Zobacz pełną wersję : TIF i co dalej :( help
robin102
02-10-2011, 13:34
Kruca bomba z tymi nikonami ;). Na ostatnich minutach pleneru zmieniając wartość ISO nie ten guzioł na body nadusiłem i przestawiłem zapis z RAW na TIF, a wiadomo koniec pleneru to najsmaczniejsze zdjęcia się robi :)
Kilkadziesiąt fajnych kadrów mam zapisanych jako TIF oczywiście wymagających gruntownej korekcji tego i owego.
Nigdy na TIFach nie pracowałem jako pliku roboczym. Da się to prze konwertować do czegoś co będzie tak gumowo rozciągliwe jak poczciwy NEF z D700. Ratunku bo mnie rutyna zgubiła :(
Działam tylko na LR wspomagając się PS CS4 do specjalnych poruczeń.
Sapphiron
02-10-2011, 13:59
A nie jest tak że w LR mozna otwierać i korygować pliki jpg i TIFF tak samo jak RAW?
A DNG Converter tego nie przemieli ??
robin102
02-10-2011, 15:03
A DNG Converter tego nie przemieli ??
A co mi da przeplancowanie pliku na DNG. Nigdy DNG nie używałem.
NEF do DNG to słyszałem, że takie rzeczy warto robić celem zachowania wszelakich naniesionych zmian.
A nie jest tak że w LR mozna otwierać i korygować pliki jpg i TIFF tak samo jak RAW?
Niby tak, LR nawet pozwala kompresowanego jpg-a ładnie korygować.
Kilka moich plików z tej realizacji wymaga mocniejszej pracy nad nimi. To ujęcia w światło, albo sceny od dużej rozpiętości tonalnej na wysokich czułościach,w zachodzącym słońcu więc WB też wymaga posiedzenia na nim. To co mogę zrobić na TIFie to za mało się wydaje. Zdjęcia płaskie, bez jaj jak na razie mam :(
Motorniczy
02-10-2011, 16:36
W CS5 robimy tak: Open As / zaznaczamy plik TIFF lub JPG a z listy formatow pliku wybieramy Camera Raw a potem klikamy Open i czekamy .. w zaleznosci jaki masz komputer szybki ale nie mniej niz 10-15 sekund . Plik otworzy sie jako "RAW". Pozdro
http://img855.imageshack.us/img855/6896/openas.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/855/openas.jpg/)
marszull
02-10-2011, 16:39
jak nie robiles rawa to niestety musisz sie pogodzic ze plik nie bedzie "tak razciagliwy" jak nef
a do korekcji otworzysz (czy raczej zaimportujesz) w LR
robin102
02-10-2011, 19:58
W CS5 robimy tak: Open As / zaznaczamy plik TIFF lub JPG a z listy formatow pliku wybieramy Camera Raw a potem klikamy Open i czekamy .. w zaleznosci jaki masz komputer szybki ale nie mniej niz 10-15 sekund . Plik otworzy sie jako "RAW". Pozdro
Czyli, że jak, że z TIFa zrobi się NEF na powrót. intrygują wprostce :) może po prostu otworzy TIFa i tyle.
Mam tylko CS4 i nie mam moduł Camera Raw ( to się kupuje w Adobe ? )
Cholercia sporo fajnych zdjęć powaliłem przez ten tifowy zapis. Miejcie się na baczności z tym przyciskiem.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i62.photobucket.com/albums/h108/robin102/RB2_9363.jpg)
Jak to nie masz. Przecież instaluje się razem z PS-em. A otwierałeś kiedyś NEF-a w PS-ie?
robin102
02-10-2011, 20:17
Jak to nie masz. Przecież instaluje się razem z PS-em. A otwierałeś kiedyś NEF-a w PS-ie?
No mam CS 4 64 bitowy jak głosi komunikat, wersja legalna rzecz jasna. Nigdy nie otwierałem rawów w PSie, kiedyś w C1, a od kilku lat tylko LRa używałem. W PSa używam do dokładnego retuszu i paru innych operacji.
PSa zanabyłem drogą kupna nie dawno więc gdzie tej Camery Raw szukać ?:)
Otwórz byle jakiego NEF-a w PS-e. Otworzy się w Camera Raw. A jak otworzyć Tifa w CRW to już pisani wcześniej.
robin102
02-10-2011, 20:27
A no dzięki, dzięki panowie. Na razie pożytek z tego taki, że wiem iż mam Camera Raw w PSie, ale jaja :mrgreen:
Niestety Camera Raw mego TIFa, co wydaje się normalne otwiera jako TIFa :(
Motorniczy
02-10-2011, 22:42
No szkoda ale nie ma zadnego komunikatu , ze trzeba zrobic jakas aktualizacje ? Tak na marginesie w CS3 mam taki komuunikat ale jak pisalem w CS5 bez problemu otworzysz . Sciagnij triala CS5 i po klopocie, obrobisz swoje zdjecia.
