaawansowanego niż Campus. Chodzi o to, żeby cały ciężar który nosisz trzymał się pewnie na plecach, ale również żebyś miał dobry komfort noszenia. Obawiam się jednak że cenowo może to wyjść drożej niż K5. Niestety odkąd kupiłem swój plecak turystyczny przestałem się interesować rynkiem plecaków. Nie potrafię Ci teraz powiedzieć który plecak warto kupić a który nie. Ja mam Karrimora na większe wypady, Deutery też są całkiem niezłe, ale drogie. Brat ma TrekSporta już chyba z 10 lat i też plecak ma się dobrze, ale jak jest teraz z jakością tych plecaków to ciężko mi powiedzieć.
Mariusz888
06-10-2011, 17:31
Nie ma sensu nawet szukać takiego plecaka bo po prostu nie znajdziesz... ;) plecaki dzielą się foto i nie foto - niestety. Szukałem długo i wszystkie rozwiązania to bardzo mocne kompromisy. Albo masz masę pojemności foto i nie wchodzi Ci reszta "nie foto", albo jest odwrotnie i trzeba pakować jedno do drugiego i tak. Osobiście uważam, że wszystkie torby noszone z przodu to pomyłka w sensie gór ogólnie - na góry typu Beskidy, Bieszczady tak ogólnie itd - są ok ale osobiście nie poszedł bym z czymś takim w Tatry - no chyba że chciałbym coś złamać ;) Nosiłem w góry najczęściej zestaw D700 + N14-24 + Z35/2 + S150/2.8. Teraz noszę już praktycznie tylko D700 z 14-24, a i tak myślę o wymianie na dobry kompakt - serio... Moje rozwiązanie to plecak trekingowy (pojemność w zależności od wyjścia) i do tego mała torba na powyższy zestaw (D700 + N14-24) na górę - niby sprawdza się, ale i tak trzeba przystawać, wyciągać, a czas leci ;) Wszystko zależy od tego po co się chodzi w góry - jak pospacerować to spokojnie można nieść dużo sprzętu foto. Jak w celach jakiś większych przejść czy jak sam piszesz - wędrowanie od schronu do schronu to już zaczyna być problem, a jak ktoś jeszcze się wspina i ma zabrać cały ten majdan to lustro to w ogóle zaczyna być porażką ;) Niestety to jest temat nierozwiązywalny w pełni optymalnie - zawsze "coś kosztem czegoś", ale mimo wszystko odradzam pchanie się w jakiekolwiek plecaki foto - miałem taki kupować i dziś jestem szczęśliwym człowiekiem, ciesząc się, że nie dałem się na ten patent nabrać - to jest dobre:
a) jak fotografujesz rajdy/ samoloty/ przyrodę kawałek od domu/ auta itd itd
b) idziesz z kimś kto niesie Ci resztę gratów, a myślę że tak naiwnego/ naiwnej nie znajdziesz, żeby ktoś niósł 2 polary, 2 przeciwdeszczówki, 2x zapas wody i jedzenia, resztę ciuchów, do tego np 2 śpiwory itd itd itd ... (długa litania sprzętu) ;)
W ogóle to na Twoim miejscu zabierałbym tylko to wymienione np 10-24 + 70-300 - wtedy 35 i 18-105 będą zbyteczne, a tylko zabiera miejsce i swoje waży. A lepiej zapakować sobie termos z gorącą kawą niż obiektyw, którego ani raz nie wyjmiesz ;)
misiak76
11-10-2011, 08:25
Narazie testuję podłączenie mojego campusa do bidrówki i jako tako ujdzie, nie wiem jak się sprawdzi na dalszą wycieczkę (i tak muszę kupić coś pojemniejszego i mniej potliwego na plecy), gorzej jest z zamocowaniem statywu, mozna go doczepić w miejscu karimaty ale trochę niewygodnie i mnie to nie zadowala. Plecak mój akurat nie ma mozliwości doczepienia kijków trekingowych, a mocowanie to mogło by się przydać jako miejsce trzymania statywu. Eksperymentuje dalej i będę tu zapisywał moje eksperymenty ;)
nie wiem po co na biodrach coś montować? - jak masz plecak foto to trzymasz w nim czy na biodrach?
ja na wycieczki górskie/narciarskie/rowerowe mam 6 różnych plecaków w zależności od potrzeb i wszystkie upycham tak samo - aparat w kaburze i szkła w takich grubych etui na obiektywy - jak ide na spacer to stałka do body i druga jeszcze w kaburze się mieści, jak na narty to jakieś tele, kanapki, termos, ciuchy dorzucę i większy plecak, na dużą wycieczkę to 75litrów, itd. Dodatkowo jak już się ma tą kaburę w plecaku to czasem idąc ciekawszym odcinkiem można sobie ją wywlec na wierzch, ale całą wycieczkę z czymś dyndającym to bym podziękował.
