Zobacz pełną wersję : Wycena zdjęc
Witam, może ktoś mi podpowiedzieć ile powinienem wziąć za 12 zdjęc do kalendarza dla firmy budowlanej?
Zdjęcia będę robić na różnych obiektach, generalnie z 5 miejsc po 2 h szukania kadrów. Zdjęć robię ok 20 z każdego miejsca, ale zostanie wybranych ostatecznie 12 sztuk, które muszę wycenić.
Dzięki z góry za pomoc.
Rafał_Sz
03-10-2011, 18:47
Jak dla GDDKiA to możesz kilka milionów spokojnie krzyknąć. :)
A na poważnie: Ile kosztuje godzina pracy zleconej u Ciebie?
ja bym powiedział 2k zł. w zależności ile tych kalendarzy się wyprodukuje, jak zamożna jest firma, jak bardzo trzeba będzie te foty komplikować.
oczywiście 2k plus koszta wykonania - transport / jedzenie / zakwaterowanie ew.
Niestety to nie GDDKiA, a szkoda...
Zawsze mam płacone za konkretny materiał, a nie godziny. Myślicie, że 200 zł netto od zdjęcia będzie optymalnie?
Rafał_Sz
03-10-2011, 19:23
(...) Myślicie, że 200 zł netto od zdjęcia będzie optymalnie?
Jeśli jesteś w stanie zagwarantować właściwy poziom wykonania zlecenia to krzywdy mieć nie będą. Pamiętaj o dobrze sporządzonej umowie żebyś nie został ze zdjęciami bez kasy.
marszull
03-10-2011, 19:42
miedzy 200 a 500 netto za zdjecie, w zaleznosci jaki bedzie naklad i czy duzo czasu spedzisz nad obrobka
aha i pamietaj o podpisaniu umowy ze zdjecia sa tylko i wylacznie do kalendarza (bo z poszanowaniem praw autorskich roznie u nas bywa, a taki papier duzo moze pomoc)
Na tej stronie -
http://zpaf.pl/prawa-autorskie/tabele-minimalnych-wynagrodzen/
możesz ściągnąć tabelę w pdf ze stawkami minimalnymi ustalonymi przez ZPAF.
Jest odrębna, szczegółowa tabela poświęcona kalendarzom.
Może to stanowić bardzo przytatny i poważny argument w negocjacjach.
czasy się zmieniają. cennik zpafu raczej jest już nieaktualny.
można go przeczytać, ale bardziej na zasadzie "popatrzcie dzieci jak kiedyś było lepiej" ;)
http://zpaf.pl/prawa-autorskie/tabele-minimalnych-wynagrodzen/
możesz ściągnąć tabelę w pdf ze stawkami minimalnymi ustalonymi przez ZPAF.
Jest odrębna, szczegółowa tabela poświęcona kalendarzom.
Naprawdę… dajmy spokój z cennikiem ZPAFu… zleceniodawca wybuchnie tylko gromkim śmiechem i wyśle kolegę Tomka w diabły.