Władca Pixeli
02-10-2011, 23:01
A no dzięki, dzięki panowie. Na razie pożytek z tego taki, że wiem iż mam Camera Raw w PSie, ale jaja :mrgreen:
Niestety Camera Raw mego TIFa, co wydaje się normalne otwiera jako TIFa :(
Otwórz Adobe Bridge, ustaw kursor na zdjęciu, następnie kliknij prawym klawiszem i zobaczysz opcję "Open in Camera RAW..."
marszull
02-10-2011, 23:22
Ludzie, ale jak robin korzysta z LR to po co ma otwierac tego tiffa w CR?
To nie zamieniu mu tiffa na rawa, a sam modul CR to jest to samo co LR
Motorniczy
03-10-2011, 01:25
otworzy jak raw , widziales moj wczesniejszy post ze screenem ?
?
To nie zamieniu mu tiffa na rawa,
Oczywiście, racja.
Przecież i tak już informacje typowe dla RAW stracił robiąc zapis w TIFF.
Robin, moim zdaniem musisz się pogodzić z faktem , że dałeś ciałka i cieszyć się, że to TIFF, a nie JPG.
I niech ktoś jeszcze powie, że lepiej mieć więcej guzików na body. xD
marszull
03-10-2011, 10:20
otworzy jak raw , widziales moj wczesniejszy post ze screenem ?
Ja wiem ze otworzy CR (bo tez korzystam z PS) ale nie JAKO raw, tylko JAK raw (co zreszta sam napisales ;) )
a to ogromna roznica
W taki sam sposob moze sobie obrabiac zdjecia (tego tiffa) w LR
No przecież to wszystko jest pozbawione sensu. Plik NEF (RAW), to zapis wartości poszczególnych sensorów matrycy. Następnym krokiem jest przekształcenie tego na piksele RGB, czyli cała interpolacja Bayera. Można to zrobić samemu (np. w NX), ale jeśli już został wybrany format TIFF, to aparat sam zrobił interpolację Bayera, według ustawień w puszce. Każda taka interpolacja jest praktycznie nieodwracalna, bo nie da się na podstawie pliku po interpolacji, odtworzyć danych początkowych. Gdyby nawet udało się to jakoś przekształcić na "niby RAW", to będą straty jakości, bo muszą być. Następnie czeka nas jeszcze wycieczka w drugą stronę, czyli znów interpolacja Bayera. Trzeba też pamiętać o tym, że TIFF z Nikona jest obrazem 8-bio bitowym. Robienie z tego na siłę 12-to, czy 14-to bitowego RAWa jest całkowicie pozbawione sensu.
Plik TIFF można otworzyć i obrabiać go tak, jak normalny obrazek RGB, już po "wywołaniu" z RAWa. Przed obróbką sensowne jest przekształcenie go na obrazek 16-to bitowy, żeby już możliwie nie tracić informacji o obrazie podczas obróbki. Tyle, że niewiele to da, bo TIFF z puszki jest odpowiednikiem JPEGa z puszki, tyle, że bez stratnej kompresji. Podczas zapisu TIFFa w puszce nastapiło bezpowrotne "odcięcie" wszystkiego, co wykracza poza obraz 8-mio bitowy i nie ma na to żadnej rady. Trzeba się z tym pogodzić, albo wywalić zdjęcia.
robin102
03-10-2011, 11:54
I niech ktoś jeszcze powie, że lepiej mieć więcej guzików na body. xD
Eeee guzików jest w sam raz tylko ja palców mam za dużo i jakieś rozbiegane somm :mrgreen:
Podobno Camera Raw to to samo co LR choć szczególarze twierdza , że CR jest lepszy.
na dziś przynajmniej wiem, że mam w PSie CR , bo żył bym w nieświadomości:mrgreen:
.... Tyle, że niewiele to da, bo TIFF z puszki jest odpowiednikiem JPEGa z puszki, tyle, że bez stratnej kompresji. Podczas zapisu TIFFa w puszce nastapiło bezpowrotne "odcięcie" wszystkiego....
Otóż i to :(
ale jakoś to będzie, kadry przyzwoicie po naświetlałem, coś tam z tych tifów wyrzeźbię do grudnia skoro nie ma opcji cofnij do Nefa ;).
Dzięki wszystkim za zaangażowanie
Nie bój TIF'a człowieku!
Wg sposobu opisanego przez Motorniczego obrobisz TIF'a tak samo jak RAW. Nie rozumiem tej paniki, zwłaszcza jeśli brać pod uwagę fakt, że nikonowski TIF waży jeszcze więcej niż RAW, więc pewnie niesie ze sobą tyle samo, jeśli nie więcej informacji, niż RAW. A odpowiedni Camera Raw do Fotoszopy ściągniesz sobie za darmo ze strony Adobe, tylko poszukaj który jest potrzebny żeby czytał pliki z D700.
marszull
04-10-2011, 00:39
niestety mimo wagi to tiff nie niesie ze soba ani tyle samo ani tym bardziej wiecej informacji
dokladniej opisal to JK dwa posty wyzej
więc pewnie niesie ze sobą tyle samo, jeśli nie więcej informacji, niż RAW
Proponowałbym przeczytać uważnie wątek. TIFF z puszek jest 8 bitowy. NEF 12/14 bitowy.
robin102
04-10-2011, 10:14
Wszystko o TIFIe jasne i zrozumiałe od dawna dla mnie było. Zakładając ten watek liczyłem, że gdzieś tam jest jakiś format którego nie znam, który można utworzyć z TIFa i który będzie bardziej elastyczny, nie plaski jak JPG, może jakiś DNF, PGN, KGB no coś o fajnym skrócie :mrgreen: i elastyczności gumy ;)
Proponowałbym przeczytać uważnie wątek. TIFF z puszek jest 8 bitowy. NEF 12/14 bitowy.