Plecaka foto używam wyłącznie jako 'magazyn' sprzętu lub do transportu w aucie bo brać to w góry gdzie sam plecak waży ponad 3kg to zabójstwo
Dziś kupiłem plecak firmy Fancier w sklepie mega-pixel (http://www.mega-pixel.pl/) w Warszawie .Zależało mi na funkcjonalności i dużej pojemności. Po sprawdzeniu paru plecaków wybrałem wielką kobyłę Fancier WB-9065 (http://www.mega-pixel.pl/product-pol-1334-Plecak-fotograficzny-FANCIER-KING-KONG-40-serii-I-WB-9065-do-Canon-Nikon-Sony-Pentax-Panasonic-Olympus-etc-.html) .Plecak jest ogromny mieści wszystkie moje akcesoria i do tego jeszcze laptopa na którego ma oddzielną kieszeń.Zastanawiałem się jeszcze nad troszeczkę mniejszym modelem wb-9044 http://www.mega-pixel.pl/product-pol-1339-Plecak-fotograficzny-FANCIER-KING-KONG-80-serii-II-WB-9044-do-Canon-Nikon-Sony-Pentax-Panasonic-Olympus-etc-.html . Sprzedawca w sklepie powiedział że cieszy się on większą popularnością jednak mi nie pasował ze względu na brak możliwości dostania się do akcesoriów od strony szelek. Producent w tym modelu bardziej skupił się na detalach ponieważ jest on ładniejszy od mojego plecaczka oraz jego skórzane wykończenie rzuca się w oczy, ale jak dla mnie wb-9065 jest bardziej funkcjonalny a przede wszystkim większy :) W czwartek wybieram się do zakopane więc będę miał możliwość przetestowania plecaka przy dłuższych wędrówkach już nie mogę się doczekać...
misiak76
08-11-2011, 21:34
Jednak połączenie plecaka trekingowego + biodrówki nie sprawdza się. Doczepiłem ją do szelek z przodu i może by przeszło to mocowanie tylko zdjęcie całego ekwipunku jest długotrwałe. Można by zrobić mocowanie na paskach elastycznych z błyskawicznymi zapięciami. Niestety przy dłuższej wędrówce po Borach Tucholskich całe rozwiązanie szlak trafił ze względu na brak możliwości szybkiego zdjęcia całego zestawu jak i całkiem sporej niewygodzie źle zamocowanej torby z przodu szelek. Wiec przyjdzie mi poczekać do targów w łodzi i tam obejrzeć jakieś ciekawe zestawy.
Nikonamający_na_7
13-11-2011, 10:08
MZ solidny i funkcjonalny plecak w temacie tego wątku to L Pro Trekker 400 (to średni, są jeszcze 300 i 600) http://torbylowepro.pl/plecaki-fotograficzne/lowepro-pro-trekker-600-aw,1026s
Z użytkowania wiem jakie ma cechy przydatne turystom-fotografom:
1) znakomity system nośny z wszelkimi regulacjami,
2) odpinany pas biodrowy z miejscem do zamontowania 4 kieszeni na obiektywy, butelkę itp
3) trzy kieszenie na różnego rodzaju statywy (są obudowane!)
4) odpinana pokrywa plecaka, która służy za płaski poręczny pas biodrowy
5) Kieszeń na dwulitrowy zbiornik wody z wyprowadzeniem rurki
5) znakomitej jakości materiał, liczne troki do rozbudowy, poręczna kieszeń na laptop lub kurtkę, pokrowiec p-deszczowy a nawet gwizdek (!)
Są też wady, oczywiście względne. Waga 3,3kg i cena.
Nikonamający_na_7
13-11-2011, 12:18
Masz rację Deep, też się nad tymi wadami zastanawiałem, szczególnie w kontekście transportu lotniczego (ograniczenie bagażu podręcznego do 6 kg). Ale: sprzęt wart jest solidnej ochrony, która musi mieć swoją cenę (nieraz plecak spada na skały - tu nic mu nie będzie), a w samolocie po prostu korpus z najcięższym obiektywem można nosić osobno. Zalety z pewnością przeważają nad wadami!!!
Mariusz888
14-11-2011, 18:27
Nie oglądałem go osobiście, ale z tego co widzę to to jest plecak foto - to gdzie włożyć resztę rzeczy w góry? Czyli sporo ciuchów, jedzenie, picie, mapę, i inne rzeczy? ;) bo nie widzę tam jakiejś większej osobnej komory.
