PDA

Zobacz pełną wersję : t17-50 vc i maksymalna przysłona

tomek_bartus
25-09-2011, 17:45
jestem szczęśliwym włascicielem T17-50 VC "od Cichego" i generalnie jestem zadowolony ze szkła ale niedawno zaskoczyła mnie potwierdzona dziesiątkami zdjęć przypadłość:

Fotografowałem dokumentacyjnie skałki w lesie przy pochmurnej pogodzie zestawem D80 + T17-50 VC. Zależało mi na dobrej jakości zdjęciach z możliwie największą g.o. Zdjęcia robione były ze statywu Gold Foto yh 321, wyzwalanie wężykiem. Ustawiłem iso100 i jak mi się wydawało najlepiej - przysłonę 32, tryb automatyki przysłony. Czasy naświetlania w granicach 3-10 sek. Jakież było moje zdziwienie gdy okazało się że szkło dało powtarzalnie mydlane obrazy.

Prosze o jakieś wytłumaczenie w.w. zjawiska, jak naświetlać krajobrazy aby g.o. była maksymalna?
co przeoczyłem.

slabik
25-09-2011, 18:03
Przesłona 32 ? To trochę dużo.. poczytaj o zjawisku dyfrakcji optycznej, przy wyższych przesłonach objawia się dużym spadkiem ostrości, ja przy krajobrazach staram się nie przekraczać f16 bo powyżej to już kiepsko się robi...

pmsphotography
25-09-2011, 18:07
Raz za duża przysłona, a dwa- pamiętaj by przy statywie bezwzględnie wyłączać stabilizację obrazu.

tomek_bartus
25-09-2011, 19:24
tak oczywiście vc zawsze na statywie było wyłączone! - zapomniełem napisac, ale uwaga slabika to dla mnie coś nowego!!!
dziękuję za obie uwagi, na pewno poszukam czegoś o dyfrakcji optycznej dla dużych przysłon/

POZDRAWIAM!

tomek_bartus
17-10-2011, 07:42
jak ulał pasuje do tematu (może się komuś przyda) jaka-przyslone-ustawic-dla-maksymalnej-glebi-ostrosci-i-ostrosci-f11-czy-f22/ (http://burcon.pl/blog/2011/03/17/jaka-przyslone-ustawic-dla-maksymalnej-glebi-ostrosci-i-ostrosci-f11-czy-f22/)

hijax_pl
17-10-2011, 08:39
jak ulał pasuje do tematu (może się komuś przyda) jaka-przyslone-ustawic-dla-maksymalnej-glebi-ostrosci-i-ostrosci-f11-czy-f22/ (http://burcon.pl/blog/2011/03/17/jaka-przyslone-ustawic-dla-maksymalnej-glebi-ostrosci-i-ostrosci-f11-czy-f22/) Spoko, tylko autor tego bloga chyba nie doczytał tej teorii, której nie chce przytaczać...
A pisanie takich głupot jak to:
przy pewniej wartości przysłony, zależnej od stosunków geometrycznych budowy aparatu m.in. wielkości matrycy pojawia się zjawisko zwane dyfrakcją.. jest kuriozalne :roll:

W praktyce dyfrakcja jest problemem kiedy jest zdecydowanie większa od krążka rozproszenia.

I taki obrazek z przykładowego 5DmkII, wydrukowany w formacie 20x30cm to nawet poniżej f/45 nie będzie nam dyfrakcja psuć obrazu. Jednak patrząc z lupą na piksele, już powyżej f/11 zauważymy zgubny jej wpływ.

Inna sprawa, że pisząc o maksymalnej głębi ostrości nie ustawiałbym maksymalnej przysłony ale używał hiperfokalnej :???:

darkmajin
17-10-2011, 08:43
wystarczyło policzyć GO, a nie kręcić kółkiem do oporu

Cichy
17-10-2011, 23:14
Powyżej f8 ostrość spada niestety. Przy 32 nie ma się co dziwić, że jest mydło.

jackrabbit
17-10-2011, 23:37
jak ulał pasuje do tematu (może się komuś przyda) jaka-przyslone-ustawic-dla-maksymalnej-glebi-ostrosci-i-ostrosci-f11-czy-f22/ (http://burcon.pl/blog/2011/03/17/jaka-przyslone-ustawic-dla-maksymalnej-glebi-ostrosci-i-ostrosci-f11-czy-f22/)

'Im większa przysłona tym większa głębia ostrości'

ja glupi zawsze myslalem ze jest odwrotnie :)