Zobacz pełną wersję : Plener z Tatrami w tle
Cześć,
chciałem spytać czy macie może jakis pomysł/doświadczenie na ładne miejsce sesji plenerowej w Zakopanem/okolicach tak aby w tle było ładnie widać Tatry (z bliżej lub dalej) lecz aby miejsce było łatwo dostępne - tzn. myślę, że w rachubę chodzi maksymalnie półgodzinny spacer.
Będę przyjezdny, nie znam okolicy i dlatego będę wdzieczny jeśli ktoś będzie w stanie mi coś poradzić.
Pozdrawiam,
Arek
Zdecydowanie polecam Gliczarów Górny. Bardzo fajna panorama na Tatry Polskie i Słowackie.
Potem można przejechać na stronę słowacką. Przed miejscowością Zdiar jest fajny widok na Tatry Bielskie (dużo miejsca na zaparkowanie samochodu i plener).
Ewentualnie potem jedziesz wzdłuż Tatr Wysokich, co kawałek masz piękne widoki.
Z Tatr Polskich, bardzo blisko to Polana Strążyska ok 30 min, Polana Olczyska z Wielkim Kopieńcem i Polaną Kopieniec ok 40 min. Standardowo Dolina Chochołowska i Kościliska.
Powszechnie wiadomo, że najlepsza panorama Tatr jest pod Tesco w Popradzie ;)
robin102
05-10-2011, 20:03
Dygnij się z Młodymi na Rusinową Polanę, raptem 40 minut z buta. Jak starczy sił i chęci to na Gęsią Szyje wejdźcie. Dla leniwych wielbicieli dalekich widoków to wal do wsi Ząb, po drodze będzie na czym oko zawiesić. W Żdaże też jest rewelacyjna widokow polanka pod samymi Tarami, kolega dobrze prawi. Jak bedziesz jechał np Przez Jurgów do Zdaru to po drodze po prawej stronie mijać bedzisz szlak architektury drewnianej. Też fajne miejsca, a o rzut kamieniem doslownie za krzakami piękna rzeka biała z urokliwymi uskokami i zkarętami.
Bardzo Wam dziękuję.
Będę wdzięczny za kolejne propozycje.
Póki co siadam przy mapie i szukam wskazanych miejsc.
Pozdrawiam,
Arek
Nad Jurgowem (Łapszanka) są cudne łąki z panoramą Tatr. Wystarczy ustawić młodych na ich tle, wziąć dłuższe szkło, cofnąć się i możesz mieć ładniutkie kadry.
robin102
06-10-2011, 11:57
A zupełnie po lenistwie pojechać to w Bukowinie Tatrzańskiej zjeżdżając z górnego ronda w kierunku Łysej Polany jest karczma widokowa z tarasem i pięknym pocztówkowym widoczkiem. Można coś i tam ufocić w przytulańcowych klimatach.
Robin, chodzi Ci o schronisko ZHP i Polanę Głodówki? W krajobraz mogą się wpisać stylowe zabudowania góralskie na polanie. Niezle zdjecia można tan zrobić o złotej godzinie i zaraz po zachodzie slońca.
robin102
06-10-2011, 12:57
O tą mi chodzi z linka poniżej, czy bywają w niej harcerze to nie wiem :)
http://www.szymkowka.pl/index.php
ale generalnie w polskich Tatrach, czy pod Tatrami, na Podhalu to można piękny plener zrobić choćby za stodołą czy w przyslowiowych krzakach. Światło jest tam inne piękniejsze, tylko ludzi do tego właściwych potrza ;)
Jak byłem ostatnio w Tatrach czyli w pierwszym tygodniu października to widziałem fotografa z młodymi na Kasprowym a dokładnie to przy stacji meteo.