Zobacz pełną wersję : Pytanie/słońce
Marcin24
30-09-2011, 19:17
Witam
Jestem fotoamatorem, robię zdjęcia Nikonem D90. Ostatnio robiłem zdjęcia zachodu słońca, irytują mnie (może ma to specjalistyczną nazwę?) kropki, które wychodzą na zdjęciach kiedy obiektyw jest skierowany na wprost.Chodzi o kolorowe kropki w tle promieni słonecznych.Jest sposób na obejście tego dobierając odpowiedni tryb? Funkcję?
Może jest program do usuwania takich defektów?
Za odpowiedź bardzo dziękuję z góry.
Jaki masz obiektyw? To się nazywa flara i część obiektywów tak już ma. Wklej zdjęcie.
Marcin24
30-09-2011, 19:33
Mam obiektyw Nikkor 18-105mm VR.Zdjęcie jest tutaj: http://imageshack.us/photo/my-images/545/dsc0074dopoprawy.jpg/
To są odblaski. Soczewki odbijają część światła. Przy zdjęciu pod światło każdy obiektyw może dać takie coś. Nie ma szkła i powłok, które przepuszczą 100% światła, część zawsze zostanie odbita. Można spróbować inaczej skadrować, przesunąć lekko w bok aparat.
Marcin24
30-09-2011, 20:07
Rozumiem.Nie ma jednoznacznej metody pozbycia się tego defektu,najlepiej tak manewrować aparatem i pozycją "modelki" żeby nie robić zdjęć bezpośrednio pod światło.Ewentualnie użycie jakiegoś programu graficznego i zamaskowanie.Żeby nie tworzyć kolejnego tematu związanego z zachodem zapytam jeszcze o jedno.
Kiedy robię zdjęcia zachodu i w tle stoją powiedzmy konie, niestety są one czarne/zaczernione.Jest to popularny efekt.
Żeby je rozjaśnić podnosiłem wartość iso w trybie "A" do 1600 i faktycznie wszystko robiło się widoczne, ale następowały szumy.Czy jest inna metoda rozjaśnienia obrazu?
To samo dzieje się z polem.Widzę piękne zielone pole kukurydzy i zachód.Kieruję obiektyw na wprost słońca i pole wychodzi czarne.Podnoszę wtedy ISO?
Możesz zakupić jaśniejszy obiektyw. Kit 18-105 jest to dość ciemna szkła i niestety powinieneś się z tym liczyć.
Rozumiem.Nie ma jednoznacznej metody pozbycia się tego defektu,najlepiej tak manewrować aparatem i pozycją "modelki" żeby nie robić zdjęć bezpośrednio pod światło.Ewentualnie użycie jakiegoś programu graficznego i zamaskowanie.Żeby nie tworzyć kolejnego tematu związanego z zachodem zapytam jeszcze o jedno.
Kiedy robię zdjęcia zachodu i w tle stoją powiedzmy konie, niestety są one czarne/zaczernione.Jest to popularny efekt.
Jest coś takiego jak rozpiętość dynamiczna sceny. Musisz się pogodzić z tym, że nie dasz rady naświetlić naraz dobrze nieba, obiektów w cieniu. W przypadku bliższych obiektów można je doświetlać blendą, lampami. Przy świetle od tyłu masz zawsze duży kontrast. W przypadku portretów stosuje się właśnie wtedy doświetlenie, żeby zrównoważyć kadr. Jeśli korzysta się z lampy to można wtedy założyć na lampę filtr korekcyjny, który ociepli barwę światła, bo inaczej będziesz mieć dwa różne kolory światła.
Ogólnie zasady są proste, ale trzeba się z tym oswoić. I trzeba pamiętać o ograniczeniach jakie niesie sprzęt.
przem426
30-09-2011, 21:06
Możesz zakupić jaśniejszy obiektyw. Kit 18-105 jest to dość ciemna szkła i niestety powinieneś się z tym liczyć.
co to za dyrdymały.... jaśniejszy obiektyw niczego tutaj nie zmieni.
o pojemności tonalnej matrycy napisał już kolega tuż przede mną.
jeśli masz na pierwszym planie niewielki obiekt (model, koń) doświetl lampą lub blendą.
jeśli ciemny jest większy kawałek kadru, to rozważ HDR, chociaż jest to bardzo ... hmmm... zdradliwa ścieżka ;)
The Structorr
10-03-2012, 21:32
To samo dzieje się z polem.Widzę piękne zielone pole kukurydzy i zachód.Kieruję obiektyw na wprost słońca i pole wychodzi czarne.Podnoszę wtedy ISO?
Poczytaj też co to są filtry połówkowe.
barracuda
10-03-2012, 21:45
I w ogóle poczytaj, bo jeszcze nie "łyknąłeś" tematyki portretu z sąsiedniego wątku, a już zadajesz kolejne pytania o dziwnych kropkach:)