Zobacz pełną wersję : D70 - zmniejszenie przebiegu?!?
Tak dla beki postanowiłem sprawdzić, ile wypstrykałem D70esem zdjęć w ciągu roku i mnie zamurowało. Opanda i Irfan zeznają, że 16651. Tymczasem rok temu zgodnie podawały koło... 22000.
Przejrzałem wątki dotyczące przebiegu, ale jakoś nie znalazłem nic na ten temat. Najprostsze rozwiązanie to reset wewnętrznego licznika, ale to przecież niemożliwe. Może uszkodzenie pamięci flash? HGW.
W każdym razie, może ktoś coś wie? Ile bajtów przeznacza D70s na 'total number of shutter releases'?
PS. A może chce mi powiedzieć: czas na emeryturkę, kupuj D200, gościu! ;)
Tak dla beki postanowiłem sprawdzić, ile wypstrykałem D70esem zdjęć w ciągu roku i
Podchwytliwe pytanie:
Jak mogę sprawdzić ile zrobiłem zdjęć od początku swoim Nikonem :?:
Podchwytliwe pytanie:
Jak mogę sprawdzić ile zrobiłem zdjęć od początku swoim Nikonem :?:
He he, wyszukiwareczka się kłania. :) W googlach wpisujesz 'opanda exif', ściągasz programik o nazwie Opanda iExif. Robisz fotę w JPGu, otwierasz ją w komputerze iExifem i odnajdujesz wpis o nazwie 'Total number of shutter releases', czyli 'całkowita liczba wyzwoleń migawki'. Voila. No chyba, że łże jak mój. :D
Dzieki serdeczne.
od 06.01 mam tyle:
Total Number of Shutter Releases for Camera = 3125
mjr, zmien ten kolor textu !
Dzieki serdeczne.
od 06.01 mam tyle:
Total Number of Shutter Releases for Camera = 3125
Widocznie Twój egzemplarz puszki liczy w drugą stronę-podaje Ci ilość wyzwoleń migawki pozostałych do jej smierci:)
albo licznik się przekręcił ;)
albo licznik się przekręcił ;)
No przecież nie byli tacy mało przewidujący w Nikonie, żeby dać tylko dwa bajty na ten licznik! Wtedy sprawa byłaby jasna - 65535 fotek i przekręt... Nie chce mi się wierzyć...
właśnie to samo chciałem napisać - to chyba już odliczanie wsteczne. czyli Odie - już masz "z górki" :)
Swoją drogą - mam od dawna najnowszą wersję Opandy i nigdzie nie mam tej opcji widocznej - ani w Sumary ani w Exif... po instalacji świeżej kopii systemu również jej nie widzę... przychodzi komuś do głowy gdzie się ona mogła podziać??
właśnie to samo chciałem napisać - to chyba już odliczanie wsteczne. czyli Odie - już masz "z górki" :)
Ups... :)
Swoją drogą - mam od dawna najnowszą wersję Opandy i nigdzie nie mam tej opcji widocznej - ani w Sumary ani w Exif... po instalacji świeżej kopii systemu również jej nie widzę... przychodzi komuś do głowy gdzie się ona mogła podziać??
Mhm... Ja dziś zainstalowałem najnowszą (bo pomyślałem, że starsza coś chrzani) - mam 2.26 i przebieg jest jak byk.
nowart - a otwierasz jpg czy nef? przebieg zobaczysz przy nefie
odie - zamiast tak nabijac posty to badz tak dobry, wyciagnij kilka fotek z archiwum z przeciagu kilku ostatnich miesiecy i zobacz jak szedl licznik, ew kiedy sie wyzerowal czy cos sie zaczelo dziac dziwnego
Gawronnek
14-02-2007, 00:09
prawdopodobnie zmieniałeś firmware to zeruje licznik
nowart - a otwierasz jpg czy nef? przebieg zobaczysz przy nefie
odie - zamiast tak nabijac posty to badz tak dobry, wyciagnij kilka fotek z archiwum z przeciagu kilku ostatnich miesiecy i zobacz jak szedl licznik, ew kiedy sie wyzerowal czy cos sie zaczelo dziac dziwnego
Ha! Wreszcie konkrety!
