Zobacz pełną wersję : Lightroom 3.5 i Camera Raw 6.5
Już w wersji finalnej.
http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2011/09/lightroom-3-5-and-camera-raw-6-5-now-available.html
Cześć, słuchaj mam pytanie czy nowego ACR w wersji 6,5 można jakoś zaimplementować do Adobe CS3
próbowałem, ale wypisuje w opisie że to do CS5 jest? Czy to znaczy że ze starszym softem nie łazi?
rychu_cmg
29-09-2011, 15:14
http://www.dobreprogramy.pl/Lightroom-3.5-i-Camera-Raw-6.5-z-obsluga-nowego-sprzetu,Aktualnosc,28067.html
(...)
Czy to znaczy że ze starszym softem nie łazi?
Nie łazi.
Tzw. pełnej kompatybilności wstecznej nie ma.
robin102
29-09-2011, 21:13
Mam takie pytanie do znawców tematu: Czy jeśli zrobię aktualizację ze strony ADOBE bo mi program znalazł najnowszą wersje LR 3.5 to łatka z językiem polskim zostanie, czy pójdzie się gibać :) i znów będę miał w jakimś dziwnym języku, dziwnego narodu co autem po lewej stronie ulicy wożą swoją królową :mrgreen:
ps.
łatka PL była pobrana ze strony dystrybutora produktów ADOBE
Bez paniki, łatka działa i ma się dobrze.
Po aktualizacji trzeba tylko przenieść pliki owej łatki do katalogu Lightroom 3.5, analogicznie jak to miało miejsce w poprzedniej wersji i oczywiście ustawić w menu język interfejsu na domyślny.
Nową wersję można też zainstalowac w katalogu starej, więc w takim wypadku chyba nawet nic przenosic nie trzeba. Mam rację?
Nową wersję można też zainstalowac w katalogu starej, więc w takim wypadku chyba nawet nic przenosic nie trzeba. Mam rację?
EDIT:
Przed chwilą napisałem coś innego, ale po namyśle stwierdzam , że to dobre rozwiązanie, ponieważ pliki łatki zawierają się w podkatalogu "pl", który nie jest zawarty w plikach instalacyjnych, więc nic się nie nadpisze i powinno wszystko działać.
Jedyne co trzeba zrobić, to przestawienie w menu języka interfejsu na domyślny.
A jak wygląda kwestia "profesjonalności" polskiego tłumaczenia? Jest bardzo dobra czy tylko akceptowalna? Dlaczego nie ma oficjalnej polskiej wersji w momencie instalacji LR?
EDIT:
Przed chwilą napisałem coś innego, ale po namyśle stwierdzam , że to dobre rozwiązanie, ponieważ pliki łatki zawierają się w podkatalogu "pl", który nie jest zawarty w plikach instalacyjnych, więc nic się nie nadpisze i powinno wszystko działać.
Jedyne co trzeba zrobić, to przestawienie w menu języka interfejsu na domyślny.
No nie chciałem się wymądrzać bez sprawdzenia, ale wydawało mi się to niezbyt możłiwe żeby instalka czepiałą się katalogów z 'nie swoją' zawartością:-)
joker333
30-09-2011, 13:48
skąd ten plik z łatką PL można pobrać? ma ktoś przykładowe screeny jak to jest potłumaczone na nasz język bo trochę zacząłem już ogarniać LR3 bez PL ale jeśli jest to dobrze przetłumaczone to bym skorzystał
skąd ten plik z łatką PL można pobrać? ma ktoś przykładowe screeny jak to jest potłumaczone na nasz język bo trochę zacząłem już ogarniać LR3 bez PL ale jeśli jest to dobrze przetłumaczone to bym skorzystał
pozwól że pomogę:
1. w takiej niszowej przeglądarce google wpisujemy 'spolszczenie adobe lightroom 3'
2. otrzymujemy listę wyników jak pod tym linkiem http://www.google.pl/#sclient=psy-ab&hl=pl&lr=&source=hp&q=spolszczenie+adobe+lightroom+3&pbx=1&oq=spolszczenie+adobe+lightroom&aq=1&aqi=g2&aql=&gs_sm=e&gs_upl=0l0l1l430l0l0l0l0l0l0l0l0ll0l0&fp=1&biw=1264&bih=747&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&cad=b
3. o dziwo na pierwszym miejscu pojawia nam się skądś znana strona! http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=66527
4. po mozolnym i wymagającym ogromu wysiłku kliknięciu na koniec wątku dostrzegamy link http://www.wimal.com.pl/polski_interfejs_dla_adobe_photoshop_lightroom_3.x ml
Przecież to jest tak trywialne że można zrobić to szybciej niż pisać posta i czekać na odpowiedź!
A jak wygląda kwestia "profesjonalności" polskiego tłumaczenia? Jest bardzo dobra czy tylko akceptowalna? Dlaczego nie ma oficjalnej polskiej wersji w momencie instalacji LR?
