Zobacz pełną wersję : Jaki filtr do Nikkora 50mm f/1.8
Witam, mam pytanko jaki filtr polecicie mi do Nikkora 50mm f/1.8 bo zastanawiam się nad kupnem Hoyi UV Super HMC, taki filtr mam nakręcony na Nikkora 18-70 i sprawuje się ok. Co roku w wakacje wyjeżdżam w góry, więc może zamiast tego UV lepiej kupić jakiegoś polara? Napewno przed wakacjami i tak będzie trzeba zakupić polar do tego 18-70mm i to będzie pewnie koszt powyżej 200 zł. Więc proszę o radę jaki filtr mam kupić do tej 50-tki.
Kuba Borysko
13-02-2007, 17:00
Dziś zamówiłem Marumi polara do własnie 50, koszt 189 zł+10 wysyłka, myślę, że w niczym nie odbiega od filtrów Hoya, a na pewno lepiej się czyści, wiem bo mam kilka różnych filtrów.
Kuba zamawiałeś go przez allegro? A jeszcze mam takie pytanie czy polar też będzie nadał się do zdjęć portretowych?
Ja bym Ci polecił kupić polara do 18-70, i do tego redukcję 67/52mm.
no masz tu rację wtedy zaoszczędził bym sporo kasy...
Kuba Borysko
13-02-2007, 20:53
Blister (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=8281) tego polara zamowilem nie przez allegro tylko normalnie telefonicznie w raysfoto, mila fachowa obsluga, sam kupilem na -52mm, co nie zmienia faktu, ze najlepiej w Twoim wypadku jak kupisz do 18-70, sam rozwazalem kupno na 62 bo mam takiego 28-100, ale go sobie podarowalem, a innych szkielek nie planuje poki co.
Właśnie poprosiłem ich o cennik i mam już go na mailu, troche poczytałem na forum i widzę, że chyba tym razem podaruje sobie Hoye i kupię polara Marumi na 67mm i do tego przejściówke tak doradził mi igorzak, tylko nie wiem czy brać WPC czy DHD, ceny tych dwóch filtrów są identyczne.
Kuba Borysko
14-02-2007, 20:51
Ja po wielu sugestiach zdecydowałem się na DHG, mimo, że są dedykowane do korpusów cyfrowych, ponoć mają nowsze powłoki i sprawują się lepiej, póki co jeszcze do mnie nie doszedł, więc nic więcej nie mogę napisać.
No i chyba taki też zamówie:) W sumie taki wydatek jest raz na dłuższy czas, 18-70 nie prędko wymienie na inny więc chyba nie ma nad czym myśleć.
Do mojej 50ki mam na stale przykrecony Hoya UV-SMHC, to z przyzwyczajenia ;) bo podobnoz matryce dzisiaj nie sa uczulone na promienie UV. Mam tez czarnego polara Hoya i zadnych zastrzezen. Moja rada jednak aby kupic stopien lub 2 wieksza srednice z redukcja na 52mm. Bo z czasem bedziesz mial wiecej szkiel i filtr zostanie ten sam.Wg mnie rowniez latwiej sie kreci wiekszym polarem, przynajmniej mnie.