PDA

Zobacz pełną wersję : Wypozyczanie optyki (dla NIKON-a)

Filter
27-09-2011, 03:24
Witam,

jakie wypozyczalnie obiektywow (dla Nikona ofcorz) polecicie?

Wygooglowalem kilka:

fotowypozyczalnia.pl (http://xn--fotowypoyczalnia-wrd.pl/index.php)
maja glownie dla Canona, troche dla Nikona.

http://foto-walbrzych.pl/index.html
niestety tylko Canon

http://photorent.pl/
maja niezle ceny - 50 zl (paczka) + 30 zl za dzien - uczciwie.

Jest oczywiscie tez SIGMA PRO CENTRUM - ale zdzieraja spora kase.

Co polecicie? http://photorent.pl/ wydaje sie najlepsza wypozyczalnia. Jest cos jeszcze? Jestem z Warszawy i najchetnie odebralbym osobiscie. Wyczytalem "cos" ze w BlueCity jest jakas wypozyczalnia....

F.

Art Erie
27-09-2011, 10:02
[...]Co polecicie? http://photorent.pl/ wydaje sie najlepsza wypozyczalnia. Jest cos jeszcze? Jestem z Warszawy i najchetnie odebralbym osobiscie. Wyczytalem "cos" ze w BlueCity jest jakas wypozyczalnia....

F.

Nasz forumowy kolega :)

Jacenty Z.
28-09-2011, 03:20
maja niezle ceny - 50 zl (paczka) + 30 zl za dzien - uczciwie.

Może warto byłoby w takiej sytuacji podawać informacje bardziej ścisłe:
1) cena 50 zł za paczkę poniżej 30 kg w ogóle nie wygląda na "niezłą", chyba że w obie strony (bo tak właśnie podane jest na wspomnianej stronie);
2) 30 zł za dobę? cennika na stronie nie widzę, a widoczne tam obiektywy raczej nie należą do najtańszych;
3) nota bene, owe 30 zł za dobę w tej "najlepszej" wypożyczalni odpowiada w przybliżeniu 89 zł za 3 doby (za obiektyw ze średniej półki) w tej która "zdziera sporą kasę", więc gdzie tu wiarygodność informacji...

Absolutnie nie jest moim celem reklama bądź antyreklama którejkolwiek z podanych firm, natomiast jeśli dokonujemy takich porównań, proponuję, róbmy to uczciwie...

wer
28-09-2011, 04:49
Tak zerknąłem co tam mają w ofercie. W zasadzie fotowypożyczalnia.pl to z Nikona nic nie ma. A to co jest w ofercie budzi śmiech. 49 zł za wypożyczenie na 3 dni 18-105? Photorent.pl już ciekawsze rzeczy, ale terminy wszystkie zajęte. Więc nie ma czego pożyczać. Jedyny sensowny wybór z tego to sigma procentrum.

RobertMiernik
28-09-2011, 08:44
Sigma to zdecydowanie nie jest sensowny wybór, przy kaucjach, które wyznaczyli lepiej wychodzi kupno szkła na allegro, używanie 'za darmo' i sprzedaż po zleceniu... a szkoda, bo szklarnie do wypożyczania mają na prawdę niezłą...

Sigma to alternatywa tylko dla bardzo 'specyficznych' szkieł (jak 400mm+)

Jacenty Z.
28-09-2011, 14:33
Sigma to zdecydowanie nie jest sensowny wybór, przy kaucjach, które wyznaczyli lepiej wychodzi kupno szkła na allegro, używanie 'za darmo' i sprzedaż po zleceniu... a szkoda, bo szklarnie do wypożyczania mają na prawdę niezłą...

Okazjonalnie zdarzyło mi się bywać ich klientem i jeżeli chodzi o te kaucje, niestety, Robercie, muszę Ci przyznać rację. Same ceny za wypożyczenie nie zwalają z nóg, ale bieganie w tą i z powrotem z rulonikiem banknotów w zębach jest dość uciążliwe.

nowart
28-09-2011, 14:58
Ja natomiast nie za bardzo rozumiem. O ile mogę zrozumieć "upierdliwosc" w bieganiu ze zwitkiem gotówki, to sensu w narzekaniu, jakoby zwrotna kaucja powodowała nieopłacalność wypożyczenia szkła jakoś nie widzę.
Chyba, że ma się zamiar szkła nie zwracać to wtedy może się nie opłacać. ;-)
Dlatego podziwiam photorent za chęć zabawy w wypożyczanie drogich szkieł za takie grosze, tym bardziej za tak śmieszna kaucję... Ostatnio się to właśnie zemściło.

