Zobacz pełną wersję : D7000 + SB-900 bezprzewodowe wyzwolenie błysku stroboskopowego
macieka82
27-09-2011, 23:11
... poddałem się :) czy jest to w ogóle możliwe bez użycia bezprzewodowego sterownika SU-800, SU-4 bądź innych?
W instrukcji obsługi do D7000 na stronie 277 jest tabelka dostępnych funkcji z lampami zgodnymi z CLS.
I tak dla SB-900 jest możliwość wyzwolenia błysku strob. dzięki 1. STEROWNIKOWI oraz jako 2. ZDALNA LAMPA !
Oczywiście wszystko to w ramach zaawansowanego bezprzewodowego systemu oświetlenia.
Czy może mi ktoś wytłumaczyć oba te sposoby wyzwalania błysku strob.??
Przy pomocy D7000 wyzwolisz lampę zewnętrzną obsługującą CLS za pomocą lampy wbudowanej w aparat. Poszukaj w instrukcji o trybach lampy w aparacie - ustaw ją na commander, zewnętrzną na slave i jazda (tak mocno z grubsza) ;-)
To co napisałeś to chodzi o to że SB-900 nałożona na D7000 może zastąpić tą wbudowaną i jako commander sterować innymi zewnętrznymi. Nie chce mi się w instrukcje zaglądać ale tak to powinno wyglądać :-)
hostman22
28-09-2011, 12:00
lampę wew ustaw na "---", grupę A TTL, otwórz wbudowaną lampę, teraz tak - w lampie wybierasz remote i tyle (grupa i kanał musi się zgadzać z tym w aparacie). Jak nie będziesz mieć lampy za plecami, zadziała ;P
SU4 - też mozesz wybrać ale to jest wbudowana fotocela. Mam nadzieję że 900ka, aż tak się nie różni od 800ski i że zadziała :P
strob - ustawiasz moc i częstotliowść Hz - liczbę błysków emitowanych w ciągu sec.
p.s czytałeś instrukcję, na pewno.. ? :/
A tak podepnę się pod temat. Mam w pudełkach 3 SB-900 i chyba się zmobilizuję do rozpakowania oraz przetestowania całości. Możliwe będzie sterowanie zamontowana na body 1 sztuka, sterowanie i wyzwolenie 2 pozostałych umieszczonych po lewej i prawej od aparatu?:)
Jesli sterujesz z body to maksymalnie mozesz obslugiwac 2 grupy lamp (np. w jednej 2xSb900 a w drugiej 1xSB900). Jesli podepniesz na body SB900 to mozliwosci zwiekszaja się > do 3 grup lamp.
RobertMiernik
28-09-2011, 12:52
Ponieważ nie ma w powyższym odpowiedzi za bardzo to:
Tak, możesz tak zrobić.
Lampę na body (czy to wbudowaną czy 900tkę) masz jako master pozostałe w trybie remote.
Dodatkowo jako bonus możesz na prawej lampie ustawić grupę A a na lewej B i będziesz miał możliwość z lampy na body sterował kompensacją osobno dla prawej (A) i lewej (B) lampy.
Podsumowując: dopóki CLS się widzi (czyli wbrew pozorom prawie, prawie zawsze) - pełen wypas.
macieka82
28-09-2011, 20:26
lampę wew ustaw na "---", grupę A TTL, otwórz wbudowaną lampę, teraz tak - w lampie wybierasz remote i tyle (grupa i kanał musi się zgadzać z tym w aparacie). Jak nie będziesz mieć lampy za plecami, zadziała ;P
SU4 - też mozesz wybrać ale to jest wbudowana fotocela. Mam nadzieję że 900ka, aż tak się nie różni od 800ski i że zadziała :P
strob - ustawiasz moc i częstotliowść Hz - liczbę błysków emitowanych w ciągu sec.
p.s czytałeś instrukcję, na pewno.. ? :/
... no tak, tylko jeżeli w MENU USTAW.OSOBISTYCH-->e Braketing/lampa błyskowa--> e3 sterowanie lampą wbud. i nastepnie w "Sterownik błysku" ustawię tak jak napisałeś to nie mogę później wejść w e3 Sterowanie lampą wbud. --> Błysk stroboskopowy ponieważ anuluję jednocześnie ustawienia w "Sterownik błysku" i dostanę błysk troboskopowy ale z lampy wbudowanej, a nie z SB-900 stojącej sobie obok. Mam rację? mam nadzieję, że nie!
.. że tak powiem coś tam z instrukcji udało mi się liznąć :) nie koniecznie ze rozumieniem wiec szukam tutaj pomocy :)
Psycholog
30-09-2011, 08:37
Koledze Hostman22 chodziło o ustawienie błysku strob. na SB-900.
macieka82
30-09-2011, 10:13
no na rany boskie święte, niech rzesz się ktoś odezwie :)
nikt nie próbował błysnąć strob. bezprzewodowo ??
kriss1983
07-10-2011, 12:15
Teraz próbowałem dla testu,też nie umiem..może się nie da?..
adolfik9501
07-10-2011, 17:45
IMHO potrzebna jest Sabinka z MasterRPT na korpusie by wyzwolić zdalne w RPT.
