Zobacz pełną wersję : Wybór bezlusterkowca pod kątem obiektywów
Rozważając bezlusterkowce jako system należałoby wziąć pod uwagę dostępne obiektywy. Tak, jak się przyglądałem to wydaje mi się, że na dzień dzisiejszy najlepszą ofertę ma system mu4/3. Co Wy na to?
Rozważając bezlusterkowce jako system należałoby wziąć pod uwagę dostępne obiektywy. Tak, jak się przyglądałem to wydaje mi się, że na dzień dzisiejszy najlepszą ofertę ma system mu4/3. Co Wy na to?
Zgadzam się, jest tylko jedna wada tego systemu która mnie powstrzymuje przed kupnem, mniejsza niż u konkurencji matryca.
aaa, zapomniałem o cenach które też do niskich nie należą :(
Szkła zdecydowanie najfajniejsze w m4/3 tylko, że z kolei też matryce zdecydowanie najgorsze...
Jeśli bezlusterkowiec to mz z naleśniczkiem. Jak dla mnie sprawa jest prosta: GF2/GF3/PEN + 14/2.5 względnie 20/1.7.
Sony NEX - spora matryca (crop 1.5) a podepniesz wszystko poprzez reduktory. Nawet szkła od leiki. Będą chodzic w manualu - to oczywisty minus, ale wszystko zalezy od tego co kto wymaga i czego potrzebuje.
Sony NEX... ale wszystko zalezy od tego co kto wymaga i czego potrzebuje.
dokładnie, ja na przykład oprócz lustra potrzebuję czegoś przenośnego, mieszczącego się w kieszeni i nie rzucającego się w oczy. Miał być kompakt P300 ale będzie GF2 + 14/2.5 :) NEX jakoś mi się nie widzi, choć szacun za matrycę.
dokładnie, ja na przykład oprócz lustra potrzebuję czegoś przenośnego, mieszczącego się w kieszeni i nie rzucającego się w oczy. Miał być kompakt P300 ale będzie GF2 + 14/2.5 :) NEX jakoś mi się nie widzi, choć szacun za matrycę.
GF2 do każdej kieszeni nie wejdzie. Przerabiałem ten temat :sad:
no z tym się trzeba liczyć, między innymi dlatego wchodzi w grę jedynie naleśnik.
marek7001
02-10-2011, 12:39
Jeśli bezlusterkowiec to mz z naleśniczkiem. Jak dla mnie sprawa jest prosta: GF2/GF3/PEN + 14/2.5 względnie 20/1.7.
A ja z inną kolejnością: Pen/GF2/GF3 i 20/1.7 lub 12/2.0 lub 14/2.5 lub 17.2.8;-)
Ja bym wybrał Samsunga nx100 ale tylko ze względu na cenę bo nie chcę inwestować niepotrzebnie w dwa systemy. Nx100 z kitem kosztuje ok1000 zł do tego jakaś tanią (u samsunga) stałeczka + lampa i mam dobry zestaw spacerowy. Sony Nex też jest ciekawy ale pełnego manuala nie zawsze chce się używać a brak obiektywów odstrasza.
koniecpolska
02-10-2011, 21:15
GF2 do każdej kieszeni nie wejdzie. Przerabiałem ten temat :sad:NEX plus E16 tym bardziej nie wejdzie :wink: a to najmniejsza kombinacja. Manualne faktycznie b. dobrze współpracują z NEX'ami, i można by spokojnie z nimi żyć, ale ... jest małe ale, do spokojnego manualnego ostrzenia LCD wystarcza, niestety do bardziej dynamicznych sytuacji potrzebny jest jednak EVF, a tu Sony wypiął się na starszych użytkowników - EVF nie pasuje do NEX-3/5 i 3C ... Drugie ale, to, jedyne sensowne obiektywy manualne, czyli LM są raczej drogawe ... Wojtki od 1500zl w górę.
Pod kątem szkieł m4/3 jest nie do pobicia.