No i jakim niby cudem robertmiernik masz zamiar kupić szkło nowe na all, poużywać i sprzedać bez straty bo jakiś nie ogarniam..?

RobertMiernik
28-09-2011, 15:24
A wypożyczasz nowe i po oddaniu dalej jest nowe, tak?

Używane szkło w rozsądnej cenie można kupić a później sprzedać w tak samo rozsądnej cenie... (już tak robiłem ;P)

No i nie mów mi, że to normalne, rozumiem że według Ciebie wypożyczenie auta powinno zaczynać się od pobrania 50-80tys kaucji?

nowart
28-09-2011, 16:13
A wypożyczasz nowe i po oddaniu dalej jest nowe, tak?
Używane szkło w rozsądnej cenie można kupić a później sprzedać w tak samo rozsądnej cenie... (już tak robiłem ;P)

Nigdzie nie napisałem, że wypożycza się nowe, nie wiem skąd to pytanie. Oczywiście, że możesz szukać szkła w dobrej cenie, kupić, opłacić przesyłkę, poużywać przez kilka dni na zleceniu po czym wystawić znów, czekać na kupującego, wysyłać i tak w kółko. Dla każdego coś miłego. Ja jednak - jeśli potrzebowałbym szkło na krótkie zlecenie o którym cały czas prawimy - wolałbym zapłacić te kilkadziesiąt złotych, mieć szkło na zaraz i o nic się nie martwić.

No i nie mów mi, że to normalne, rozumiem że według Ciebie wypożyczenie auta powinno zaczynać się od pobrania 50-80tys kaucji?

Ale, że niby co jest normalne? Byłem za granicą w paru większych wypożyczalniach - nie ma wybacz, płacisz kaucję w wysokości wartości szkła i hulaj dusza. ZERO kombinatorstwa i złodziejstwa, którego nasz kraj jest pełen.
Wypożyczenie auta to zgoła inny rynek. Jeśli nie widzisz różnic to sorry, nie mam czasu na tłumaczenia ;)

Filter
28-09-2011, 16:42
Może warto byłoby w takiej sytuacji podawać informacje bardziej ścisłe:
1) cena 50 zł za paczkę poniżej 30 kg w ogóle nie wygląda na "niezłą", chyba że w obie strony (bo tak właśnie podane jest na wspomnianej stronie);
2) 30 zł za dobę? cennika na stronie nie widzę, a widoczne tam obiektywy raczej nie należą do najtańszych;
3) nota bene, owe 30 zł za dobę w tej "najlepszej" wypożyczalni odpowiada w przybliżeniu 89 zł za 3 doby (za obiektyw ze średniej półki) w tej która "zdziera sporą kasę", więc gdzie tu wiarygodność informacji...

Absolutnie nie jest moim celem reklama bądź antyreklama którejkolwiek z podanych firm, natomiast jeśli dokonujemy takich porównań, proponuję, róbmy to uczciwie...

Odnosnie 1 - tak 50 zeta w obie strony (niestety trzeba oddac sprzet ;) ).
Odnosnie 2 - 30-40 zl za dobe (dla Nikona). Uwazam ze cena jest OK, ale pod warunkiem ze bierze sie na conajmniej 4-5 dni, lub mieszka w Radomiu. Na 1-2 dni sie za bardzo nie oplaca, bo przesylka zjada zysk.
Odnosnie 3 - nie porownuj kiepskich obiektywow z dobrymi bo to jest bez sensu! Wybierajac Nikkor AF-S 70-200mm f/2.8G ED VR II (za ok. 7500 zl( i podobnej klasy SIGME. Roznica dla 3-4 dni jest spora. A dla 5-6 dni jeszcze wieksza. Tak jak pisalem w PhotoRent za bardzo sie nie oplaca na krotki czas, na dluzszy - jak najbardziej.

