PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie do Wrocławian - obwodnica

luxius
30-09-2011, 06:04
Witam
Czy ktos z kolegow lub koleżanek podpowie mi czy jadac od strony Katowic na Psie Pole (ul.Długosza) mogę skorzystać z AOW czy musze po staremu przebijac sie przez miasto? Z gory dzieki.

zdyboo
30-09-2011, 06:55
ul. Długosza nie jest na Psim Polu.
Możesz skorzystać. Wjeżdżasz na zjeździe z A4 Wrocław - Południe i chyba najlepiej będzie jak zjedziesz przy Żmigrodzkiej. Tak przynajmniej jeżdżą ludkowie do firmy, a pracujemy niedaleko Długosza.

ekonet
30-09-2011, 09:59
Nie będzie to bardzo blisko, ale na pewno mało uciążliwe komunikacyjnie.
Zależy jeszcze, o jakiej porze dnia będziesz mykać.

stock
30-09-2011, 10:19
może z AOW gdzies w okolicy psiego pola zjechac i potem sie kawałeczek 3 pasami cofnąc. Do Kromera, potem w prawo i włala. Juz prawie Długosza :)

ekonet
30-09-2011, 10:32
może z AOW gdzies w okolicy psiego pola zjechac i potem sie kawałeczek 3 pasami cofnąc. Do Kromera, potem w prawo i włala. Juz prawie Długosza :)
Można nawet do końca, do Długołęki, w prawo i będzie w miarę blisko i łatwo.

zdyboo
30-09-2011, 10:50
Można nawet do końca, do Długołęki, w prawo i będzie w miarę blisko i łatwo.

A zjazd do Długołęki się już odkorkował? Zaraz po otwarciu AOW, to się tam kilka km w korku stało.
Zjechać albo na Żmigrodzkiej i jechać do Poświęckiej, Kamieńskiego, Redyckiej, Sołtysowickiej, Czajkowskiego do Długosza, albo na Psim Polu i Sobieskiego, Krzywoustego, Czajkowskiego do Długosza.

velaskez
30-09-2011, 18:44
A zjazd do Długołęki się już odkorkował? Zaraz po otwarciu AOW, to się tam kilka km w korku stało.
Zjechać albo na Żmigrodzkiej i jechać do Poświęckiej, Kamieńskiego, Redyckiej, Sołtysowickiej, Czajkowskiego do Długosza, albo na Psim Polu i Sobieskiego, Krzywoustego, Czajkowskiego do Długosza.

Niestety, w godzinach szczytu, a szczególnie w piątki z 20-25min trzeba postać :twisted: I zarówno na obwodnicy, bo dużo Tirów jedzie wtedy, jak i na drodze nr 8 w stronę na Warszawę, bo przy światłach przy zjeździe na AOW robi się nagle jeden pas i tam się korkuje.

superkomornik
30-09-2011, 18:53
Zdecydowanie najlepiej jest wjechać na AOW bezpośrednio z A4 i zjechać na ul. Żmigrodzką (zjazd na Poznań), będzie znacznie szybciej niż przez miasto.

BugsBunny
01-10-2011, 13:55
ul. Długosza nie jest na Psim Polu.

Jest. Praktycznie cały prawobrzeżny Wrocław to Psie Pole. Długosza to Karłowice, a więc część Psiego Pola.

pinio
01-10-2011, 14:19
Zdecydowanie zjazd z AOW w Żmigrodzką (zjazd, który jest również zjazdem na Poznań tylko kierować się do Centrum). Jadąc dalej AOW sporo się nadrabia kilometrów.

Jest. Praktycznie cały prawobrzeżny Wrocław to Psie Pole. Długosza to Karłowice, a więc część Psiego Pola.