Różnice w matrycach spokojnie można olać, sam robię zdjęcia LX5, NEX-3 i aparatami 4/3 - różnic w praktycznym użytkownianiu nie widać ...
marek7001
02-10-2011, 22:14
NEX plus E16 tym bardziej nie wejdzie :wink: a to najmniejsza kombinacja. Manualne faktycznie b. dobrze współpracują z NEX'ami, i można by spokojnie z nimi żyć, ale ... jest małe ale, do spokojnego manualnego ostrzenia LCD wystarcza, niestety do bardziej dynamicznych sytuacji potrzebny jest jednak EVF, a tu Sony wypiął się na starszych użytkowników - EVF nie pasuje do NEX-3/5 i 3C ... Drugie ale, to, jedyne sensowne obiektywy manualne, czyli LM są raczej drogawe ... Wojtki od 1500zl w górę.
Pod kątem szkieł m4/3 jest nie do pobicia.
Różnice w matrycach spokojnie można olać, sam robię zdjęcia LX5, NEX-3 i aparatami 4/3 - różnic w praktycznym użytkownianiu nie widać ...
Gdyby była reputacja jak u Olego, dałbym plusa:-D
wyrwiflak
03-10-2011, 09:05
NEX mozna w tej chwili potraktować jako bardzo dobrą matrycę z odchylanym LCD i niezłym filmowaniem którą można podpiąc pod praktycznie dowolne szkło (chyba jedynie szkła canona robią problem z kontrolą przesłony) i korzystać w MF - z peakingiem działa to całkiem przyzwoicie, ale oczywiście obsługa wszelkich zoomów jest bardziej upierdliwa niż stałek.
NEX mozna w tej chwili potraktować jako bardzo dobrą matrycę z odchylanym LCD i niezłym filmowaniem którą można podpiąc pod praktycznie dowolne szkło (chyba jedynie szkła canona robią problem z kontrolą przesłony) i korzystać w MF - z peakingiem działa to całkiem przyzwoicie
To samo przyszło mi do głowy, a że trafiła się okazja, kupiłem nex-3 pod tym kątem.Teraz tylko muszę zrobić rozeznanie wśród obiektywów m42 i minolta md, bo takie przejściówki mam w komplecie.
A ostrzenie manualne na lcd w bezlusterkowcach to sama przyjemność.
koniecpolska
04-10-2011, 07:45
A ostrzenie manualne na lcd w bezlusterkowcach to sama przyjemność.Taaaa ... pod warunkiem, że masz podpięty systemowy obiektyw (czyli taki, który jest rozpoznawany przez body, a dokładnie, że rusza się pierścieniem ostrości) :wink: Tyle, że po co wtedy MF :wink:
Taaaa ... pod warunkiem, że masz podpięty systemowy obiektyw (czyli taki, który jest rozpoznawany przez body, a dokładnie, że rusza się pierścieniem ostrości) :wink: Tyle, że po co wtedy MF :wink:
E tam. Miałem niesystemowe szkła m42 podpięte pod e-pl1 i ostrzenie na lcd było bardzo fajne. A w nex-ie wyświetlacz jest jeszcze większy.
adam.dorozinski
04-10-2011, 13:44
Taaaa ... pod warunkiem, że masz podpięty systemowy obiektyw (czyli taki, który jest rozpoznawany przez body, a dokładnie, że rusza się pierścieniem ostrości) :wink: Tyle, że po co wtedy MF :wink:
Że co? Mam przypinałem swoje nikkory do NEX-3, i ostrzenie tym nie sprawiało specjalnych kłopotów. A po ostatnim update softu, kiedy można włączyć zaznaczanie na ekranie ostrych miejsc (podświetlają się ostre krawędzie na jeden z wybranych kolorów) to już w ogóle jest bajka.
koniecpolska
05-10-2011, 10:49
E tam. Miałem niesystemowe szkła m42 podpięte pod e-pl1 i ostrzenie na lcd było bardzo fajne. Tak, ale wcześniej musiałeś wcisnąć przycisk do wywołania powiększenia kadru. Z obiektywem systemowym, powiększenie pojawia się po ruszeniu pierścieniem ostrości.