Ja puchę + szkło ładuję do kabury. Zapasowy obiektyw + inne drobiazgi upycham do zwykłego trekingowego plecaka. Zastawiam w nim trochę miejsca żeby w razie co i kaburę z aparatem można by było do niego włożyć.
Nikonamający_na_7
15-11-2011, 19:36
Nie oglądałem go osobiście, ale z tego co widzę to to jest plecak foto - to gdzie włożyć resztę rzeczy w góry? Czyli sporo ciuchów, jedzenie, picie, mapę, i inne rzeczy? ;) bo nie widzę tam jakiejś większej osobnej komory.
Wszystkich komór w plecaku nie zapełnisz, w góry byłoby za ciężko! Laptopa też chyba nie bierzesz. Tak więc miejsca dość. Plecak ma kieszeń na 2 litrowy zbiornik płynów i masę troków po przypinania rzeczy z dołu i z boków oraz do pasa nośnego można sporo przytroczyć. Ale fakt: to jest plecak fotograficzno-turystyczny. Wcześniej używałem b.dobry dwukomorowy plecak turystyczny, przysposobiony fotograficznie. Nie ma porównania; różnica jakby z furmanki przesiąść się do mercedesa ;-)
mozna jeszcze sprawdzic tu http://www.eplecak.pl/ sa szalenie elastyczni jesli chodzi o projekt . mam od nich plecak na sportowe szpeje zaprojektowany calkowicie przeze mnie .
marcinez
20-11-2011, 21:28
Dzięki za namiary na tę stronę. To naprawdę ciekawostka :)
Mariusz888
21-11-2011, 08:16
Wszystkich komór w plecaku nie zapełnisz, w góry byłoby za ciężko! Laptopa też chyba nie bierzesz. Tak więc miejsca dość. Plecak ma kieszeń na 2 litrowy zbiornik płynów i masę troków po przypinania rzeczy z dołu i z boków oraz do pasa nośnego można sporo przytroczyć.
No ale właśnie to jest problem - oczywiście że nie będę w góry brał plecaka pełnego obiektywów, ale nie chcę też mieć np ciuchów poprzytraczanych do plecaka z zewnątrz. W razie deszczu masz wszystko mokre bo nawet jeśli jest pokrowiec AW to pewnie nie wejdzie jak plecak będzie objuczony jeszcze rzeczami. Plecak w góry to powinien mieścić 2 góra 3 szkła + puszka a reszta na inne rzeczy. Więcej nie potrzeba - czyli zostają nam puste przegródki. I teraz albo idziemy z pustymi przegródkami i obwieszeni resztą rzeczy albo upychamy to po tych przegródkach (mało wygodne) :)
Ja kiedyś kupiłem LowePro CompuRover AW. Chciałem też mieć sprzęt na jakiś trip + foto i laptop. Przeraziłem się (i to pozytywnie), kiedy wpakowałem do niego d90+d700+85mm, 10,5 mm, 17-35 mm, sb-900 i do tego termos z kawą (i whisky ;)) buty za kostkę campusa, kurtkę i polar. Do tego jeszcze parę rzeczy do jedzenia i ruszyłem w góry. Było git :)
Polecam plecak fotograficzny K-4L Naneu Pro, ja taki kupiłem specjalnie pod kątem wypraw w góry spokojnie zmieścisz sprzęt i inne potrzebne rzeczy. Plecak ten jest bardzo wygodny i nadaje się do długich wędrówek. tu masz link do tego plecaka, jest dość fajny opis oraz zdjęcia co prawdo opisany tu jest K-3 ale to jest jego mniejszy kuzyn :smile:
http://www.forum.outdoor.org.pl/apar...-naneu-k3-pro/
Polecam plecak fotograficzny K-4L Naneu Pro, ja taki kupiłem specjalnie pod kątem wypraw w góry spokojnie zmieścisz sprzęt i inne potrzebne rzeczy. Plecak ten jest bardzo wygodny i nadaje się do długich wędrówek. tu masz link do tego plecaka, jest dość fajny opis oraz zdjęcia co prawdo opisany tu jest K-3 ale to jest jego mniejszy kuzyn :smile:
http://www.forum.outdoor.org.pl/apar...-naneu-k3-pro/
ZAPRASZAM na Naszą Giełdę http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=197032 - Aukcja 073!! Naneu Pro K4L - nówka nie śmigana!!!
A i Cel Aukcji Zaszczytny / tam również link do opisu i fotek tego plecaka/