Zobacz pełną wersję : Żarówka byłyskowa vs iTTL (CLS)
Art Erie
05-10-2011, 21:39
Mam pytanie dotyczące pracy żarówek błyskowych. Czy takie ustrojstwo może być wyzwalane z pominięciem przedbłysków sterujących iTTL i CLS ?
Raczej nie. Żarówki błyskowe to tanie zabawki i nie mają fotoceli z regulacją błysków, po których reagują. Możesz kupić wyzwalacz radiowy i wyzwalać taką żarówkę przez złącze synchro. Poza tym CLS nic Ci nie da przy żarówkach błyskowych i studyjnych lampach. Jeśli chcesz wyzwalać te żarówki to tylko manual. A mieszanie lamp w CLS z lampami studyjnymi to tylko problemy.
Art Erie
05-10-2011, 22:41
Mam kilka Sabinek i lamp studyjnych i nie chodzi tu o mieszanie świateł w sensie o jakim myślisz. Potrzebuję kilka żarówek błyskowych (jako tanią alteratywę) z kolorowymi filtrami jako "efekty" na imprezę...
Dlatego pytam, czy jest możliwość odpalenia ich za pomocą Sabiny w trybie iTTL/CLS (z pominięciem przedbłysków); radio odpada.
RomanZWrocławia
05-10-2011, 23:25
Zabrzmi to głupio ale oczywiście przez kabel. Sygnał do wyzwolenia błysku wysyłany jest po przedbłyskach pomiarowych, w momencie kiedy zaczyna otwierać się migawka, Widziałem też takie wyzwalacze chyba na podczerwień, w których, za pomocą specjalnego przełącznika ustawiało się reakcję całego urządzenia dopiero na drugi wykrywany błysk - przedbłyski były w ten sposób pomijane. Czyli w żarówce błyskowej wyłączasz fotokomórkę jest ona wzbudzana za pomocą wspomnianego wyzwalacza, przy większej ilości żarówek łączysz je z pierwszą kablem
Art Erie
06-10-2011, 00:00
Zabrzmi to głupio ale oczywiście przez kabel. [..]
No, niestety nie mogę być uwiązany :(
Pytanie dotyczy wyłącznie fotoceli montowanych w żarówkach błyskowych, zdaję sobie również sprawę z tego, że mogę użyć zewnętrznej fotoceli na 2-gi błysk, albo rozebrać żarówkę i wynienić fabryczną fotocelę...
A dlaczego nie możesz błyskać w manualu sabinką?
tymancjo
06-10-2011, 08:49
Sabina na aparacie jako master w ttl, a do wyjścia PC aparatu podpinamy wyzwalacz radiowy i winno smigac.
Te blyskowe żarówki maja taki minus, że nie da się regulowac mocy błysku i błyskaja dość mocno. Ja bym raczej poszedł w lampy manualne typu youngnuo (czy jak sie to tam pisze) mialem z nimi ostatnio kontakt i całkiem sie to fajnie sprawdzało.
Pozdraiwam,
Tomek
Art Erie
06-10-2011, 09:46
Sabina na aparacie jako master w ttl, a do wyjścia PC aparatu podpinamy wyzwalacz radiowy i winno smigac.
Te blyskowe żarówki maja taki minus, że nie da się regulowac mocy błysku i błyskaja dość mocno. Ja bym raczej poszedł w lampy manualne typu youngnuo (czy jak sie to tam pisze) mialem z nimi ostatnio kontakt i całkiem sie to fajnie sprawdzało.
Pozdraiwam,
Tomek
Myślałem o radiu podpiętym do gniazda PC ale wydaje mi się nie niezbyt wygodne takie "dyndadełko".
Co do YN, to takie rozwiązanie jest z pewnością bardzo dobre, ale ja jak zwykle próbuję kombinować nawet gdy są dostępne gotowe rozwiązania :mrgreen:
Ze zmiejszeniem błysku żarówek nie będzie problemu, a wczoraj kupiłem za 30zl taki gadżet do sterowania radiowo trzema odbiornikami 230V, i się zaczeło.... :)
Albert44
06-10-2011, 19:39
Mam pytanie dotyczące pracy żarówek błyskowych. Czy takie ustrojstwo może być wyzwalane z pominięciem przedbłysków sterujących iTTL i CLS ?
FV-lock?
Art Erie
06-10-2011, 20:28
FV-lock?
To by było chyba trochę kłopotliwe. Mam na myśli dynamiczne sceny i czas ładowania się takich żarówek.
Fotocela zliczająca przedbłyski i odpalająca lampy na końcu.
Sabinka świeci swoje po ustaleniach z aparatem.