Idiota ze mnie. Nie wiedziałem, że Irfan czyta NEFy i pokazuje liczbę zdjęć. Dzięki wielkie.
Niestety, nie zmieniałem... To nie to.
To chyba niemożliwe, nigdy o tym nie słyszałem.
Dobra, Panowie. Prześledziłem historię życia mojej D70s i stwierdzam jasno - durniem jest właściciel, nie aparat. Wygląda na to, że źle odczytałem liczbę fotek rok temu. Przepraszam za zaśmiecanie forum, a najlepiej proszę moda o usunięcie wątku (żeby mi wstydu oszczędzić).
Niech się jeszcze tylko Gawronnek wytłumaczy ze swojego twierdzenia.
Wpuścił szczura i co? ;)
Gawronnek
14-02-2007, 01:40
twierdzenie jest podparte zerowaniem licznika w Minolcie którą miałem, w nikonie tego nie sprawdzałem więc to była tylko sugestia
ale swoja drogą odie pomylić się rok temu o 20 tys i już wtedy nie zastanowić się nad tym skąd się tyle zdjęć wzięło, ja bym od razu zaczął podejrzewać że kupiłem używkę ;)
Zmieniałem firmware w Nikonie i nie wyzerowało licznika...
No przecież nie byli tacy mało przewidujący w Nikonie, żeby dać tylko dwa bajty na ten licznik! Wtedy sprawa byłaby jasna - 65535 fotek i przekręt... Nie chce mi się wierzyć...
Sprawa jasna i pewna - licznik się przekręca po 65535 zdjęć!
Nikon sam się do tego przyznaje. Tylko dlaczego...
mjr, zmien ten kolor textu !
Wybacz........ ale czmu mam kolor czcionki zmieniac :?:
Teraz kiedy forum jest w końcu w "normalnym" kolorze - czarnym - ten kolor jest idealny.
Jak masz coś jemu do zarzucenia, to napisz - co :?:
Pozdrawiam
bacanski
14-02-2007, 09:43
Wybacz........ ale czmu mam kolor czcionki zmieniac :?:
Teraz kiedy forum jest w końcu w "normalnym" kolorze - czarnym - ten kolor jest idealny.
Jak masz coś jemu do zarzucenia, to napisz - co :?:
Pozdrawiam
bo istnieje tez inna wersja kolorystyczna niz czarna i na blekicie ta oczojebna zolc jest niewidoczna...
ale swoja drogą odie pomylić się rok temu o 20 tys i już wtedy nie zastanowić się nad tym skąd się tyle zdjęć wzięło, ja bym od razu zaczął podejrzewać że kupiłem używkę ;)
Wstyd mi. :oops:
bo istnieje tez inna wersja kolorystyczna niz czarna i na blekicie ta oczojebna zolc jest niewidoczna...
Sorry, ale to problem dla tych osób, które używają innego tła.
..
Dobra, bo już mi zaczoło ciśnienie rosnąć ;) .. żartuje.
Ja ten kolor pozostawie, bo skolei na ciemnym tle jest idealnie widoczny.
Pozdrawiam.
Sorry, ale to problem dla tych osób, które używają innego tła.
..
Dobra, bo już mi zaczoło ciśnienie rosnąć ;) .. żartuje.
Ja ten kolor pozostawie, bo skolei na ciemnym tle jest idealnie widoczny.
Pozdrawiam.
Tło jasne jest stylem domyślnym dla tego forum. :P
Blagam niech ktos skasuje ten watek, tak jak prosil jego autor.
A troll powinien dostac ostrzezenie ;-)