PDA

Zobacz pełną wersję : Ergonomia D7k + grip vs D300s

Pumba
01-10-2011, 12:18
Witam serdecznie

Pytanie jak w tytule Jak wyglada porownanie ergonomii, chwytu, wygody itp :P w D7k z gripem a samym D300s.
Powoli (przez zimę) przymierzam sie do wymiany zacnego ale juz troche wysluzonego D50 i bylem ostatnio w FJ pomacac D7k oraz D300s. I.... gdybym najpierw wzial do reki D7k byloby spoko bo bardzo podobny chwyt do D50 a klawiszologia napewno duzo lepsza ;) ale zrobilem blad I... najpierw wzialem do reki D300s. Kurde jak sie przykleil do reki to nie chcialo mi sie go puscic (pomimo ze mam male dlonie) jak pozniej zlapalem D7k to tak dziwnie mi sie trzymalo jednak gdy tylko pomyslalem na trzezwo (porownanie do D50) to stwierdzilem ze przeciez nie jest tak zle ba jest ok... ale no wlasnie ale to D300s :D. Klawiszologia na tym samym poziomie (praktycznie wszystkie funkcje wyciagniete na body no chyba tylko D300s ma AF-ON). Nie oczekuje ze ergonomia chwytu D7k z gripem bedzie taka sama jak D300s ale czy jest poprawiona i chociaz zbliza sie do D300s?

Sprzetu uzywam do: sporadycznych slubow wsrod znajomych, sportu - windsurfing (docelowo zakup Nikkora 70-300 VR), makro - ze starym Vivitarem 90 2.5 AI, przyrody (Nikkor 70-300 VR) oraz portretow. Chcialbym tez korzystac ze starych szkielek ale oby dwa body maja potwierdzenie ostrosci i pomiar swiatla? Mam tez kilka pytan na ktore nikt mi nie odpowiedzial w temacie o D7000 to moze zadam tutaj:

1. Jak wyglada korzystanie z LV w makrofotografii? Chodzi mi o korzystanie np. z mieszkow lub pierscieni posrednich w wizierze robi sie ciemnosc a jak na LV?
2. Czy na LV jest jasniej niz przez wizjer?
3. Mozna podniesc jasnosc wyswietlacza? tz. tylko to dziala przy przegladaniu zdjec czy w LV tez?
4. Jak wzglada ostryenie w LV na MF? jakies opinie na ten temat?
5. Jak wyglada potwierdzenie ostrosci ze starszymi szklami? Nikon AI
6. Jak wyglada pomiar światla ze starszymi szklami? Nikon AI

Mam mozliwosc zakupu sprzetu na FV i odliczenie Vatu wiec moge miec D7k za 2800zł a D300s za ok. 3500zł roznica to 800zł dokupie grip za ok. 200zł to jest 600zł dalej na plus na korzysc D7k.

Help me! :) wolalbym D7k z chwytem chociaz zblizonym niz D300s ale nie moge przestac myslec o D300s jak biore do reki teraz swojego D50 :P

Pozdrawiam

DominikGSI
01-10-2011, 12:43
Witaj!

Miałem D7K z gripem, mam D300s bez gripa. W D7000 grip bardzo porprawia uchwyt, mały palec nie ucieka pod korpus no i wiadomo wygoda przy kadrach pionowych. W D300s bez gripa palec nie ucieka bo korpus trochę wyższy. Przewaga ergonomii D300s bardziej widoczna jest jak zapniesz cięższe szkło + lampę. Mnie wtedy D7000 z gripem przechylał się do przodu i męczył nadgarstek, D300s przez to, że jest szerszy nie poddaje się tak ciężarowi lampy i mi dużo wygodniej się taki zestaw trzyma.

Poza ergonomią w D7000 będziesz miał lepszy pomiar, lepszy auto WB, ISO100 i lepsze wysokie ISO, według mnie dużo bardziej naturalny kolor skóry, za to nie będziesz miał tak pewnego AF jak w D300s.

Art Erie
01-10-2011, 12:48
Nie wyobrażam sobie pracy z Dxxx bez gripa, więc Dxx lub Dxxxx jak dla mnie co najwyżej w torbie jako zapas (choć jako zapas i tak mam drugie Dxxx; oczywiście z gripem ;)).

Paulo
01-10-2011, 21:51
Potwierdzam. D7000 z gripem świetnie leży w dłoni. Zdecydowanie lepiej się z nim trzyma aparat nawet w pozycji horyzontalnej.

pioter m
02-10-2011, 08:19
D300s trzyma sie swietnie i bez gripa. Z gripem jest tylko lepiej.

Pumba
02-10-2011, 12:09
Dzieki wszystkim za dotychczasowe odpowiedzi ;)

DominikGSI: ciezkie szklo tz.? 70-200? :P jak mozna bylo przeczytac w opisie jestem zaawansowanym amatorem i raczej nie bede pakowal kasy w szkla z gornej polki. Rozumiem ze zmieniles wlasnie D7k z gripem na D300s? Jak porownania? zadowolony jestes z decyzji czy moze jednak czegos Ci brakuje w D300s? Dlaczego taka zmiana?

