PDA

Zobacz pełną wersję : zakładamy lokatę

skarab
26-09-2011, 19:51
Witajcie,
jakiś rok temu zakładałem lokatę zdecydowałem się wówczas na:

Open Finance - Lokatę Optymalną z dzienną kapitalizacją (bez belki!) i oprocentowaniem stałym - efektywne 6,65% dla 12 miesięcy

teraz chcę założyć lokatę na 6 miesięcy, po przeczytaniu kilku ofert wydaje mi się rozsądna:

Lokatę NA DOBRY POCZĄTEK można założyć na 2 miesiące z oprocentowaniem 8%, co równa się 6,44% z kapitalizacją dzienną.

(odłożyć chcę 5.000-10.000 tak wiem, że to niewiele dla niektórych ale dla mnie to całkiem sporo)

Zakładam, że wśród nas jest jakiś bankowiec, który ma szersze pojęcie na ten temat. Konto osobiste mam tylko w banku bzwbk na chwilę obecną.

Połowy zapewne nie rozumiem więc chętnie przyjmę pomoc gdzie założyć lokatę i choć coś zarobić, zamiast trzymać w skarpecie i tylko tracić

Redskull
27-09-2011, 11:38
Trochę w tym pływam i bardzo mnie ciekawi czy osiągnąłeś zakładany zysk przy pierwszej lokacie?

stasio
27-09-2011, 12:08
Całkiem fajną ofertę lokat ma teraz Meritum Bank - lokata promocyjna przy zakładaniu konta to 6,83% na 3 miesiące. Potem oczywiście oprocentowanie trochę niższe, ale też niezłe.

wonito
27-09-2011, 12:10
a lokaty w Idea Bank ?
chyba ponad 9 % bez Belki...
ale trzeba zrobić kilka bo max na jednej lokacie to 10 tysi.

robin102
27-09-2011, 16:08
zainwestuj w Pamapol

skarab
27-09-2011, 16:45
Trochę w tym pływam i bardzo mnie ciekawi czy osiągnąłeś zakładany zysk przy pierwszej lokacie?

6% a nie 6,65% był tam mały haczyk o którym nie wiedziałem...

robin ja chcę odłożyć te pieniądze a nie ryzykować.... do ryzyka mam forex i wystarcza mi

i co nikt innej lokaty nie poleci? żadnego bankowca lub członka grupy kapitałowej wśród naszej społeczności nie mamy? ;/

Rafał_Sz
27-09-2011, 16:59
6% a nie 6,65% był tam mały haczyk o którym nie wiedziałem...

robin ja chcę odłożyć te pieniądze a nie ryzykować.... do ryzyka mam forex i wystarcza mi

i co nikt innej lokaty nie poleci? żadnego bankowca lub członka grupy kapitałowej wśród naszej społeczności nie mamy? ;/
Ja Ci nie pomogę bo mam podobny "problem". Muszę mieć odłożone parę groszy których nie mogę zamrozić na dłuższy czas, a inflacja działa niestety...

robin102
27-09-2011, 17:05
Ja Wam mogę przetrzymać :mrgreen:

drdln
27-09-2011, 22:38
http://www.oprocentowanielokat.pl/ tu jest dosyć ciekawe narzędzie do wybierania najlepszej lokaty.

arecki
27-09-2011, 23:41
do końca roku jest ostatnia szansa aby założyć lokatę bez "belki" czyli magicznych 19% podatku więc w taką lokatę zainwestuj...spore oprocentowanie, tylko pamiętaj, że oprocentowanie niby spore (nawet ok 7%) ale podane jest zawsze w skali rocznej ;) a lokata jest np na 3 m-ce

NBA
27-09-2011, 23:55
a lokaty w Idea Bank ?

A jaka jest gwarancja, że to się nie rozpadnie zanim wypłacą mi zysk, bo przyznam, pierwsze słyszę o nich...

arecki
27-09-2011, 23:59
Gwarancją jest BFG o ile go posiadają

wonito
28-09-2011, 09:05
Gwarancją jest BFG o ile go posiadają

dokładnie gwarancję daję fundusz bankowy regulujacy zwrot pieniedzy i wysokość zwrotu
jedynie trzeba sprawdzić czy dany bank do niego należy ;)

arecki
28-09-2011, 09:30
i trzeba sprawdzić czy to jest BFG, kwestia ta tyczy się głównie SKOK'ów i innych wynalazków finansowych. BFG jest jeden i tylko w bankach obowiązuje (raz w skoku usłyszałem że tez mają hehe )

Czornyj
28-09-2011, 09:36
A jaka jest gwarancja, że to się nie rozpadnie zanim wypłacą mi zysk, bo przyznam, pierwsze słyszę o nich...