A w nex-ie wyświetlacz jest jeszcze większy.W NEX-3 wyświetlacz nie jest większy od wyświetlacza E-PL1 (w trybie robienia fotek) - jest mniejszy. E-PL1 ma 2,7" vs. NEX-3 3" ale przy proporcjach 16:9. Pogląd fotki w NEX-3 jest na fragmencie LCD i przekątna tego podglądu ma mniej niż 2,5" :wink:
Że co? Mam przypinałem swoje nikkory do NEX-3, i ostrzenie tym nie sprawiało specjalnych kłopotów. A po ostatnim update softu, kiedy można włączyć zaznaczanie na ekranie ostrych miejsc (podświetlają się ostre krawędzie na jeden z wybranych kolorów) to już w ogóle jest bajka.
1. Ja odnosiłem się do bezlustrowców (odpowiedź na post gusi), a nie tylko do NEX.
2. Czasami nawet w NEX wypada zrobić powiększenie kadru do ostrzenia (bo podświetlenie ostrych krawędzi nie zawsze jest jednoznaczne)- i w przypadku obiektywu systemowego dzieje się to po ruszeniu pierścieniem, mamy wówczas i podświetlenie ostrych krawędzi i powiększenie ... i wtedy jest super (a gdyby jeszcze do tego dodać EVF).
Ale co to za problem wcisnąć przycisk powiększenia?Nie szukajmy problemów tam, gdzie ich nie ma;)
Co prawda nex-a będę miał dopiero dzisiaj, ale nawet gdyby przekątna podglądu miała być około 2.5 cala, to czy to jest mało?
koniecpolska
05-10-2011, 14:10
Ale co to za problem wcisnąć przycisk powiększenia?Nie szukajmy problemów tam, gdzie ich nie ma;)Czas, ergonomia ... będziesz miał NEX'a sam zobaczysz czy wciśnięcie przycisku to problem, czy nie :wink:
Co prawda nex-a będę miał dopiero dzisiaj, ale nawet gdyby przekątna podglądu miała być około 2.5 cala, to czy to jest mało?W porównaniu z LCD w LX5 3" (proporcje 3:2) jest to mało, zauważalnie mało, denerwująco mało.
wyrwiflak
05-10-2011, 18:58
Poza wielkością liczy się jeszcze rozdzielczość. E-PL1 kiepsko mi się ostrzyło ręcznie właśnie z powodu za niskiej rozdzielczości LCD, w NEX mimo że na wycinku, to jest wyraźnie lepiej.
Czas, ergonomia ... będziesz miał NEX'a sam zobaczysz czy wciśnięcie przycisku to problem, czy nie :wink:
Na szczęście są również zadowoleni z ostrzenia w manualu na niesystemowych szkłach, ot, choćby na forum canona
cyt: Portretowe ogniskowe mam na manualu M42 (tanio) lub LM (zgrabnie) - wielka zaleta to genialne wsparcie w NEX'ie manualnego ostrzenia. ;)
koniecpolska
06-10-2011, 10:11
Na szczęście są również zadowoleni z ostrzenia w manualu na niesystemowych szkłach, ot, choćby na forum canona
Jest takie przysłowie: "Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma".
Ja nie mówię, że w bezlustrowcach nie da się używać MF z niesystemowymi szkłami. Ja mówię, że można by lepiej. Sam używam NEX-3 z manualami, da się ale można by lepiej, bo:
1. Samo zaznaczanie ostrych fragmentów na pełnym LCD czasami nie wystarcza, trzeba włączać powiększenie, a włączanie przyciskiem nie jest szczytem wygody.
2. Nie można punktu pomiaru ekspozycji przesunąć w dowolne miejsce kadru, czyli jakaś tam kupa jeśli ostrzymy nie na środek kadru.