Fotocela zliczy wszystkie błyski i wyzwoli żarówki na ostatnim błysku.
Art Erie
06-10-2011, 22:06
Fotocela zliczająca przedbłyski i odpalająca lampy na końcu.
Sabinka świeci swoje po ustaleniach z aparatem.
Fotocela zliczy wszystkie błyski i wyzwoli żarówki na ostatnim błysku.
Tak, wiem jak działa fotocela na "drugi błysk", ale czy takie fotocele są montowane w żarówkach błyskowych, czy tylko te "zwykłe"?
To nie jest fotocela na "drugi błysk"! To fotocela, która najpierw uczy się ilości przedbłysków, później odpala lampy na ostatnim. Przedbłysków może być dowolna ilość, a właściwie do 256 ;)
W żarówkach - łatwo sprawdzić. Ustaw w aparacie lampę wbudowaną na M - będzie jeden błysk, później na TTL /idzie seria przedbłysków/. Rób zdjęcie żarówki.
Na zdjęciach zobaczysz co, kiedy odpaliło.
Art Erie
07-10-2011, 18:30
To nie jest fotocela na "drugi błysk"! To fotocela, która najpierw uczy się ilości przedbłysków, później odpala lampy na ostatnim. Przedbłysków może być dowolna ilość, a właściwie do 256 ;)
W żarówkach - łatwo sprawdzić. Ustaw w aparacie lampę wbudowaną na M - będzie jeden błysk, później na TTL /idzie seria przedbłysków/. Rób zdjęcie żarówki.
Na zdjęciach zobaczysz co, kiedy odpaliło.
Ciekawa ta fotocela :) Masz jakiś link?
Żarówki na Alle... są opatrzone informacją, że działają jedynie a pierwszy błysk :(
Sapphiron
07-10-2011, 18:48
no dobra Arti, ale po co Ci ta żarówka bo nie za bardzo czaję?
Art Erie
07-10-2011, 18:59
no dobra Arti, ale po co Ci ta żarówka bo nie za bardzo czaję?
Poprzednia strona, post nr 3.
Ciekawa ta fotocela :) Masz jakiś link?
....
z tym jest problem, bo są kiepsko dostępne.
To jest fotocela MIF, odpalająca 2 lampy. Udało mi się kupić z chyba rok temu od producenta.
Przy naciśniętym przycisku błyska się w fotocelę lampą. Urządzonko zlicza błyski i uczy się ile ich jest.
Po podłączeniu do lamp, fotocela ignoruje wszystkie błyski i odpala na ostatnim podłączone do niej lampy.
Na zewnątrz nie testowałem. We wnętrzach działa idealnie. Długie przewody pozwalają na rozstawienie lamp
do kilku metrów i ustawienie fotoceli w dowolnym miejscu.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.inea_0022c.user.icpnet.pl/cela/DSC_0064.JPG)
Art Erie
07-10-2011, 20:31
Hmmm. Googlarka wypluwa komunikat, że produkcja wstrzymana do odwołania :(
Niestety, niekoniecznie, co tłumaczy ten wątek: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=169445
fotocele w żarówce błyskowej w ogóle idzie odłączać? Bo jesli nie, to zewnętrzna fotocela (na drugi błysk) to taki kwiatek do kożucha. Zbędna.
marszull
08-10-2011, 01:48
Niestety, niekoniecznie, co tłumaczy ten wątek: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=169445
fotocele w żarówce błyskowej w ogóle idzie odłączać? Bo jesli nie, to zewnętrzna fotocela (na drugi błysk) to taki kwiatek do kożucha. Zbędna.
jednym dziala innym nie ;)
a fotoceli w zarowce nie da sie wylaczyc ale mozna zakleic ;)
Ja rozebrałem żarówkę, zakleiłem fotocelę czarną taśmą izolacyjną i odpalam je radiem. Inna możliwość, bez ingerencji w lampę, to sterowanie lampą na body, w manualu.
Inna możliwość, bez ingerencji w lampę, to sterowanie lampą na body, w manualu.Oczywiście, ale pytano o zadziałanie w CLS i iTTL. Bez zaklejenia wbudowanego synchro nie ma co próbować, a fotocela musiałaby być zewnętrzna, taka zliczająca przedbłyski.
Art Erie
08-10-2011, 13:56
Niestety zbyt dużo z tym kłopotów, a nawet jeśli będzie po przeróbkach działać poprawnie, to dochodzi do tego długi czas ładowania itd.
Lepiej jak napisał tymancjo dołożyć i kupić kilka YN.
Dzięki wszystkim za zainteresowanie.