Zobacz pełną wersję : Nie dzieła AF w zestawie D80+Nikkor 70-200
MrQdlaty
30-09-2011, 22:25
Moi drodzy.
Na "gwałt" potrzebuje waszej pomocy. Udało mi się pożyczyć Nikkora AF-S 70-200 VR f/2.8 G.
Do tej pory nigdy nie miałem tak "dużego" i drogiego szkła. Nie mam zielonego pojęcia dlaczego nie działa mi AF w żadnym z trybów. A zdjęcie mogę zrobić mogę tylko wtedy kiedy przełączę z M/A na M. WTF ?
Ludzie pomóżcie mnie niedoświadczonemu. Jutro chciałem się*wybrać na imprezę plenerową i porobić jakieś zdjęcia. A tu .... taki psikus.
Art Erie
30-09-2011, 22:34
Sprawdzasz w pomieszczeniu? Na obiektywie masz przełącznik zakresu ostrzenia (leżąca "ósemka" do 2,5m i FULL ), przełącz na FULL.
MrQdlaty
30-09-2011, 22:41
Sprawdzasz w pomieszczeniu? Na obiektywie masz przełącznik zakresu ostrzenia (leżąca "ósemka" do 2,5m i FULL ), przełącz na FULL.
Mam na FULL. Opiszę dokładnie co mam ON a co OFF.
- M/A
- FULL
- VR ON
- NORMAL
Oczywiście na puszce też mam przełączony w tryb AF.
Czy jeszcze o czymś*zapomniałem ? Zmieniam szkło na Nikkora AF 20 f/2.8 D i tam wiertarka w AF pracuje normalnie.
Art Erie
30-09-2011, 22:45
Przy tych ustawieniach powinien działać "normalnie". To obiektyw AF-S, nie wymaga silnika w body. Przemyj styki szpatułką zwilżoną benzyną do zapalniczek i upewnij się, czy jest dobrze zatrzasnięty na body.
Nie wiem co tam jest w menu D80 (???).
MrQdlaty
30-09-2011, 23:02
Nie mam zielonego pojęcia.
Mam 2 korpusy D80 i z żadnym z nich nie działa AF. Sprawdzałem z innymi szkłami jakie mam pod ręką i jak wcześniej wspomniałem z Nikkor AF 20 działa, tak samo nie ma problemu z Nikkor AF-S 18-105 VR. Tak samo działa AF w Nikkor 18-70 który również ma podział na M/A oraz M.
Chociaż teraz mogę robić zdjęcia. Na końcu szkła są rozmieszczone na 3 przyciski. Kiedy jeden z nich wcisnę i przytrzymam to mogę zrobić zdjęcie.
Może jeszcze jest coś*o czym nie wiem ... ?
Ktoś może wie i chętnie powie ?
Art Erie
30-09-2011, 23:16
Przyciski, o których piszesz służą do blokowania AF ale działają odwrotnie niż w twoim przypadku ;)
Może się też czegoś dowiem, chociaż ich akurat nie używam.
MrQdlaty
30-09-2011, 23:26
Przyciski, o których piszesz służą do blokowania AF ale działają odwrotnie niż w twoim przypadku ;)
Może się też czegoś dowiem, chociaż ich akurat nie używam.
Ja muszę wcisnąć spust na puszce i dopiero wyzwalam migawkę przycinkiem na szkle. Nie powiem, że w niektórych okolicznościach to całkiem wygodne rozwiązanie. A czy nie da się bardziej ... tradycyjnie ?
Art Erie
01-10-2011, 00:07
Ja muszę wcisnąć spust na puszce i dopiero wyzwalam migawkę przycinkiem na szkle. Nie powiem, że w niektórych okolicznościach to całkiem wygodne rozwiązanie. A czy nie da się bardziej ... tradycyjnie ?
Da się, bo u mnie te przyciski blokują AF, a spust migawki działa standardowo. Jest to zapewne ustawienie w menu body, ale nigdy nie było mi to potrzebne i nie jestem w stanie pomóc.
(szukałbym w opcjach AE-L/AF-L).
MrQdlaty
01-10-2011, 10:27
Da się, bo u mnie te przyciski blokują AF, a spust migawki działa standardowo. Jest to zapewne ustawienie w menu body, ale nigdy nie było mi to potrzebne i nie jestem w stanie pomóc.
(szukałbym w opcjach AE-L/AF-L).
Bardzo pięknie dziękuję. Zmieniłem te ustawienia tak jak Ty masz, czyli jako Blokada AF i zaczęło działać AF ze spustu. Do tej pory miałem ustawione domyślnie jako Blokada AE/AF.
Raz jeszcze stokrotne dzięki za pomoc :)