PDA

Zobacz pełną wersję : Skradzione zdjęcia - prośba o pomoc

zdjecia.poszukiwane
01-10-2011, 00:34
Witam,
na forum zarejestrowałem się na prośbę moich przyjaciół. Poniżej, to wiadomość od nich:

Na początek trochę historii. Około trzech lat temu wraz z dwójką przyjaciół postanowiliśmy, że któregoś dnia objedziemy z plecakiem całą Europę. Podróż zaczęliśmy dokładniej planować cztery miesiące temu, a do Londynu przybyliśmy 23 dni temu. Od tamtej pory krążyliśmy wzdłuż i wszerz po całej Europie - było to cudowne przeżycie, wprost nie do opisania. Wielomiesięczne przygotowania, poświęcenia i oszczędności wreszcie były tego warte. Nasze wrażenia - niezapomniane.

Jednakże ostatniej nocy, w nocnym pociągu z Pragi do Krakowa, ktoś okradł moją przyjaciółkę. Zginęła torba, w której znajdowało się kilkaset euro, jej paszport oraz aparat NIKON DSLR - cyfrowa lustrzanka z wszystkimi naszymi zdjęciami z całej Europy i nie tylko.

Utratę pieniędzy i kart kredytowych, a nawet aparatu - przebolejemy. Ale to, na czym nam naprawdę ogromnie zależy, to wszystkie fotografie, które znajdowały się w aparacie. Zdjęcia z ostatnich 23 dni uwieczniły nasz pobyt w całej Europie. A teraz - przepadły. Brakuje nam słów by opisać, jak bardzo jesteśmy zasmuceni jesteśmy tym faktem.

Ponad 5000 zdjęć po prostu zniknęło. Może dla wielu z Was nie wydaje się to wielką sprawą, ale dla nas ten wyjazd znaczył bardzo wiele. Te zdjęcia stały się częścią naszego życia, dlatego też bardzo zależy nam na ich odzyskaniu. Wiem, że szasne na to, że forumowicze będą w stanie w jakiś sposób nam pomóc, są niewielkie lub wręcz żadne, lecz chcę po prostu wykorzystać każdą możliwość, by spróbować odzyskać nasze fotografie.

Jeżeli ktoś z Was mieszka, pochodzi bądź pracuje w tym regionie Czech bądź Polski i wie, co możemy zrobić w tej sprawie (poza zgłoszeniem na policję - to już zrobiliśmy) - bardzo proszę o odpowiedź i kontakt.

Jeżeli jakimkolwiek przypadkiem czyta to osoba, która zabrała nasz aparat - wiedz, że możesz go zatrzymać, możesz zatrzymać też pieniądze. Prosimy tylko o zwrot zdjęć. Jesteśmy skłonni nawet Ci za nie zapłacić.

Jeszcze raz proszę zatem - jeżeli jest sposób, w jaki możesz nam pomóc - będziemy dozgonnie wdzięczni. Jeżeli to pomoże w odzyskaniu zdjęć - prześlę Ci nawet pieniądzę.

Aparat to NIKON DSLR, na zdjęciach zobaczysz trójkę Azjatów. Jeśli to pomoże - byliśmy w Londynie, Paryżu, Brugii, Monachium, w Niemczech i Czechach. Jeśli nie możesz pomóc - dziękuję za przeczytanie i... proszę o pomoc w rozpowszechnieniu tej informacji, jeśli możesz. Dziękujemy wszyscy!

Kontakt w tej sprawie: [email protected]
Prośba w jęz. angielskim: http://www.reddit.com/r/reddit.com/comments/kvua6/reddit_please_help_i_know_this_has_such_a_small/

pilon
01-10-2011, 08:12
Przeniosłem temat z Cafe tutaj (tam zniknąłby pewnie po paru godzinach na którejś kolejnej stronie, roszada "gorących" tematów jest spora).

Szanse na odzyskanie zdjęć są bardzo nikłe, pierwszą rzeczą, którą zrobił złodziej lub nowy "właściciel" aparatu było pewnie sformatowanie karty. Ale nadzieję zawsze trzeba zachować.

Autora poproszę o kontakt z poszkodowanymi - czy są szanse na podanie numerów seryjnych aparatu/karty/obiektywu itp? Co to za model Nikona? Jaka była data i godzina kradzieży?