Zobacz pełną wersję : sigma 70-300mm czy Nikkor AF-S 70-300mm ?
Interesuje się fotografią już od kilku lat, posiadam lustrzankę Nikona D3100 z obiektywem 18-55mm. Chciałabym zainwestować w obiektyw 70-300mm jednak nie wiem na który się zdecydować. Jeśli chodzi o Sigmę to słyszałam uwagi typu, że jest np. bardzo głośny i wolny. A jeśli chodzi o Nikkora to słyszałam że zdjęcia tracą na jakości kiedy przybliża się do tych 700mm. Zależało by mi na tym aby był wytrzymały, aby robił zdjęcia dobrej jakości w dużym zoomie oraz w miarę dobre zdjęcia makro. Który obiektyw polecacie? :wink:
stachmuszel
03-10-2011, 20:46
Napisz o której wersji Nikkora piszesz?
1. Nikkor 70-300/4-5.6G
2. Nikkor 70-300/4-5.6ED
3. Nikkor 70-300/4.5-5.6VR
Najlepszy z nich i najdroższy oczywiście to Nikkor 70-300/4.5-5.6VR.
Pozdr.
jacek dr
03-10-2011, 20:46
Przybliza sie do 700 mm??Pewnie literówka... Jak widze to chciałbyś wszystko w jednym.... nie ma tak dobrze kolego niestety.
Z tych dwóch polecam sigme, (bo ma napis macro?),na poczatek moze byc ,choc za jakiś czas i tak napiszesz posta o poradę w w wyborze obiektywu do macro..
pioter m
03-10-2011, 21:10
A ktora to sigma 70-300? Kilka ich jest.
1. 70-300 macro
2. 70-300 apo macro
3. 70-300 OS (o tej to juz nikt nie pamieta, bo lipa za duza kase).
Z nikonow tylko jeden jest z AF-S i jesli cie stac to nikon AF-S 70-300 VR jest lepszy od sigm. W tej kwestii nie ma dyskusji, bo jest najlepszy w tej klasie sprzetu.
Jacenty Z.
03-10-2011, 21:22
Napisz też którą wersję tej Sigmy masz na myśli:
1. 70-300 najtańsza wersja
2. 70-300 APO (ponoć lepsza optycznie i co do jakości wykonania)
3. 70-300 OS (ze stabilizacją)
Dodatkowo (pewnie zostanie to napisane po raz setny) do D3100 potrzebna Ci wersja z silnikiem.
Warto przejrzeć inne wątki na ten temat (wiele już zostało napisane), poczytać testy i dokładnie przejrzeć opisy i specyfikacje, a wtedy niektóre rzeczy same wychodzą, choć zwolenników obu marek nie brak :)
EDIT: Widzę, że już ktoś mnie uprzedził i spełniły się moje słowa ;)
W mojej opinii Sigma APO (której używam) jest najgłośniejsza ze szkieł jakie znam, lepsza do zbliżeń ("macro"), ma znikome dystorsje i niezauważalne aberracje oraz daje ładne kolory. Nikkor w wersji VR (którego znam tylko z opowieści) ma stabilizację optyczną oraz będzie pewnie ostrzejszy i wytrzymalszy jeśli chodzi o budowę. Co do prędkości AF dużo zależy od warunków. Na 300 mm superostry pewnie żaden z nich nie jest. Żaden z nich nie jest też typowym szkłem makro, choć Sigmie nieco bliżej do tego. Używałem też "kita" 18-55 VR i jeżeli chodzi o całokształt moim zdaniem ta Sigma w wersji APO (pomijając oczywiste różnice w zastosowaniu i ogniskowych 18-55 a 70-300) jest od niego lepsza.
Sigma strasznie mydli powyżej 200mm, dodatkowo autofocus jest głośny i zawodny, w ciemniejszym miejscu potrafi błądzić z minutę. Sigma 70-300 APO. Dodatkowo trzeba bardzo uważać przy trybie makro, można łatwo zepsuć obiektyw przełączając się na zwykły tryb. Mi taka sigma padła mimo środków ostrożności. Serwis się nawet szybko uwinął na gwarancji, poniżej 2 tyg. Więc sigmy nie polecam. Ogólnie obiektywy klasy 70-300 to są tanie instrumenty dla tych, którzy zbyt dużo nie wymagają.
arturmsi
03-10-2011, 21:42
Mam sigme 70-300 juz ze dwa lata, i wczesniej miałem z rok (sprzedałem i wrociłem potem znow do niej), za taka kase akurat ciezko o lepsze szkło, af do cichych faktycznie nie nalezy, ale w normalnym swietle jest ok, a co do trybu makro to trzeba dobrze zrozumeic instrukcje, przez 3 lata jakoś go nie zepsułem w dwoch szkłach, a na 300 mm każdy obiektyw tego typu straci na rozdzielczości.