3. Co by nie mówić to ostrzenie manualne na zombi jest nie zawsze wygodne, chciałby czasami człowiek ostrzyć na EVF, a tu kupa bo EVF nie pasuje do starszych NEX'ów.
itp...
krisunio
06-10-2011, 10:36
ad3. zmień nex3 na 5N
jestem przekonany, że firma typu SONY gdyby mogła dostosowałby EVF do NEXów 3 i 5. Najwyraźniej się nie dało (inne jest wejście/brakuje jednego styku w body). Przez co i oni zarobią mniej i użytkownikom nie na rękę.
Nie ma co marudzić - dobrze, że wyciągnęli wnioski i zaprojektowali ten EVF, który w postaci "doczepianej" ma jedną istotną przewagę nad tym w wbudowanym w NEXie7 - można go odchylić w górę, czyli można korzystać jak z kominka.
Myślę,że nie ma bezlusterkowca idealnego. Tak jak w DSLRach - zawsze coś się znajdzie. Trzeba po prostu skonfrontować wady i zalety, a potem wybrać mniejsze zło.|
koniecpolska
06-10-2011, 16:30
ad3. zmień nex3 na 5NNie ma sprawy ... na PW dam Ci numer mojego konta, przelejesz mi drobne 2000,-zł i od razu biegnę do sklepu. EVF kupię już za swoje :wink:
PS
Szkoda tylko, że polski serwis Sony nie przyjmuje 5N do "odklikania" :wink:
PPS
A jak kupię EVF pasujący do 5N, to dostanę gwarancję, że będzie pasował do następcy 5N, bo może się okazać, że następca 5N, będzie potrzebował w złączu EVF kolejnego pinu .... :wink:
Pin w NEXach to drobiazg, w m4/3 wypadałoby zmienić wielkość matrycy....
marek7001
06-10-2011, 20:31
Pin w NEXach to drobiazg, w m4/3 wypadałoby zmienić wielkość matrycy....
Poszły konie po betonie:D
A jak jest szybkością ustawiania ostrości w manualnych szkłach z NEX-em? Rozumiem, że jak robię zdjęcie kwiatuszkowi to spokojnie może to chwilę potrwać. A jakbym chciał zrobić portrecik? To ostrość ustawi się szybko czy wolno za pomocą tego powiększenia?
A jak jest szybkością ustawiania ostrości w manualnych szkłach z NEX-em? Rozumiem, że jak robię zdjęcie kwiatuszkowi to spokojnie może to chwilę potrwać. A jakbym chciał zrobić portrecik? To ostrość ustawi się szybko czy wolno za pomocą tego powiększenia?
Wystarczająco szybko, żeby nie zirytować modela ;). Zależy to głównie od Twoich umiejętności i stanu technicznego obiektywu (pierścień nastawy ostrości )
Wczoraj skompletowałem w końcu zestaw nex-3 + rokkor 55/1.7 i w zasadzie mam komfort, na jaki liczyłem (jeśli chodzi o ostrzenie)
A jak się ustawia przesłonę? Na obiektywie czy w menu?
co do nex-ów pomiar światła przy szkłach MF jest automatyczny czy trzeba ustawiać samemu?
