Zobacz pełną wersję : Jak ratować RAID?
Mam RAID 0 na 2 dyskach i chyba z jednym pojawił się jakiś problem, bo przy starcie biosu mam jakiś komunikat na czerwono i potem pod Windowsem program "Technologia pamięci Intel Rapid" wyświetla:
Array_0000
- Volume 0: Uszkodzony
Szczegóły: Wygląda na to, że wolumin jest niedostępny ......
- Dysk na porcie 1: Uszkodzony, Resetuj Dysk na normalny
Problem z tym, że ja nie widzę problemu, to znaczy wszystko działa normalnie i prawidłowo, system startuje, wszystkie dane są dostępne. Co z tym zrobić? Można to jakoś zdiagnozować/naprawić?
Może masz już sporo relokowanych sektorów? (padnięte obszary dysku, zastąpione jeszcze z puli zapasowej) Ja bym zgrał wszystkie dane w bezpieczne miejsce i zabrał się za analizę problemu (chodzi mi głównie o SMART ... chyba że pomimo macierzy masz dostęp do danych SMART każdego z dysków?).
mirekkania
25-09-2011, 19:52
Nie masz problemu, bo drugi dysk działa prawidłowo. Dlatego.
Jeden z dysków padł. Wymień go na dysk o tej samej pojemności i w Technologii pamięci Intel Rapid wciśnij "odbudowę". Po pewnym czasie (nawet kilka godzin) dane zostaną skopiowane z działającego dysku i Twój RAID znów będzie jak nowy ;)
maly_glod
25-09-2011, 20:13
Nie masz problemu, bo drugi dysk działa prawidłowo. Dlatego.
Jeden z dysków padł. Wymień go na dysk o tej samej pojemności i w Technologii pamięci Intel Rapid wciśnij "odbudowę". Po pewnym czasie (nawet kilka godzin) dane zostaną skopiowane z działającego dysku i Twój RAID znów będzie jak nowy ;)
Od kiedy raid 0 można odbudować :) ??
Dzięki za przypomnienie o backupie, robię go teraz częściej, niż zwykle. Właśnie przy robieniu pojawił się ten błąd.
Jak można sprawdzić parametry SMART dysków z macierzy? Próbowałem jakimś programem z WD i widział wszystkie dyski z wyjątkiem tych, na których mi najbardziej zależy. Mnie trzeba trochę za rękę poprowadzić, bo w temacie sprzętu PC jestem słaby.
Dokladnie! Jesli padnie ktorys z dyskow w RAID0 to strasisz wszystkie dane.
Hmm a blad moze wskazywac na to ze zaczyna dziac sie cos niedobrego.
Dobrym pomyslem moglo by byc zrobienie kopi zapasowej na zewnetrznym dysku, format dyskow i tworzenie macierzy na nowo po czym przywrocic na nia system i zobaczyc czy nadal beda problemy.
Chociaz ja sam kupil bym nowe dyski i nie ryzykowal utraty danych.
Trochę średnio mi się chce formatować i stawiać wszystko od nowa nie znając przyczyny problemu. SMARTa nie udało mi się niczym odczytać. Naprawdę nie ma jakiegoś narzędzia, które powie coś więcej o problemie?
Podłącz dysk do innego PC (z zainstalowanym systemem) i zaglądnij do SMART.
Trochę średnio mi się chce formatować i stawiać wszystko od nowa nie znając przyczyny problemu. SMARTa nie udało mi się niczym odczytać. Naprawdę nie ma jakiegoś narzędzia, które powie coś więcej o problemie?
nie wiem czy ci pomoge ale ja do odczytywania danych SMART uzywam tego (http://www.programosy.pl/program,crystaldiskinfo.html)
mirekkania
29-09-2011, 08:00
O rany! Pomyliłem z RAID_1.
Ale wstyd....
maly_glod
08-10-2011, 15:15
Jak jeszcze się nie uporałeś z problemem, a dysponujesz jakimś zewnętrznym dyskiem to można zawsze zrobić obraz systemu i założyć raid'a od nowa.
Swego czasu miałem jazdę z raid 0 z 3 dysków ]:-> bo system stwierdził, że jeden z dysków w ogóle nie należy do macierzy a co dziwne system wstał :D.
Generalnie na strachu się skończyło.
Paweł Kania
08-10-2011, 15:39
SMART w RAID się nie odczyta.
Może Matrix tylko wychwutuje jakieś błędy - ale u mnie zawsze dość dokładnie określał co się z jakim dyskiem działo. Dwa już wymieniłem u siebie, ale ja mam 0+1 z 4 HDD.
Któryś z programów testowo informacyjnych podał sporo danych o dyskach fizycznych w macierzy, ale samych informacji SMART nie wydobył.
Wyjmę dyski i podłączę do innego komputera, może tak coś odczytam. Jak coś będzie nie tak z jednym dyskiem, to chyba rezygnuję z RAID0, stawiam system na sprawnym dysku i ewentualnie pomyślę nad SSD. Jak wszystko z dyskami będzie ok, to stawiam RAIDa od nowa. W obu przypadkach czeka mnie reinstalacja (przyda się) i dlatego jakoś nie mogę się zebrać. Oczywiście z wyjątkiem komunikatu o błędzie komputer działa stabilnie.
Paweł Kania
08-10-2011, 23:47
Jeszcze bym sprawdził taśmy/kable do HDD.
Zdarza się że coś padnie ;)
dzięki, zwrócę na to uwagę
Wyjąłem dyski, sprawdziłem SMART - brak problemów. Utworzyłem macierz od nowa i błędu nie ma.
(...)
... i błędu nie ma.
Jesteś pewien, że nie ma?
Gdzieś jednak jest, więc z dużym prawdopodobieństwem problem się powtórzy, a winne mogą być niekoniecznie dyski, tylko, np. kontroler, albo sterownik.