PDA

Zobacz pełną wersję : jaki tablet kupić?

sinner
25-09-2011, 13:08
mam zamiar kupić tablet i potrzebuję porady
otóż ma on być niedrogi ;)
po za tym mile widziane było :
wifi
usb i możliwość podłączania urządzeń zewnętrznych jak karty pamięci, pendrive i dyski zewnętrzne
obsługa przeglądarki internetowej i programów do komunikacji skype gg itp
no i w miarę normalna praca na aplikacjach do pisania, czytania, słuchania muzyki i oglądania filmów
możliwość podłączenia myszy i klawiatury
wyświetlacz nadający się do pracy na zewnątrz
bateria działająca co najmniej 4-5 godz

nie interesowałem się za bardzo do tej pory tym tematem więc wdzięczny byłbym za inne podpowiedzi co taka maszynka mieć powinna na pokładzie

temat do zamknięcia po około tygodniu

z góry dzieki za podpowiedzi

sebah
25-09-2011, 13:42
Poczekaj tak ja i ja a za chwilke wychodzi archos 101 g9, zapowiada sie ciekawie.

sinner
25-09-2011, 14:21
no fajny, tylko cena ....
raczej u nas nie będzie kosztował poniżej 1500 pln chyba, że się mylę
a za tą kasę to raczej wolę netbooka

chodzi mi o coś maksymalnie taniego ale jednak użytecznego

Mavierk
25-09-2011, 14:26
Asus EEE Transformer moim zdaniem jest z tych tańszych najlepszy a możliwość podpięcia dodatkowej klawiatury i przedłużenia pracy tabletu do 10-11 godzin pracy to imo świetna sprawa ;)

No i matryca IPS z sensowną rozdzielczością.

cheyenne
25-09-2011, 14:30
no fajny, tylko cena ....
raczej u nas nie będzie kosztował poniżej 1500 pln chyba, że się mylę
a za tą kasę to raczej wolę netbooka

chodzi mi o coś maksymalnie taniego ale jednak użytecznego

niestety ale poniżej 1500 - 2000 zł to raczej nic sensownego nie kupisz
wymagania są duże

osobiście korzystam z ipada 32 3g 32 Gb i bardzo sobie chwalę
od chwili zakupu bardzo rzadko korzystam z laptopa

fil_ftp
25-09-2011, 16:40
Ja czekam na coś fajnego z Windowsem. Ipad za drogi, a Androida nie znoszę.

124miko
25-09-2011, 16:42
Jak cheyenne - od czasu jak kupiłem iPad'a 2 wydałem lapka córce. Rewelacja.

Strus
27-09-2011, 02:37
Byl chyba calkiem niedawno taki watek i tam naprawde taniocha sie przewijala. Pewnie nie tak funkcjonalna jakbys sobie zyczyl ale cos za cos :)

sinner
27-09-2011, 13:21
no właśnie nawet chyba go czytałem ale nie mogę go znaleźć ...

Boryszuk
27-09-2011, 13:36
Ten (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=190349&highlight=tani+tablet)? ;)

Strus
27-09-2011, 14:28
Ten (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=190349&highlight=tani+tablet)? ;)

niom

Łopal
27-09-2011, 16:02
Osobiscie korzystam z ipada2, przylaczam sie do zachwytow, choc sa oczywiscie pewne ograniczenia.
W pieniadzach zas, ktore bys chcial wydac, mozna trafic ipada1, z polaczeniem dyskow etc zapomnij, ale karty pamieci etc, spokojniutko.
Oczywiscie jedna rzecz wazna przy ipadach, to lubienie filozofii Apple, czyli itunesa i apple store.

sinner
27-09-2011, 19:22
dzięki za linka :)

Strus
27-09-2011, 22:11
Zerknij może też na Playbook'a. W UK przy odrobinie szczęścia da się go kupić za 1200-1400zł (wersja 16GB)

Beson
16-11-2011, 01:08
Panowie który kupić?

