PDA

Zobacz pełną wersję : Kurz między filtrem a matrycą

lucas79
30-09-2011, 15:14
Oddałem swoje d 90 do serwisu na czyszczenie matrycy i komory lustra. Odebrałem go z adnotacją, że wykonano czyszczenie w stopniu możliwym, okazało się że jest 3 malutkie plamki, których nie udało się usunąć technikowi. Wniosek z tego taki, że pomiędzy matrycę a filtr dostał się kurz, pytanie tylko jak to jest możliwe. Pytałem czy możliwa jest wymiana filtra, okazało się, że jest zespolony i trzeba wymieniać całą matrycę, koszt 1600, więc gra nie warta świeczki. Pytałem czy to jest wada fabryczna, Pan, który ze mną rozmawiał mówił, że to zabrudzenie musiało powstać w toku użytkowania sprzętu. Te plamki w normalnym użytkowaniu nie są widoczne, dopiero przy f 22 i zdjęciu pod słońce je widać, wkurza mnie jedynie to, że nosiłem się z zamiarem wymiany body i teraz to nie wiem czy znajdzie się kupiec. Ktoś z Was miał podobny problem? Czy jest szansa by to jakoś udowodnić, że tego rodzaju zabrudzenie nie mogło powstać w wyniku użytkowania sprzętu? Dzięki i pozdrawiam

badman
30-09-2011, 16:01
nie ma takiej szansy.

wer
30-09-2011, 16:13
Te trzy plamki to może być uszkodzenie chemiczne filtra. Czyli jakaś substancja weszła w reakcję z filtrem. Weź swój aparat do światła, daj podniesienie lustra, opcja w menu służąca właśnie do czyszczenia matrycy i obejrzyj ją sobie. Możliwe jeszcze, że coś się przykleiło do matrycy, tak, że nie można usunąć, bez poważnych zarysowań.

lucas79
30-09-2011, 16:17
Zaglądałem do wnętrza ale ich nie widać, bo na zdjęciach są wychodzą malutkie.No nic, wygląda na to, że będę go używać dożywotnio:) A marzył mi się d 7000:)

pioter m
01-10-2011, 08:59
Koledzy pisali juz o czyms takim. Takie syfy moga dostac sie pod filtr, jesli sie matryce przedmu****e zamiast te syfy odsysac.
Jednakowoz nie mozna wykluczyc, ze cos jest na samaj matrycy.

Zasadniczo filtr mozna z matrycy zdjac po rozebraniu na czesci calego aparatu. Ludzie przeciez przerabiaja aparaty do robienia fot IR. Serwis to jednak serwis - beda probowac doic klienta.

mister
01-10-2011, 13:27
Te plamki w normalnym użytkowaniu nie są widoczne, dopiero przy f 22 i zdjęciu pod słońce je widać, wkurza mnie jedynie to, że nosiłem się z zamiarem wymiany body i teraz to nie wiem czy znajdzie się kupiec.

Moim zdaniem za bardzo się przejmujesz - skoro te plamki widać dopiero przy F22 i to w specyficznych warunkach to komuś kto kupi od Ciebie sprzęt też nie powinno przeszkadzać.