PDA

Zobacz pełną wersję : Żarówka byłyskowa vs iTTL (CLS)

Art Erie
05-10-2011, 21:39
Mam pytanie dotyczące pracy żarówek błyskowych. Czy takie ustrojstwo może być wyzwalane z pominięciem przedbłysków sterujących iTTL i CLS ?

wer
05-10-2011, 22:14
Raczej nie. Żarówki błyskowe to tanie zabawki i nie mają fotoceli z regulacją błysków, po których reagują. Możesz kupić wyzwalacz radiowy i wyzwalać taką żarówkę przez złącze synchro. Poza tym CLS nic Ci nie da przy żarówkach błyskowych i studyjnych lampach. Jeśli chcesz wyzwalać te żarówki to tylko manual. A mieszanie lamp w CLS z lampami studyjnymi to tylko problemy.

Art Erie
05-10-2011, 22:41
Mam kilka Sabinek i lamp studyjnych i nie chodzi tu o mieszanie świateł w sensie o jakim myślisz. Potrzebuję kilka żarówek błyskowych (jako tanią alteratywę) z kolorowymi filtrami jako "efekty" na imprezę...
Dlatego pytam, czy jest możliwość odpalenia ich za pomocą Sabiny w trybie iTTL/CLS (z pominięciem przedbłysków); radio odpada.

RomanZWrocławia
05-10-2011, 23:25
Zabrzmi to głupio ale oczywiście przez kabel. Sygnał do wyzwolenia błysku wysyłany jest po przedbłyskach pomiarowych, w momencie kiedy zaczyna otwierać się migawka, Widziałem też takie wyzwalacze chyba na podczerwień, w których, za pomocą specjalnego przełącznika ustawiało się reakcję całego urządzenia dopiero na drugi wykrywany błysk - przedbłyski były w ten sposób pomijane. Czyli w żarówce błyskowej wyłączasz fotokomórkę jest ona wzbudzana za pomocą wspomnianego wyzwalacza, przy większej ilości żarówek łączysz je z pierwszą kablem

Art Erie
06-10-2011, 00:00
Zabrzmi to głupio ale oczywiście przez kabel. [..]

No, niestety nie mogę być uwiązany :(
Pytanie dotyczy wyłącznie fotoceli montowanych w żarówkach błyskowych, zdaję sobie również sprawę z tego, że mogę użyć zewnętrznej fotoceli na 2-gi błysk, albo rozebrać żarówkę i wynienić fabryczną fotocelę...

wer
06-10-2011, 05:47
A dlaczego nie możesz błyskać w manualu sabinką?

tymancjo
06-10-2011, 08:49
Sabina na aparacie jako master w ttl, a do wyjścia PC aparatu podpinamy wyzwalacz radiowy i winno smigac.

Te blyskowe żarówki maja taki minus, że nie da się regulowac mocy błysku i błyskaja dość mocno. Ja bym raczej poszedł w lampy manualne typu youngnuo (czy jak sie to tam pisze) mialem z nimi ostatnio kontakt i całkiem sie to fajnie sprawdzało.

Pozdraiwam,
Tomek

Art Erie
06-10-2011, 09:46
Sabina na aparacie jako master w ttl, a do wyjścia PC aparatu podpinamy wyzwalacz radiowy i winno smigac.

Te blyskowe żarówki maja taki minus, że nie da się regulowac mocy błysku i błyskaja dość mocno. Ja bym raczej poszedł w lampy manualne typu youngnuo (czy jak sie to tam pisze) mialem z nimi ostatnio kontakt i całkiem sie to fajnie sprawdzało.

Pozdraiwam,
Tomek

Myślałem o radiu podpiętym do gniazda PC ale wydaje mi się nie niezbyt wygodne takie "dyndadełko".
Co do YN, to takie rozwiązanie jest z pewnością bardzo dobre, ale ja jak zwykle próbuję kombinować nawet gdy są dostępne gotowe rozwiązania :mrgreen:
Ze zmiejszeniem błysku żarówek nie będzie problemu, a wczoraj kupiłem za 30zl taki gadżet do sterowania radiowo trzema odbiornikami 230V, i się zaczeło.... :)

Albert44
06-10-2011, 19:39
Mam pytanie dotyczące pracy żarówek błyskowych. Czy takie ustrojstwo może być wyzwalane z pominięciem przedbłysków sterujących iTTL i CLS ?

FV-lock?

Art Erie
06-10-2011, 20:28
FV-lock?

To by było chyba trochę kłopotliwe. Mam na myśli dynamiczne sceny i czas ładowania się takich żarówek.

amirez
06-10-2011, 21:37
Fotocela zliczająca przedbłyski i odpalająca lampy na końcu.
Sabinka świeci swoje po ustaleniach z aparatem.
Fotocela zliczy wszystkie błyski i wyzwoli żarówki na ostatnim błysku.