- Samsung Galaxy Tab 10,1 GT-P7500 (http://www.euro.com.pl/ipad-i-tablety-multimedialne/samsung-galaxy-tab-p7500.bhtml#opis)
- Asus Eee Pad Transformer 16GB (http://www.euro.com.pl/ipad-i-tablety-multimedialne/asus-eee-pad-transformer-tf1011b144.bhtml#opis)

Najbardziej podoba mi się Samsung, jednak mimo wszystko ma on sporo minusów.
Praca na baterii to jedynie 5 godzin a czas ładowania to 6h!
W Asusie można pracować przez średnio 7 godzin i ładuje się 2x krócej od Samsunga.

Czytałem również, że Samsung ma spore problemy z czytaniem niektórych formatów.
Poza tym Samsung nie ma czytnika microSD/SDHC ale ma za to 3G.
To co mi się nie podoba w Asusie to forma wbudowanego kalendarza, który jest
niesamowicie nie czytelny a w Samsungu wygląda to przyzwoicie.

Różnica to aż 800 zł, z czego ona się bierze? Tylko z loga na obudowie?
Warto teraz coś kupować czy może warto poczekać na coś nowego?
Myślę, że spokojnie do lutego mogę poczekać. Co poradzicie? :)

acidjazz
16-11-2011, 08:50
Tablet bez modemu 3G to porażka i tyle w tym temacie :)

Beson
16-11-2011, 11:39
Tablet bez modemu 3G to porażka i tyle w tym temacie :)

Niby czemu? Generalnie w domu będzie leciał po wifi a poza domem będę używał go głównie do prezentacji więc 3G w tablecie nie jest mi potrzebne tym bardziej, że mam w telefonie. A no i dodatkowe 3G to dodatkowy abonament czyli dodatkowy koszt. :)

A jest tu ktoś z Galaxy Tabem? :)

mpwt
16-11-2011, 11:45
Niby czemu? Generalnie w domu będzie leciał po wifi a poza domem będę używał go głównie do prezentacji więc 3G w tablecie nie jest mi potrzebne tym bardziej, że mam w telefonie.

Uwierz, cała zaleta tabletu jako urządzenia mobilnego traci sens bez 3G, kartę zawsze możesz przełożyć z telefonu. Mam tablet, do którego mogę podłączyć modem i w sytuacji awaryjnej to się sprawdza, ale upierdliwość wiszenia na kabelkach to masakra. A do tych tabletów można podłączyć modem? Chyba nie... Jak ma być to sensowny tablet to dołóż trochę to wbudowanego 3G.

Beson
16-11-2011, 12:45
No tak ale nawet gdybym miał przerzucać kartę z telefonu na tablet co również może być bardzo upierdliwe to tracę możliwość wykonywania i odbierania połączeń na telefonie więc na to samo wychodzi. Wykupienie abonamentu np w orange na kartę to 25 zł/30 dni a ja jakoś nie mam ochoty generować sobie w chwili obecnej dodatkowych kosztów co miesiąc. ;) No i właśnie nie wiem, tablet jest mi potrzebny do konkretnych celów w domu z wifi nie ma problemu a u klienta podczas prezentacji net będzie mi zbędny a gdybym musiał już go do czegoś użyć to zawsze mógłbym skorzystać z neta w telefonie (gmail, kalendarz itp) :)

Oczywiście lepiej jest mieć 3G niż go nie mieć, ale w momencie gdy muszę do takiego interesu dołożyć 800 zł plus dodatkowo co miesiąc 25 zł to przy moim użytkowaniu tableta wydaje się to wydatkiem dość bezsensownym? :)

No i kwestia taka, że Asusa 16GB kupię bez 3G za 1500 zł a gdybym chciał z 3G to musiałbym od razu brać ze stacją dokującą, która nie jest mi potrzebna a to wydatek 2600 zł...
Samsung 16GB 3G kosztuje 2200 zł ale nie mogę w razie czego używać dodatkowej karty SD no i poza tym czas pracy na baterii i długie ładowanie to bardzo poważny minus Samsunga.