IMHO potrzebna jest Sabinka z MasterRPT na korpusie by wyzwolić zdalne w RPT.
Zgadza się. Sprawdziłem na moim zestawie i działa bez problemu.
macieka82
09-10-2011, 18:08
Dzięki Panowie :) jeszcze tylko sprawdzę co to ta Sabinka, zaopatrzę się i przetestuje :)
Sabinka to lampa błyskowa -od SB-... coś tam :)
macieka82
09-10-2011, 21:49
Sabinka od SB ?? dziwne trochę !!
Wszystko ładnie, pięknie ale jakoś nie mogę znaleźć w korpusie D7000 MasterRPT mimo, że odrobinę menu i instrukcji liznąłem.
Może jakieś inne ustawienie ukrywa taką opcję, chociaż nie wydaje mi się..
Zapewne chodziło o to, że aby z tego skorzystać musisz użyć zapiętej
na korpus lampy błyskowej (sabinki) która potrafi pracować jako sterownik (master) w systemie CLS
Czyli SB-800/900
Krótko mówiąc potrzebujesz zapewne jeszcze jednej lampy która będzie sterownikiem (zamiast wbudowanej)
dla tej drugiej :)
macieka82
10-10-2011, 02:27
No i to ma już jakiś sens ale wciąż nie ma jednoznacznej odpowiedzi, czy się da to jakoś zrobić...
Kolego Me_how czy lesiuc ma racje? Czy chodziło Ci o to ze trzeba by użyć dwóch lamp, z czego jednej na body jako sterownik ?
Dokładnie tak. Do korpusu musi być przypięta lampa, która ma tryb MasterRPT (SB-800 lub 900), a jako slave każda, która może pracować w tym trybie (SB-900, 800, 700, 600).
evilseed
10-10-2011, 09:22
Wygląda na to, że sie nie da. Przynajmniej nie widzę sposobu zrealizowania takiej możliwości w D7k + SB-900 bez jakiegoś SU albo dodatkowej sb-900 przypiętej do body
macieka82
10-10-2011, 09:48
.. wielkie dzięki za wyjaśnienie mi tego niezwykle trudnego zagadnienia :)
adolfik9501
10-10-2011, 11:45
Dokładnie tak. Do korpusu musi być przypięta lampa, która ma tryb MasterRPT (SB-800 lub 900), a jako slave każda, która może pracować w tym trybie (SB-900, 800, 700, 600).
Ino, że tryb RPT ma SB800/900, więc 700/600 w RPT zdalnie, czy nie nie zadziała.
Ino, że tryb RPT ma SB800/900, więc 700/600 w RPT zdalnie, czy nie nie zadziała.
A no nie prawda. SB-600 w trybie cls slave działa wyśmienicie. Najwidoczniej wymyślili, że jedynie master musi mieć tryb RPT, a slave się "dostosuje".
adolfik9501
10-10-2011, 11:56
A no nie prawda. SB-600 w trybie cls slave działa wyśmienicie. Najwidoczniej wymyślili, że jedynie master musi mieć tryb RPT, a slave się "dostosuje".
Hmm, ciekawa informacja...
sorry za odkopywanie.
Ktos poradzil sobie z tym zagadnieniem? Mam d90 i sb900. Chce odpalic sabine zdalnie przez lampe wbudowaną. Sabina ma blyskac stroboskopowo. Da rade tak zrobic bez uzycia kolejnej sabiny?
edyta: chwile pomyslalem i w sumie znalazlem posrednie rozwiazanie. Ustawiam strobo w aparacie, powtórzenia i czestotliwosc jaka chce, moc na minimum. A sabina w trybie fotoceli.
sorry za odkopywanie.
Ktos poradzil sobie z tym zagadnieniem? Mam d90 i sb900. Chce odpalic sabine zdalnie przez lampe wbudowaną. Sabina ma blyskac stroboskopowo. Da rade tak zrobic bez uzycia kolejnej sabiny?
Trybu stroboskopowego nie wyzwolisz zdalnie.
Możesz jedynie lampą z trybem stroboskopowym lub SU-800 wyzwalać inne, które mają wyzwalanie na pierwszy błysk.
Edytowalem swojego poprzedniego posta. Da rade pośrednio. Ma to swoje ograniczenia ale lepsze to niz nic.
Edytowalem swojego poprzedniego posta. Da rade pośrednio. Ma to swoje ograniczenia ale lepsze to niz nic.
Nawet sam McNally takie rozwiązanie stosuje, więc innego raczej nie ma.