Zobacz pełną wersję : Poszukuję ... lupkę ;-)
Witam serdecznie poszukuję ale dokładnie nie wiem jak to nazwać taki przyrząd za pomocą, którego w bardzo słoneczny dzień będę mógł przyłożyć do wyświetlacza aparatu 700 tki i obejrzeć zdjęcie na wyświetlaczu, Widziałem to na jakimś filmiku jak facet miał powieszone to to na szyi. Za pomoc dzięki
O coś takiego chodzi ?
http://allegro.pl/listing.php/search?string=wizjer&category=8845
Dzięki królu złoty zamówione kupione. Pozdrawiam
2.99 $ się należy :). Jak już będziesz w posiadaniu tej lupki napisz ja się sprawuje.
Ostatnio fotografowałem w pełnym pięknym lazurowym słońcu. Spoglądałem na histogram który i tak był ledwo widoczny jak przybyłem do domu to się zdziwiłem sromotnie na minus oczywiście.
dokladniej dlaczego sie zdziwiles?
Ogólnie było takie słońce że praktycznie mało co było widać wyświetlacz. Przysłaniałem sobie ręką i ustawiałem go prawie na środku wykresu. W domu okazało się że niektóre partie obrazu były i tak prześwietlone. Zresztą to moja pięta achillesowa fotografowanie ludzi w środku dnia przy takich warunkach.
RobertMiernik
28-09-2011, 08:52
Błędna ekspozycja to rozumiem, ale prześwietlenia przecież widać na "migawce"...
Skąd zaskoczenie?
Wyświetlacz w aparacie nie powinien nigdy służyć do oceny ekspozycji - imo się do tego całkowicie nie nadaje, poza migającymi prześwietleniami oraz histogramem nic więcej o ekspozycji na podstawie trzy calowego LCD powiedzieć się nie da!
Wyświetlacz w aparacie jest do:
1. Sprawdzenia kadru
2. WSTĘPNEJ kontroli ostrości zdjęcia
AMENT
Ale spokojnie nie unoś się tak ja dopiero od miesiąca mam aparat fotograficzny w ręce i jeszcze się uczę. "AMEN"
"ale prześwietlenia przecież widać na "migawce"..." Możesz mi to jakoś tak po chłopsku wytłumaczyc o co chodzi?
"migającymi prześwietleniami" gdzie to się włącza w D700?
Sapphiron
28-09-2011, 09:21
Włącza się w informacjach w podglądzie. Strzałka w dół jak się nie myle...