Nie ma idealnych rozwiązań? :)

pil74
16-11-2011, 13:03
Mam takowego w wersji 7".
Osobiście nie mam potrzeby posiadania tableta, ale skoro go dostałem to co będę się wzbraniał.
Jak dla mnie jedyne sensowne zastosowanie to tzw prasówka na kiblu, lub jako odtwarzacz bajek dla dziecka w samochodzie.

mpwt
16-11-2011, 13:16
Wykupienie abonamentu np w orange na kartę to 25 zł/30 dni a ja jakoś nie mam ochoty generować sobie w chwili obecnej dodatkowych kosztów co miesiąc. ;)

No litości, kup sobie starter Playa. 19zł i masz 1 GB transferu. I oczywiście mówimy o Prepaid.
Tworzysz sztuczny problem. Jeśli chcesz, żebyśmy cię przekonali, że nie warto 3G to powiedz. Znajdzie się argumenty. :)

Nie ma idealnych rozwiązań? :)

A może trzeba jeszcze poszukać?

Jak dla mnie jedyne sensowne zastosowanie to tzw prasówka na kiblu, lub jako odtwarzacz bajek dla dziecka w samochodzie.

O to, to :D
Z tym, że bardziej jako to drugie. Za długo się włącza aby sprawdził się w pkt 1 ;)

Beson
16-11-2011, 13:48
No i co z tego, że kupie starter w Playu jak potem będę musiał doładowywać co miesiąc za 30 zł? To już bardziej opłaca się Orange. :)

Może inaczej, do czego ma mi się przydać 3G wychodząc z domu? :)

Oglądałem również Acera i Motorole ale na placu boju pozostał tylko Asus i Samsung.

docxxx
16-11-2011, 13:57

Kurcze, tego sie wlasnie obawiam.

pil74
16-11-2011, 14:10
Z tym, że bardziej jako to drugie. Za długo się włącza aby sprawdził się w pkt 1 ;)
Ten działa jak telefon. Cały czas jest w gotowości i jedynie wygasza mu się ekran, więc jak przyjdzie go uruchomić to trwa to 1s, więc nie zdarzysz zrobić :)

mpwt
16-11-2011, 14:11
No i co z tego, że kupie starter w Playu jak potem będę musiał doładowywać co miesiąc za 30 zł? To już bardziej opłaca się Orange. :)

A gdzie jest napisane, że musisz doładowywać co miesiąc (i możesz też za 5 zł). Ale komplikujesz sobie życie... niech ci będzie :p

Ten działa jak telefon. Cały czas jest w gotowości i jedynie wygasza mu się ekran

Ale stan "w gotowości" też ci zjada baterię. Więc możesz się zdziwić i tak ;)

pil74
16-11-2011, 14:15
Nie jest to problem. Bateria w takim stanie trzyma całkiem długo. No ale jakby co i z prasówki nici to w końcu nie po to przyszło się do wychodka :)

Beson
16-11-2011, 14:22
http://www.play.pl/pl/oferta/internet/internet-na-karte/opcje/index.html

Bonusy po doładowaniach
- Wartość: 30 zł
- Dodatkowy bonus po doładowaniu na transmisję danych: 1,17 GB
- Łączny pakiet danych: 2 GB
- Ważność: 30 dni

Czegoś nie rozumiem? :)

Nie jest to problem. Bateria w takim stanie trzyma całkiem długo. No ale jakby co i z prasówki nici to w końcu nie po to przyszło się do wychodka :)

Tym bardziej jak ma się wyłączonego neta i synchro.

mpwt
16-11-2011, 14:22
http://www.play.pl/pl/oferta/internet/internet-na-karte/opcje/index.html

Bonusy po doładowaniach
- Wartość: 30 zł
- Dodatkowy bonus po doładowaniu na transmisję danych: 1,17 GB
- Łączny pakiet danych: 2 GB
- Ważność: 30 dni

Czegoś nie rozumiem? :)

