Zobacz pełną wersję : Capture nx2 - usuniecie niepożądanego promieni światła
Zdjęcia robilem w parku w RAW. Przez drzewa przechodziło światło i padało na ludzi. Niektórzy mają połowę twarzy jaśniejszą, lub ciemniejszą. Jak usunąć to światło w Capture NX2?
samson09
03-10-2011, 13:34
Proponuję poczytać instrukcję :) Najwięcej nauczysz się dochodząc do wszystkiego krok po kroku.
Proponuję poczytać instrukcję :) Najwięcej nauczysz się dochodząc do wszystkiego krok po kroku.
A może sam nie wiesz?
Szkoda czasu, szkoda życia na dogłębne czytanie instrukcji.
samson09
03-10-2011, 15:29
A może sam nie wiesz?
Szkoda czasu, szkoda życia na dogłębne czytanie instrukcji.
Na dogłębne na pewno szkoda, ale sam wiem z doświadczenia, że lepiej uczyć się samemu na własnym zdjęciu podpierając się instrukcją czy innymi materiałami.
Na dogłębne na pewno szkoda ...
Nie to, żebym chciał się Ciebie i Twojego przedmówcę czepiać, ale jestem cośkolwiek zszokowany Waszą niechęcią do dokładnego przeczytania instrukcji, zakładam, że Waszego podstawowego programu do wywoływania i obróbki zdjęć z Waszych Nikonów.
Nie to też, żebym nie spotkał się już z takimi postawami, bo i owszem widywałem już takie kwiatki, kiedy komuś nie chciało się nawet przeczytać dokładnie instrukcji swojego aparatu i z tego powodu nie wiedział nawet o blisko 30 procentach "ukrytych" możliwości, albo dotyczyło to i innego sprzętu, np. telewizora, gdzie owa niewiedza przekładała się na kompletnie złe ustawienia tego urządzenia, co skutkowało fatalnym wręcz obrazem.
Dość, że instrukcje czytywać warto, a z pewnością dokładnie te, które determinują poprawne używanie naszych narzędzi codziennego użytku.
... i wcale nie szkoda na to życia.
Nie to, żebym chciał się Ciebie i Twojego przedmówcę czepiać, ale jestem cośkolwiek zszokowany Waszą niechęcią do dokładnego przeczytania instrukcji, zakładam, że Waszego podstawowego programu do wywoływania i obróbki zdjęć z Waszych Nikonów.
Nie to też, żebym nie spotkał się już z takimi postawami, bo i owszem widywałem już takie kwiatki, kiedy komuś nie chciało się nawet przeczytać dokładnie instrukcji swojego aparatu i z tego powodu nie wiedział nawet o blisko 30 procentach "ukrytych" możliwości, albo dotyczyło to i innego sprzętu, np. telewizora, gdzie owa niewiedza przekładała się na kompletnie złe ustawienia tego urządzenia, co skutkowało fatalnym wręcz obrazem.
Dość, że instrukcje czytywać warto, a z pewnością dokładnie te, które determinują poprawne używanie naszych narzędzi codziennego użytku.
... i wcale nie szkoda na to życia.
Przedstawiłeś jedną stronę medalu.
A pytający nie uzyskał odpowiedzi. Ja nie znam narzędzia, które by w sposób zadowalający sprawę załatwiło. Oprócz myślenia przed zrobieniem zdjęcia.
A mógłbyś wrzucić link do przedmiotowej fotki, żebym mógł naocznie się przekonać w czym rzecz?
Przepraszam, ale jestem wzrokowcem.