Art Erie
06-10-2011, 22:06
Fotocela zliczająca przedbłyski i odpalająca lampy na końcu.
Sabinka świeci swoje po ustaleniach z aparatem.
Fotocela zliczy wszystkie błyski i wyzwoli żarówki na ostatnim błysku.

Tak, wiem jak działa fotocela na "drugi błysk", ale czy takie fotocele są montowane w żarówkach błyskowych, czy tylko te "zwykłe"?

amirez
07-10-2011, 18:13
To nie jest fotocela na "drugi błysk"! To fotocela, która najpierw uczy się ilości przedbłysków, później odpala lampy na ostatnim. Przedbłysków może być dowolna ilość, a właściwie do 256 ;)
W żarówkach - łatwo sprawdzić. Ustaw w aparacie lampę wbudowaną na M - będzie jeden błysk, później na TTL /idzie seria przedbłysków/. Rób zdjęcie żarówki.
Na zdjęciach zobaczysz co, kiedy odpaliło.

Art Erie
07-10-2011, 18:30
To nie jest fotocela na "drugi błysk"! To fotocela, która najpierw uczy się ilości przedbłysków, później odpala lampy na ostatnim. Przedbłysków może być dowolna ilość, a właściwie do 256 ;)
W żarówkach - łatwo sprawdzić. Ustaw w aparacie lampę wbudowaną na M - będzie jeden błysk, później na TTL /idzie seria przedbłysków/. Rób zdjęcie żarówki.
Na zdjęciach zobaczysz co, kiedy odpaliło.

Ciekawa ta fotocela :) Masz jakiś link?
Żarówki na Alle... są opatrzone informacją, że działają jedynie a pierwszy błysk :(

Sapphiron
07-10-2011, 18:48
no dobra Arti, ale po co Ci ta żarówka bo nie za bardzo czaję?

Art Erie
07-10-2011, 18:59
no dobra Arti, ale po co Ci ta żarówka bo nie za bardzo czaję?

Poprzednia strona, post nr 3.

amirez
07-10-2011, 19:32
Ciekawa ta fotocela :) Masz jakiś link?
....
z tym jest problem, bo są kiepsko dostępne.
To jest fotocela MIF, odpalająca 2 lampy. Udało mi się kupić z chyba rok temu od producenta.
Przy naciśniętym przycisku błyska się w fotocelę lampą. Urządzonko zlicza błyski i uczy się ile ich jest.
Po podłączeniu do lamp, fotocela ignoruje wszystkie błyski i odpala na ostatnim podłączone do niej lampy.
Na zewnątrz nie testowałem. We wnętrzach działa idealnie. Długie przewody pozwalają na rozstawienie lamp
do kilku metrów i ustawienie fotoceli w dowolnym miejscu.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.inea_0022c.user.icpnet.pl/cela/DSC_0064.JPG)

Art Erie
07-10-2011, 20:31
Hmmm. Googlarka wypluwa komunikat, że produkcja wstrzymana do odwołania :(

Jacek_Z
08-10-2011, 01:38
Niestety, niekoniecznie, co tłumaczy ten wątek: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=169445

fotocele w żarówce błyskowej w ogóle idzie odłączać? Bo jesli nie, to zewnętrzna fotocela (na drugi błysk) to taki kwiatek do kożucha. Zbędna.

marszull
08-10-2011, 01:48
Niestety, niekoniecznie, co tłumaczy ten wątek: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=169445

fotocele w żarówce błyskowej w ogóle idzie odłączać? Bo jesli nie, to zewnętrzna fotocela (na drugi błysk) to taki kwiatek do kożucha. Zbędna.

jednym dziala innym nie ;)
a fotoceli w zarowce nie da sie wylaczyc ale mozna zakleic ;)

jurekb
08-10-2011, 09:58
Ja rozebrałem żarówkę, zakleiłem fotocelę czarną taśmą izolacyjną i odpalam je radiem. Inna możliwość, bez ingerencji w lampę, to sterowanie lampą na body, w manualu.

Jacek_Z
08-10-2011, 12:23
Inna możliwość, bez ingerencji w lampę, to sterowanie lampą na body, w manualu.Oczywiście, ale pytano o zadziałanie w CLS i iTTL. Bez zaklejenia wbudowanego synchro nie ma co próbować, a fotocela musiałaby być zewnętrzna, taka zliczająca przedbłyski.

Art Erie
08-10-2011, 13:56
Niestety zbyt dużo z tym kłopotów, a nawet jeśli będzie po przeróbkach działać poprawnie, to dochodzi do tego długi czas ładowania itd.
Lepiej jak napisał tymancjo dołożyć i kupić kilka YN.
Dzięki wszystkim za zainteresowanie.