Też mi się tak wydaje, że Psie Pole zaczyna się już od Mostu Warszawskiego :)

zdyboo
02-10-2011, 10:27
Ludkowie drodzy, dzielnic we Wrocławiu nie ma od 21 lat. Długosza to Karłowice.

ekonet
02-10-2011, 10:39
Muszę przyznać, że nie rozumiem tego, co teraz napisałeś...

zdyboo
02-10-2011, 10:51
Krzyś, dzielnice we Wrocławiu zostały zlikwidowane uchwałą Rady Miejskiej w 1990 roku. Od tego czasu Wrocław jest podzielony administracyjnie na osiedla. Nadal jednak dzielnice funkcjonują w języku potocznym i w nazwach części urzędów, co nie zmienia faktu, że Długosza jest na Karłowicach, a Psie Pole to osiedle za Koroną.

pilon
02-10-2011, 10:55
Jakby tak się uprzeć wedle paragrafów, to faktycznie nie ma dzielnic czysto formalnie od 1991, są za to osiedla administracyjne. Pozostał tylko podział na obszary, odpowiadający dzielnicom sprzed 1990 roku, używają go zusy, policja, sądy itp. Wedle studium uwarunkowań przestrzennych, wspomniane wyżej zwą się Karłowicki Zespół Dzielnicowy i Zespół Dzielnicowy Psiego Pola ;) Są rozróżnione, natomiast Długosza to tak jakby po staremu Psie Pole. Cała część płn-wsch od Odry...

Ps. Sorry za dubel. I właśnie o to chodzi, Studium urbanistyczne to dzieli na Karł. i Psie Pole, "stary" podział nie dzieli, to po staremu "Psie Pole" ;)

BugsBunny
02-10-2011, 11:01
Wiesz zdyboo, że ja od urodzenia mieszkam we Wrocławiu i o tym nie widziałem? :o
No to po nowemu nie jest, a po staremu jest. Te nazwy dzielnic ciągle jednak funkcjonują, nawet w urzędach ( choćby urzędy skarbowe ).

pilon
02-10-2011, 11:04
Funkcjonują, a z ciekawostek, to chyba w 1997 po powodzi, nie udała się próba całkowitej centralizacji urzędowej. Zostało jak było, pewne instytucje działają wg w/w obszarów :)

velaskez
02-10-2011, 11:16
Wiesz zdyboo, że ja od urodzenia mieszkam we Wrocławiu i o tym nie widziałem? :o
No to po nowemu nie jest, a po staremu jest. Te nazwy dzielnic ciągle jednak funkcjonują, nawet w urzędach ( choćby urzędy skarbowe ).

Mnie w szkole jeszcze uczyli, że we Wrocławiu mamy 5 głównych dzielnic. A to było po 1991. Fajnie wiedzieć, że tak naprawdę ich nie ma :d

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/10/dzielnice_wroclawia-2.jpg
źródło (http://www.tuwroclaw.com/pliki/duze_zdjecia/Dokumenty/dzielnice_wroclawia.jpg)

pilon
02-10-2011, 11:18
To chyba w miarę dobrze naświetla sprawę :) http://pl.wikipedia.org/wiki/Podzia%C5%82_administracyjny_Wroc%C5%82awia

zdyboo
02-10-2011, 11:20
Na Karłowicach (pl. Piłsudskiego) jest Komisariat Psie Pole, a ten na Psiaku nazywa się Komisariat Osiedle.
Wiem, że dzielnice nadal funkcjonują w świadomości ludzi. Podobny problem co z PP jest z Krzykami.

Z tym podziałem dzielnicowym, to jest tak, że jak dla mnie mieszkańca od 30 lat Nowego Dworu, Psie Pole, to zawsze było osiedle za Koroną, nawet jak jeszcze nie było Korony. Jeździłem na Karłowice, Różankę czy inne osiedla wchodzące w skład dzielnice PP. Nawet jak ta jeszcze istniała. Natomiast Krzyki, to nadal dla mnie cały obszar dawnej dzielnicy i w zasadzie bardzo słabo znam ten rejon Wrocławia.

BugsBunny
02-10-2011, 11:27
Na Karłowicach (pl. Piłsudskiego) jest Komisariat Psie Pole, a ten na Psiaku nazywa się Komisariat Osiedle.
Wiem, że dzielnice nadal funkcjonują w świadomości ludzi. Podobny problem co z PP jest z Krzykami.

