PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Dawno Tyńca nie było

sirart
27-09-2011, 10:46
Z ostatniej niedzieli...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img148.imageshack.us/img148/3108/dsc1094s.jpg)

Zapraszam...

ps. muszę zmienić miejscówkę...

RobertSoul
27-09-2011, 10:52

ale ona się chyba nigdy nie znudzi w tak podawanym klimacie :) ładnie !

Greg77
27-09-2011, 10:55

Dokladnie jak powiedzial Robert....tak mozna ogladac wiecznie!

sirart
27-09-2011, 11:01
Dzięki... Przy okazji mam pytanie techniczne. Przy dużej mgle, szczególnie zdjęcia robione tele wychodzą mało kontrastowe i zajmują mało miejsca na histogramie - np. to powyższe. Potem wiadomo rozciągam histogram blacks, czy levels/curves. Zastanawiam się czy lepiej w tym przypadku nadal naświetlać na światła, czy niedoświetlać i ciągnąć histogram w obie strony :) Tutaj było mocno dosunięte do prawej i przy obróbce zaczęło szumieć :( Any comments?

Bartekkw
27-09-2011, 11:08
Zastanawiam się czy lepiej w tym przypadku nadal naświetlać na światła, czy niedoświetlać i ciągnąć histogram w obie strony :) Tutaj było mocno dosunięte do prawej i przy obróbce zaczęło szumieć :( Any comments?

Ja bym się trzymał bardziej lewej strony przy jednoczesnym trzymaniu szczegółów w cieniach - chyba matryca ma lepszy zapas przy niedoświetleniu aniżeli przy prześwietleniu (no chyba że ma się Fuji S5).
Fot przyjemny, ale wolę odsłony szerzej pokazane ;)

Greg77
27-09-2011, 11:22
Dzięki... Przy okazji mam pytanie techniczne. Przy dużej mgle, szczególnie zdjęcia robione tele wychodzą mało kontrastowe i zajmują mało miejsca na histogramie - np. to powyższe. Potem wiadomo rozciągam histogram blacks, czy levels/curves. Zastanawiam się czy lepiej w tym przypadku nadal naświetlać na światła, czy niedoświetlać i ciągnąć histogram w obie strony :) Tutaj było mocno dosunięte do prawej i przy obróbce zaczęło szumieć :( Any comments?

Ja bym się trzymał bardziej lewej strony przy jednoczesnym trzymaniu szczegółów w cieniach - chyba matryca ma lepszy zapas przy niedoświetleniu aniżeli przy prześwietleniu (no chyba że ma się Fuji S5).
Fot przyjemny, ale wolę odsłony szerzej pokazane ;)

To zalezy od matrycy, Nikona akurat tak ma, ze lepiej lewej, ale nie za daleko...."koniony" maja tak, ze lepiej trzymac sie prawej...

sirart
27-09-2011, 11:26
To zalezy od matrycy, Nikona akurat tak ma, ze lepiej lewej

Ogólnie tak, ale właśnie zastanawia mnie to w kontekście mgły i scen z małym kontrastem, gdzie planujemy potem podbić ten kontrast i wyciągać szczegóły typu wierzchołki drzew itp.

MarianS
27-09-2011, 17:02
Świetna kolejna wersja .Pozdrawiam