PDA

Zobacz pełną wersję : Jak ja mam zacząć, kiedy już "coś" wiem o domowym studio ?

devill_bull
28-09-2011, 23:07
Cześć :)

Mam nadzieję, że mnie za bardzo nie zjedziecie za moje "wymysły".
Potrzebuję sprzętu do domowego studio.
Na razie portret, może część (większa = chyba cała) postaci.
Nie wiem, naprawdę nie wiem co chcę fotografować ! Chcę spróbować fotografii studyjnej - bo bardzo mnie ten temat wkręca, ale czas pokaże czy to był dobry wybór.
Z lamp posiadam SB900, którą chciałbym zabierać czasami w plener. Tutaj pytanie czy iść w kierunku softa 60x90 - np. rozkładanej (stripa) czy parasolki białej 90cm ?
Co do sprzętu w domu, to.... sporo się naczytałem i jeśli chodzi o fotografowanie ludzi to myślałem o:
- Quantuum R+300 (nie digital)
- octa 120 z gridem
- softbox 120x80 (czy R+300 da z nim radę ? )
- co do tła... wymiękam całkowicie :( Jedni polecają karton, inni standardową tkaninę...
Jaki stojak (bo nie mogę mocować do ściany - wynajmuję mieszkanie), czy karton, czy zacząć od tkaniny ?
- mam szkła N 50/1.8 ; T90/2.8 ; S17-70(nie stałe) i S70-300(nie stałe)... co do studia ?

Budżet? Jak zwykle :) Nie za duży - bo zaczynam :)
Jeśli napisałem coś be z sensu to dlatego, że się uczę (obiecuję się poprawić). Niestety mieszkam za granicami kraju więc dostęp do naszych dostawców ograniczony (ale zawsze mogę podjechać).

Nie robię nikomu reklamy (piszę bo gdzie indziej zostałem za to zrugany) - chcę ćwiczyć, proszę pomóżcie

wer
28-09-2011, 23:54
Tło: karton daje równiejsze tło, bez zagnieceń i wzorków, ale za to jest mocno jednorazowy. Do nauki lepiej nie brać.
Lampy: Jedna lampa to za mało. 2 to minimum. Przydaje się lampa na tło też dodatkowa. Lampy najlepiej od jednego producenta. Może być tak, że od różnych producentów będą się różnić trochę temperaturą barwową.
300Ws starczy do takiego softboksa, ale musisz podsuwać go blisko obiektu fotografowanego.
Do SB900 softbox 60x90 jest zdecydowanie za duży. Poza tym branie softboksa w plener jest upierdliwe. Są jakieś patenty na szybko rozkładalny softboks, ale nie wiem jak z trwałością. A transport rozłożonego jest problematyczny. Parasolka 90 cm jest już duża jak na jedną lampę. W plenerze przyda się blenda bardziej. Najlepiej 5 w 1.
W studiu walczy się zwykle o dużą głębię ostrości. Więc szkła nie muszą być jakieś superjasne. Często przydaje się dłuższe. Szczególnie w mieszkaniu, gdzie sufit jest nisko. Szerokim szkłem będziesz wychodził cały czas za tło. Nie wiem ile masz miejsca, ale przydaje się długie odejście.

haradrimm
29-09-2011, 00:27
Tak jak pisał wer, tło kartonowe jest sporo lepsze, ale także droższe i szybciej się niszczy.
Polecam Quantuumy, sam mam 300 Dual Power i nie mogę na nie narzekać;)
Soft daje inne światło od parasolki, ale do domu zdecydowanie polecam softa, z parasolkami możesz mieć problem z odpowiednim ustawieniem światła w małym pomieszczeniu (odbicia od ścian, sufitu).
Jak mówił wer 2 lampy to minimum do spokojnej pracy, warto pomyśleć nawet nad trzema (aczkolwiek jedną lampą także da się zrobić świetne zdjęcia, tym bardziej jeśli np wykorzystamy jeszcze blendy).
Jeśli nie możesz mocować teł do ściany, to potrzebujesz 2 statywy oświetleniowe plus taką specjalną poprzeczkę, dolicz sobie jeszcze statywy na lampy i kup wszystkie takie same. Polecam Quantuum Air, w swojej cenie naprawdę świetne.
Dodatkowo przyda się boom, aby np. poświecić z góry, oraz uchwyt do mocowania blendy na statywie.

tomek murański
29-09-2011, 10:51
co do sprzętu, to zobacz tu:
Terminy flohmarkt fot. w Hamburgu-09.10.2011 i 04.12.2011. Handwerkskammer -Holstenwall12
może coś znajdziesz dla siebie?