Załaduj sobie za 5 zł konto. Wszystko zależnie od potrzeb. Chyba, że chcesz codziennie korzystać. Ale wtedy jak rozumiem te 3G właśnie ci się jak najbardziej opłaci w tablecie. Więc w czym problem?
http://www.play.pl/pl/promocja/play-internet/internet-na-karte/play-online-na-karte-all-inclusive-19/index.html

pawelpiotrm
16-11-2011, 14:25
Czyli do 2500 najlepiej cos Asusa lub Samsunga?

mateo912
16-11-2011, 15:29
Niby czemu? Generalnie w domu będzie leciał po wifi a poza domem będę używał go głównie do prezentacji więc 3G w tablecie nie jest mi potrzebne tym bardziej, że mam w telefonie. A no i dodatkowe 3G to dodatkowy abonament czyli dodatkowy koszt. :)

Co chcesz prezentować na tym tablecie?
Foty? To zapomnij o czymś innym niż ipad(matryca IPS i idealne odwzorowanie kolorów)
Co do 3g MZ bez sensu jest dokładac do tego aby mieć w tablecie w sytuacji gdy ma się dowolny telefon na androidzie(w innych systemach chyba też) robi sie własnego hotspota z telefonu i ma sie neta gdziekolwiek się jest.

A gdzie jest napisane, że musisz doładowywać co miesiąc (i możesz też za 5 zł). Ale komplikujesz sobie życie... niech ci będzie :p

W moim ipadzie na na samym uśpieniu baterii starczy na ~2 miesiące :D

Beson
17-11-2011, 01:24
mateo912 Zgadza się, będę go używał do prezentacji ofert, prezentacji zdjęć, stron www, wszelakiej grafiki reklamowej, animacji i prezentacji flash, itp itd.

Używałem Asusa 3 dni i widziałem jak ludzie są podjarani jak im się coś pokazuje w takiej formie, zupełnie inna rozmowa wtedy jest.
Nie wiem jak innym ale mi matryca w Asusie się podoba i nie mogę na nią narzekać, do takich zastosowań mi spokojnie wystarczy tym
bardziej, że klient zwykle jest średnio obcykany i raczej nie będzie się doszukiwał czy kolor czerwony jest aby na pewno
w odpowiedniej barwie itp. Tutaj chodzi o pokazanie całości a z tym nie będzie problemów, takie jest moje zdanie.

A co do Ipada 2 to bawiłem się nim kilka godzin i nie jestem w stanie jednoznacznie powiedzieć, że ma lepszy obraz. Możliwe, że gdybym
je położył koło siebie to różnica byłaby widoczna. Ale tak jak mówię to co pokazuje Samsung czy Asus wystarcza mi w zupełności.
Poza tym zabawki od Apla są nie dla mnie więc podziękuje. ;)

Co do 3G to tak jak mówisz przy moim użytkowaniu jest to raczej zbędne a już na pewno nie warte dokładania 800 zł!

Podsumowując.

Asus Eee Pad Transformer 16GB - 1500 zł

+ długa praca na baterii w granicach 7 godzin
+ krótki czas ładowania
+ czytnik kart
+ cena

- brak 3G
- średni design
- mało ciekawy interfejs i widgety od asusa
- mało przejrzysty kalendarz

Samsung Galaxy Tab 10.1 3G 16GB - 2200 zł

+ ciekawy design
+ ciekawy interfejs i widgety od samsunga
+ modem 3G
+ przejrzysty kalendarz

- cena
- brak czytnika kart
- problem z odtwarzaniem niektórych formatów
- krótka praca na baterii w granicach 5 godzin
- długi czas ładowania

Już sam nie wiem... :)

mOSAd
17-11-2011, 18:47
Ja używam iPada bez 3G i jako zwierzęciu domowemu, mnie kompletnie nie brak tej opcji. Zabierając iPada w teren robię sobie choćby zrzuty ekranu z map, albo stron internetowych z konkretnym produktem do porównania w sklepie. Do zdjęć także mi nie jest potrzebna sieć komórkowa. W restauracjach od biedy sprawdzę sobie coś typu rozkład jazdy pociągów awaryjnie. Nie muszę ciągle siedzieć na FB, twitterze, gg, czy innych komunikatorach. Od tego mam telefon w końcu.