Co nie zmienia jednak faktu ze nikkor 70-300 afs vr bedzie lepsza opcja, jeśli jest na niego kasa.
pioter m
03-10-2011, 22:49
Ja mialem i sigme 70-300 APO macro i nikkora 70-300VR. Sigma, ktora trafilem, byla swietna. Do tych ca. 240mm byla bdb. Zaluje, ze sprzedalem, ale zachcialo mi sie VR i szybkiego AF-a. Nikkora tez juz nie mam. Fajny byl i tez nie bylo cudow od tych ca. 240mm.
To sa szkla dla amatora, jak juz koledzy napisali i nie ma cudow - gdzies cos nie bedzie super.
PS. tryb macro w sigmie jest problemem jedynie dla niepismiennych. Trzeba byc analfabeta lub bardzo malo pojetnym, zeby nie zakumac instrukcji obslugi. Myk jest bardzo prosty. Wlaczasz tylko przy nastawieniu zooma powyzej 200mm, a wylaczasz, kiedy ostrosc jest ustawiona na powyzej 90cm (skonfrontowac z manualem). Nie da sie skopac. To jest prymitywny i starej konstrukcji obiektyw, ale bardzo solidny w konfrontacji w obecnie prezentowanymi modelami nikona. Dawalo sie go zepsuc, kiedy obchodzilo sie z nim cokolwiek niedelikatnie i nie stosowalo do zalecen producenta.
Różnica w cenach dość spora , ale brałbym N 70-300VR. Jak już wcześniej ktoś wspomniał to dość ciemne obiektywy dla amatorów , ale mimo wszystko Nikkor w moim odczuciu jest dużo szybszy , celniejszy i duuuużo cichszy....
Aha i jeszcze jedno - Być może tylko ja mam takie zboczenie , ale troszkę dziwnie pracuje się obiektywem 300mm , który gabarytowo jest bardzo zbliżony do N18-105 którego posiadam. Jedni wolą małe i poręczne obiektywy , inni odwrotnie.
Dla mnie obiektyw N70-300 to kawałek w miarę ciężkiego i dużego sprzętu , natomiast Sigma zbliżona do 18-105 którego używam codziennie... (Nie wspominając już o średnicy soczewki).
Zdecydowanie jestem za Nikkor-em.....
pioter m
04-10-2011, 11:20
Ten nikkor jest piórkiem, kiedy porownasz go z czyms klasy 70-200/2.8. Solidny? Metalowe mocowanie, ale sporo plastiku w konstrukcji. To zabawka dla amatora. Bardzo fajna zabawka. Szybki, ostry i ze swietna stabilizacja. Wart polecenia.
Ten nikkor jest piórkiem, kiedy porownasz go z czyms klasy 70-200/2.8. Solidny? Metalowe mocowanie, ale sporo plastiku w konstrukcji. To zabawka dla amatora.
Oczywiście - Dlatego wspomniałem o fakcie że N70-300 jest dla amatora... Miałem przyjemność pstryknąć dosłownie 3 fotki Sigmą 70-200/2.8 , to jest konstrukcja "dość duża" , oczywiście nieporównywalna z 70-300....
Zestawiłem jedynie wielkość i solidność Sigmy z Nikkorem 70-300....
Dla mnie różnica między konstrukcją i wielkością S70-300 a N70-300 , jest duża...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/64/dsc0005cu.jpg/)
N70-300vr , 300mm , f/5.6 , 1/60s , iso800 , fotka z odleglosci około 2m , 1,5m z dolu , taka byle jaka ;) mnie sie takie zblizenia na nikkorze podobaja
o takie zbliżenie mi chodziło ... może próbowałeś założyć na niego raynox'a?