Czytałem, czytałem...
Trochę dziwi mnie ta mania liczenia bitów. Przypominam tylko, że 8 bitów to 16 mln kolorów. Jest to liczba w zupełności wystarczająca do tego aby wydrukować doskonałej jakości odbitkę, nie mówiąc już o oglądaniu foty w necie czy na telewizorze/monitorze. Może wszyscy poza mną są w stanie, na własne oczy, wskazać który plik to 8, 12 lub 16 bitowy RAW? Jedyna naprawdę ważna różnica jest podczas forsownej obróbki np. w PS, kiedy to, PODOBNO, można zauważyć straty w jakości obrazu na niekorzyść 8 bitowego pliku.
Poza tym nie można dać się zwariować marketingowym brandzlownikom, którzy niedługo będą nam wmawiać, że to czego każdy fotograf potrzebuje to 48 bitowy plik wychodzący prosto z aparatu.
marszull
04-10-2011, 23:04
ale to nie chodzi tylko o liczenie bitow,
po prostu tiff jest formatem ktory nie zawiera juz wszystkich informacji
bo zostal "przetworzony i wypluty" jako obrazek z aparatu
raw daje duzo wieksze mozliwosci w edycji: wyciaganie swiatel i cieni, ustawianie balansu bieli itd
bo ma wszystkie informacje jakie zarejestrowala matryca, a nie tylko te ktore widzimy na podgladzie
przy bardzo dobrze naswietlonych plikach, nie ma problemu w obrobce
ale schody sie zaczna, kiedy trzeba bedzie cos poprawic
Sendilkelm
05-10-2011, 11:58
Czytałem, czytałem...
No właśnie chyba nie czytałeś, bo:
Nie rozumiem tej paniki, zwłaszcza jeśli brać pod uwagę fakt, że nikonowski TIF waży jeszcze więcej niż RAW, więc pewnie niesie ze sobą tyle samo, jeśli nie więcej informacji, niż RAW.
jest nieprawdą. Czy widzisz różnice, czy nie, faktem jest, że RAW ma zapisaną większą ilość informacji. To tak jakbyś twierdził, że jadąc 101 km/h jedziesz wolniej niż 100 km/h , bo tak Ci się wydaje. W każdej chwili mogę Ci zapisać marnego jpg'a, który będzie ważył 100 MB co nie będzie znaczyło, że jest więcej informacji niż w Rawie.
To czy ktoś ma sprzęt do wyświetlania obrazków 12/14 bitowych i to czy dodatkowo ta osoba zauważa różnicę nie zmienia faktu, że RAW niesie ze sobą więcej informacji.
Czytałem, czytałem...
...ale nie rozumiesz tematu... te 8/14 bit są w kontekście ilości informacji jakie niesie ze sobą RAW i późniejsza obróbka. Nie ma to nic wspólnego z wyświetlaniem.
"Przypominam tylko, że 8 bitów to 16 mln kolorów. Jest to liczba w zupełności wystarczająca do tego aby wydrukować doskonałej jakości odbitkę, nie mówiąc już o oglądaniu foty w necie czy na telewizorze/monitorze."
Dodatkowo mniej artefaktów wyskakuje przy zabawie krzywymi (prócz straty części informacji).
Nie bój TIF'a człowieku!
Wg sposobu opisanego przez Motorniczego obrobisz TIF'a tak samo jak RAW. Nie rozumiem tej paniki, zwłaszcza jeśli brać pod uwagę fakt, że nikonowski TIF waży jeszcze więcej niż RAW, więc pewnie niesie ze sobą tyle samo, jeśli nie więcej informacji, niż RAW. A odpowiedni Camera Raw do Fotoszopy ściągniesz sobie za darmo ze strony Adobe, tylko poszukaj który jest potrzebny żeby czytał pliki z D700.
RAW jest czarnobiały. TIFF kolorowy, więc stąd ta różnica w wielkości. Z RAW dopiero na podstawie informacji o matrycy bayerowskiej tworzone są kolory. Są różne algorytmy wywoływania rawów i nie ma co się oszukiwać, te w aparacie ze względu na moc obliczeniową procesora aparatu są wywoływane algorytmami, które wymagają najmniejszej liczby obliczeń. W komputerze masz wybór algorytmów i wywołanie jednego zdjęcia czasami trwa dłuższą chwilę, a aparat musi słabszym procesorem wywołać czasem i 11 na sekundę.