Ale każdemu wedle potrzeb. Do prezentacji zdjęć oraz użytku domowego 3G jest całkowicie zbędne.

Beson
17-11-2011, 21:51
Widzę, że tutaj na forum całkiem spora grupa ajpadowców jest. :)
Szkoda, że nikogo z Samsungiem nie widać bo chętnie bym się dowiedział jak na prawdę jest z tą baterią. :)

adamtg
17-11-2011, 21:57
Co chcesz prezentować na tym tablecie?
Foty? To zapomnij o czymś innym niż ipad(matryca IPS i idealne odwzorowanie kolorów)
(CUT)

Asus Transformer też ma matrycę IPS.

Szkoda, że nikogo z Samsungiem nie widać bo chętnie bym się dowiedział jak na prawdę jest z tą baterią. :)
Spróbuj popytać na forum forum.android.com.pl (http://forum.android.com.pl/)

mateo912
17-11-2011, 22:43

bo iPad jest genialnym rozwiązaniem jeśli chodzi o dodatek dla foto ;)
Całe swoje PF przy sobie, możliwość podglądu fot na dużym czytelnym ekranie (z karta eye-fi)

Yanluk
27-11-2011, 14:14

Mam 10.1v od kilku miesiecy, i jestem bardzo zadowolony. Bateria przy moim uzywaniu wytrzymuje 2-3 dni.

GoOrange
27-11-2011, 14:57
Również z czystym sumieniem mogę polecić Ipada, tyle że ja inaczej niż kolega wyżej nie wyobrażam sobie tego sprzętu bez 3G przy moim ciągłym przemieszczaniu się. Chyba że ktoś ma osobny router WIFI osobno czy w telefonie. Nie miałem bliższego kontaktu z "użytecznością" konkurencji na androidzie ale dotyk to jeszcze nie jest to. Ciągle konkurencja Apple ma coś jeszcze do zrobienia, aczkolwiek są coraz bliżej.

Beson
27-11-2011, 15:02
Ja zdecydowałem się na Samsunga, generalnie jestem zadowolony, jednak bateria mogłaby działać troszkę dłużej.

Piszesz, że Ci działa 2-3 dni, możesz sprawdzić przez ile masz włączony wyświetlacz?

Sapphiron
23-12-2011, 12:41
Czy ktoś może doradzić? Leader v70 czy Lark 7 FreeBook?

Ronilo
28-12-2011, 13:53
Ja zdecydowałem się na Samsunga, generalnie jestem zadowolony, jednak bateria mogłaby działać troszkę dłużej.

Witajcie,
mam pytanko do kolegi, byłbym wdzięczny za info jak się sprawuje ten tablecik Galaxy Tab, ewentualnie jaka to wersja i ile dałeś za niego? Zasadzam się na niego w komputroniku w wersji 3G albo do wyboru jest jeszcze Sony S lub Motorola Xoom, ale jednak obstawiam przy samsungu bo ma dobrą cenę, więc będę wdzięczny za opinię jakąś :)

A drugie pytanko, czy ktoś może ma taką hybrydę tabletu z netbookiem typu właśnie Asus Transformer lub ten Dell z obracanym ekranem i ewentualnie jak takie cudo działa?

Sprzęcik ma być generalnie zamiast laptopa, ale pisanie bez klawiatury pewnie ejst lekką udręką więc potencjalnie rozważam też te dwie "hybrydy".

jarvik
02-01-2012, 20:50
jak dla mnie motorola xoom z 3g, potem asus i sony, kolejne miejsce samsung i acer. http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Motorola_Xoom_-_test_eleganckiego_tabletu-4066.html
za obecna cene z 3g nie ma nic lepszego wlacznie ze smiesznym ipad2

