Zobacz pełną wersję : światłomierz d300/d700
Czołem, ostatnio nikony d300 oraz d700, z obiektywami 14-24/ oraz 24-70 / f2,8 ,których aparaty generalnie prześwietlały zdjęcia.
Po zmierzeniu sekoniciem, canon’em i pentaxem okazało sie że błąd wynosił około 1EV przy pomiarach światłomierzem matrycowym jak centralnie warzonym, wiec dużo, mieliście takie problemy?
W serwisie się dowiedzialem ze to... Normalne i się zdaża ,ja naprawdę rozumiem wszystko że masowa produkcja etc. ale jak tu nauczć się poprawnie ustawiać ekspozycję jak swiatłomierz robi nas w konia...
Sapphiron
29-09-2011, 15:13
nawet z Leiką S2 bezmyślny operator zrobi kiszkę...
sporo zalezy od warunkow, w specyficznych pomiar w d700 (w d3s rowniez) robi sie praktycznie bezuzyteczny...
sporo mu brakuje do idealu.
z drugiej strony tym 1 EV tak bardzo bym sie nie przejmowal ;)
Zgadza się ale nie w tym jest problem kto obsługuje w tym przypadku. Na światłowadze po ustawieniu na zero aparat prześwietla o 1 stopień EV, w porównaniu do sekonica. Sytucaja w studio, światło mierzone na szarą kartę kodaka ,żeby nie było.
Sapphiron
29-09-2011, 15:24
a tak się już zapytam. a od kiedy w studiu sie używa automatyki innej niż AF?
Mimo wszystko dla mnie jest to niepojęte żeby pozostawiac wszystko automatyce...
Poprawcie mnie jak sie mylę ale przy foceniu z lampą to ma ogromne znaczenie, wyczytałem gdzieś ze nikoniarze wyjściowo ustawiają sb 900 na -0,7 prawda?
problem wyszedł przy próbie zrobienia zdjęć przy zastanym świetle (duże okna , stary przedwojenny budynek po masarni) wiec wtedy używa sie innej automatyki...
jesli masz ustawione na sztywno wszystkie paramtery i mimo to przeswietla, to sa 2 rozwiazania - albo blad mechanizmu przyslony/migawki, albo niezbyt precyzyjnie skalibrowane wartosci ISO w aparacie. Ew. moze byc jeszcze dobrany zly czas synchronizacji
ps. mowa oczywiscie o swietle blyskowym i to nie z systemowych sb?
edit:
po doczytaniu - w takich warunkach tylko pomiar punktowy. Bedzie najpewniejszy
Sapphiron
29-09-2011, 15:29
chopie, zdecyduj sie. Albo studio i błysk albo zastane z dużego okna...
stawiałbym na iso bo problem pojawia sie na róznych szkłach. Pogmerałem i przestawiłem w menu, w opcjach swiatłomierza korektę tak aby nie nie doświetłał i jest ok ale na początku zdurniałem, kiedy zobaczyłem fotę na wyswitlaczu aparatu , stwierdziłem ze to lcd jest mocno podswietlony ale po odpaleniu na dużym monitorze... prawda okazała sie inna.
Sapphiron
29-09-2011, 15:35
Może ktoś się bawił nieumiejętnie i zmienił na stałe ustawienia światłomierza. Jest w menu cosik takiego i to może to było ustawione na +1EV ??
nie chce być niegrzeczny ale Sapphiron, odpuść sobie tą agresję, studio to miejsce, nie zawsze musi sie wiązać ze światłem błyskowym, po drugie ja nie pisałem nic o oświetleniu studyjnym. mierzyłem światło w studio więc warunki "bio meteo" nie miały znaczenia, ekspozycja się nie zmieniała, to mam na myśli wiec pomiary były wiarygodne i miarodajne.
bez urazy po prostu chcę dojść jak to ustawić by działało :)
Sapphiron
29-09-2011, 15:43
Tak jak pisałem, sprawdź ustawienia w menu jeśli chodzi o zmianę ustawień światłomierza...
I agresji nie ma tutaj ani grama...
a tak swoja drogą co kolejny wypust nikona np D7000 to ma bardziej zagmatwane menu, coś jak i-drive bmw, bez encyklopedii nie da rady. Naprawde nie wiem po co. Każdy może ustawić swoje menu, i dodać takie opcje... ze ho ho..., to tak z doświadczenia ustwiania różnych aparatów.
sejmajnejm
29-09-2011, 16:07
tak na marginesie ciekawy tekst o szarych kartach i swiatlomierzach:
http://marcschlueter.wordpress.com/2011/08/06/light-meters-grey-cards-and-the-ultimate-answer-its-12-not-18-and-42-is-totally-off/
A.
analogu wróć..., fajny link.
Sapphiron
29-09-2011, 18:56
nooo link bardzo fajny :) ciut kontrowersyjny wręcz
tak na marginesie ciekawy tekst o szarych kartach i swiatlomierzach:
http://marcschlueter.wordpress.com/2011/08/06/light-meters-grey-cards-and-the-ultimate-answer-its-12-not-18-and-42-is-totally-off/
A.
Może ktoś mi rozjaśni umysł, więc Rawa trzeba jeszcze prześwietlić mimo tego że jest już z pomiaru aparatu prześwietlony aby uzyskać lepszą tonacje i mniejsze szumy w cieniach. Używam Seconika i z mojego doświadczenia wynika że pomiar zewnętrznym urządzeniem nie zawsze zgadza się z pomiarem aparatu ale tylko w nielicznych sytuacjach, polegam wtedy na histogramie. CZY SIĘ MYLĘ ?