Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Iluminacja Miętusiej
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.psybient.eu/foto/mietusia.jpg)
Henio Jawa
04-10-2011, 08:15
Tia...
Może byś wraz z Bartkekkw zorganizował jakieś warsztaty w górach?
Teraz późno jest wschód więc może nie narzekałby na wczesne wstawanie.
Takie "Mazowieckie Natarcie Fotograficzne" :-)
No nie, myślę że się długo jeszcze muszę uczyć od lepszych tu na forum :) A co do górskich zdjęć to coraz bardziej myślę, że mniej chodzi o sprzęt i obróbkę a bardziej o bycie we właściwym miejscu o właściwym czasie.
Henio Jawa
04-10-2011, 10:24
co do górskich zdjęć to coraz bardziej myślę, że mniej chodzi o sprzęt i obróbkę a bardziej o bycie we właściwym miejscu o właściwym czasie.
No to jest fundamentalna prawda.
Miejsce i czas to 82,5% sukcesu w tej dziedzinie.
Reszta to trochę umiejętności.
Sprzęt, no cóż - jakiś trzeba mieć.
Słyszałeś kiedyś aby Eco powiedział komuś, że podstawa Wahadła to dobra maszyna do pisania?
:-)
<| MICHAŁ |>
04-10-2011, 11:26
A co do górskich zdjęć to coraz bardziej myślę, że mniej chodzi o sprzęt i obróbkę a bardziej o bycie we właściwym miejscu o właściwym czasie.
jak we wszystkich krajobrazowych
polecam lekture mojego podpisu...
Twoje kadry nie nudzą się. Ładnie jest.
ładnie w kadrze i tonacja.Pozdrawiam
mirekvampirek
04-10-2011, 16:30
bliskosc tej scianki po lewej sprawia, ze mam wrazenie, ze stoje tam gdzie ty stales robiac to foto
bardzo mi sie tu podoba
No i ładnie jest...
O to wlaśnie chodzi: odpowiednie miejsce, odpowiedni czas ;)
Bardzo ładna kompozycja- układ i światło. Zastanawia mnie jedynie ten zielonkowy "mazaj" po lewej - wygląda jakby pędzlem pociągnięty- trawa, mursz? Wybacz za ciekawość człowieka, który nie był w takim miejscu.:-)
Tam jest taka trawiasta ścianka. Też się raz nabrałem, na jednym ze zdjęć zacząłem to stemplować, bo myślałem że jakaś dziwna flara czy co.
Piękne.
Uwielbiam kaskadę promieni słonecznych w górach.
jest dobrze w kadrze i bardzo klimatycznie fajne swiatło i dobra fota :)
Tam jest taka trawiasta ścianka. Też się raz nabrałem, na jednym ze zdjęć zacząłem to stemplować, bo myślałem że jakaś dziwna flara czy co.
Bardzo dziękuję Autorowi za zaspokojenie ciekawości. :smile:
Pablo 77
05-10-2011, 18:56
Bardzo dobre popełnione o właściwej porze.
krzysztofz24
07-10-2011, 12:41
Swietnie zlapane przeswity, jeszcze na tle gor, no miodzio. Ale jedna rzecz osobiscie bym zmienil, czyli probowal podbic troche EV na dole foty i na chmurach na samej gorze(na chmurach mniej). Ale to naprade tak ze 0,3EV do przodu tylko, aby nie zatracic klimatu.
Ale to juz dzielac wlos na czworo i szukajac dziury w calym;-).
Trochę się bałem, że stracę jakość. Wyciągałem praktycznie z czerni.
krzysztofz24
07-10-2011, 13:04
Trochę się bałem, że stracę jakość. Wyciągałem praktycznie z czerni.
To jak z czerni, to juz nie bede wymagal dzielenia wlosa na czworo;-). Tak po prostu pomyslalem, ze raczej bym jeszcze troche podciagnal miejscowo EV. Czyli troche zblizyl do trgo co zapewne bylo widac naocznie.Ale jakby mial wylezc szum czy jakosc poleciec, to tez bym raczej zostawil tak jak teraz:-).
BogdanSD
07-10-2011, 18:09
oj dajesz dobrze Super!