Zobacz pełną wersję : Grip (w D80) a akumulatory
Jeśli gdzieś już o tym była mowa, to proszę o ukierunkowanie mnie i skasowanie wątku.
Myślę, że niezależnie od typu ogniwa, jego doładowywanie np. od połowy ma jakiś wpływ na żywotność aku. Jak jest z pobieraniem energii przez aparat jeśli jest grip, a w nim dwa aku? Czy baterie rozladowywane są po kolei, czy aparat najpierw żre prąd z tej mocniejszej (w pełni naładowanej)?
Pozdrawiam.
Już to było poruszane w jakimś wątku i jak mnie pamięć nie myli to najpierw idzie słabszy aku a nastepnie ten mocniejszy, jak ktoś napisał jest to "niehumanitarne" :)
akumulatory sa rozladowywane po kolei, najpierw lewy, potem prawy. stan naladowania nie gra roli
akumulatory sa rozladowywane po kolei, najpierw lewy, potem prawy. stan naladowania nie gra roli
Jesteś pewien ? U mnie do tej pory zawsze jako pierwszy był wyładowywany prawy. Co prawda nie testowałem z różnymi poziomami naładowania bo jak jeden aku się wyładuje to zamieniam je miejscami i ładuję ten pusty po czym wstawiam w miejsce poprzedniego. W ten sposób próbuję zapewnić w miarę równomierne zużycie obu aku.
pozdrawiam
Paweł
Jesteś pewien ? U mnie do tej pory zawsze jako pierwszy był wyładowywany prawy. Co prawda nie testowałem z różnymi poziomami naładowania bo jak jeden aku się wyładuje to zamieniam je miejscami i ładuję ten pusty po czym wstawiam w miejsce poprzedniego. W ten sposób próbuję zapewnić w miarę równomierne zużycie obu aku.
pozdrawiam
Paweł
Po czym wiesz, że jeden aku (ten prawy) jest już rozładowany i że aparat czerpie prąd już z tego lewego? Spodziewałem się, że grip ma jakiś przełącznik eksploatacji baterii.
PS. Dziękuję wszystkim za dotychczasowe wypowiedzi w tym wątku i z góry za następne.
Po czym wiesz, że jeden aku (ten prawy) jest już rozładowany i że aparat czerpie prąd już z tego lewego? Spodziewałem się, że grip ma jakiś przełącznik eksploatacji baterii.
PS. Dziękuję wszystkim za dotychczasowe wypowiedzi w tym wątku i z góry za następne.
Prosta sprawa - w menu aparatu masz pozycję "Informacje o baterii" (czy jakoś tak :-) i tam masz dokładny status każdej baterii z podanym procentowo stanem naładowania, ilością strzelonych fotek od ostatniej wymiany i oceną stopnia zużycia baterii w 4-stopniowej skali.
I jeszcze jedno: grip nie ma żadnego "przełącznika" - proces przełączenia na kolejną baterię po wyładowaniu poprzedniej jest całkowicie automatyczny.
P.
Gawronnek
13-02-2007, 11:18
ichyba jest to dosyć logiczne , że rozładowuje jedną baterie i to tą najsłabszą, można ją wtedy wyjąc i ładować nie czekając jak padną obie i pozostać bez prądu, dodatkowe przełączniki to by była bzdura, można by zostać bez prądu w ważnym momencie i stracić ciekawą fotkę
poza tym trzeba by kontrolować stan naładowania, przełączyć na czas, a tak automat robi to za nas, i aku jest zawsze rozładowany do końca
czyżby i tym się różnił d80 od d200?
w d200 najpierw rozładowuje się słabszy akku aż do zera. Nie ma znaczenia z której strony jest włozony.
Gawronnek
13-02-2007, 16:49
nie rozpowszechniajcie kłamliwych informacji w D80 zawsze idzie ten który jest słabszy i nie ma znaczenia czy lewa czy prawa strona jest częściowo rozładowana,
używam gripa cały czas i ładuje zawsze 1 rozładowany aku drugi zostawiając w gripie, nigdy się nie zdarzyło, bez względu na stronę aby zaczął się rozładowywać nowy pozostawiając drugi nie rozładowany do końca
Przepraszam że pytam (nie mam tego aparatu) ale mnie to intryguje, skąd wiecie że trzeba wymienić 1 aku jeżeli można dalej robić zdjącia? aparat podaje jakąś informację?
Gawronnek
16-02-2007, 10:20
W menu D80 jest opcja podglądu naładowania oraz ilości zdjęć zrobionych danym akumulatorem,
dodam jeszcze jedna uwagę na temat kolejności rozładowywania, miałem taka sytuację: oba akumulatory naładowane na 100% zrobiłem 4 zdjęcia (lewy 100% 4 zdjęcia; prawy 100% 0 zdjęć) zamieniłem je miejscami i zrobiłem kolejne 4 zdjęcia i wyszło na to że dalej energia idzie z tego samego (lewy 100% 0 zdjęć; prawy 100% 8 zdjęć), co potwierdza że zawsze rozładowuje się ten słabszy
Komunikatu na wyswietlaczu nie ma (o przelaczeniu aku), jednak masz pelna kontrole nad nimi w menu i zwykla, standardowa ikone na LCD. Jak braknie wedlug niej pradu, masz przynajmniej pewnosc ze konczy sie rowniez drugi aku ;)
W menu D80 jest opcja podglądu naładowania oraz ilości zdjęć zrobionych danym akumulatorem,
dodam jeszcze jedna uwagę na temat kolejności rozładowywania, miałem taka sytuację: oba akumulatory naładowane na 100% zrobiłem 4 zdjęcia (lewy 100% 4 zdjęcia; prawy 100% 0 zdjęć) zamieniłem je miejscami i zrobiłem kolejne 4 zdjęcia i wyszło na to że dalej energia idzie z tego samego (lewy 100% 0 zdjęć; prawy 100% 8 zdjęć), co potwierdza że zawsze rozładowuje się ten słabszy
A co jest pokazywane w menu, gdy w gripie mamy ogniwa AA?
nic.
wtedy tylko na górnym wyświetlaczu ikonka baterii pokazuje naładowanie tymi kreseczkami - mniej - więcej.
ok. sprawdzilem w mb-d200 i mb-d80: faktycznie na pierwszy ogien idzie bardziej rozladowany akumulator