Nie wiem co porownac do 70-200 Nikkora, ale masz:

SIGMA z Sigma Pro Centrum
100-300/4.0 APO EX DG cena za 3 dni - 239zł kaucja 3800 zł
120-300/2.8 APO EX DG cena za 3 dni - 359zł kaucja 7900 zł

Nikkor z Photorent
Cena wypożyczenia: 50 zl (przesylka) + 120 zl za 3dni, kaucja: 700 zł

To dla 3 dni, porownaj dla 6 czy 9 dni :) No i kolejna sprawa - zalozmy ze nie jestes z Warszawy, to do SIGMY dolicz koszt dojazdu do Wawy (z tego co sie orientuje oni nie wysylaja sprzetu, a moze sie myle?).

RobertMiernik
28-09-2011, 21:09
Nigdzie nie napisałem, że wypożycza się nowe, nie wiem skąd to pytanie.
Ktoś używa Twojego konta:

No i jakim niby cudem robertmiernik masz zamiar kupić szkło nowe na all, poużywać i sprzedać bez straty bo jakiś nie ogarniam..?

Oczywiście, że możesz szukać szkła w dobrej cenie, kupić, opłacić przesyłkę, poużywać przez kilka dni na zleceniu po czym wystawić znów, czekać na kupującego, wysyłać i tak w kółko. Dla każdego coś miłego. Ja jednak - jeśli potrzebowałbym szkło na krótkie zlecenie o którym cały czas prawimy - wolałbym zapłacić te kilkadziesiąt złotych, mieć szkło na zaraz i o nic się nie martwić.
Nigdzie nie pisałem, że to szybsze rozwiązanie, też czasem muszę coś pożyczyć bo nie mam czasu na kombinowanie, aczkolwiek kwoty kaucji są zaporowe.

Ale, że niby co jest normalne? Byłem za granicą w paru większych wypożyczalniach - nie ma wybacz, płacisz kaucję w wysokości wartości szkła i hulaj dusza. ZERO kombinatorstwa i złodziejstwa, którego nasz kraj jest pełen.
http://www.lensrentals.com
Pierwsza z brzegu wypożyczalnia, która NIE pobiera kaucji - da się?...

Wypożyczenie auta to zgoła inny rynek. Jeśli nie widzisz różnic to sorry, nie mam czasu na tłumaczenia ;)
Nie martw się, może ktoś mi kiedyś wytłumaczy...

Oczywiście można się długo rozwodzić nad niesprawiedliwością Świata, prawda jest jednak oczywista i nie podlega dyskusji. Ceny wynikają z tego, że jest u nas małe zapotrzebowanie na tego typu usługi i wynajmujący muszą się w ten sposób zabezpieczać, gdy będzie większe, biznes stanie się bardziej opłacalny a procent ewentualnych kradzieży spadnie do poziomu pomijalnego, workflow się zmieni i kaucje też znikną.

nowart
29-09-2011, 00:34
Ktoś używa Twojego konta

Moja nadinterpretacja - myślałem, że pisząc o zakupie sprzętu na allegro i jego odsprzedaż masz na myśli sprzęt nowy.

Nigdzie nie pisałem, że to szybsze rozwiązanie, też czasem muszę coś pożyczyć bo nie mam czasu na kombinowanie, aczkolwiek kwoty kaucji są zaporowe.

Niestety, mamy niewątpliwy zaszczyt być obsługiwanym przez polskiego dystrybutora Sigmy, który ceni się jak nikt inny na świecie :) Co do zaporowych kaucji - możesz skorzystać z wypożyczalni, które takowych nie pobierają, jak sam piszesz:

(http://www.lensrentals.com)http://www.lensrentals.com (http://www.lensrentals.com/)
Pierwsza z brzegu wypożyczalnia, która NIE pobiera kaucji - da się?...

ale czekaj, cóż za niefart... wypożyczalnia w USA i nie dość, że nie wysyłają nigdzie poza Stany, to kaucji , zgodnie z regulaminem, nie pobierają jedynie od "Routine orders". Poza tym z racji miejsca zamieszkania logicznym jest, że nie interesują mnie - ani pewnie przedmówców - wypożyczalnie za oceanem ani nawet za granicą naszego kraju...

prawda jest jednak oczywista i nie podlega dyskusji. Ceny wynikają z tego, że jest u nas małe zapotrzebowanie na tego typu usługi i wynajmujący muszą się w ten sposób zabezpieczać, gdy będzie większe, biznes stanie się bardziej opłacalny a procent ewentualnych kradzieży spadnie do poziomu pomijalnego, workflow się zmieni i kaucje też znikną.

