Zobacz pełną wersję : d90 + YN 560 - prosta sprawa a ja mam problem!
zetakpowiem
25-09-2011, 13:11
Witam,
wiem że pytanie moze dziwne i nie na miejscu ale...
Posiadam aparat Nikon D90, wkrótce bedę miała lampę Yongnuo 560
i pytanie: na jakie sposoby mogę ją wyzwalać(interesują mnie wszystkie możliwe)? Zarówno poza aparatem jak i na aparacie (z tego bedę rzadko korzystała ale jednak)
Z góry dziekuję i pozdrawiam serdecznie,
anka
adolfik9501
25-09-2011, 20:04
Są wszystkie możliwe poza CLS/AWL oraz TTL.
Że tak powiem poszperaj, pomyśl a będziesz wszystko wiedział ;)
zetakpowiem
25-09-2011, 21:01
Adolf, dzięki za odpowiedź.
Szczerze mowiac mam jeszcze małe problemy z rozroznianiem tych trybow i mialam nadzieje ze ktoś cos mi bardziej rozjaśni :)
adolfik9501
25-09-2011, 21:07
Ale jakich trybów? YN ma ino jeden: M (tak na aparacie, jak i radio, przewodzie, kablu, fotoceli). Generalnie to prosta lampa (2 styki) tak jak takie po 10PLN na Alledrogo.
Adolfik, koleżanka pytała o sposoby wyzwalania lampy, a nie ustawienia jej mocy. Ja znam 5 sposobów wyzwolenia tej lampy:
1) Z gorącej stopki na aparacie
2) Zdalnie, równocześnie z błyskiem lampy wyzwalającej (np. tej w aparacie)
3) Zdalnie, pomijając przedłbyski lampy wyzwalającej
4) Zdalnie, za pośrednictwem radiowego wyzwalacza, np. Yongnuo RF-602 lub RF-603
5) Zdalnie, za pośrednictwem kabelka
We wszystkich tych sytuacjach moc lampy ustawia się manualnie, z poziomu lampy. Nie ma możliwości sterowania lampą z menu aparatu, ani też poprzez automatykę aparatu. Moim zdaniem jest to bardzo dobra lampa do zestawu lamp zdalnych (wtedy i tak moc lampy lub zoom zwykle ustawia się manualnie) ale jako jedyna lampa jest trochę niewygodna, ze względu na brak automatyki no i średnio się nadaje jako lampa zakładana na gorącą stopkę aparatu.
adolfik9501
26-09-2011, 11:18
Adolfik, koleżanka pytała o sposoby wyzwalania lampy, a nie ustawienia jej mocy. (...)
A co ja napisałem...
Są wszystkie możliwe poza CLS/AWL oraz TTL. (...)
Ale jakich trybów? YN ma ino jeden: M (tak na aparacie, jak i radio, przewodzie, kablu, fotoceli). Generalnie to prosta lampa (2 styki) tak jak takie po 10PLN na Alledrogo.
Zatem dla jasności, YN560 ma 3 tryby:M, S1 (zdalny na pierwszy błysk lampy sterującej), S2(zdalny pomijający przedbłyski lampy sterującej).
No i muszę sprostować, że wyzwolisz lampę również poprzez CLS/AWL i TTL, właśnie w trybie S2. W tym trybie lampa powinna pominąć przedbłyski i odpalić we właściwym momencie. Oczywiście moc w takim przypadku ustawiona manualnie.
zetakpowiem
26-09-2011, 16:03
Adolfik i Irpac dziękuje bardzo za odpowiedzi, jak lampka dojdzie i będę miała jakieś pytania to się tu jeszcze zgłoszę (:
adolfik9501
27-09-2011, 00:12
Zatem dla jasności, YN560 ma 3 tryby:M, S1 (zdalny na pierwszy błysk lampy sterującej), S2(zdalny pomijający przedbłyski lampy sterującej).
No i muszę sprostować, że wyzwolisz lampę również poprzez CLS/AWL i TTL, właśnie w trybie S2. W tym trybie lampa powinna pominąć przedbłyski i odpalić we właściwym momencie. Oczywiście moc w takim przypadku ustawiona manualnie.
Tym razem ja muszę sprostować, że wyzwolić się da, ale nie zawsze. Jest to po prostu efekt uboczny - CLS/AWL nie jest obsługiwany w żaden sposób. Nie należy więc, zbyt optymistycznie, zakładać, że YN560 będzie banglać w CLS/AWL. Więcej na ten temat było oczywiście na naszym forum.
Tym razem ja muszę sprostować, że wyzwolić się da, ale nie zawsze. Jest to po prostu efekt uboczny - CLS/AWL nie jest obsługiwany w żaden sposób. Nie należy więc, zbyt optymistycznie, zakładać, że YN560 będzie banglać w CLS/AWL. Więcej na ten temat było oczywiście na naszym forum.
Tak, masz rację. Dzieje się tak ze względu na to, że lampa nie "czyta" przedbłysków sterujących, a jedynie je pomija, co może spowodować, że zachowa się nieprawidłowo.