No nie tylko w świadomości - co roku wysyłam PIT do US Wrocław Psie Pole, a mieszkam na Karłowicach :)

Semati
02-10-2011, 11:31
To, gdzie Qurna teraz mieszkam..... Wstałem i stałem się bezdomnym ..co za bryndza....

A nie piłem wczoraj..

zdyboo
02-10-2011, 11:34
No nie tylko w świadomości - co roku wysyłam PIT do US Wrocław Psie Pole, a mieszkam na Karłowicach :)

Ja do US Fabryczna, a mieszkam na Nowym Dworze. Co ciekawsze, pierwszy dowód osobisty, jeszcze książkowy wyrobiłem w Urzędzie, który był na Nowym Dworze, było to w 1996 r. Potem przyszły plastiki i następny wyrabiałem na Grabiszyńskiej. Teraz nawet nie wiem gdzie, dalej Grabiszyńska czy na Zapolskiej, a może na Nowym Targu. W kwietniu się dowiem. ;)

stock
02-10-2011, 11:38
ja też już zdurniałem i nie wiem gdzie mieszkam. Olewam dzielnice i mówię ze koło TGG - wszyscy wiedzą :)
A tak to chyba Szczepin :)

zdyboo
02-10-2011, 11:40
TGG też już nie ma. ;)
Ludzie bezdomni.

Semati
02-10-2011, 11:43
ja pierdziu ...................................co za shit...

pilon
02-10-2011, 11:45
Tak, bo urzędy państwowe pozostały w tej rejonizacji ;)

BugsBunny
02-10-2011, 11:46
Słuchajcie, ale Wrocław jest dalej? Bo zaczynam się martwić...

zdyboo
02-10-2011, 11:48
Się Bagsiu o to nie martw, Wrocław od zawsze poddaje się ostatni! :)

stock
02-10-2011, 12:25
jak TGG nie ma to ja juz sam nie wiem - dobrze ze wciąż zameldowany jestem jako pierwszy z Brzegu :)

pinio
02-10-2011, 20:47
Jak u Kononowicza - i nic nie będzie ;) :)

pinio
04-10-2011, 17:52
Dzisiaj byłem w UM. W formularzu m.in. było do wypełnienia pole "miasto, dzielnica". Oczywiście wpisałem tylko Wrocław, bo przecież nie ma dzielnic tylko osiedla, czy jak tam zwał :) I jak myślicie - było dobrze ;) :)
Pani w okienku kazała dopisać dzielnicę :) Testowo powiedziałem, że przecież nie ma dzielnic we Wrocławiu - dłuższej dyskusji nie przewidywałem. Pani sama dopisała dzielnicę ;) :)

luxius
16-10-2011, 17:46
Zapomniałem podziękować, więc czynię to teraz i cieszę się jednak, że Pisie Pole istnieje choć zdania na ten temat są jak widze podzielone:)

Semati
16-10-2011, 18:07
Dzisiaj byłem w UM. W formularzu m.in. było do wypełnienia pole "miasto, dzielnica". Oczywiście wpisałem tylko Wrocław, bo przecież nie ma dzielnic tylko osiedla, czy jak tam zwał :) I jak myślicie - było dobrze ;) :)
Pani w okienku kazała dopisać dzielnicę :) Testowo powiedziałem, że przecież nie ma dzielnic we Wrocławiu - dłuższej dyskusji nie przewidywałem. Pani sama dopisała dzielnicę ;) :)

No i teraz wydadzą kasę na przywrócenie dzielnic-nazw.... kasa się kręci

pinio
17-10-2011, 01:24
Zapomniałem podziękować, więc czynię to teraz i cieszę się jednak, że Pisie Pole istnieje choć zdania na ten temat są jak widze podzielone:)

Mamy rozumieć, że przejechałeś bez problemów :)

Jeśli chodzi o Psie Pole, to nikt nie kwestionował jego istnienie. Dyskusja dotyczyła obszaru, który obejmuje ;) :)

ekonet
17-10-2011, 07:52
No, bo Pisie Pole nie istnieje, chyba na szczęście. ;) Nie idź tą drogą. :)

superkomornik
17-10-2011, 08:49
Pis Pole? ;) Choć przez jakiś czas czułem się jakby panem i władcą osiedla był K. Morawiecki.

zdyboo
17-10-2011, 08:51
Pis Pole? ;) Choć przez jakiś czas czułem się jakby panem i władcą osiedla był K. Morawiecki.