Ale to Twoja prawda i ja chętnie z nią podyskutuje bo moim skromnym zdaniem ma jednak niewiele wspólnego z rzeczywistością.
Ceny nie wynikają z braku zapotrzebowania tylko z braku chętnych na prowadzenie tak ryzykownego i mało dochodowego interesu. Sigma ma takie a nie inne ceny, gdyż jest na rynku monopolistą (pozostali mają po kilka obiektywów, zazwyczaj starych modeli), oferuje pełen zakres szkieł ze swojej szklarni i może dyktować warunki. Poza tym cen nie ma aż tak wygórowanych jak to tutaj demonizujesz a skoro nie stać Cię na zwrotną kaucję patrz punkt wyżej :) Ceny wypożyczenia za dzień mają ~ zbliżone do podlinkowanych konkurentów. Photorent jedynie jest cenowo atrakcyjniejszy pobierając śmieszną kaucję, co właśnie kosztowało go utratę szkła za 7000zł. Drobiażdżek...
Również większe zapotrzebowanie na usługi ze strony fotografów nie sprawi, że cwaniaczki przestaną się interesować źródłami pozyskania szybkiej i łatwej kasy z kradzieży. Nie wiem co ma jedno do drugiego...

RobertMiernik
29-09-2011, 11:14
[URL="http://www.lensrentals.com"]

ale czekaj, cóż za niefart... wypożyczalnia w USA i nie dość, że nie wysyłają nigdzie poza Stany, to kaucji , zgodnie z regulaminem, nie pobierają jedynie od "Routine orders". Poza tym z racji miejsca zamieszkania logicznym jest, że nie interesują mnie - ani pewnie przedmówców - wypożyczalnie za oceanem ani nawet za granicą naszego kraju...
Wiem, że jest w USA, ale to był komentarz do Twojej wcześniejszej uwagi

Byłem za granicą w paru większych wypożyczalniach - nie ma wybacz, płacisz kaucję w wysokości wartości szkła i hulaj dusza. ZERO kombinatorstwa i złodziejstwa, którego nasz kraj jest pełen.

Ale to Twoja prawda i ja chętnie z nią podyskutuje bo moim skromnym zdaniem ma jednak niewiele wspólnego z rzeczywistością.
Ceny nie wynikają z braku zapotrzebowania tylko z braku chętnych na prowadzenie tak ryzykownego i mało dochodowego interesu. Sigma ma takie a nie inne ceny, gdyż jest na rynku monopolistą (pozostali mają po kilka obiektywów, zazwyczaj starych modeli), oferuje pełen zakres szkieł ze swojej szklarni i może dyktować warunki. Poza tym cen nie ma aż tak wygórowanych jak to tutaj demonizujesz a skoro nie stać Cię na zwrotną kaucję patrz punkt wyżej :) Ceny wypożyczenia za dzień mają ~ zbliżone do podlinkowanych konkurentów. Photorent jedynie jest cenowo atrakcyjniejszy pobierając śmieszną kaucję, co właśnie kosztowało go utratę szkła za 7000zł. Drobiażdżek...
Również większe zapotrzebowanie na usługi ze strony fotografów nie sprawi, że cwaniaczki przestaną się interesować źródłami pozyskania szybkiej i łatwej kasy z kradzieży. Nie wiem co ma jedno do drugiego...

