Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaki rodzaj osłony przeciwsłonecznej kupić?

greenflash
03-10-2011, 17:13
Witam.
Kupiłem aparat Nikon D3100 kit. Na razie używam obiektywu 18-55 VR. Potrzebuję osłonę przeciwsłoneczną (52mm) i nie wiem na co się zdecydować: "tulipan" czy okrągła. Wydaje mi się, że w trakcie ostrzenia "tulipan" będzie zmieniał położenie i może to mieć wpływ na ostateczny efekt. Może się mylę? Proszę o radę doświadczonych.

Pozdrawiam, Daniel.

jasin
03-10-2011, 18:30
A nie było osłony w zestawie? Powinna być. Jeśli obiektyw kręci mordką podczas ostrzenia - osłona okrągła, jeśli ostrzenie odbywa się w wewnątrz obiektywu(oznaczenie IF) - tulipan.

greenflash
03-10-2011, 18:58
Niestety osłony nie było w zestawie a obiektyw kręci "mordką" :) .

Więc okrągła.

Dzięki.

triggerman
03-10-2011, 19:40
nie wiem jak u ciebie ale w moim 18-55 vr nie ma gwintu do założenia osłony.. chyba ze się ja jakoś inaczej zakłada..

MYSZ
03-10-2011, 20:45
Witam.
Kupiłem aparat Nikon D3100 kit. Na razie używam obiektywu 18-55 VR. Potrzebuję osłonę przeciwsłoneczną (52mm) i nie wiem na co się zdecydować: "tulipan" czy okrągła. Wydaje mi się, że w trakcie ostrzenia "tulipan" będzie zmieniał położenie i może to mieć wpływ na ostateczny efekt. Może się mylę? Proszę o radę doświadczonych.

Pozdrawiam, Daniel.

Nie zakładać żadnej osłony do tego szkła. Nie ma potrzeby a w zestawie "kit" nie ma osłony. Jesli już koniecznie musisz coś załozyć, kup osłonę wkręcaną w gwint z przodu szkła wykonaną z gumy. Dosyć to wygodne, można ją zawinąć na szkło kiedy nie jest potrzebna.

greenflash
04-10-2011, 10:04
Nie zakładać żadnej osłony do tego szkła. Nie ma potrzeby(...)

W słoneczne dni (szczególnie gdy słońce jest już nisko) dokuczają mi flary. Ciężko wtedy się fotografuje. Podejrzewam, że osłona powinna trochę pomóc.
Co do mocowania to byłem pewien, że wykorzystuje się gwint filtrów... innej możliwości nie widzę.

puciek
04-10-2011, 10:31
Standardowa osłona do 18-55 VR to HB 45. Jest ona zakładana za pomocą sprężynujących zatrzasków podobnie jak pokrywka przednia obiektywu. Tu (http://www.google.pl/search?q=hb+45&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1024&bih=626) masz zdjęcia.

greenflash
04-10-2011, 18:57
Standardowa osłona do 18-55 VR to HB 45. Jest ona zakładana za pomocą sprężynujących zatrzasków podobnie jak pokrywka przednia obiektywu. Tu (http://www.google.pl/search?q=hb+45&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1024&bih=626) masz zdjęcia.

O właśnie. To by mi odpowiadało. Szybki montaż. Dzięki.

js70
04-10-2011, 20:41
Nie zakładać żadnej osłony do tego szkła. Nie ma potrzeby a w zestawie "kit" nie ma osłony. Jesli już koniecznie musisz coś załozyć, kup osłonę wkręcaną w gwint z przodu szkła wykonaną z gumy. Dosyć to wygodne, można ją zawinąć na szkło kiedy nie jest potrzebna.

Faktycznie chyba nawet wygodniejsze od oryginalnej. Miłałem kiedyś coś takiego z kitem. Masz 3 pozycje robocze, nie trzeba tego zciągać (jak w cytacie wystarczy zawinąć na obiektyw - jest wtedy dodatkowe zabezpieczenie przedniej części obiektywu np podczas transportu w torbie). No i oczywiście dużo tańsze od oryginalnej osłony.