Pozdrawiam

devill_bull
29-09-2011, 19:38
Bardzo Wam dziękuję za "prostowanie" mojego myślenia. Tomek, dziękuję za namiary na flohmarkty :)

Zapomniałem dopisać jeszcze pytania dotyczącego radiowego wyzwalacza.
I tutaj myślałem kupić albo Pixel Soldier TF-372 albo Yong Nuo RF-603.
Przeczytałem kilka wątków dotyczących wyzwalaczy i zdania podzielone. Ja sam skłaniam się ku Pixel-owi.

batonMR
30-09-2011, 02:34
Witaj, trochę chaotycznie o tym wszystkim piszesz. Masz jedną lampę, potrzebujesz jakiś końcówek. Jest tego całe mnóstwo a wszystko dobiera się wedle potrzeb. Najbardziej uniwersalne są softy (lub po taniości parasolki). Strip to wąski softbox, chyba coś pomyliłeś. W kwestii światła i kontroli nad nim softboxy są lepsze. Parasolki bardziej mobilne ale pole manerwu mamy niewielkie.
Co do sprzętu, potrzebujesz minimum dwóch lamp. Masz SB-900, która spokojnie daje radę w domowym studio. Osobiście dokupiłbym dwie lampki reporterskie, zamiast Quantuuma. Masz więcej możliwości a mocy nie potrzebujesz bardzo dużej. Chociażby tanie YN. Oczywiście jeśli budżet pozwala to Quantuum jak najbardziej.
Końcówki. Jeżeli mowa o całych postaciach, powinno to być coś dużego. Podana okta to dobre rozwiżanie, soft jeszcze lepsze (mniej światła na boki, więcej na postać). R+300 spokojnie da radę podanym modyfikatorom.
Tło, najlepiej karton ale to kosztowne rozwiązanie. Na początek polecam szare, polipropylenowe.
Szkła, masz wszystko to co trzeba. I tak pracujesz na domkniętych, więc jasność nie jest priorytetem.
Wyzwalacze, używam czterech YN od ponad roku, polecam. ;)

300Ws starczy do takiego softboksa, ale musisz podsuwać go blisko obiektu fotografowanego.
Do SB900 softbox 60x90 jest zdecydowanie za duży. Blisko? Zależy o jakich przesłonach mówimy, ale 300Ws na domowe warunki to naprawdę sporo. Mam między innymi softa 60x90 i z SB-900 daje świetnie radę (moc starcza spokojnie na dołożenie nasadki rozpraszającej i podwójny dyfuzor w sofcie). Nie wiem czy używałeś, czy tylko tak gdyasz. :roll:

devill_bull
06-10-2011, 00:05
Masz rację, tak jak w wypowiedziach, tak samo w głowie mam chaos ;)
Ale jeszcze trochę i będę wiedział o czym mówię :)

Złożyłem sobie taki zestaw:

- 5w1 blenda 92x122cm
- Softbox 80x120cm - Szybki Montaż
- Softbox ośmiokąt 120 cm - Szybki Montaż
- Statywy + tło 1,6x5m szare + KLIPSY
- Uchwyt do blend max 180cm
- 2 Statywy oświetleniowe Quantuum AIR 260cm + torba
- 2 x Lampa studyjna Quantuum R+300
- Pixel Soldier TF-372 Radiowy Wyzwalacz Lamp Błyskowych + Dodatkowy Odbiornik

Jeśli w powyższym zestawie jest "coś" nie tak, to proszę o opinię.
- Zrezygnowałem z gridów w softach (na początku) - może to źle ?
- Wybrałem Softboxy z szybkim montażem (nie mogę mieć rozłożonych non stop ;( - za mało miejsca)
- Ten uchwyt do blend będę mógł zamocować do statywu z lampę ? Czy muszę kupić osobny statyw ?
- Do SB900 nie posiadam żadnego Softa - pytałem co będzie lepsze. Zdecydowałem, że na razie zastosuję uchwyt na parasolkę i biała parasolkę 90-100cm - zamocuję to do statywu AIR Quantuma (zestaw w plener)... aha.. i hantle wezmę ze sobą :) żeby mi sprzęt nie odfrunął