PDA

Zobacz pełną wersję : Chwilowa utrata ostrosci w D700 :)

<| MICHAŁ |>
03-10-2011, 13:51
Czesc,

czy spotkaliscie sie z takim zjawiskiem w d700?
robilem zdjacia na wycieczce z 50g. zmienilem na chwile na inne szklo, a pozniej ponownie podpialem 50g.
i nagle aparat ostrzy, ale ostrosc leci w caly swiat - ani to nie jest BF, ani FF - po prostu nigdzie nie jest ostro...
wypiecie i ponowne podpiecie szkla rozwiazalo problem...
o szalenstwach ostrosci wzgledem przeslony to slyszalem, ale o czyms takim nie slyszalem nigdy :)
ciekawostka.
ciekawe co bylo przyczyna...

pozdrawiam
Michal

kocudrak
03-10-2011, 18:07
ha..miałem ostatnio to samo z 14-24..na 14 ok a na 24 nigdzie nieostro jakby mgła w całym kadrze..na szczęście po przepięciu minęło bo już myślałem ,ze krew mnie zaleje...

samson09
03-10-2011, 18:28
Może coś ze stykami ????

kocudrak
03-10-2011, 20:05
kurcze właśnie nie wiem...być może skoro pomogło przepięcie...ale naprawdę stresująca sprawa to była bo byłem akurat na zleceniu a afu brak normalnie...wrrr

mOSAd
04-10-2011, 10:02
Ja widzę dwa potencjalne powody. Pierwszy to styki, które jakoś dziwnie reagowały z jakiegoś powodu. Drugi to paproch na czujnikach autofokusa. Podczas wymiany być może ruch powietrza coś zmienił. Ale jest to o tyle mniej prawdopodobna wersja, że kłapiące lustro powinno powodować większy ruch powietrza niż zmiana obiektywu. Zatem obstawiam jakieś zakłócenia elektroniczne. Być może jest niewielki luz na bagnecie i obiektyw ma ruch lewo-prawo?

samson09
04-10-2011, 10:31
jeśli to faktycznie czujnik af to wystarczy je dobrze przedmuchać gruchą i powinno pomóc, ale raczej skłaniałbym się ku elektronice, stykach.

<| MICHAŁ |>
04-10-2011, 11:18
dzieki.
przypadek jednorazowy, ale lekko podnoszacy cisnienie
u mnie luzow na bagnecie nie ma - styki tez w miare poprawne - czyste i bez nalotow.

stachmuszel
04-10-2011, 12:08
jeśli to faktycznie czujnik af to wystarczy je dobrze przedmuchać gruchą i powinno pomóc, ale raczej skłaniałbym się ku elektronice, stykach.

Czujnik AF jest na "małym" lustrze. Wystarczy, że to "małe" lustro lekko zaparuje podczas wymiany szkła (różnica temperatur) i mamy hece. Ale na krótko, dopóki para nie odparuje.

Marcin_gda
06-10-2011, 11:22
MNiałem to ostatnio.
Winne były kłaki czepione do weluru wokół szczeliny, przez którą patrzy AF. Odchlewiłem kawałkiem taśmy klejącej.

Zolty
06-10-2011, 23:39
Mike_001: a potwierdzenie ostrosci miales kiedy wystapil ten problem? Mialem tak kiedys po zmianie szkla: ostrzy, kropka sie pojawia tyle ze wszedzie nieostro. Co ciekawsze przelaczylem na LV i z kolei nie dostawalem potwierdzenia ostrosci.

<| MICHAŁ |>
09-10-2011, 09:54
mialem, a ze robilem zdjecie na szybko, to nawet nie zwrocilem uwagi. dopiero na wyswietlaczu, po powiekszeniu wyszlo, ze jest nieostro...

ekonet
09-10-2011, 10:58
nigdzie nieostro
To akurat byłoby dobrze. ;)

Zolty
09-10-2011, 20:11
Podejrzewam cos na styku obiektyw-body, u mnie po zmianie szkla ustapilo i po powrotnym podpieciu obiektywu z ktorym oryginalnie wystapilo to zjawisko, problemow juz nie mialem. (Wszystko w przeciagu godziny - ta sama nocna sesja w krakowsko-nadwislanskich plenerach).

Seeker
10-10-2011, 19:55
"Czujnik AF jest na "małym" lustrze."

W której puszce...?

Michał, a nie kichałeś przy wymianie szkła? ;) (mgła, deszcz, wiosłowanie...).

<| MICHAŁ |>
13-10-2011, 09:08
Nie ;-)
Stalem na pomoscie kolo cypla...

Na razie jest OK wiec nie panikuje

Pozdrawiam z mobajla!
Michal

Flores
13-10-2011, 12:05
Na horyzoncie następca i już przestaje zdjęcia robić ;).

Też coś podobnego miałem, przeczyściłem styki i działał znowu pięknie.

Seeker
15-10-2011, 15:02
"Stalem na pomoscie kolo cypla..."

Chodzi mi o to, że być może jakaś kropelka na panel trafiła, a potem wyparowała.
Śladu niet, a tajemniczy efekt jak najbardziej wystąpił.
Kropelka, ponieważ mogło to (ze względu na jej własności optyczne) spowodować
wyostrzenie na inny dystans.

Stąd takia zagadkowe pytanie ;)

<| MICHAŁ |>
16-10-2011, 14:16
nie, zadnych kropelek, czy brudow
gdy tylko na podgladzie zauwazylem, ze cos jest nie tak, to natychmiast na informatyka - wylaczylem aparat, odpialem i ponownie podpialem szklo i wlaczylem - jak reka odjal - pomoglo

NBA
21-10-2011, 11:38
Odchlewiłem kawałkiem taśmy klejącej.

Dobre...

Ale taśma rzeczywiście się sprawdza...