Ronilo
24-01-2012, 12:07
Motorolka prezentuje się faktycznie ciekawie, generalnie moto zawsze miała fajne sprzęty, tylko jakoś tak kiepsko reklamowana była i pozostawała w PL w cieniu. Całkiem nie słusznie pewnie, tak samo jak świetnie w testach wypada ich smartphone Atrix, a zobaczyć go u nas to prawie cud :)
Ale wracając do tematu tabletów, czy ktoś może już nowy sprzęt Asusa testował - Transformer TF201 (http://www.komputronik.pl/search/pl/run/showProducts/1/searchString/VEItQU5ELUFTVS0wMTE=/category/1/) ? Jedynka zbierała świetnie opinie, a dwójka jest prawie w tej samej cenie jak się okazało, a taki sprzęcik zastąpiłby mi zarówno netbooka jak i tablet.

matys
24-01-2012, 12:20
ja tylko podpowiem, że istnieje jeszcze coś takiego jak yarvik i chyba jest całkiem niezłe. Sam niestety dopiero rozgladam się za tabletami i przoduje u mnie motorola xoom ma 32 GB + 3G + wifi i to jest mój faworyt.
Z yarvików oglądałem kilka w necie i powiem, że prezentuja sie calkiem nieźle... w ręku miałem jednego bez 3G i prezentował sie całkiem całkiem. Chętnie przeczytam czyjś komentarz o motoroli xoom (za i przeciw).

Pozdrawiam

jarvik
24-01-2012, 12:37
motorola jest naprawde ok, jednak zeby byc zupelnie obiektywnym ma ciut slabszy ekran.. nie duzo ale jednak roznica ips na kozysc tegoż. plus to zlacza, dysk, 3g i cena... jak do transformera dokupic stacje dokujaca i dodac do ceny 3g (16giga z 3g ok 1900zl + stacja ok 600zl) wygrywa tylko ze cena już jak za normalny laptop mija sie z celem chyba... co do transformer prime wszystko jest naj oprocz tego ze wladowali to do aluminiowej obudowy i gps gubi zasieg... co jak dla mnie jest duuuzym minusem. poprawiali cos programowo al... nastepca ma miec w miejscu anteny juz plastik... cena motoroli spadla do ok 1900zl w euro agd
http://www.youtube.com/watch?v=pVAk6DEnTUY&feature=related

thorcik
24-01-2012, 14:32
A może lenovo K1 (http://shop.lenovo.com/pl/pl/products/tablets/ideapad/k1/)?

Boryszuk
24-01-2012, 14:33
Ty na customer service pracujesz, nie w marketingu :-P

thorcik
25-01-2012, 10:15
Ty na customer service pracujesz, nie w marketingu :-P

Ale fajny jest, co poradzę.

Ronilo
25-01-2012, 18:43
Przyznam, że tablet Lenovo w ogóle nie wpadł mi w ręce dotychczas i nikogo nie znam kto by korzystał, ale poszperam jak to wygląda cenowo i jaką ma moc ten ich tablet. Ostatnio jeszcze widziałem tablet Sony S, też ładnie działał, choć motka wydaje się fajniejsza.
Co do Asusa T. Prime - no to już wtedy jesst wyższa cena, ale sprzęcik jest całkiem już niezłym kombajnem.
Z hybryd tego typu jest jeszcze Dell Inspiron Duo (ten z obrotowym ekranem), ale ona zbiera jednak gorsze opinie niż tablety Asusa, choć jest sporo tańszy.
jarvik >>> motka wygląda fajnie. Poszperałem za testami i jest chwalona, może faktycznie będize to rozsądniejsze wyjście. Podrzucałem linki z komputronika bo mam u siebie pod nosem ich salon stąd chciałbym od ręki coś kupić, aczkolwiek widzę, że mota teraz ma cenę dokładnie 1899, wersja 3G z 32GB wbudowanej pamięci. Uważacie, że można ją śmiało wziąć? W testach dodatkowo chwalą bardzo baterię motoroli, a to duży plus, strasznie nie lubię wszędzie się wpinać z ładowarką na okrągło ;/

thorcik
27-01-2012, 10:33
Jakbys mial jakies pytania to mam go w lapkach wlasnie ;)