Zobacz pełną wersję : D700 jednoczesne zapisywanie RAW i JPG... gdzie są RAW ???
przegladałem forum i nie znalazłe pomocy w tym problemie .. a mianowicie:
ustawione mam zapis plików raw + fine... a puszka robi mi 2x JPG z dodatkową numeracją pliku np:
DSC_3671 (1).jpg
DSC_3671.jpg
DSC_3672 (2).jpg
DSC_3672.jpg
DSC_3673 (3).jpg
DSC_3673.jpg
i tak dalej...
nie pomagają przywrócenia fabryczne oraz reset przycisków z zielonymi kropeczkami, dodam ze ten sam objaw wystepuje na 3 ustawieniach
raw+fine
raw+norm
raw+basic
Sapphiron
25-09-2011, 15:22
spróbuj przyciskiem na dole body...
hmmm... o ktorym przycisku na dole mowa??
Sapphiron
25-09-2011, 16:01
Kurde ale wtopa, nie ten aparat... Pomyliłem się z tym klikaczem od dołu do Hard Resetu...
Prosze o usunięcie wprowadzajacego w bład wpisu!
W każdym razie kolega miał na myśli reset puszki.
Wygląda jakby soft zwariował (o ile to nie jest jakaś magiczna opcja D700).
Sądzę, że jest to "problem" znany przy zgrywaniu zdjęć bezpośrednio z body po kablu przy użyciu niektórych aplikacji. Było o tym na forum, ktoś to opisywał
Ja nie wiem, zawsze wyciągam kartę z body. Nigdy nie zgrywam bezpośrednio.
Wyjmij kartę z body, włóż do czytnika i zobacz jakie masz pliki na karcie.
Jest dokładnie jak pisze Jacek.
Przy zgrywaniu zdjęć z puszki przez kabel zgrywają sie właśnie tylko zdublowane jpg. Karta do czytnika i wszystko jest ok :)
Podziekował za info,,, wczesniej używałem czytnika i było ok, ale sie skończył ... to znaczy padł może i ze starości :) , podpinam kable do sprzeta i zaczeły się mi zgrywać same JPG'i, myslałem ze to jakis problem z ustawieniami puszki
Podziekował za info,,, wczesniej używałem czytnika i było ok, ale sie skończył ... to znaczy padł może i ze starości :) , podpinam kable do sprzeta i zaczeły się mi zgrywać same JPG'i, myslałem ze to jakis problem z ustawieniami puszki
Jest to konsekwencja usunięcia z aparatu trybu Mass Storage Device, znanego choćby z D200. Po prostu system przy urządzeniu podpiętym do komputera jako aparat widzi NEFy jako zdublowane jpgi. Karta w czytnik (ja ostatnio kupiłem za mniej niż 30zł) i wszystko będzie ok, a jeśli koniecznie chcesz zrzucać bezpośrednio, to przez soft Nikona (bodajże View NX).
Z samym aparatem wszystko jest w porządku i reset wcale nie jest potrzebny.