Marne szanse - to jest kolejny bank Lesia Czarneckiego (Getin, Noble i rozliczne inne firemki).

wonito
28-09-2011, 10:17
Instytucje objęte gwarancjami BFG

http://www.bfg.pl/?i_id=889

limit
http://www.bfg.pl/?i_id=697

Beson
29-09-2011, 10:52
Lokaty są bee, ja już od prawie dwóch lat nie mam nic na lokacie oprócz kasy na OKO. To zależy jaką kwotą dysponujesz ale ja bym Ci radził np. kupować waluty. Przy kwocie 50.000 przez 3-4 miesiące zarobiłbyś teraz na USD jakieś 11.000 zł. ;)

Sendilkelm
29-09-2011, 13:49
Lokaty są bee, ja już od prawie dwóch lat nie mam nic na lokacie oprócz kasy na OKO. To zależy jaką kwotą dysponujesz ale ja bym Ci radził np. kupować waluty. Przy kwocie 50.000 przez 3-4 miesiące zarobiłbyś teraz na USD jakieś 11.000 zł. ;)

Wujek dobra rada...

To mało strasznie, bo spekulując w tym tygodniu na giełdzie z zainwestowanych 50 000 zł miałbyś na czysto ok 300 000 zł. Więc radziłbym nie inwestować w waluty, a spekulować na kontrakcie na WIG20.

nowart
29-09-2011, 17:42

To skoro taki z Ciebie spec to doradź koledze w co ma zainwestować na przyszłość, żeby osiągnąć taką stopę zwrotu zamiast prawić o rzeczach minionych - to umie każdy.
p.s. jeszcze mała prośba - jakbyś mógł podrzucić cyferki z następnego losowania lotto to byłbym wdzięczny. tak przy okazji. w ramach rozgrzewki ;)

Erie
29-09-2011, 17:47
To skoro taki z Ciebie spec to doradź koledze w co ma zainwestować na przyszłość, żeby osiągnąć taką stopę zwrotu zamiast prawić o rzeczach minionych - to umie każdy.
p.s. jeszcze mała prośba - jakbyś mógł podrzucić cyferki z następnego losowania lotto to byłbym wdzięczny. tak przy okazji. w ramach rozgrzewki ;)

padną cyferki 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 - proszę ;), a jeśli chodzi Ci o to jakie liczby padną to wie tylko lotto i Pan Bóg ;)

tomek67
29-09-2011, 17:53
Ja tam się nie znam, ale moim zdaniem to waluty się kupuje gdy są tanie, a sprzedaje gdy są drogie.
Teraz to raczej tanie nie są.
No chyba, żeby jeszcze szły dalej w kosmos.
Trudno przewidzieć co będzie po wyborach.

Beson
29-09-2011, 18:09

Ale co ma piernik to wiatraka? Mówisz tak jakby na walucie można było zarobić tylko raz. Przecież ja nic odkrywczego tutaj nie powiedziałem, to chyba oczywiste, że waluty raz tanieją a raz drożeją i pewnie niedługo znów będą tanieć. A zysk jest uzależniony tylko od tego jak długo możesz czekać i jakie ryzyko możesz podjąć.

Nie wiem o co Ci chodzi z tymi cyferkami lotto...

Rafał_Sz
29-09-2011, 18:13
Dla mnie ojro może być nawet po 15 zł. W przyszłym tygodniu wystawiam f-rę dla niemieckiego kontrahenta. :)

Sendilkelm
30-09-2011, 09:29
Ale co ma piernik to wiatraka? Mówisz tak jakby na walucie można było zarobić tylko raz. Przecież ja nic odkrywczego tutaj nie powiedziałem, to chyba oczywiste, że waluty raz tanieją a raz drożeją i pewnie niedługo znów będą tanieć. A zysk jest uzależniony tylko od tego jak długo możesz czekać i jakie ryzyko możesz podjąć.

A co mają waluty do chęci założenia lokaty? Ktoś chce bezpiecznie zabezpieczyć oszczędności tak, żeby pieniądz nie tracił na wartości, a Ty wyskakujesz o zarobkach na walutach, które do najbezpieczniejszych nie należą. Jak ktoś się zapyta o kupno samochodu, to napiszesz mu, żeby kupił motor bo nie będzie stał w korkach?

