PDA

Zobacz pełną wersję : Kodak ma kłopoty :(

bowie
01-10-2011, 16:36
Wiadomo nie od dziś, że Kodak ma kłopoty, ale kolejne doniesienia nie nastrajają optymistycznie:
http://biznes.onet.pl/legendarnemu-kodakowi-skonczyl-sie-czas,18572,4867728,1,news-detal

Jakby co, to mam jednak nadzieję, że produkcja TRI-X czy Ektachrome będzie jednak utrzymana, choćby nawet mieli to robić Chińczycy, o ile zrobią to tak samo...

Informacje z Fuji także nie są pozytywne. Ostatnio pojawiły się informację o zaprzestaniu produkcji Astii.

pastwisko
01-10-2011, 16:39
C'est la vie.

Skibek
01-10-2011, 19:33
Czyli co? Trzeba zacząć się "zbroić" i wynająć jakąś chłodnię...
Ktoś chciałby się złożyć na kontener błony?

Kartofelinder
01-10-2011, 22:56
Kiedy to ja właśnie postanowiłem porzucić Fomę i zakupić 20 rolek T-maksa?

Cholera!

przemo_k
01-10-2011, 23:07
Proste, świat się zmienia, a panowie prezesi z Kodaka się zagapili i przespali ten moment. Szkoda :(

przemo_k
01-10-2011, 23:08
Czyli co? Trzeba zacząć się "zbroić" i wynająć jakąś chłodnię...
Ktoś chciałby się złożyć na kontener błony?

Po prostu, trzeba się przestawić mentalnie na "syfrę" :)

pastwisko
01-10-2011, 23:38
zawsze mozna przestać robić zdjecia, wolę tą opcję chyba.

ale do konca dostępnosci filmow jako takich jeszcze troche czaasu jest.

bowie
02-10-2011, 00:35
Na rynku slajdów jest tylko Kodak i Fuji, TRI-X od wielu lat jest najlepiej sprzedajacym się materiałem czarno-białym.
Kodak stracił przeogromny rynek niedzielnych pstrykaczy, którzy jeszcze kilka lat temu robili zdjęcia na kodaku gold, a teraz trzepią zdjęcia cyfrowe na lewo i prawo. Wydaje się, że to już jest koniec globalnej działalności Kodaka w tym segmencie, ale mam nadzieję, że początek działalności niszowej w materiałach analogowych, gdzie Kodak ma ciągle silną pozycję. Upadłość nie oznacza zamknięcia firmy, jest to często szansa na restrukturyzację. Ilford swego czasu też zbankrutował, następnie ożył i ma się dobrze.

Jacek_Z
02-10-2011, 01:26
Ilford swego czasu też zbankrutował, następnie ożył i ma się dobrze.Ale to nie ilford, tylko kto inny uzywający nazwy Ilford. Producent papieru, ale do drukarek.
Za grosze ta "dobra światowe" będą kupowane, ale nie oszukujmy się. Mikroskopijny popyt spowoduje nieopłacalnośc produkcji. Techgnologia produkcji filmów barwnych jest niezwykle skomplikowana i to jest problem. Tego się nie da robić w garażu dla nielicznych fanów analoga. Nie pisze o dziś, ale o tym co będzie za parę lat.
Niby analogowi ortodoksi uzywaja filmw, ale papieru to juz nie..... Skan i druk. Więc ja bym się nie zarzekał co do wiecznego popytu na filmy w skali pozwalających na ich opłacalną produkcję. Pierwsze padną slajdy, potem negatywy kolorowe, negatywy cz-b pożyją najdłużej.

pastwisko
02-10-2011, 02:21
z tymi nieliczymi fanami analoga to bym nie przesadzał, jest dosc duza ilośc profesjonalistow robiących na wielkim i srednim fomacie, e100g i portra to nie sa filmy amatorskie.

poza tym kiedy wypuscili nową portrę?

Bartek - NinoVeron
02-10-2011, 02:47
z tymi nieliczymi fanami analoga to bym nie przesadzał, jest dosc duza ilośc profesjonalistow robiących na wielkim i srednim fomacie, e100g i portra to nie sa filmy amatorskie.

to bardzo duża firma (z dziesiątkami różnych działów) ... mająca ogromne problemy...
z tego co czytam to nie jest to byle jaki problem, łatwy do rozwiązania

podobno chcą sprzedać multum swoich patentów
i teraz pytanie w którą stronę pójdą?
w sumie cyfrowych patentów chyba nie mają aż tak dużo jak "analogowych"
a "coś" muszą sprzedać i to na tyle wartościowego aby spłacić wierzycieli

pytanie chyba dla nas najważniejsze - co się stanie z produkcją filmów?
sprzedadzą patenty i nazwy (trademarki) innym? a jeśli tak to co się stanie z filmami? czy np. jeśli te patenty kupią jacyś "Chińczycy" to czy jakość zostanie zachowana?
a może nagle powstanie 20 tanich podrób filmów kodaka i każdy będzie się przez lata zastanawiał, które filmy są najlepsze?

a może kodak odpuści sobie całkiem "cyfrę"... zredukuje załogę i zajmie się dokładnie tym w czym jest najlepszy i co dalej generuje im dużą sprzedaż czyli "analogią"? :) :)

wer
02-10-2011, 03:10
Kodak nie może jakoś sprzedać tych patentów. Raczej chętny do kupna liczy, że kupi to w masie upadłościowej znacznie taniej. Same filmy to będą jeszcze robione, bo w Indiach nadal robi się filmy na taśmie. I jest pełno objazdowych kin, które wyświetlają filmy analogowo. Przyjeżdża ciężarówka do wsi, rozwieszają prześcieradło i leci film. Ale też w końcu przejdą na cyfrę. Do filmów zostaną pasjonaci i wymierająca grupa osób, która ma stary analogowy kompakt, który używa raz na 2 lata. Nie opłaca im się inwestować w cyfrowy.

qooba
02-10-2011, 03:28
(...) i wymierająca grupa osób, która ma stary analogowy kompakt, który używa raz na 2 lata. Nie opłaca im się inwestować w cyfrowy.
2-3 rolki na 2 lata... Świetny zarobek dla Kodaka ;)
Przespali erę "digital" wierząc w moc filmu.

