PDA

Zobacz pełną wersję : D700 jednoczesne zapisywanie RAW i JPG... gdzie są RAW ???

maszin
25-09-2011, 15:17
przegladałem forum i nie znalazłe pomocy w tym problemie .. a mianowicie:
ustawione mam zapis plików raw + fine... a puszka robi mi 2x JPG z dodatkową numeracją pliku np:

DSC_3671 (1).jpg
DSC_3671.jpg
DSC_3672 (2).jpg
DSC_3672.jpg
DSC_3673 (3).jpg
DSC_3673.jpg
i tak dalej...

nie pomagają przywrócenia fabryczne oraz reset przycisków z zielonymi kropeczkami, dodam ze ten sam objaw wystepuje na 3 ustawieniach
raw+fine
raw+norm
raw+basic

Sapphiron
25-09-2011, 15:22
spróbuj przyciskiem na dole body...

maszin
25-09-2011, 15:45
hmmm... o ktorym przycisku na dole mowa??

Sapphiron
25-09-2011, 16:01
Kurde ale wtopa, nie ten aparat... Pomyliłem się z tym klikaczem od dołu do Hard Resetu...

Prosze o usunięcie wprowadzajacego w bład wpisu!

Seeker
25-09-2011, 19:48
W każdym razie kolega miał na myśli reset puszki.
Wygląda jakby soft zwariował (o ile to nie jest jakaś magiczna opcja D700).

Jacek_Z
25-09-2011, 20:10
Sądzę, że jest to "problem" znany przy zgrywaniu zdjęć bezpośrednio z body po kablu przy użyciu niektórych aplikacji. Było o tym na forum, ktoś to opisywał
Ja nie wiem, zawsze wyciągam kartę z body. Nigdy nie zgrywam bezpośrednio.

Wyjmij kartę z body, włóż do czytnika i zobacz jakie masz pliki na karcie.

Klatka
25-09-2011, 20:28
Jest dokładnie jak pisze Jacek.
Przy zgrywaniu zdjęć z puszki przez kabel zgrywają sie właśnie tylko zdublowane jpg. Karta do czytnika i wszystko jest ok :)

maszin
26-09-2011, 01:37
Podziekował za info,,, wczesniej używałem czytnika i było ok, ale sie skończył ... to znaczy padł może i ze starości :) , podpinam kable do sprzeta i zaczeły się mi zgrywać same JPG'i, myslałem ze to jakis problem z ustawieniami puszki

coroner
30-09-2011, 12:32
Podziekował za info,,, wczesniej używałem czytnika i było ok, ale sie skończył ... to znaczy padł może i ze starości :) , podpinam kable do sprzeta i zaczeły się mi zgrywać same JPG'i, myslałem ze to jakis problem z ustawieniami puszki

Jest to konsekwencja usunięcia z aparatu trybu Mass Storage Device, znanego choćby z D200. Po prostu system przy urządzeniu podpiętym do komputera jako aparat widzi NEFy jako zdublowane jpgi. Karta w czytnik (ja ostatnio kupiłem za mniej niż 30zł) i wszystko będzie ok, a jeśli koniecznie chcesz zrzucać bezpośrednio, to przez soft Nikona (bodajże View NX).

Z samym aparatem wszystko jest w porządku i reset wcale nie jest potrzebny.