Zobacz pełną wersję : Balns bieli - nikon d90
Dodek777
27-09-2011, 14:50
Jak ustawić balans bieli w nikonie d90 w PRE ? Co trzeba mieć na co zwrócić uwagę itp.itd.
Jak ustawić balans bieli w nikonie d90 w PRE ? Co trzeba mieć na co zwrócić uwagę itp.itd.
Mam lustro 2 dni, na forum jestem od wczoraj i powiem Ci jedno... CZYTAJ INSTRUKCJE!
heheh dobre....Mazzi, dobre!
A co do pytania to nie ten dzial, zdecydowanie w sprzecie i w odpowiedznim dziale dla tych aparatow.
Kolejna sprawa, ustawienie WB pre pomoze tylkow specyficznych warunkach, 99% zdjeci robie na WB auto i potem wszystko poprawiam softem, oczywiscie wszystko w NEFach.....co zreszta szczerze Tobie polecam autorze.
To ja sie podlacze: Czy w Capture NX dajecie opcje "Calculate automatically" czy wybieracie kurde balans z listy? Innymi slowy, czy mozna polegac Waszym zdaniem na opcji "Calculate automatically"?
No możesz sobie kalkulować automatycznie, ale to mniej więcej tak samo jak byś nic z tym nie robił i zostawił na auto (jak nazwa wskazuje). Polecam poczytanie lektury foto i skupienie się na wiedzy o balansie bieli... Ogólnie ja ustawiam na suwaku, czyli sam dobieram.
Dodek777
27-09-2011, 19:46
Bóg wam zapłać za wasze mądre rady. Jesteście tacy fajni i koleżeńscy.
W CNX ustawianie WB jest bajecznie fajne.....sa trzy punkty punkt czerni, punkt szarosci i punkt bieli.
Punkt szarosci po postawieniu w obojetnie jakim miejscu na zdjeciu, zaczyna mierzyc i zmieniac kolory, znajdzmy idealna szrosc i WB ustawiony.
Punkt czerni stawiamy na czerni a punkt bieli na bieli, oczywiscie jezeli punkt szarosci sobie nie radzi, wygodne i szybkie a efekty swietne.....
A opcja calculate automaticly wcale nie dziala jak auto WB, najlepiej widac to jak uzyje jej po zdjeciach z ciemnym filtrem gdzie WB jest mocno przeklamany;)
Dzięki Greg77. Dodam, że w instrukcji masz podane przykładowe wartości WB dla poszczególnego oświetlenia - żebyś wiedział w jakich przedziałach operować :)
Zadawalające efekty bez grzebania w sofcie można uzyskać dzięki pierwszemu lepszemu WBCap i oczywiście PRE na body. Wątek poglądowy: http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2468231