Zobacz pełną wersję : ostrzenie po zminie wielkości ??
leszek00
29-09-2011, 18:37
Mam do Was pytanie, może banalne
Zastanawiam się czy jest różnica jeśli najpierw wyostrzę zdjęcie a potem zmniejszę i odwrotnie najpierw zdjęcie pomniejszam a potem podciągam ostrość ?
Tak, jest różnica.
Po zmniejszeniu prawie zawsze trzeba podostrzyć, najlepiej selektywnie.
robin102
29-09-2011, 21:17
Najpierw zmniejszaj, potem minimalnie podostrz. Jeśli zmniejszasz pod potrzeby internetu to photoshop ma takie narzędzie zapisz dla weba, czy jakoś tak. Najlepiej z tego skorzystaj. W programie Lajtrum możesz sobie eksportować JPGa już o wielkości pikselowej jakiej chcesz i przy eksporcie zaznaczyć wyostrzanie np. na ekran.
Jest całkiem sporo metod wyostrzania. Najprostsza to ta, którą widziałem w lightroomie, czyli podczas eksportu zdjęcia wybiera się siłę wyostrzania i już. W ogromnej ilości przypadków jest to wystarczająca metoda. Wyostrzenie następuje po, czy w trakcie skalowania - nawet nie wiemy. Ważne, że efekt jest w porządku. Natomiast są działy, w których dobre wyostrzanie ma ogromne znaczenie. Mowa o przyrodzie, krajobrazie i makro. Na forum można odnaleźć kilka algorytmów, przepisów, w jaki sposób wyostrzać tak skomplikowane motywy. Zwykle jest to związane z kilkukrotnym zmniejszaniem oraz wyostrzaniem na każdym z etapów. Jest to pochodna tego, że zdjęcie składa się z pikseli, a najcieńsza linia może mieć grubość jednego piksela. Dodatkowo uwzględniane są tu dodatkowe cechy formatu JPEG, w którym zapisywane są obrazy.
Spotkałem się też z opisem rozostrzania po zmniejszeniu (tak robi(ł) jeden z naszych czołowych forumowych portrecistów).
Generalnie temat jest dość obszerny. Odsyłam do krajobrazowców i do makrolubów. Przy okazji makro, ciekawym tematem jest też zagadnienie idealnego odszumiania.