Zobacz pełną wersję : Kurz między filtrem a matrycą
Oddałem swoje d 90 do serwisu na czyszczenie matrycy i komory lustra. Odebrałem go z adnotacją, że wykonano czyszczenie w stopniu możliwym, okazało się że jest 3 malutkie plamki, których nie udało się usunąć technikowi. Wniosek z tego taki, że pomiędzy matrycę a filtr dostał się kurz, pytanie tylko jak to jest możliwe. Pytałem czy możliwa jest wymiana filtra, okazało się, że jest zespolony i trzeba wymieniać całą matrycę, koszt 1600, więc gra nie warta świeczki. Pytałem czy to jest wada fabryczna, Pan, który ze mną rozmawiał mówił, że to zabrudzenie musiało powstać w toku użytkowania sprzętu. Te plamki w normalnym użytkowaniu nie są widoczne, dopiero przy f 22 i zdjęciu pod słońce je widać, wkurza mnie jedynie to, że nosiłem się z zamiarem wymiany body i teraz to nie wiem czy znajdzie się kupiec. Ktoś z Was miał podobny problem? Czy jest szansa by to jakoś udowodnić, że tego rodzaju zabrudzenie nie mogło powstać w wyniku użytkowania sprzętu? Dzięki i pozdrawiam
Te trzy plamki to może być uszkodzenie chemiczne filtra. Czyli jakaś substancja weszła w reakcję z filtrem. Weź swój aparat do światła, daj podniesienie lustra, opcja w menu służąca właśnie do czyszczenia matrycy i obejrzyj ją sobie. Możliwe jeszcze, że coś się przykleiło do matrycy, tak, że nie można usunąć, bez poważnych zarysowań.
Zaglądałem do wnętrza ale ich nie widać, bo na zdjęciach są wychodzą malutkie.No nic, wygląda na to, że będę go używać dożywotnio:) A marzył mi się d 7000:)
pioter m
01-10-2011, 08:59
Koledzy pisali juz o czyms takim. Takie syfy moga dostac sie pod filtr, jesli sie matryce przedmu****e zamiast te syfy odsysac.
Jednakowoz nie mozna wykluczyc, ze cos jest na samaj matrycy.
Zasadniczo filtr mozna z matrycy zdjac po rozebraniu na czesci calego aparatu. Ludzie przeciez przerabiaja aparaty do robienia fot IR. Serwis to jednak serwis - beda probowac doic klienta.
Te plamki w normalnym użytkowaniu nie są widoczne, dopiero przy f 22 i zdjęciu pod słońce je widać, wkurza mnie jedynie to, że nosiłem się z zamiarem wymiany body i teraz to nie wiem czy znajdzie się kupiec.
Moim zdaniem za bardzo się przejmujesz - skoro te plamki widać dopiero przy F22 i to w specyficznych warunkach to komuś kto kupi od Ciebie sprzęt też nie powinno przeszkadzać.