Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Miazga z mózgu. Jaki komputer?

Kuba_
26-09-2011, 10:55
Przeczytałem już multum postów na ten temat, przez co mój mózg przestał działaś prawidłowo:D. Może wy coś doradzicie?

Zacznę od pytania czy się opłaca?
W tej chwili mam Toschibę L300
Procesor: Pentium T4200
RAM 4GB
Dysk 320GB
Grafika i dźwięk zintegrowane

Opłaca się wymienić na PC do 2000z monitorem i skanerem(z funkcją negatywów)
Ogólnie pracuję na PS CS5. No i nie powiem ale jednak czasami trzeba poczekać aż się zdjęcia wczytają.

Na komputerach nie znam się nic kompletnie dlatego zwracam się do was z pytanie kombinować szukać, czy też może zostać przy tym co mam i nie narzekać?:). Ewentualnie dokupić tylko monitor i skaner. Monitor jednak przeszkadza mi bo przechylę delikatnie ew. usiądę inaczej i już zmienia się kontrast jasność i się gubię, a po za tym nie jest zbyt duży. Myślałem tak ok 22". Mogę ew. troszkę dołożyć jeśli opłaca się zmienić;). Jeśli nie to po prostu bd zbierał na jakieś logiczne szkła;)

Jeśli się opłaca to na co zwracać uwagę? Gdzie kupić? O złożeniu komputera nie mam kompletnego pojęcia także fajnie by było jeśli znalazłby się taki który jest już złożony.

Johanan
26-09-2011, 13:05
Nie napisałeś dość istotnej informacji, a mianowicie co dajesz do zmielenia swojej maszynie.

Jeśli nie przerabiasz fotek hurtowo, to ja na Twoim miejscu, przynajmniej na razie siedziałbym na tej Toshibie.

Yanluk
26-09-2011, 13:22
Hmm T4200 to demon predkosci nie jest.
Cos na intelu I5 bedzie kosztowalo ok ~1500, zostaje ~500 na skaner a to raczej troche malo na cos konkretnego do ksnowania negatywow no i nic nie zostaje na monitor. Jesli dolozysz do tych 2000 to com ozesz dostac za sprzedaz L300 wyjdzie okolo 2600.

Bo kupowanie jakiegos szybszego Core 2 Duo raczej nie ma sensu, jesli juz ma byc szybciej to raz a dobrze.

Ogolnie przydalo by sie jakies 500zl ekstra. Wtedy razem ze sprzedaniem L300 bedzie ponad 3000 i to powinno wystarczyc na I5, monitor i skaner (Epsona V300?).

Kuba_
26-09-2011, 18:21
w to 2000 wliczałem już sprzedaż L300:D więc chyba posłucham Johanan'a i zostanę na tym co mam ew. dokupię zew. monitor no i skaner:). Bo fakt faktem zdjęć jakoś super dużo nie obrabiam. A jak uzbieram więcej kasy to już coś konkretnie zacznę myśleć;). Dzięki za odpowiedzi:). Pozdrawiam:).

No ale jak już jest post to może coś doradzicie, Monitor skaner?

ku6i
26-09-2011, 19:19
Za 2000 zł porządnego PCta z porządnym monitorem i porządnym skanerem (do czego?) nie kupisz.

Kuba_
26-09-2011, 19:27
To już wiem ale dzięki:) Teraz pytanie jaki monitor i skaner z funkcją skanowania negatywów;)

Johanan
26-09-2011, 19:31
(...)
No ale jak już jest post to może coś doradzicie, Monitor skaner?

Jakiś wąskogamutowy Eizo serii "S"(S2233W) i jakiś Epson (Perfection V500 Photo) z dolnej półki.

... ale z funduszy wynika, że i tak będziesz musiał wybierać co kupisz najpierw, monitor, czy skaner.

hercus
26-09-2011, 19:58
proponuje Dell 2209WA ... 22'' matryca IPS (e-IPS) za ok 850zł. Poczytaj opinie na necie, testy itd. jest to jedyna alternatywa dla grafika z małymi funduszami !! Naprawde polecam!!!

photofun
28-09-2011, 17:45
Ja z tańszych monitorów poleciłbym NEC'a P221W - chyba w granicach 1,5k nic lepszego się nie znajdzie.

Kyle
30-09-2011, 10:25
Jakiś wąskogamutowy Eizo serii "S"(S2233W)Obecnie wszystkie EIZO "S" panoramiczne PVA/IPS (SX) są szerokogamutowe.

proponuje Dell 2209WA ... 22'' matryca IPS (e-IPS) za ok 850zł. Poczytaj opinie na necie, testy itd. jest to jedyna alternatywa dla grafika z małymi funduszami !! Naprawde polecam!!!Już ma konkurencję w postaci modeli na IPS z szerszym zakresem regulacji jasności. ... tylko czy te monitory w ogóle można nazwać "alternatywą dla grafika"?

Johanan
30-09-2011, 10:41
Obecnie wszystkie EIZO "S" panoramiczne PVA/IPS (SX) są szerokogamutowe.
(...)

A ja głupi stary ciul myślałem, że w EIZO szeroki gamut zaczyna się od serii "SX".

Widać to już demencja starcza.