PDA

Zobacz pełną wersję : Grip (w D80) a akumulatory

krzyto
13-02-2007, 01:50
Jeśli gdzieś już o tym była mowa, to proszę o ukierunkowanie mnie i skasowanie wątku.
Myślę, że niezależnie od typu ogniwa, jego doładowywanie np. od połowy ma jakiś wpływ na żywotność aku. Jak jest z pobieraniem energii przez aparat jeśli jest grip, a w nim dwa aku? Czy baterie rozladowywane są po kolei, czy aparat najpierw żre prąd z tej mocniejszej (w pełni naładowanej)?

Pozdrawiam.

Złociu
13-02-2007, 10:08
Już to było poruszane w jakimś wątku i jak mnie pamięć nie myli to najpierw idzie słabszy aku a nastepnie ten mocniejszy, jak ktoś napisał jest to "niehumanitarne" :)

Valwit
13-02-2007, 10:24
akumulatory sa rozladowywane po kolei, najpierw lewy, potem prawy. stan naladowania nie gra roli

PawelR
13-02-2007, 10:35
akumulatory sa rozladowywane po kolei, najpierw lewy, potem prawy. stan naladowania nie gra roli

Jesteś pewien ? U mnie do tej pory zawsze jako pierwszy był wyładowywany prawy. Co prawda nie testowałem z różnymi poziomami naładowania bo jak jeden aku się wyładuje to zamieniam je miejscami i ładuję ten pusty po czym wstawiam w miejsce poprzedniego. W ten sposób próbuję zapewnić w miarę równomierne zużycie obu aku.

pozdrawiam
Paweł

krzyto
13-02-2007, 10:52
Jesteś pewien ? U mnie do tej pory zawsze jako pierwszy był wyładowywany prawy. Co prawda nie testowałem z różnymi poziomami naładowania bo jak jeden aku się wyładuje to zamieniam je miejscami i ładuję ten pusty po czym wstawiam w miejsce poprzedniego. W ten sposób próbuję zapewnić w miarę równomierne zużycie obu aku.

pozdrawiam
Paweł

Po czym wiesz, że jeden aku (ten prawy) jest już rozładowany i że aparat czerpie prąd już z tego lewego? Spodziewałem się, że grip ma jakiś przełącznik eksploatacji baterii.

PS. Dziękuję wszystkim za dotychczasowe wypowiedzi w tym wątku i z góry za następne.

PawelR
13-02-2007, 10:58
Po czym wiesz, że jeden aku (ten prawy) jest już rozładowany i że aparat czerpie prąd już z tego lewego? Spodziewałem się, że grip ma jakiś przełącznik eksploatacji baterii.

PS. Dziękuję wszystkim za dotychczasowe wypowiedzi w tym wątku i z góry za następne.

Prosta sprawa - w menu aparatu masz pozycję "Informacje o baterii" (czy jakoś tak :-) i tam masz dokładny status każdej baterii z podanym procentowo stanem naładowania, ilością strzelonych fotek od ostatniej wymiany i oceną stopnia zużycia baterii w 4-stopniowej skali.

I jeszcze jedno: grip nie ma żadnego "przełącznika" - proces przełączenia na kolejną baterię po wyładowaniu poprzedniej jest całkowicie automatyczny.

P.

Gawronnek
13-02-2007, 11:18
ichyba jest to dosyć logiczne , że rozładowuje jedną baterie i to tą najsłabszą, można ją wtedy wyjąc i ładować nie czekając jak padną obie i pozostać bez prądu, dodatkowe przełączniki to by była bzdura, można by zostać bez prądu w ważnym momencie i stracić ciekawą fotkę
poza tym trzeba by kontrolować stan naładowania, przełączyć na czas, a tak automat robi to za nas, i aku jest zawsze rozładowany do końca

Jacek_Z
13-02-2007, 16:27
czyżby i tym się różnił d80 od d200?
w d200 najpierw rozładowuje się słabszy akku aż do zera. Nie ma znaczenia z której strony jest włozony.

Gawronnek
13-02-2007, 16:49
nie rozpowszechniajcie kłamliwych informacji w D80 zawsze idzie ten który jest słabszy i nie ma znaczenia czy lewa czy prawa strona jest częściowo rozładowana,
używam gripa cały czas i ładuje zawsze 1 rozładowany aku drugi zostawiając w gripie, nigdy się nie zdarzyło, bez względu na stronę aby zaczął się rozładowywać nowy pozostawiając drugi nie rozładowany do końca

flyski
16-02-2007, 10:05
Przepraszam że pytam (nie mam tego aparatu) ale mnie to intryguje, skąd wiecie że trzeba wymienić 1 aku jeżeli można dalej robić zdjącia? aparat podaje jakąś informację?

Gawronnek
16-02-2007, 10:20
W menu D80 jest opcja podglądu naładowania oraz ilości zdjęć zrobionych danym akumulatorem,

dodam jeszcze jedna uwagę na temat kolejności rozładowywania, miałem taka sytuację: oba akumulatory naładowane na 100% zrobiłem 4 zdjęcia (lewy 100% 4 zdjęcia; prawy 100% 0 zdjęć) zamieniłem je miejscami i zrobiłem kolejne 4 zdjęcia i wyszło na to że dalej energia idzie z tego samego (lewy 100% 0 zdjęć; prawy 100% 8 zdjęć), co potwierdza że zawsze rozładowuje się ten słabszy

admin
16-02-2007, 10:37
Komunikatu na wyswietlaczu nie ma (o przelaczeniu aku), jednak masz pelna kontrole nad nimi w menu i zwykla, standardowa ikone na LCD. Jak braknie wedlug niej pradu, masz przynajmniej pewnosc ze konczy sie rowniez drugi aku ;)

GEDAW
16-02-2007, 14:33
W menu D80 jest opcja podglądu naładowania oraz ilości zdjęć zrobionych danym akumulatorem,

dodam jeszcze jedna uwagę na temat kolejności rozładowywania, miałem taka sytuację: oba akumulatory naładowane na 100% zrobiłem 4 zdjęcia (lewy 100% 4 zdjęcia; prawy 100% 0 zdjęć) zamieniłem je miejscami i zrobiłem kolejne 4 zdjęcia i wyszło na to że dalej energia idzie z tego samego (lewy 100% 0 zdjęć; prawy 100% 8 zdjęć), co potwierdza że zawsze rozładowuje się ten słabszy

A co jest pokazywane w menu, gdy w gripie mamy ogniwa AA?

Jacek_Z
16-02-2007, 14:37
nic.
wtedy tylko na górnym wyświetlaczu ikonka baterii pokazuje naładowanie tymi kreseczkami - mniej - więcej.

Valwit
19-02-2007, 16:15
ok. sprawdzilem w mb-d200 i mb-d80: faktycznie na pierwszy ogien idzie bardziej rozladowany akumulator