Wrócę do porównania z wynajmowaniem samochodów, bo dalej nie widzę różnic w tych dwóch biznesach:
- drogi sprzęt
- jednorazowe wynajmy nieznajomym osobą
- zerowa możliwość sprawdzenia osoby, której się wynajmuje poza dokumentami, które przedstawi

Kontynuując:
- Parę lat temu zainteresowanie wynajmowaniem aut było nikłe, więc wypożyczalni nie było albo były tylko przy lotniskach, gdzie wynajmowali auta zagraniczni turyści/biznesmeni. Tak samo wygląda sprawa wypożyczania sprzętu foto w tej chwili.
- Zwiększenie zapotrzebowania pozwoliło w przypadku aut a pozwoli w przypadku sprzętu foto:
1. Wykształcenie firm zajmujących się tylko taką formą usług
2. Z powodu wzrostu konkurencji Cena wypożyczenia spada
3. Zwiększenie ilości firm powoduje też zwiększenie zainteresowania firm ubezpieczających i stworzenie oferty dla wypożyczalni pozwalającej chronić sprzęt
4. Dostępność ubezpieczeń spowoduje zmniejszenie kaucji a w wielu wypadkach całkowite jej zniknięcie
-> i jesteśmy w domu!! ;P

Dlaczegóż? Dlategóż, poniewóż, że:
(wszystko liczone dla photorenta (uznajemy, że ceny porównywalne) dla szkła Nikkor AF-S 70-200mm f/2.8G ED VR II, przyjmując jego wartość na: 7400zł, wypożyczenie: 40zł)

1'. Przy obecnym poziomie zainteresowania wynajęcie szkła za 50 złotych dziennie pozwala w roku (całkowity strzał) zarobić (powiedzmy 1 klient miesięcznie na 5 dni) 12*5*40zł=2400 zł rocznie. Powiedzmy, że zainteresowanie rośnie do pełnego możliwego obłożenia (5 dni w 4 tygodniowym miesiącu) = 12*4*5*40zł = 9600
2'. Większy podaż = większy popyt -> proste
3'. Ubezpieczalnie tworzą ofertę dopiero kiedy wyliczą sobie, że im się to opłaca, ubezpieczanie jednej firmy jest nieopłacalne. Jeśli istnieje 100 firm i ubezpieczymy je wszystkie, szansa że sprzęt ze wszystkich zostanie skradziony jest minimalna - a składki płyną...
4'. Jest ubezpieczenie więc można obniżyć/zlikwidować kaucję - wszystko w kierunku większej konkurencyjności

Przy założeniu zarabiania na 10 takich obiektywach na raz i obłożeniu 3/4 czyli kwocie 72 000 rocznie, 'strata' jednego ze szkieł nie jest problemem, a przy założeniu zwrotu z ubezpieczalni na poziomie powiedzmy 50% staje się wręcz marginalna.

Wydaje mi się, że jest to dość logiczne, zresztą podobne procesy zachodziły w wielu 'biznesach' które przyszły do nas z 'zachodu'.

Co to możliwości czy braku możliwości pozwolenia sobie na kaucję, według mnie błąd jest w samym założeniu. Dlaczego mam płacić kaucję jeśli od tego są firmy ubezpieczeniowe, dlaczego mam być traktowany jak złodziej i dlaczego mam blokować sobie środki, które mogły by dla mnie pracować, kaucja za Sigmę 300-800/5.6 APO EX DG to 21tysięcy, pomijając fakt nietypowości szkła i bardzo wąskiego zakresu zastosowań to nawet przy lokacie 5% jest tysiak dodatkowego kosztu wypożyczenia w ciągu miesiąca. Pomijająm, że pieniądze inwestowane pracują lepiej niż leżące...

Proste? ;)

wilk325
29-09-2011, 11:28
dla mnie porównanie do samochodów to lekka przesada, bo:
nigdy ubezpieczenie samochodu i szklarni czy sprzętu foto nie będzie na tym samym poziomie procentowym ( właśnie przez wzgląd na kradzież - jednak auto trochę trudniej ukraść i takowe sprzedać );
2. rynek na wynajem aut zawsze będzie duuużo większy niż na sprzęt foto

co do kaucji? - może otwórz wypożyczalnię sprzętu foto bez kaucji? - będziesz miał duuużo klientów ale w szybkim czasie mało lub wcale sprzętu:(

wer
29-09-2011, 11:40
Co to możliwości czy braku możliwości pozwolenia sobie na kaucję, według mnie błąd jest w samym założeniu. Dlaczego mam płacić kaucję jeśli od tego są firmy ubezpieczeniowe, dlaczego mam być traktowany jak złodziej i dlaczego mam blokować sobie środki, które mogły by dla mnie pracować, kaucja za Sigmę 300-800/5.6 APO EX DG to 21tysięcy, pomijając fakt nietypowości szkła i bardzo wąskiego zakresu zastosowań to nawet przy lokacie 5% jest tysiak dodatkowego kosztu wypożyczenia w ciągu miesiąca. Pomijająm, że pieniądze inwestowane pracują lepiej niż leżące...

