PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 18-55 VR i ostrość.

puciek
02-10-2011, 15:18
Witam

Trafił mi się obiektyw kitowy 18-55 VR prawdopodobnie po upadku. Jednym z problemów był luz - spory - na pierścieniu ostrości - cała soczewka można było sobie ruszać tak, jakby zaczep z jednej strony puścił, czy jak. Rozebrałem więc obiektyw, ale zaprałem się od strony styków i między innymi ruszyłem taką blaszkę z czterema stykami. Z Repair Manual dowiedziałem się, że jest to: 1B002-617 zoom brush unit. Wszystko skręciłem z powrotem i rozebrałem obiektyw od drugiej strony. Problemem okazała się pęknięta tulejka osadzona na jednej ze śrub przytrzymująca pierścień mocujący przednią soczewkę. Tulejkę wymieniłem i luz znikną. Wcześniej nie robiłem obiektywem zdjęć, ale po złożeniu okazało się, że jest strasznie mydlany i ma problemy z ustawieniem AF przy 18 i 24mm Przy innych ogniskowych ustawia ale dalej jest strasznie mydlany. Poza tym z obiektywu wypadła tylko jedna połówka tej tulejki (drugiej nie znalazłem) i na dodatek, nie działa układ VR - są tylko stuki przy włączeniu aparaty (bez względu na położenie przełącznika VR) Pomyślałem, że to kwestia regulacji tej blaszki ze stykami i to robiłem, ale wpływała ona tylko na sygnalizację minimalnej przesłony. Czy winę za mydło ponosi uszkodzony VR, czy źle ustawiony zoom brush unit?

puciek
03-10-2011, 23:08
Dodam jeszcze, że przy wyłączonym AF i ostrzeniu ręcznym na D80 mydło jest takie same jak przy AF. Dlatego stawiałbym na uszkodzony albo zablokowany układ VR (może poprzez tą drugą połówkę tulejki)