PDA

Zobacz pełną wersję : Serwis z foto konkursami?

Des666
27-09-2011, 17:13
Czy znacie jakiś serwis internetowy, niekoniecznie polski, w którym są w sposób ciągły organizowane konkursy fotograficzne na zasadzie - 1 etap - zbieramy zdjęcia, 2 etap ludzie głosują, 3 etap wygrywają najlepsze zdjęcia. Jest coś takiego? Bo poszukiwania w Google nie przyniosły jakichś sensownych wyników. Wszystko to albo jakaś amatorka albo jednorazowe konkursy organizowane, a szukam czegoś trochę innego, gdzie w jednym miejscu można dzielić się zdjęciami i wygrywać nagrody (jeśli się wygrywa ;-)

Rafał_Sz
27-09-2011, 17:15
Ng. :)

Des666
27-09-2011, 17:27
Ng? ale że co, bo nie rozumiem ;)

Rafał_Sz
27-09-2011, 17:28
Ng? ale że co, bo nie rozumiem ;)

http://www.national-geographic.pl/konkursy/aktualne/

Des666
27-09-2011, 17:33
No ale to jest właśnie to, czego NIE szukam :) Takich konkursów jest cała masa w sieci, organizowanych przez różne pisma, gazety itd... Raczej szukałem (chyba, że nie ma, ale nie chce mi się wierzyć ;) serwisu społecznościowego, gdzie konkursów jest bardzo dużo, gdzie oceniane są one przez SPOŁECZNOŚĆ, a nie jakieś JURY, gdzie jest tego po prostu dużo i jest duży ruch "w interesie", że tak powiem. Chyba, że tak to działa w NG, tylko trzeba być zarejestrowanym itd... :)

c0lin
27-09-2011, 17:36
Tutaj (http://www.fotokonkurs.info/katalog.php) masz fajną stronkę z aktualnymi konkursami, może Cie coś zainteresuje ;)

Des666
27-09-2011, 17:43
Kurcze, wymyśliłem sobie, że musi istnieć taki serwis, gdzie w bardzo prosty sposób użytkownicy się rejestrują, wrzucają zdjęcia, przesyłają linki znajomym, zdjęcia są rankingowane i w danej kategorii wygrywa jakieś zdjęcie. Następnie konkurs rusza ponownie i można znowu coś wygrać. Może przesadziłem z "wymyślaniem"? :) Bo to co tutaj podajecie to po prostu informacje o aktualnie trwających konkursach, a to trochę co innego.

Mam pomysł na tego typu serwis. Ale znając życie już jest i warto albo podejrzeć, albo odpuścić swój pomysł. Jakie jeszcze znacie takie serwisy z konkursami foto? :)

makmk
27-09-2011, 17:45
dcamera - wszystkie aktualne konkursy

jackrabbit
27-09-2011, 17:52
Kurcze, wymyśliłem sobie, że musi istnieć taki serwis, gdzie w bardzo prosty sposób użytkownicy się rejestrują, wrzucają zdjęcia, przesyłają linki znajomym, zdjęcia są rankingowane i w danej kategorii wygrywa jakieś zdjęcie. Następnie konkurs rusza ponownie i można znowu coś wygrać.

ale po co?

jamirq
27-09-2011, 21:33
ma duzo znajomych i chce pewnie probowac wygrac taki konkurs masa glosow a nie jakoscia zdjecia

Des666
28-09-2011, 01:30
Nie, napisałem, że mam pomysł na tego typu serwis. Ale widząc Wasze komentarze coś mam przeczucie, że nie miałoby to sensu według Was? Pytanie kluczowe czy czegoś takiego już nie ma, ale skoro nie dajecie linków, to albo nie ma, albo nikt z forum Nikoniarzy nie interesowałby taki serwis (pytanie, która to opcja :)

Od razu też zaznaczę, że bynajmniej nie chodzi o głosowanie przez ilość znajomych itp... To ma być jeden z elementów. Chodzi o pewnego rodzaju SYSTEM, w którym, nieustannie toczyłyby się konkursy, aspirujący fotografowie mogliby umieszczać swoje zdjęcia i poddawać pod ocenę i jednocześnie aby najlepsi wygrywali jakieś nagrody.

Władca Pixeli
28-09-2011, 04:19
http://www.dpreview.com/challenges :mrgreen:

Des666
28-09-2011, 10:33
O, te challenges to już coś bardziej zbliżonego do tego o czym myślałem. Tylko, że bez nagród. A co jakby były takie same challenges, tylko z nagrodami? Ma to sens wg. Was?

Pawel.S
28-09-2011, 11:11
Raz brałem udział w tego typu konkursie na Facebooku - konkurs był organizowany przez jakiśtam portal, były przewidziane nagrody. Niestety, był to konkurs ilości znajomych, a nie konkurs fotograficzny. Taki los tych całych społecznościowych pierdół. Trzeba by mieć naprawdę bardzo dojrzałą społeczność, która miałaby chęć kierować się własnym gustem, a nie tym kto kogo zna. Założę się, że są jakieś socjologiczne teorie, które mówią dlaczego to niemożliwe :) Tzn. możliwe, w małej skali, wtedy taka społeczność nazywa się jury.