Art Erie: ale nie kazdy potrzebuje zapas :P dla nie ktorych to tylko hobby :)

DominikGSI
02-10-2011, 19:24
Dzieki wszystkim za dotychczasowe odpowiedzi ;)

DominikGSI: ciezkie szklo tz.? 70-200? :P jak mozna bylo przeczytac w opisie jestem zaawansowanym amatorem i raczej nie bede pakowal kasy w szkla z gornej polki. Rozumiem ze zmieniles wlasnie D7k z gripem na D300s? Jak porownania? zadowolony jestes z decyzji czy moze jednak czegos Ci brakuje w D300s? Dlaczego taka zmiana?

no, z 70-200 to już w ogóle mało wygodnie było. Ale generalnie najbardziej odczuwalne były sytuacje z lampą w sankach. Przy D300s nie zwracam na nią uwagi, a w D90/D7000 jakoś mi ciążyła.
Co do zmiany z D7k na D300s to był czysty zbieg okoliczności, ale nie żałuję z jednego powodu, czyli AF.
W D7000 nieraz robiłem parę klatek tego samego ujęcia, żeby się nie okazało w domu, że nie mam żadnej ostrej. Lubię w pełni otwarte stałki i to co nieraz dostawałem z D7000 to wołało o pomstę do nieba. Z D300s w zasadzie nie mam pudeł, no chyba, że coś spaprzę w ustawieniach.

A co do braków, no to jest ich sporo. D7000 ma świetny pomiar światła, przy włączonym ADL w zasadzie nie ma przepałów, a w D300s są jak byk, bo to jeszcze stara wersja ADL z D90, ta w D7000 jest dużo lepsza.
Poza tym kolor skóry i rozpiętość tonalna na korzyść D7000, jak dla mnie duża jest różnica między tymi modelami.
Do tego Raw 14bit w pełnej prędkości 6kl/s a nie 2,5 jak w D300s. No i ISO, ja nie bałem się dobrze naświetlonych zdjęć na ISO5000 w D7000, przy ISO3200 z D300s już muszę odszumiać bo nie podobają mi się.

Tylko jest jedno ale, co po świetnym obrazku ze świentej matrycy, jak na jasnych szkłach ostrość bywa loteryjna.
Ale kto wie, może jeszcze wrócę do D7000, w końcu oryginalny grip mi został :)

Pumba
02-10-2011, 20:46
Slyszalem ze szum z D7k jest ciut mniejszy a na wyzszym ISO jest przyjemniejszy niz z D300s czy potwierdzilbys ta teze? :P
A jezeli chodzi o AF na niekorzysc D7k to jest to kwestia szybkosci ustawiania ostrosci (dobry silnik w body) czy moze celnosci/trafnosci? Bo wsumie zastanawialo mnie przy przewadze D300s czy to jest kwestia ze szybciej ustawia ostrosc na obiekcie czy kwestia ze jest pewniejszy/celniejszy? A co do twojej sztuki to moze to byla kwestia trefnego body ktore mialby z tym problem?? chcialbym m.in. fotografowac windsurfing gdzie potrzebuje zdjec na wyzszym ISO (poniewaz slabe warunki oswietleniowej najczesciej jest pochmurno a czas musibyc 1/640 i wyzsze...) ale jednoczesnie szybkiego AF :) i tutaj jest dylemat :P

Chyba bede musial poszukac kogos ze slaska posiadajacego D7k oraz D300 i wybrac sie na sesje plenerowa :)

DominikGSI
02-10-2011, 22:32
Pumba, żebyś mnie źle nie zrozumiał. Według mnie D7000 jest genialną puszką i na pewno spełni Twoje wymagania. Ja przesiadłem się na niego z D90 i różnica jest ogromna na korzyść D7000, oczywiście moim zdaniem.
Jednak po prawie roku z D7000 (przerobiłem 3 egzemplarze w tym czasie także raczej kwestia felernego egzemplarza odpada) dostałem w ręce D300s i wiem, że AF jest lepszy, szybszy w kiepskim świetle, dużo bardziej celny i powtarzalny. W zasadzie gdyby D7000 miał taki AF to zdetronizowałby D300s totalnie i nie pomogłaby mu ergonomia. Ja w tej chwili zostaję przy D300s bo jego autofokus zrobił na mnie ogromne wrażenie, ale kto wie co będzie dalej :D

Pumba
28-10-2011, 19:18
Moze dokoncze moja historie... wkoncu po okresie przegladania allegro i szukaniu D7000 z gripem kupilem D300 z gripem :) wsumie za prawie polowe ceny D7K wiec jestem jak narazie niezmiernie szczesliwy :) moze kiedys sprzedam D50 obecny D300 bedzie drugim body a nowy wymienie na D7100 lub D400 ;) jak ktorys wyjdzie...

Pozdrawiam i dzieki za pomoc :)