Motorniczy
02-10-2011, 05:10
Oni juz tyle zarobili, ze moga zyc jak bąki na kobylej dupie a jakies negatywy sie znajda..

Rogass
02-10-2011, 06:51
Tutaj nie chodzi o jakies negatywy. W zasadzie brak b&w od Kodaka jakos by mnie specjalnie nie zalamal, ale brak koloru od Kodaka to juz co innego. W kolorze wybor jest pomiedzy Fuji, a Kodakiem i gdyby tego drugiego zabraklo to wyobr zostaje pomiedzy Superia a Velvia...

bowie
02-10-2011, 12:07
Ale to nie ilford, tylko kto inny uzywający nazwy Ilford. Producent papieru, ale do drukarek.

Zgadza się, to jest Harman, który kupił Ilforda i nadal produkuje materiały pod nazwą Ilford. Harman kupił też Kentmere. Zapewne część użytkowników materiałow Ilforda nawet nie zorientowała się, że była jakaś zmiana. Byłoby dobrze, gdyby w przypadku wyrobów Kodaka było podobnie. Swoją drogą, taki Harman powinen być zainteresowany analogowym działem Kodaka. Dostałby kultowego TRIXa i doskonałe materiały pozytywowe, których teraz nie ma w ofercie. Bardzo uboga oferta Fuji w asortymencie filmów czarno-białych wskazuje, że chyba będą się zwijać z rynku. Ostał im się tylko Neopan 400 w małym obrazku i Acros w małym i średnim.

Pierwsze padną slajdy, potem negatywy kolorowe, negatywy cz-b pożyją najdłużej.

Wg mnie będzie inaczej. Jako pierwsze padną negatywy kolorowe. Nie wiem jak ze slajdami, ale w skali całego globu raczej powinno być spore zapotrzebowanie na tego typu materiały aż padną ostatnie analogowe projektory... Negatywy cz-b nie padną nigdy :)

wer
02-10-2011, 12:13
Wg mnie będzie inaczej. Jako pierwsze padną negatywy kolorowe. Nie wiem jak ze slajdami, ale w skali całego globu raczej powinno być spore zapotrzebowanie na tego typu materiały aż padną ostatnie analogowe projektory... Negatywy cz-b nie padną nigdy :)

Ale jakie będą ich ceny?

bowie
02-10-2011, 13:13
Ale jakie będą ich ceny?

to będzie zależeć od konkurencji
i ceny srebra :)

Sapphiron
02-10-2011, 13:24
No dobra ale przecież Kodak to nie tylko filmy. Przecież to tez masa budżetowych cyfrówek sprzedających się na pniu bo są tanie i mają mega super funkcje na papierze. W rzeczywistości trochę się różni ale kto by tam na to patrzył...

Więc ja sie pytam, dlaczego upada?

Bo nadal nie rozumiem...

Motorniczy
02-10-2011, 15:44
No dobra ale przecież Kodak to nie tylko filmy. Przecież to tez masa budżetowych cyfrówek sprzedających się na pniu bo są tanie i mają mega super funkcje na papierze. W rzeczywistości trochę się różni ale kto by tam na to patrzył...

Więc ja sie pytam, dlaczego upada?

Bo nadal nie rozumiem...

Negatywy do aparatow upadaja a zreszta takie korporacje zawsze rozczulaja sie jak ma nastapic jakis koniec o numerze 294829 ... Tylko , ze oni maja jeszcze inna galezie produkcji tak jak ktos wczesniej napisal.

sejmajnejm
03-10-2011, 10:10

nowa portra to pic na wode, bo maja dwa filmy do produkcji/konfekcjonowania zamiast 4. Wiec sa oszczednosci. Lepszym przykladem chyba bylby tutaj Ektar wprowadzony kilka lat temu.

Filmy nie umra, pytanie ile przezyje. Trzeba produkcje przeniesc do firm z mniejsza iloscia tlustych krow na gorze i bedzie dobrze.

Taki Rollei wypuszcza rozne wynalazki i jakos daje rade.

pzdr.
A.

pastwisko
03-10-2011, 12:05
Pic na wode? Wprawdzie nie jest to film opracowany od zera, ale tez nie wzieli i nie uśrednili składaników NC i VC. Film jest poprawiony - głównie pod kątem oddawania tonów skóry - i ma inne własciwosci jak stare Portry.

sejmajnejm
03-10-2011, 12:07
ok, ok traktuje to jak inwestycje, ktora w efekcie da ciecie kosztow :-)

blablaginger
03-10-2011, 19:22
Przede wszystkim nowa Portra, w odróżnieniu od starych, ma technologię Vision 3 wziętą z negatywu filmowego/kinowego.