Chyba cały Wrocław tak się czuł. Gościu zasyfił miasto kompletnie. Miałem nawet na niego oddać głos, ale przez jego nachalność nie zagłosowałem.

stock
17-10-2011, 09:08
co do Morawieckiego to fakt. A Orion-Jędrysek u mnie w rejonie jeszcze wisi. Inni spadli lub się zdjęli, on wisi. Uparciuch jeden. I w dodatku geolog co dał mi 3 z geologii izotopowej na egzaminie :)

pinio
17-10-2011, 10:05
I w dodatku geolog co dał mi 3 z geologii izotopowej na egzaminie :)
Powinieneś mu okazać wdzięczność, że na siłę ciebie przepchnął ;) :)

stock
17-10-2011, 11:59
nic na siłę - to była w pełni zasłuzona trójeczka, aczkolwiek jako ambitny studenciak miałem aspiracje na lekko naciagane cztery :) No, ale że przedmiot porąbany jak mało co na tym swiecie to dobrze że się skonczyło na 3 :)

ekonet
17-10-2011, 15:06
Wróćmy do meritum.
Kolega luxius zapytał mnie, jak dostać się obwodnicą na ul. Pomorską - i tu jestem w kropce, bo jazda obwodnicą wydaje mi się zbytnim nadkładaniem drogi, poza tym jechałem obwodnicą tylko raz i nie umiem doradzić, którym zjazdem zjechać. Kto pomoże?

pinio
17-10-2011, 15:20
Wróćmy do meritum.
Kolega luxius zapytał mnie, jak dostać się obwodnicą na ul. Pomorską - i tu jestem w kropce, bo jazda obwodnicą wydaje mi się zbytnim nadkładaniem drogi, poza tym jechałem obwodnicą tylko raz i nie umiem doradzić, którym zjazdem zjechać. Kto pomoże?
Dasz radę, coś wymyślisz ;) :)

P.S> A którędy będzie wjeżdżał?

ekonet
17-10-2011, 15:25
Toć chyba z autostrady, skoro pyta o dojazd nową obwodnicą na ul. Pomorską.
Ja chyba bym minął węzeł "Stadion" i zjechał na następnym, ale nie jestem pewien.

TOP67
17-10-2011, 15:34
Wróćmy do meritum.

Ja już bardzo chce, to AOW do węzła stadion, potem do obwodnicy śródmiejskiej, most milenijny, zjazd na Osobowice i powrót na Pomorską przez most Osobowicki.

Ale jeśli w okolice mostu Pomorskiego, to lepiej przed mostem Milenijnym skręcić w Popowicką i cały czas prosto.

pinio
17-10-2011, 16:33
Toć chyba z autostrady, skoro pyta o dojazd nową obwodnicą na ul. Pomorską.
Ja chyba bym minął węzeł "Stadion" i zjechał na następnym, ale nie jestem pewien.
Chyba, że jedzie od Poznania :)

zdyboo
17-10-2011, 18:02
Ja już bardzo chce, to AOW do węzła stadion, potem do obwodnicy śródmiejskiej, most milenijny, zjazd na Osobowice i powrót na Pomorską przez most Osobowicki.

Ale jeśli w okolice mostu Pomorskiego, to lepiej przed mostem Milenijnym skręcić w Popowicką i cały czas prosto.

Tylko na Popowickiej i Długiej niech nie przekracza dozwolonej prędkości. Bardzo często Strasz Miejska tam robi drogie fotki.