koniecpolska
07-10-2011, 11:19
A jak jest szybkością ustawiania ostrości w manualnych szkłach z NEX-em? Rozumiem, że jak robię zdjęcie kwiatuszkowi to spokojnie może to chwilę potrwać. A jakbym chciał zrobić portrecik? To ostrość ustawi się szybko czy wolno za pomocą tego powiększenia?Jak sama nazwa wskazuje w NEX wykorzystywana jest metoda badania kontrastu do ustawienia ostrości. Więc jeśli w kadrze masz kontrastowo, to mazie* na LCD (ewentualnie na EVF) będą wskazywać co jest ostre. Jeśli w kadrze będzie mało kontrastowo, to niestety mazi będzie mało, czasami wcale. Kiedy? Np. manualny, mocno otwarty obiektyw, do tego miękkie rozproszone światło i mało wyrazisty obiekt (niektóre buzie są bardzo miękkie) i masz problem jak cholera - nawet w NEX z pickingiem. Jedyna rada to powiększenie. I tu kolejny problem. Niby NEX mierzy automatycznie ekspozycję, ale przy pomiarze punktowym i CW największą rolę gra środek kadru ... teraz przełóż to na portret i słynne ostrzenie na oko modela - jak jest w środku kadru (!) to wszystko jest ok, ale tak przecież nigdy nie powinno być. Ustawiam więc powiększenie w mocnym punkcie - ostrość ok, ale pomiar dalej na środek kadru ... mówisz zmierz światło i potem wyostrz ... ok, radzę jednak spróbować czy się tak da ... może, ale jak uzyjesz języka do wciśnięcia przycisku do wywołania powiększenia :wink: Jedyna rada to manualne ustawienie ekspozycji, a potem ustawienie ostrości - jak światło się nie zmienia, to jest ok.
Problem znika jak masz systemową portretówkę. FD jest nieocenione.
*) mazie - to zakreślenia miejsc kontrastowych.
PS
To jest buzia mało kontrastowa
http://www.fotoszok.pl/upload/47c1f311.jpg
Prawie zawsze jak mu robię fotki to jest problem z ostrzeniem na jego oko, ot taka jego uroda. Jasna, gładka skóra, jasne włosy plus miękkie światło i są wieczne problemy z kontrastem.
a to jest buzia kontrastowa
http://www.fotoszok.pl/upload/eb27ad80.jpeg
zazwyczaj zero problemów.
Zauważyłem, że przy MF z systemowym szkłem powiększenie włącza się, jak zaczynam obracać pierścieniem ostrości. W manualnych szkłach też tak jest?
Czy jest do NEXa lampa z możliwością odbicia błysku np. od sufitu?
Sent from my Desire HD using Tapatalk
Zauważyłem, że przy MF z systemowym szkłem powiększenie włącza się, jak zaczynam obracać pierścieniem ostrości. W manualnych szkłach też tak jest?
Niestety, nie. Musisz sobie kciukiem włączyć powiększenie 7x lub 14x. Co wg niektórych jest upierdliwe;)
Sporym ułatwieniem za to jest nakładanie koloru (do wyboru barwa i intensywność) na miejsca, w któych jest aktualnie złapana ostrość.
Tak tylko patrzę, że w systemie NEX właściwie nie ma sensownej lampy zewnętrznej poza tą atrapą, którą dają w zestawie.
wyrwiflak
11-10-2011, 09:21
Jest jakaś zapowiedziana, pewnie będzie przed świętami w sklepach. Ale nie ma problemu z używaniem Metzów poza stopką w trybie slave.
http://www.mirrorlessrumors.com/samsung-lens-roadmap/
55/1.8 i 24/1.8 zapowiadają się bardzo interesująco :)
NX, jako system się nieźle zapowiada, ale jak ostatnio miałem w rękach NX10 z 20-50 to wydał mi się strasznie plastikowy, nie to co Sony NEX-5N. Zobaczymy, jak NX200.
marek7001
20-10-2011, 08:13
Taki mały teścik 45/1.8 http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=IFR1UpwQrvQ
Mam takie pytanko do użytkowników wszystkich systemów "bezlustekrowców". W NXsie moich córek jest fajna funkcja przy ostrzeniu ręcznym - lupka, która znakomicie ułatwia to ostrzenie. Niestety nie miałem okazji sprawdzić tego z żadnym innym obiektywem poza kitem. Czy działa to z innymi niż szkła systemowe, przez przejściówki oczywiście w trybie manualnym :). Czy w PENach i NEXach też to jest i czy działa ze szkłami "niesystemowymi" przez przejściówki. Pytam, bo będzie to ważny argument dla przy wyborze zabawki dla siebie :) Bezlusterkowca planuję głównie używać jako "cyfrowej dupki" do zabawy z mnualami "różnej maści", a niestety ślepawy jestem :)
adam.dorozinski
11-11-2011, 16:51
W NEX jest, można sobie pod łatwo dostępny przycisk podłączyć powiększanie, można wybrać x7 lub x14, oraz ustawić który punkt na ekranie ma być powiększony
W PEN-ie też jest taka lupka do ostrzenia regulowana dowolnie o ile pamietam dobrze.