Proste? ;)

Ale w tym przypadku to jest właśnie inwestycja. Wkładasz 21 tys., które pozwala Ci wykonać jakieś zamówienie. Co to za różnica czy dasz je na lokatę czy zarobisz na zdjęciach?

dusoft
29-09-2011, 11:46
Ja z własnego doświadczenia z czystym sumieniem polecam http://photorent.pl/
Kilka razy wypożyczałem 85/1.4 (teraz też leży u mnie i czeka na sobotnie wesele) i zero problemów, a wręcz przeciwnie.
Doskonały kontakt z Grzegorzem, wszystko załatwiane w znakomitej atmosferze :)
Realny koszt wypożyczenia tego szkła na weekend to 110zł (60zł + przesyłka w obie strony 50zł), co dla kogoś, kto potrzebuje takiego obiektywu raptem kilka razy w roku jest opłacalne, kaucja też do wysokich nie należy.

Zink
29-09-2011, 14:12
pomijając fakt nietypowości szkła i bardzo wąskiego zakresu zastosowań to nawet przy lokacie 5% jest tysiak dodatkowego kosztu wypożyczenia w ciągu miesiąca.
Chyba się troszkę zagalopowałeś w obliczeniach. Nie istnieją lokaty na 5% miesięcznie :D. Natomiast przy 5% rocznie zysk/strata (zależy z której strony patrzeć) to będzie niecałe 90zł miesięcznie.

Filter
29-09-2011, 16:06
co do kaucji? - może otwórz wypożyczalnię sprzętu foto bez kaucji? - będziesz miał duuużo klientów ale w szybkim czasie mało lub wcale sprzętu

Kaucja musi byc, jasna sprawa. Ale nie tak DUUUZZZAAA. To jakbys pozyczal Mercedesa za 250 tys. zl na 3 dni i musial przyniesc 220 tys. kaucji :) Kpina. Photorent ma uczciwe stawki i niskie kaucje, a wiec da sie.

Ktos tu pisal, ze dziwi sie ze Photorentowi sie oplaca (jak drogo to zle, jak tanio to tez narzekaja :D ). Widocznie sie oplaca. Nikkor 70-200 jest wciaz u klientow (zarezerwowany na 3 miesiace). Wiec wystarczy 200 dni po 40 zl i koszt sprzetu sie zwraca. A pozniej idzie kasa do kieszeni firmy. Szkla to nienajgorsza inwestycja, bo powoli traci na wartosci. Jedyne ryzyko to uszkodzenia czy awarie i zwiazane z tym przestoje... Mam nadzieje ze powstana kolejne takie wypozyczalnie ktore nie zdzieraja z ludzi kasy. SIGMA PRO CENTRUM moim skromnym zdaniem przesadzila z cenami.

wilk325
29-09-2011, 17:05
Kaucja musi byc, jasna sprawa. Ale nie tak DUUUZZZAAA. To jakbys pozyczal Mercedesa za 250 tys. zl na 3 dni i musial przyniesc 220 tys. kaucji :) Kpina. Photorent ma uczciwe stawki i niskie kaucje, a wiec da sie.

owszem, da się - do czasu do kiedy ma uczciwych klientów;), bo raczej za tą stawkę "wypożyczeniową" sprzęt ciężko ubezpieczyć:(

nowart
29-09-2011, 20:53
Proste? ;)
wybacz, nie chce mi się wgłębiać w tę analizę więc nie przeczytałem jej nawet to połowy. bez urazy, nie odbierz tego źle, po prostu widząc Twoje zacięcie wiem , że i tak nie dojdziemy do konsensusu zatem zbędna dyskusja na którą zwyczajnie szkoda mi czasu i brak ochoty...
Dotrwałem do momentu kiedy to ponoć , cyt: "Parę lat temu zainteresowanie wynajmowaniem aut było nikłe, więc wypożyczalni nie było albo były tylko przy lotniskach". Moje pierwsze samodzielne wakacje autem z kolegami to w wieku 18 lat, od razu po zdaniu prawka wybraliśmy się do Chorwacji wypożyczoną Sierrą. Pamiętam jak szukaliśmy wypożyczalni w gazetach - było tego na pęczki i przebieraliśmy w cenowych okazjach jak w ulęgałkach. Było to 18 lat temu... :D

