Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Dawno Tyńca nie było
Z ostatniej niedzieli...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img148.imageshack.us/img148/3108/dsc1094s.jpg)
Zapraszam...
ps. muszę zmienić miejscówkę...
RobertSoul
27-09-2011, 10:52
ale ona się chyba nigdy nie znudzi w tak podawanym klimacie :) ładnie !
Dokladnie jak powiedzial Robert....tak mozna ogladac wiecznie!
Dzięki... Przy okazji mam pytanie techniczne. Przy dużej mgle, szczególnie zdjęcia robione tele wychodzą mało kontrastowe i zajmują mało miejsca na histogramie - np. to powyższe. Potem wiadomo rozciągam histogram blacks, czy levels/curves. Zastanawiam się czy lepiej w tym przypadku nadal naświetlać na światła, czy niedoświetlać i ciągnąć histogram w obie strony :) Tutaj było mocno dosunięte do prawej i przy obróbce zaczęło szumieć :( Any comments?
Bartekkw
27-09-2011, 11:08
Zastanawiam się czy lepiej w tym przypadku nadal naświetlać na światła, czy niedoświetlać i ciągnąć histogram w obie strony :) Tutaj było mocno dosunięte do prawej i przy obróbce zaczęło szumieć :( Any comments?
Ja bym się trzymał bardziej lewej strony przy jednoczesnym trzymaniu szczegółów w cieniach - chyba matryca ma lepszy zapas przy niedoświetleniu aniżeli przy prześwietleniu (no chyba że ma się Fuji S5).
Fot przyjemny, ale wolę odsłony szerzej pokazane ;)
Dzięki... Przy okazji mam pytanie techniczne. Przy dużej mgle, szczególnie zdjęcia robione tele wychodzą mało kontrastowe i zajmują mało miejsca na histogramie - np. to powyższe. Potem wiadomo rozciągam histogram blacks, czy levels/curves. Zastanawiam się czy lepiej w tym przypadku nadal naświetlać na światła, czy niedoświetlać i ciągnąć histogram w obie strony :) Tutaj było mocno dosunięte do prawej i przy obróbce zaczęło szumieć :( Any comments?
Ja bym się trzymał bardziej lewej strony przy jednoczesnym trzymaniu szczegółów w cieniach - chyba matryca ma lepszy zapas przy niedoświetleniu aniżeli przy prześwietleniu (no chyba że ma się Fuji S5).
Fot przyjemny, ale wolę odsłony szerzej pokazane ;)
To zalezy od matrycy, Nikona akurat tak ma, ze lepiej lewej, ale nie za daleko...."koniony" maja tak, ze lepiej trzymac sie prawej...
To zalezy od matrycy, Nikona akurat tak ma, ze lepiej lewej
Ogólnie tak, ale właśnie zastanawia mnie to w kontekście mgły i scen z małym kontrastem, gdzie planujemy potem podbić ten kontrast i wyciągać szczegóły typu wierzchołki drzew itp.
Świetna kolejna wersja .Pozdrawiam