Tłumaczenie jest moim zdaniem nie najgorsze, a dlaczego nie dodają polskiego języka do programu, to sam sobie odpowiedz.
Niestety bardzo wiele oprogramowania nie posiada do wyboru polskiego interfejsu, ot choćby VNX2, CNX2, czy C1 PRO, tak chętnie używany przez wiele koleżanek i kolegów z naszego forum, czy, żeby podać inny przykład np. ACDSEE itp., itd.
wielkość rynku w sensie wolumenu sprzedaży ma tutaj zapewne decydujące znaczenie...
joker333
30-09-2011, 16:07
Przecież to jest tak trywialne że można zrobić to szybciej niż pisać posta i czekać na odpowiedź!
dziękuje ze się tak wysiliłeś rozumiem ze korzystałeś akurat z tej latki podanej w linku. Wiesz może wg Ciebie jestem dziwna osoba ale jak coś jest nieoficjalna łatką/dodatkiem a wiec nie na żadnej oficjalnej stronie w tym wypadku Adobe to wole innych spytac o źródło z którego instalowali niż mam ściągnąć trojana lub ma mi się coś wykrzaczyć i spowodować konieczność reinstalacji LR czy jeszcze gorzej
Takie to dla Ciebie dziwne ?
Czekam na screeny ze spolszczenia jak ktoś by był tak miły :)
No jeżeli strona głównego dystrybutora Adobe w tym kraju nie jest wystarczjąco 'oficjalna' to równie dobrze można uznać że masz wirusy na płytce instalacyjnej LR:-) Tak, tego typu podejście jest dla mnie co najmniej dziwne.
Nawet jeśli chciałeś zapytać nie z lenistwa lecz z troski o wiarygodne źródło, to tak jak napisałem na naszym forum jest dyskusja i link do tej nakładki. Chyba że to też mało wiarygodne dla Ciebie.
A co chciałbyś zobaczyć na screenach ze spolszczenia że tak nieśmiało zapytam?
joker333
30-09-2011, 16:44
zdjecia jakie ludzie obrabiają.... ehhh widzę ze sie nie dogadamy. W google to jest pewnie wszystko i ponad 90% tematów tu można tak skwitować jak Ty mój post. Jeśli masz odpowiedzią swoja odsylac do google to lepiej w ogóle nic nie pisać jak o coś tu pytam to wolę rady/odpowiedzi praktyków a nie google-teoretyków ;)
No woidzisz to już dzieki Tobie wiem kto jest głównym dystrybutorem produktów Adobe w PL ...nie wiedziałem tego bo jakoś mnie to nie interesowało (i wcale się tu nie nabijam) mimo wszystko dziękuję dobre i to :)
człowiek, przeginasz. pytasz o to skąd pobrać plik. podaję Ci nawet lokalizację wątku na NASZYM forum gdzie jest o tym mowa i jeszcze Ci źle??? precyzyjne wskazanie tego o co pytasz nazywasz odsyłaniem? rozumiem że oczekujesz że ktoś przyjedzie do Ciebie i zainstaluje Ci to, dokonując przy tym szkolenia i podpisując gwarancję że nic Ci się z kompem nie stanie... z takim podejściem nie spodziewaj się gremialnych odpowiedzi na swoje pytania... z mojej strony eot.
marszull
30-09-2011, 18:14
joker333 jakbys uzyl "szukaj na forum" to trafilbys na watek ktory Gio podlinkowal
i tam bys znalazl wszystkie informacje ktore sa Ci potrzebne,
a jak wyglada LR ze spolszczeniem to chyba najlatwiej zainstalowac i sobie poogladac
jak nie bedzie pasowalo - odinstalujesz
Pobrałem, zainstalowałem, sprawdziłem. Literówki na przyciskach już na dzień dobry ale to pikuś. Czy będę używał polskiej wersji? Chyba nie bo wszystkie podręczniki mam na oryginalną. Ale zapoznać się warto.
Mr.Pietrek
26-10-2011, 15:31
podepnę się pod wątek ze swoim pytaniem :)
idzie o to, że w moim LR (3.5 x64 - świeża instalka, podobnie system - W7) przy użyciu pędzla soft prawie nie reaguje na ustawienia suwaków :\ suwak na ekspozycji "-4,00" jedynie delikatnie ściemnia korygowany obszar :\\ A wczoraj było wsio OK.
mieliście kiedyś z tym do czynienia? a jeżeli tak to co pomogło?
Pewnie masz ustawione Density lub Flow na niskie wartości. Jeśli tak to przestaw na 100 i zobaczy czy problem zniknie.
Mr.Pietrek
03-11-2011, 12:04
Pewnie masz ustawione Density lub Flow na niskie wartości. Jeśli tak to przestaw na 100 i zobaczy czy problem zniknie.
no to gamoń jestem :) to było to. ale tak to bywa jak się tych suwaków nie używa :P