PDA

Zobacz pełną wersję : Zewnątrzna nagrywarka DVD

Sapphiron
26-09-2011, 14:02
Witajcie.

Poszukuję zewnętrznej nagrywarki DVD do mojego laptrupa. Niestety wbudowana nagrywarka została zastąpiona drugą baterią i niestety nie da rady inaczej.

Tak więc chciałbym się dowiedzieć co polecacie?

Od razu mówię że bajery typu blureje i inne takie mnie nie interesują. Ma to być solidna nagrywareczka która pochodzi przez jakiś czas.

Rozmiar nie jest istotny, nie będzie przenoszona nigdzie :)

Pomożecie?

JarekJaszczyk
26-09-2011, 14:12
Na moim biurku lezy od ponad roku HP External USB Drive CD/DVD R/RW Model Number: HSTNN-PD06, nagrywam niewiele bo ok. 30-50 plyt (roznych) miesiecznie, Nigdy nie bylo z nia problemow.
Ostatnio dzieki niej udalo sie przeczytac plyte CD sprzed 7-8 lat, ktorej zawartosc byla niewidoczna dla innych czytnikow/nagrywarek.
Wymaga zewnetrznego zasilania (220V).

Pozdrowienia,

Slon
26-09-2011, 14:13
byl taki watek...

o tu jest: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=170886

u mnie skonczylo sie na takim samsungu - http://allegro.pl/nagryw-dvdrw-samsung-zewn-box-mini-mysz-glce-i1819469232.html
sprawnie sobie radzi z DVD jedno i dwu-warstwowymi, do tego zasilany tylko z USB i cichy

Sapphiron
26-09-2011, 14:17
Zasilanie tylko z USB nie powoduje żadnych problemów?

Johanan
26-09-2011, 14:18
No i cóż powiedzieć, skoro niemal każdy, obecnie produkowany sprzęt daje radę, więc naprawdę specjalnie nie główkuj, tym bardziej, że nie są to wielkie pieniądze.

JarekJaszczyk, moje kilkunastoletnie płyty CD, DVD, są czytane przez wszystkie dostępne u mnie napędy, więc nie jest to jakiś ewenement.
A zasilanie 220V, to raczej przeszkoda, niż zaleta.

JarekJaszczyk
26-09-2011, 14:26
@ Johanan:
W zdaniu: "Ostatnio dzieki niej udalo sie przeczytac plyte CD sprzed 7-8 lat, ktorej zawartosc byla niewidoczna dla innych czytnikow" chce polozyc nacisk na "ktorej zawartosc byla niewidoczna dla innych czytnikow".
Uwierz na slowo, ze mam dostep do dziesiatkow roznych napedow CD/DVD i zaden nie dawal rady (nie chodzi o wiek plyty tylko jej stan).

A zasilanie 220V, to raczej przeszkoda, niż zaleta.

Zaznaczam sposob zasilania nie dlatego, zeby go zachwalac tylko zeby o tym poinformowac.
Zasilanie z portu USB nie zawsze jest zaleta.

Pozdrowienia,

Slon
26-09-2011, 14:26
Zasilanie tylko z USB nie powoduje żadnych problemów?

kabel jest taki sprytny, ze na koncu sa dwa zlacza USB. Jesli z jakis powodow na jednym masz za malo mocy, nagrywarka nie staruje. Wpiecie drugiego zlacza pomaga.
u mnie dziala bezproblemowo na jednym zlaczu

Sapphiron
26-09-2011, 14:29
No spoko. Czyli można spokojnie brać tego Szajsunga bez strachu że to straszny bubel?

Slon
26-09-2011, 14:32
po 1,5 miesiaca uzywania moge powiedziec, ze warto, ale jak bedzie dalej tego nie wiem ;)

Slon
10-11-2012, 14:18
wroce do tematu, bo wk****am sie okrutnie. Probuje wypalic ok 20-30 plyt DVD DL - plyty rozne, fakt nie te najdrozsze, testuje juz drugi program do nagrywania - sukcesem zakonczylo sie nagrywanie moze polowy... Reszta do wyrzucenia.
Co robie zle? Nagrywarka nigdy nie sprawia problemow przy plytach DVD 4,7gb czy CD (popsute krazki policze na palcach jednej reki)

GonzoG
10-11-2012, 16:47
Ja miałem tak samo na różnych nagrywarkach. Jedno warstwowe nagrywa bez żadnego ale (nie wiem czy jakakolwiek zepsuta), a wielowarstwowe to ok 50-60% odpadów. Nie wiem czy wynika to ze słabej jakości płyt DL, czy nagrywarki po prostu sobie nie radzą z nimi.
Z DL nagrywałem na różnych i tych tanich i tych drogich - na wszystkich jednakowo.

QuadMan
10-11-2012, 18:12
Witam,

wroce do tematu, bo wk****am sie okrutnie. Probuje wypalic ok 20-30 plyt DVD DL - plyty rozne, fakt nie te najdrozsze, testuje juz drugi program do nagrywania - sukcesem zakonczylo sie nagrywanie moze polowy... Reszta do wyrzucenia.
Co robie zle? Nagrywarka nigdy nie sprawia problemow przy plytach DVD 4,7gb czy CD (popsute krazki policze na palcach jednej reki)

Swego czasu "doktoryzowałem" się z nagrywania płyt DVD DL i niestety, ale te tanie nagrywarki zwykle sobie nie bardzo radzą z nagrywaniem tych płyt. Generalnie chodzi zwykle o niewłaściwą "burning strategy" - nieraz aktualizacja oprogramowania nagrywarki pomaga, lub zbyt małą moc lasera ( zwłaszcza w nagrywarkach zasilanych z USB ) - i z tym nic nie zrobisz, trzeba nagrywać na oryginalnych Verbatimach, choć i tak poziom błędów zapisu C1 i C2 płyt nagrywanych na tych nagrywarkach jest żenujący.... Ja osobiście używam Plextora PX760 wybudowanego w PC i zapomniałem o problemie na zawsze :-). Aaa i jeszcze używam zewnętrznego Samsunga SE-S224 - nagrywarkach ta to w istocie któryś z napędów Samsunga do zabudowy, odbudowany w brzydką jak noc, potężną plastikową obudowę - ten napęd też w sumie daje radę, no ale jest zasilany za pośrednictwem zewnętrznego zasilacza. Choć trzeba przyznać, że do PX760 "trochę" mu brakuje ;-).
Pozdrawiam, QuadMan.

Slon
11-11-2012, 13:03
sprawdzilem na dwoch innych nagrywarkach laptopowych i to samo (a nawet gorzej, bo 0 udanych na 3 proby)...
kupilem dla znajomego nowy wewnetrzy naped, sprawdze pod koniec tygodnia czy jest chociaz ciut lepiej.

QuadMan - sprawdzilem cene tego Plextora - jednak podziekuje :) predzej kupie dysk 2-3TB :D