Ja bym zjechał na węźle Lotnisko i przebił się Strzegomską do Gądowianki i potem do Popowickiej. jednakże wszystko zależy, o której godzinie i w jaki dzień.

pinio
18-10-2011, 12:31
Bardzo często Strasz Miejska tam robi drogie fotki
Każą płacić, czy tylko straszą ;) :)

zdyboo
18-10-2011, 12:56
Z tego co wiem od znajomych, ja nie przekraczam prędkości, to płacić też każą. Przysyłają na zwykłym papierze, wątpliwej jakości wydruk i wołają za to kilkaset PLNów. Skandal normalnie, ale przynajmniej psują rynku. ;)

pinio
18-10-2011, 13:18
Strasz Miejska
Zmyliła mnie nazwa i pomyślałem o straszeniu ;) :)

Kiedyś mi pstryknęli fotkę na Podwalu. Zgłosiłem się jako solidny obywatel :) Zeszli z 200zł do 100zł i nie wlepili punktów :) Pouczyli na przyszłość jak szybko można jechać, bo inaczej kara :)

zdyboo
18-10-2011, 13:21
Zmyliła mnie nazwa i pomyślałem o straszeniu ;) :)

A, to ja uważam, że Strasz Miejska nie jest jakoś specjalnie potrzebna. Lepiej byłoby tę kasę na Policje przeznaczyć. Strasznicy już kilka razy do mnie machali na Rynku, ja się zawsze uśmiechałem i odmachiwałem im podążając w swoją stronę. ;)

pinio
18-10-2011, 13:25
Strasznicy już kilka razy do mnie machali na Rynku, ja się zawsze uśmiechałem i odmachiwałem im podążając w swoją stronę. ;)

Bywalcy wieczernic czwartkowych znają twoje mało odpowiedzialne zachowania ;) :)

P.S> Mam nadzieję, że nikomu (szczególnie autorowi wątku) nie przeszkadza "pierduszenie" w tym wątku, gdyż wszelkie wątpliwości dojazdowe już rozwiane.

stock
18-10-2011, 14:30
zaimplementujmy całe CAFE do GKJ i nazwijmy to TOTALNY MISZ MASZ. Rafulec by się chyba załamał :)

pinio
18-10-2011, 14:35
zaimplementujmy całe CAFE do GKJ i nazwijmy to TOTALNY MISZ MASZ. Rafulec by się chyba załamał :)
Ten wątek z racji tematu został zawłaszczony przez GKJ :)

velaskez
18-10-2011, 21:24
Strasz Miejska to codziennie robi sobie łowy na PWr. Idę o zakład, że codzienny utarg z blokad na koła to jest spokojnie w okolicy 3-4 tysięcy złotych.

Semati
18-10-2011, 21:28
Strasz Miejska to codziennie robi sobie łowy na PWr. Idę o zakład, że codzienny utarg z blokad na koła to jest spokojnie w okolicy 3-4 tysięcy złotych.

utopić ich w Odrze...

BugsBunny
23-10-2011, 10:53

Dawniej robili łowy po klinikami AM na Chałubińskiego - parkingów nie ma, personel, pacjenci i rodziny gdzieś stanąć muszą - normalnie raj.

luxius
06-01-2012, 11:56
No, bo Pisie Pole nie istnieje, chyba na szczęście. ;) Nie idź tą drogą. :)

Ani Platformowe na szczęście tez nie :D

luxius
06-01-2012, 12:00
Widzę, że wątek nieoczekiwanie się rozrósł Obwodnice juz obczaiłem, ale nie korzystam już z niej , bo już tak często do Wro nie jeżdżę. Przywiozłem Ją do BB :D

ku6i
06-01-2012, 20:28
No, to przynajmniej nie narzekasz na dojazdy ;)

luxius
10-01-2012, 12:50
No nie:D

ku6i
19-01-2012, 19:53
Jakby ktoś chciał sobie zobaczyć czy zjazd z AOW jest tam gdzie powinien, to tutaj jest całkiem zgrabne ortofoto: http://gis.um.wroc.pl/imap/?gpmap=gp11