jako aparat na spacery używam Panasonica G3 i jestem bardzo zadowolony, również ostrzenie ze szkłami Nikona jest wygodne, wskazuje paluchem na ekranie gdzie chcę ostrzyć, od razu w tym miejscu obraz się powiększa, do wyboru, na cały ekran albo obraz w obrazie
koniecpolska
15-11-2011, 11:02
W PEN-ie też jest taka lupka do ostrzenia regulowana dowolnie o ile pamietam dobrze.Tak, w PEN'ach i Panasonikach też jest taka lupka.
W NEX jest opcja zaznaczania ostrych krawędzi tzw. piking - pozwala to wyostrzyć w miarę precyzyjnie nawet bez lupki ... a z lupką to już całkowity wypas.
Bezlusterkowca planuję głównie używać jako "cyfrowej dupki" do zabawy z mnualami "różnej maści", a niestety ślepawy jestem To na dzień dzisiejszy najlepszy będzie NEX, a zdecydowanie najlepszy będzie NEX z wizjerem EVF.
Jednak uwaga na łyżkę dziegciu ... piszę na podstawie mojego NEX-3 (może w innych modelach jest lepiej). Lupkę można ustawić w dowolnym punkcie kadru, ale lupka nie ma żadnego powiązania z pomiarem ekspozycji. Przy ekspozycji punktowej pkt pomiaru światła jest w centrum kadru, przy CW też. I tu mamy problem z manualami i portretem. Lupkę ustawiam w mocnym punkcie, a ekspozycja tak czy siak mierzy się w centrum kadru. Czyli wracam z lupką w centrum kadru, ustawiam tam ostrość i ekspozycję i przekadrowuję, no i przekadrowanie dość często jest przyczyną, że nie mam ostrości tam gdzie bym chciał.
Problem znika przy obiektywie systemowym, ustawiam Face Detekt i mam punkt ostrości powiązany z punktem ostrzenia - miodzio. Niestety FD nie działa z pleśniakami.
które body będzie odpowiedniejsze biorąc pod uwagę następujące kryteria: możliwości podłączenia manualnych obiektywów (dostępność adapterów) oraz odchylany ekran ?
e-pl 3 czy nex 5 ? panasonic odpada, nie potrzebuję wizjera,
MariuszJ
06-05-2012, 12:57
które body będzie odpowiedniejsze biorąc pod uwagę następujące kryteria: możliwości podłączenia manualnych obiektywów (dostępność adapterów) oraz odchylany ekran ?
e-pl 3 czy nex 5 ? panasonic odpada, nie potrzebuję wizjera,
Dwie sprawy: mniejszy mnożnik ogniskowej oraz peaking wspomagający ostrzenie przechylają szalę na korzyść nexa.
"peaking" czyli takie "przepalenia" aktualnie ostrych punktów ? w olku nie zaznacza w żaden sposób ostrych obszarów ?
MariuszJ
06-05-2012, 13:16
"peaking" czyli takie "przepalenia" aktualnie ostrych punktów ? w olku nie zaznacza w żaden sposób ostrych obszarów ?
Tak, to to. W Olku nie masz tego wsparcia dla manualnego ostrzenia.
właściwie poza lepszą jakością video nie widzę różnicy pomiędzy nex3-nex5, chyba zdecyduje się na używkę nex3 do zabawy, jak się spodoba to kupię nex5 a jak nie to będzie mniejsza strata ;)