Do sedna jednak - takich sytuacjach zwykłem dawać dobrą radę od serca - skoro wg Ciebie to taki świetny biznes to nic tylko jutro lecieć do sklepu , wykładać kilkaset tysięcy na zestaw szklarni choćby do Canona i Nikona, parę korpusów i trzepać kasę aż miło. Nie będziesz pobierał tej złodziejskiej kaucji, szczęśliwi klienci będą walić drzwiami i oknami.
Nie dziękuj, porada gratis :)

Filter
29-09-2011, 21:03
bo raczej za tą stawkę "wypożyczeniową" sprzęt ciężko ubezpieczyć

Moze i tak, nie znam stawek ubezpieczeniowych. Ale mysle ze wlasciciel nie doklada do interesu. Oby, bo nam splajtuje i nie bedzie gdzie pozyczac szkiel ;)

Minusem dobrych warunkow cenowych jest trudnosc ze znalezieniem wolnego terminu :) 70-200 na ktorym mi zalezy jest juz zarezerwowany na 3 ms.

dusoft
29-09-2011, 22:46
Co do 70-200/2.8:

Witajcie,
dziś niestety (a właściwie już w sobotę 13-go, tylko dziś wyszło to na jaw) zostałem oszukany przez pseudo klienta mojej wypożyczalni, przez co straciłem obiektyw 70-200 VR II, nr. seryjny 20018523
Sprawa jest już na Policji, okazało się, że klient to notoryczny oszust posługujący się fałszywymi dokumentami (sprawa rozwojowa, ale sprawca na razie pozostaje na wolności).
Być może komuś wpadnie w oko podejrzanie tani egzemplarz do zakupu (w zestawie było pudełko, instrukcja i filtr UV Hoya Pro1), dajcie proszę wtedy znać.
Pozdrawiam,
Grzegorz

[email protected]
dla posiadających konto na FB:
http://www.facebook.com/event.php?eid=104118183024444

RobertMiernik
29-09-2011, 23:25
nie przeczytałem jej nawet to połowy
Widzisz, w związku z tym jak szanujesz swoich rozmówców nie mamy o czym rozmawiać.
Piszesz o zacięciu a Twoje zdanie na ten temat nie pozwala Ci nawet przeczytać opinii kogoś kto ma inne zdanie...

Życzę powodzenia i pozdrawiam, z mojej strony EOT, jeśli będę chciał porozmawiać z kimś kto zlewa adwersarzy to będę mówił do ściany.

nowart
29-09-2011, 23:59
Przeprosiłem, poprosiłem o wybaczenie - wiem, że to niegrzeczne - ale zrozum, nie dojdziemy do porozumienia bo na każde moje zdanie odpowiesz swoimi teoriami nie mającymi zbyt wiele wspólnego z rzeczywistością. To walka z wiatrakami zatem spasowałem. Kreślisz zawiłe wyliczenia, prognozy, kalkulacje na temat branży o której nie masz zielonego pojęcia. Gdybyś miał, nie pisałbyś takich rzeczy...
Nie widzę sensu dalszej dyskusji z kimś, kto na samym początku tłumaczy mi jak profesor uczniowi , że jeszcze kilka lat temu nie było żadnej wypożyczalni aut chyba, że na lotniskach dla biznesmenów, gdyż nie było na to kompletnie zapotrzebowania. Przyrównujesz to potem do branży foto o której też nie masz pojęcia.
Sam handluję sprzętem, ileż to ja się nasłuchałem o sobie, jaki to zdzierca, podły kapitalista, sprzedawca wyzyskiwacz okradający biednych klientów 20 % marżami. Najczęściej od forumowych erotomanów-gawędziarzy nie mających zielonego pojęcia o branży.
Zatem powtórzę po raz n-ty - w trymiga do urzędu, zakładać firemkę i trzepać kokosy. Po kilku miesiącach/latach pogadamy o realiach handlu elektroniką w tym kraju zamiast o fantazjach-proroctwach niczym giełdowi analitycy.
Pozdrawiam Cię również serdecznie i do miłego w innym wątku. Przepraszam raz jeszcze za niezbyt fortunne podejście do chęci zamknięcia dyskusji :)