Sapphiron
28-09-2011, 11:32
ma duzo znajomych i chce pewnie probowac wygrac taki konkurs masa glosow a nie jakoscia zdjecia

Bingo bejbe!

Tak sie niestety teraz wygrywa, nie jakością tylko ilością peonów bijących pokłony przed shitem...

Des666
28-09-2011, 12:18
A co gdyby połączyć te 2 elementy? Społeczność, aby dużo osób oglądało zdjęcia + jury, którego głosy byłyby najwięcej warte? Na pewno dałoby się to jakoś wyważyć odpowiednio. Miałoby to dla Was sens?

Rafał_Sz
28-09-2011, 14:41
A co gdyby połączyć te 2 elementy? Społeczność, aby dużo osób oglądało zdjęcia + jury, którego głosy byłyby najwięcej warte? Na pewno dałoby się to jakoś wyważyć odpowiednio. Miałoby to dla Was sens?
Dla mnie nie. Pseudo konkursy na zasadzie kumple lofciają moją focię bo jest moja i ślą na mnie esy są żenujące. Albo ocenia się autora, albo jego pracę.

Kurtz
28-09-2011, 15:39
Zednada, nie zenada, ale i tak chodzi o to zeby na czyms takim zarobic. Niestety imho nie ma sensu tworzenia takiego portalu i zbieranaia community od zera, gdzie tuz obok siedzi moloch, tfu, facebook z najwiekszym community i wszelkimi potrzebnymi narzedziami ( lubie to! ). A poziom merytoryczny... co to kogo obchodzi jak $$ plynie? Niech sobie wygrywaja nawet i sfeetasne foty robione lustrem marki IKEA.

Des666
29-09-2011, 09:12
Czyli takie CHALLENGES z DPREVIEW według Was to pomyłka? Fakt, że nie widziałem tam specjalnie dobrych zdjęć. Niemniej ruch tam widzę, że jest spory i zainteresowanie duże, mimo że ludzie nic nie wygrywają tak naprawdę.

Filan
29-09-2011, 09:43
Jest coś takiego na allegro
tu masz link do 47 edycji
http://cafe-foto.fr.pl/

Des666
30-09-2011, 10:56
To też raczej coś innego. Te DPREVIEW przykuły moją uwagę. Ale mam tutaj kluczowe pytanie dla Was, jako bardziej zaawansowanych fotografów niż ja z pewnością, czy według Was system oceniania i w ogóle takie konkursy jak na DPREVIEW mają sens? Bo widzę, że tam jest tego cała masa. W niektórych po kilka zdjęć, ale w niektórych po kilkaset nawet. Podoba mi się to i już tam się zarejestrowałem dla testów.

Zastanawiam się tylko właśnie nad kwestią wiarygodności ocen. Bo jak dojdą do tego nagrody to będzie spora pokusa do nadużyć i pytanie jak to rozwiązać :)

Sendilkelm
30-09-2011, 11:01
Zastanawiam się tylko właśnie nad kwestią wiarygodności ocen. Bo jak dojdą do tego nagrody to będzie spora pokusa do nadużyć i pytanie jak to rozwiązać :)

I bez nagród bywają nadużycia. Właśnie na tym portalu swego czasu ktoś zamieścił zdjęcie ściągnięte z internetu. To zdjęcie akurat miało pierwsze miejsce. Na nieszczęście pochwalił się tutaj na forum i tymi zdjęciami i innymi. Pochwalił się też konkursem. Jedna z osób na forum zrobiła analizę i udowodniła, że to nie jego zdjęcie. Oczywiście na forum dostał bana. Co byłoby gdyby były nagrody?

pil74
30-09-2011, 11:28
Najważniejszą zaletą takich "konkursów" jest to że:
- przeglądając wysłane prace nagle stwierdzasz, że z Twoim okiem nie jest źle i większość kadrów, które Ty wywalasz do kosza umieszczanych jest masowo w takich miejscach
- stwierdzasz, że Twoje zdjęcia jednak nie są takie złe
- przeglądając dalej dochodzisz do wniosku że z Tobą jest coś nie tak, bo masz skrupuły, bo zbyt surowo siebie oceniasz, a inni maja to gdzieś i cieszą się z powrzucanych gniotów gdzie tylko się da na poziomie NK.
:)

morzon
30-09-2011, 12:13
Najważniejszą zaletą takich "konkursów" jest to że:
- przeglądając wysłane prace nagle stwierdzasz, że z Twoim okiem nie jest źle i większość kadrów, które Ty wywalasz do kosza umieszczanych jest masowo w takich miejscach
- stwierdzasz, że Twoje zdjęcia jednak nie są takie złe
- przeglądając dalej dochodzisz do wniosku że z Tobą jest coś nie tak, bo masz skrupuły, bo zbyt surowo siebie oceniasz, a inni maja to gdzieś i cieszą się z powrzucanych gniotów gdzie tylko się da na poziomie NK.
:)

Trafne :D:D