Zobacz pełną wersję : Problem z kolorami przy zapisie.
andrzej_laskowski
01-10-2011, 20:36
Jak w tytule. Otwieram sobie JPG w PS-ie (CS 3), potem krzywe, poziomy, oraz filtr i wygląda toto ładnie w oknie PS, ale przy zapisie i otwarciu w jakiejkolwiek przeglądarce kolorystyka "siada" o pół tonu. Wszystko jest znacznie mniej kolorowe.
Próbowałem wszelkich ustawień z zapisem w TIFF 16 bit i różnymi parametrami JPG, zawsze jest tak samo.
Żeby było ciekawiej taka blada fotka po ponownym otwarciu w PS jest znów kolorowa.
Do tej pory nie zwracałem na to uwagi, ale mam wyjątkowo trochę fotek które mają być kolorowe, a tu taki klops.
Może jakieś pomysły w związku z tym?
Nie obrazisz się jeśli zamiast odpowiedzi zadam pytanie?
Jeśli nie, to odpowiedz jak mają się sprawy z obróbką w CNX2, czy też występuje ten sam problem, czy dotyczy to jedynie PeeSa?
przecież o tym są miliardy stron na forum. Az się dziwię że taka osoba jak Ty zadaje takie pytanie
A zarządzanie kolorem w przeglądarce włączył ? :)
Wygląda mi to na brak konwersji do sRGB. PS pewnie pracuje na przestrzeni AdobeRGB
andrzej_laskowski
03-10-2011, 11:43
No niestety, ale wygląda na to że trzeba mi to wyjaśnić łopatologicznie.
Próbuję sam od kilku godzin i ciągle bez efektu.
Robię tak:
edycja - ustawienia koloru- i wszelkie kombinacje z sRGB, AdobeRGB ( 1998 ), z zachowaniem profili i bez.
Potem zapis jako JPG z profilami ICC i bez, oraz TIFF.
I za każdym razem dokładnie tak samo blade obrazki zostają.
I jak pisałem, po ponownym otwarciu w PS jest znowu pięknie i kolorowo.
Mile widziane by były jakieś wskazówki.
http://www.chip.pl/artykuly/tips-tricks/internet/firefox/2010/04/wierne-kolory-zdjec-w-darmowej-przegladarce
a sprawdzałes to co Ci napisałem dwa posty wyżej? Czytałes forum w tym zakresie. Bo wiedzy tu jest pi razy oko 1000 razy więcej niż potrzebujesz by rozwiązac swój problem.
andrzej_laskowski
03-10-2011, 12:06
http://www.chip.pl/artykuly/tips-tricks/internet/firefox/2010/04/wierne-kolory-zdjec-w-darmowej-przegladarce
a sprawdzałes to co Ci napisałem dwa posty wyżej? Czytałes forum w tym zakresie. Bo wiedzy tu jest pi razy oko 1000 razy więcej niż potrzebujesz by rozwiązac swój problem.
Może się nie wyraziłem precyzyjnie, ale pisząc o przeglądarce miałem na myśli przeglądarkę obrazków jak " IrfanView", czy "ACD See Pro 3". Bo w tym artykule to traktują o przeglądarkach internetowych raczej.
Może się nie wyraziłem precyzyjnie, ale pisząc o przeglądarce miałem na myśli przeglądarkę obrazków jak " IrfanView", czy "ACD See Pro 3". Bo w tym artykule to traktują o przeglądarkach internetowych raczej.
Skoro rzecz dotyczy przeglądarek graficznych, to z pewnością problem stwarza tu niedoskonały moduł zarządzania barwą w tychże.
Spróbuj użyć innej przeglądarki, np. FastStone, ale na pewno włącz moduł zarządzania kolorem.
PS.
A, i każ PSu zapisywać jptpegi z profilem (ICC).
Spróbuj jeszcze coś takiego jak convert to profile prawdopodobnie w edycji (nie pamiętam dokładnie) i tam wybierz sRGB, a następnie zapisz zdjęcie z profilem ICC.
A no i uważaj, bo jak Czornyj wejdzie w wątek to posypią się "srebrne usta" ;)