Jacenty Z.
01-10-2011, 22:26
Wprawdzie to nie do Nikona, ale ciekawe rozwiązania (przynajmniej tak by to wynikało z lektury umowy w pdf) w zakresie wypożyczania sprzętu foto może mieć Samsung Gallery (link (http://www.galeria.samsung.pl/index.php?page=wypozycz-aparat-news)).

Tyle, że... póki nie słyszałem nigdzie czy ten pomysł w końcu zaczął działać (na początku deklarowanego wdrożenia tej usługi były ponoć jakieś zgrzyty), nie jestem pewien, czy na pewno nic się tam nie płaci, tudzież dziwny jest trochę zapis umowy mówiący, że w tym okresie to osobę wypożyczającą obciążają skutki nie tylko uszkodzenia, ale też awarii sprzętu (?).

eskimos
01-10-2011, 22:59
dla mnie porównanie do samochodów to lekka przesada, bo:
nigdy ubezpieczenie samochodu i szklarni czy sprzętu foto nie będzie na tym samym poziomie procentowym ( właśnie przez wzgląd na kradzież - jednak auto trochę trudniej ukraść i takowe sprzedać );
2. rynek na wynajem aut zawsze będzie duuużo większy niż na sprzęt foto

co do kaucji? - może otwórz wypożyczalnię sprzętu foto bez kaucji? - będziesz miał duuużo klientów ale w szybkim czasie mało lub wcale sprzętu:(

W normalnym kraju da sie cos takiego zrobic, ja pozyczam dluzsze tele zawsze jak jestem na Lofotach bo aurat tam mieszka gosc ktory prowadzi taka dzialalnosc, jedyny warunek to trzeba miec lokalny dokument (karta bankomatowa, prawo jazdy itp), spisuje sie umowe ktora jest tez podkladka dla firmy ubezpieczeniowej i wszystko bez kaucji. w sezonie ma spory ruch w interesie ale dla stalych klientow niezle "promocje" np za cene jednej dniowki mialem szklo do czasu nastepnego klienta (4 dni), zadzwonil dzien wczesniej ze ma rezerwacje i mu oddalem wieczorem, dwa dni pozniej szklo znow wyladowalo u mnie :) Oczywiscie szkla nie sa pozyczane z pudelkami i instrukcjami :wink: Z tego co mowil to czterysetka wrocila mu sie w ciagu roku na turystach. Dobra miejscowke i reklame ma skubany :wink:

wilk325
01-10-2011, 23:07
W normalnym kraju da sie cos takiego zrobic, ja pozyczam dluzsze tele zawsze jak jestem na Lofotach bo aurat tam mieszka gosc ktory prowadzi taka dzialalnosc, jedyny warunek to trzeba miec lokalny dokument (karta bankomatowa, prawo jazdy itp), spisuje sie umowe ktora jest tez podkladka dla firmy ubezpieczeniowej i wszystko bez kaucji. w sezonie ma spory ruch w interesie ale dla stalych klientow niezle "promocje" np za cene jednej dniowki mialem szklo do czasu nastepnego klienta (4 dni), zadzwonil dzien wczesniej ze ma rezerwacje i mu oddalem wieczorem, dwa dni pozniej szklo znow wyladowalo u mnie :) Oczywiscie szkla nie sa pozyczane z pudelkami i instrukcjami :wink: Z tego co mowil to czterysetka wrocila mu sie w ciagu roku na turystach. Dobra miejscowke i reklame ma skubany :wink:

Eskimos, ale na biegunie to panują inne zwyczaje;)

eskimos
01-10-2011, 23:34
Eskimos, ale na biegunie to panują inne zwyczaje;)

Wiem, wiem, to co tu jest normalne w Polsce uwaza sie za kapowanie na psiarnie, ale dzieki takiemu zachowaniu ludzi mozna np pozyczac szkla bez kaucji :wink: