Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wyspa - szersze spojrzenie....
..... czyli kolejna wersja :-)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/17/dsc1336h.jpg/)
A ja skrobnę autorze:)
Światło na nie - niestety zbyt ostre jak dla mnie. Kadr również IMO nie bardzo ułożony. Spójrz na rozstawienie drzew i drogę. Drzewa skupiają wzrok lecz droga wzrok odbiorcy odciąga skutecznie. I ja nie wiem co to za jakaś moda czy naśladownictwo ze zmniejszaniem "przejrzystości" w fotografiach. Znam kilku autorów którzy wykorzystują taką obróbkę od bardzo dawna w swoich pracach. Niemniej tutaj zupełnie nie widzę potrzeby stosowania tego. Tylko zaszkodziło moim zdaniem, a niżeli poprawiło odbiór. Całość mi nie pasuje.
Dzięki za opinię :-) to już trzeci kadr z tego miejsca, więc zastosowałem inną obróbkę :-) a pora była wczesna, kilka minut po 07:00 tak, że światło nie było chyba nieodpowiednie. A co do kadru to tak to sobie wymyśliłem, czekam na więcej opinii :-)
przespol
05-10-2011, 09:42
Mi się podoba. Całkiem przyjemne :)
ta jest najlepsza ze wszystkich, ale Arturze speróbój jeszcze blizej to skadrować i z niskiej perspektywy może o zachodzie kiedy niebo zapłonie :)
Jak dla mnie światełko fajne, ale z jakimś ciekawszym niebem byłoby lepiej. Biel nieba z prawej niezbyt mi się widzi (pewnie dlatego że sam mam trochę takich zdjęć i samokrytycznie uważam je za nieudane). Co do kadru to mam problem, bo droga prowadzi wzrok donikąd. W ten sposób na zdjęciu są dwa równorzędne tematy i nie wiem na którym się skupić.
Wolałem (kadrowo) Twoje poprzednie podejścia do tego miejsca.
... to już trzeci kadr z tego miejsca, więc zastosowałem inną obróbkę :-)...
Tylko po co, tak się osobiście zastanawiam? Bo nie potrafię zrozumieć dlaczego dwa poprzednie obrabiałeś podobnie ( wnioskuję, że po swojemu ), a ostatnie takie zagranie? Nie wiem, nie potrafię zrozumieć zastosowania tego zmiękczenia w takim kadrze...oczywiście bez urazy. Próbuję zrozumieć takie poczynania autora.
Pozdrawiam
Tylko po co, tak się osobiście zastanawiam? Bo nie potrafię zrozumieć dlaczego dwa poprzednie obrabiałeś podobnie ( wnioskuję, że po swojemu ), a ostatnie takie zagranie? Nie wiem, nie potrafię zrozumieć zastosowania tego zmiękczenia w takim kadrze...oczywiście bez urazy. Próbuję zrozumieć takie poczynania autora.
Pozdrawiam
Wiem, że panuje ostatnio moda na miękką obróbkę, ale uwierz mi nie podążam tym trendem :-) tak tym razem chciałem to pokazać. To poprzednie foty były mz nieodpowiednio obrobione jak na wczesną porę dnia :-)
No ja rozumiem, że ostatnio jest taka moda. Tylko odpowiedz mi jaki był zamiar, czemu to miało służyć? Co chciałeś uzyskać poprzez zmiękczenie w momencie naciskania myszki...ja też się wciąż uczę. Może pomożesz mi rozszerzyć horyzonty. Bo osobiście to mi w ogóle takie zmiękczenie nie podchodzi w tym przypadku...
Pozdrawiam
Jak Ci się nie podoba to trudno :-) ja chciałem w tym przypadku bardziej oddać klimat poranka i tyle :-)
Rozumiem. Moim zdaniem poranek był o wiele wcześniej, tutaj tego klimatu już niestety nie ma. Kiedy wschodzi słońce i pojawia się światło. Żaden trick tego nie odda tak dobrze jak natura.
Miłego zatem.
Pablo 77
05-10-2011, 19:13
ta jest najlepsza ze wszystkich, ale Arturze speróbój jeszcze blizej to skadrować i z niskiej perspektywy może o zachodzie kiedy niebo zapłonie :)
....tak w takich warunkach ztorpeduje wszystkich :)
krzysztofz24
07-10-2011, 12:54
Kadrowo bym widzial tak z 1-2 cm wiecej dolu, wydaje mi sie ze fota bylaby bardziej zrownowazona, a obrobkowo troche bardziej "przejrzyscie".
Ostatnio mialem przerwe w forum, bo komp padl i nie bede juz szukal dwoch poprzednich odslon z tego miejsca...ale cos czuje ze ta miejscowka ci sie podoba;-), biorac pod uwage ilosc wizyt:-).
I bardzo dobrze, sam robie czasami wiele podejsc do danej miejscowki, niektore to mam wpisane "na stale";-). Chyba musisz jeszcze pochodzic za "tym" zdjeciem z tego miejsca, znalezc ten najlepszy kadr.
Ja np mam taka miejscowke, tyle razy odwiedzona, ze moge juz zrobic z niej seryjke pt Cztery pory roku:-) i calkiem niedawno odrylem, ze oprocz szerokiego mozna wyjac fajny kadr tele.
Takze kombinuj;-).
markes1987
11-10-2011, 15:05
miejsce z potencjałem.. ;)