Pawel.S
30-09-2011, 09:59

Z cyferkami lotto chodzi podejrzewam o to, że jak teraz kupisz jakąś walutę, nawet pozornie tanią, to nie ma gwarancji, że ona KIEDYKOLWIEK wzrośnie. Oczywiście że patrząc na to jak tani jakiś czas temu był dolar wydaje się, że o jeny jeny trzeba było kupić i zarobić krocie. Kupiłeś wtedy ? A może kupiłeś franki w 2008 roku ? Doradzanie laikowi grania na walutach to naprawdę lekka przesada.

Redskull
30-09-2011, 10:00
Ktoś chce bezpiecznie zabezpieczyć oszczędności tak, żeby pieniądz nie tracił na wartości

Tylko TFI

arecki
30-09-2011, 10:15
Tylko TFI
żartujesz, prawda?

na spokojną głowę tylko lokaty bankowe, tylko czyste lokaty a nie powiązane z funduszami inwestycyjnymi...

Redskull
30-09-2011, 20:14
arecki51....nie nie żartuję. Przecież bank również upycha lokaty w TFI. Jedziesz w obligacjach i na dzisiejszych spadkach zacierasz rączki z zachwytu. I nie na realnym oprocentowaniu wokoło 2-3%, tylko 6-7%. Bo belkach i innych syfach związanych z kosztami obsługi

arecki
30-09-2011, 22:58
są zwykłe lokaty nie powiązane z TFI rzędu 6% bez belki :)

Czornyj
01-10-2011, 07:36

Taaaa - na reklamach TV

Redskull
01-10-2011, 08:08

A wytłumacz mi w takim razie (tak z czystej ciekawości, bo może wiesz więcej niż ja) na czym bank w takiej lokacie zarabia? Wychodzi na to, że pożyczam Ci kasę...Ty ją trzymasz rok w skarpecie i oddajesz mi moje pieniądze + 6%?

Rafał_Sz
01-10-2011, 08:25
A wytłumacz mi w takim razie (tak z czystej ciekawości, bo może wiesz więcej niż ja) na czym bank w takiej lokacie zarabia? Wychodzi na to, że pożyczam Ci kasę...Ty ją trzymasz rok w skarpecie i oddajesz mi moje pieniądze + 6%?
Bank nie trzyma tej kasy w skarpecie tylko pożycza ją ludziom którzy "chętnie" dorzucają kilkanaście procent ekstra od siebie lub w ostateczności pożyczają innym złodziejskim bankom które chwilowo przycisnęło. Banki tak naprawdę nie dysponują kasą.

Podejrzewam, że gdyby tylko 10% klientów postanowiło w jednej chwili wycofać swoje oszczędności to każdy bank straciłby wypłacalność.

Redskull
01-10-2011, 08:31
ale na kursie międzybankowym nie da się zarobić 6%. Po drugie. Jeśli bank pożycza bankowi, to nie ma żadnych gwarancji na odzyskanie środków (musi przykryć pożyczkę swoimi środkami) Może i dla klienta to jest jakaś korzyść, ale w dobie kryzysu, gdzie bank bankowi nie ufa ta strategia mnie nie przekonuje. I czy mógłbym poprosić jakiegoś linka do takiej oferty z lokatą nie opartą w TFI i nie obciążoną belką?

Oczywiście:
-na pełne 12 miesięcy
-z możliwością przedłużenia
-bez belki
-6%

Jak narazie wszystkie te punkty, oprócz belki spełnia TFI :D A na + jest jeszcze dostęp do kapitału w razie potrzeby bez utraty dywidendy.

Rafał_Sz
01-10-2011, 08:34
Na mnie nie licz, nienawidzę banków. :)

Sendilkelm
03-10-2011, 10:26
Ale po co się spierać i dywagować kto, co gdzie trzyma i co bank robi z kasą. Każdy robi jak uważa. Pytanie padło o lokatę, bo taką chce uruchomić założyciel wątku. Dla mnie bank może i podcierać się moimi wirtualnymi pieniędzmi jeśli tylko potrafi, ważne aby w momencie kiedy chcę z nich korzystać był w stanie mi je oddać. Trzymając kasę na RO czy lokacie mam taką możliwość. Każdy ma swój rozum i lokuje kasę jak uważa za stosowne, najważniejsze aby tylko dywersyfikował sposoby, a nie upchnął kasę w jednej skarpecie.